Zobacz pełną wersję : Przyciemnić zdjęcie.
Konrad G.
08-08-2005, 23:02
Mam drobne pytanko. Jak przyciemnić zdjęcie zanim wywołam kliszę? Chodzi mi o taką sytuację: fotografuję krajobraz ale po zrobieniu odbitki zdjęcie jest jasne kolory trochę blade i kontrast nie do końca taki jakbym chciał. Próbowałem zmniejszyć ekspozycję by zdjęcie było ciemniejsze, ale to owocuje niedoświetleniem kliszy. Jak juz zeskanuję zdjęcie to w Paint Shopie zmniejszam jasność albo wprowadzam korekcję gamma i po sprawie kolory robią się pełniejsze, kontrast większy, ale chciałbym mieć takie odbitki z kliszy, czy jest jakiś sposób na to ? Myślę że filtr polaryzacyjny tylko zwiększy kontrast ale nie załatwi sprawy kolorów?
Nie znam sie na analogach ale moze poprostu zmienic film na taki o wiekszym nasyceniu kolorow - Velvia ? :roll:
owszem, załatwi również kolory...polar daje zwiększne nasycenie oraz kontrast...podobnie zadziała ND, tylko równiej od polara...
O ile to możliwe bacz, by nie robić pod słońce :D - jeśli musisz, spróbuj z polarem.
Konrad G.
12-08-2005, 12:25
dzięki ! :-D muszę spróbować bo tego najbardziej brakuje moim zdjęciu nasycenia barw i kontrastu.
do przyciemniania nieba przede wszystkim służą filtry połówkowe ND i grey