Zobacz pełną wersję : kolekcja bizuterii
dla wielbicieli fotografii produktowej i tych co lubia rozbierac zdjecia na czynniki pierwsze :P
http://photoheaven.net/forum/n/komplet.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/komplet.jpg)
Nie za duzo napchane do jednego zdjecia (widac, ze sklejka :razz:)? :razz: Odbicie tez sie nie pokrywa z tym co widac :razz: a ciete lancuszki nie pomagaja... ale zeby nie bylo, ze tylko narzekam - swiatlo fajne ;)
hmm - wygląda jak render
zapewiam ze to zdjecia a nie render :)
Nie za duzo napchane do jednego zdjecia (widac, ze sklejka :razz:)? :razz: Odbicie tez sie nie pokrywa z tym co widac :razz: a ciete lancuszki nie pomagaja... ale zeby nie bylo, ze tylko narzekam - swiatlo fajne ;)
oczywisicie ze to sklejka. jak sobie wyobrazasz sfocenie kilkudziesieciu modeli na jednym foto? :) a odbicia sie nie pokrywaja bo bransoletki fotografuje sie bez odbic. przynajmniej w tym przypadku :)
zeby nie bylo - to foto w formie swego rodzaju zartu - zlozona na jednym obrazku cala sfotografowana kolekcja. Pojedynczo wygladaja troche inaczej :)
Ja nie mowie, ze sie da sfocic tak wszystko za jednym zamachem :razz: ja tylko mowie, ze za duzo napchales do jednego zdjecia i tyle :razz: nawet jak to zart ;) :razz:
oj tam .. jakby bylo mniej to by nie bylo efektu :P
ShutterStill
05-10-2014, 15:52
dla wielbicieli fotografii produktowej i tych co lubia rozbierac zdjecia na czynniki pierwsze :P
http://photoheaven.net/forum/n/komplet.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/komplet.jpg)
Super!
Mógłbyś wytłumaczyć setup?
Namiot , stół, światło?
Dzięki z góry
Mógłbyś wytłumaczyć setup?
Namiot , stół, światło?
moglbym ale przepraszam ze nie bede sie dzielil ciezko wypracowana wiedza na forum publicznym. Licze na zrozumienie
Myślałem, że forum po to jest ,żeby się dzielić wiedzą i wymieniać poglądami.
pokaz mi prosze punkt regulaminu ktory nakazuje dzielenie sie wiedza
Po co dodajesz zdjęcie w wątku w którym ktoś prosi o pomoc, a później nie chcesz odpowiedzieć na pytanie?
a od kiedy to jest watek w ktorym ktos prosi o pomoc? to moj watek z moim zdjeciem. i ty rowniez jestes tu mile widziany.
odpowiedzialem ci na pytanie. zapytales czy moglbym podzielic sie wiedza, odpowiedzialem ze moglbym ale nie chce. A zdjecie dodaje to a) taki mam kaprys b) od tego sa dzialy zdjeiowe by dodawac zdjecia.
Po co w ogóle jesteś na tym forum?
jak czytam posty takich uzytkownikow jak ty od ponad 10 lat zadaje sobie to samo pytanie.
Może po to żeby zdobywać swoją wiedzę kosztem doświadczenia innych?!
tak tak ... czerpie od 10 lat garsciami z doswiadczenia innych .. wrecz wysysam z nich wiedze... nie badz smieszny prosze ..
ps. na szczescie zdazylem odpisac zanim zdazyles zedytowac :)
ps2. chetnie podziele sie wiedza. za jedyne 20kpln przekaze ci wszystko co wiem o fotografii bizuterii. piszesz sie?
Podoba się ! Niezłe podejście do tematu kolekcji :D lubię takie.
Technicznie też, świetnie sfotografowana biżuteria, ale sam pomysł jest super :)
ShutterStill
05-10-2014, 17:32
chetnie podziele sie wiedza. za jedyne 20kpln przekaze ci wszystko co wiem o fotografii bizuterii. piszesz sie?
Boisz się , że ukradnę Ci wszystkich klientów?
Tak sstrasznie bolało powiedzieć coś w stylu: Namiot bezcieniowy, mleczna pleksa, 3,5,10 milion lamp?!
Boisz się , że ukradnę Ci wszystkich klientów?
po raz kolejny poprosze podaj mi powod dla ktorego mialbym sie akurat z Toba dzielic wiedza. jakos nie zauwzylem by wszyscy wokol dzielili sie chlebem, benzyna czy sprzetem foto.
o moich Klientow sie nie martwie. chcesz - zabieraj. jesli jestes lepszy, bedziesz wyzwaniem, jesli tylko tanszy to coz .. trudno, stracisz klienta dla nastepnego tanszego wykonawcy
Tak sstrasznie bolało powiedzieć coś w stylu: Namiot bezcieniowy, mleczna pleksa, 3,5,10 milion lamp?!
bolalo czy nie malo to wazne (naprawde malo mnie czy ty sie dowiesz jak sie robi takie zdjecia czy nie, z fotograficznego altruizmu wyleczylem sie dzieki temu forum kilka lat temu). zarabiam na fotografii i nie interesuje mnie przez jeszcze kilka lat darmowe dzielenie sie wiedza. przedstawilem ci konkretna oferte kupna tejze wiedzy. czemu koniecznie chcesz wszystko podane na tacy i za darmo?
Ps. Zeby nie bylo ze sie nie chce odpowiadac na pytania - wszystkie produkty unosily sie w powietrzu sila woli a swiecilem blaskiem swojej zaj ebistosci
slawek061964
08-10-2014, 16:13
nie podoba mi się , technicznie OK reszta do bani
technicznie OK reszta do bani
ze do bani to wiem. jak wszystkie moje foty.
a poza tym ze do bani to potrafisz cos napisac? :D
slawek061964
08-10-2014, 21:59
potrafię ,tylko po co? jako profesjonalista chyba widzisz. I baz przesady z tymi twoimi fotami są świetne,tylko pozazdrościć
potrafię ,tylko po co? jako profesjonalista chyba widzisz.
bo przyjelo sie ze jak cos sie nie podoba to wypada powiedziec czemu :)
i jako profesjonalista niestety nie widze :)
slawek061964
09-10-2014, 17:09
jesteś wielkim dla mnie autorytetem ja jako amator nie śmiem wytykać błędów ,patrzę na ta woje prace i jestem zachwycony , a to akurat nie jest w moim guście myślę że rozumiesz , każdy może mieć swoje zdanie i gust
wybacz akurat tu na serwisie jesteś dla mnie autorytetem , podziwiam twoje osiągnięcia . Co do foty dobra wale Góra dla mnie jest nie do przyjęcia , myślę tu o kompozycji
wybacz nie chcę się tu rozpisywać , bo jak sam wspomniałeś po tylu latach obecności na forum nikomu nie musisz się tłumaczyć i ja to rozumiem
a moje odczucia estetyczne nie muszą się pokrywać z twoimi
Mysle ze ciezko tu mwic o kompozycji. Ja bym rozpatrywal to raczej w kategorii zartu nt kolekcji, pewnego technicznie bardzo dobrego pastiszu, wolnych przemyslen, etiudki. Nie rozwodzilbym sie glebiej, choc to co napisalem to i tak jak na to forum "wystarczająco" glebokie.
Jak dla mnie to bomba.
Może jedna uwaga by rozmyć drugi plan, nada się przestrzeni.
Kwintesencja kobiety ukazana jednym zdjęciem.
Bez zbędnych słów i dwuznaczności.
a moje odczucia estetyczne nie muszą się pokrywać z twoimi
oczywiscie z nie musza - dlatego warto dyskutowac :)
Mysle ze ciezko tu mwic o kompozycji. Ja bym rozpatrywal to raczej w kategorii zartu nt kolekcji, pewnego technicznie bardzo dobrego pastiszu, wolnych przemyslen, etiudki. Nie rozwodzilbym sie glebiej, choc to co napisalem to i tak jak na to forum "wystarczająco" glebokie.
:) wlasciwie piekne podsumowanie
Kwintesencja kobiety ukazana jednym zdjęciem.
Bez zbędnych słów i dwuznaczności.
w tn sposob o tym nie myslalem ale podoba mi sie ta interpreracja ... co prawda to kolekcja dziecieco-mlodziezowa ale cos w tym jest :)
slawek061964
16-10-2014, 15:52
i mam nadzieje ze się nie gniewasz po to jest ten portal
i mam nadzieje ze się nie gniewasz po to jest ten portal
jakbym mial miec focha za to ze sie komus moje zdjecia nie podobaja to musialbym sie pociac tepa gumka :)
Jeżeli miałbym ocenić tę "wstawkę" w kat. zdjęcie, to miałbym z tym problem, ponieważ jest zbyt odrealnione, szczególnie w segmencie fotografii produktowej. A jeśli to jest grafika to po pierwsze - to nie ta podkategoria, po drugie jak na grafikę to zaryzykuję stwierdzeniem "marna".
Jeżeli miałbym ocenić tę "wstawkę" w kat. zdjęcie, to miałbym z tym problem, ponieważ jest zbyt odrealnione, szczególnie w segmencie fotografii produktowej. A jeśli to jest grafika to po pierwsze - to nie ta podkategoria, po drugie jak na grafikę to zaryzykuję stwierdzeniem "marna".
z przyjemnoscia zobacze cos lepszego w twoim wykonaniu :)
przy czym jedyne co tu jest graficznego to kolaz poszczgolnych zdjec produktowych. a kolaz jako taki byl w fotografii od zawsze.
a ze marne? coz ... zawsze przyznawalem racje ze ja sie na fotografii nie znam, ja tylko z tego zyje
z przyjemnoscia zobacze cos lepszego w twoim wykonaniu :)
przy czym jedyne co tu jest graficznego to kolaz poszczgolnych zdjec produktowych. a kolaz jako taki byl w fotografii od zawsze.
a ze marne? coz ... zawsze przyznawalem racje ze ja sie na fotografii nie znam, ja tylko z tego zyje
Nie zamierzam się z Panem licytować ani sprawiać Panu przyjemności. Pan miał kaprys wystawić pracę na forum publicznym - ja miałem kaprys, aby ją ocenić, bo przecież mam do tego prawo jako forumowicz. Zamiast kąsać każdego, kto nie "głaszcze Pana po łysince" uszanuj człowieku fakt, że ktoś reaguje na Pana aktywność na forum. Nawet jeżeli to negatywne stwierdzenia, są o wiele lepsze niż ich brak.
ShutterStill
23-10-2014, 00:22
Nie zamierzam się z Panem licytować ani sprawiać Panu przyjemności. Pan miał kaprys wystawić pracę na forum publicznym - ja miałem kaprys, aby ją ocenić, bo przecież mam do tego prawo jako forumowicz. Zamiast kąsać każdego, kto nie "głaszcze Pana po łysince" uszanuj człowieku fakt, że ktoś reaguje na Pana aktywność na forum. Nawet jeżeli to negatywne stwierdzenia, są o wiele lepsze niż ich brak.
Nie ma co z gburem dyskutować.
Zadufany w ciężko zdobytych umiejętnościach nie przyjmuje słów krytyki, a zapytany o coś, kąsa jakby go okraść chcieli...
chlopaki .. strasznie was gumka w jajka cisnie ... wyluzujcie troche
jakbys zadal sobie odrobine wysilku i przeczytal ten watek to zauwazylbys ze dyskutowac mozna. i mozna sie nie zgadzac. tylko trzeba do tego wykazac odrobine dobrej woli, nawet nie majac ku temu odpowiedniej wiedzy. w przypadku twoim jak i kolegi okok stanowczo wole zastosowanie sie do przyslowia ze milczenie jest nomen omen zlotem.
ps. mam nadzieje ze twoj komentarz nie jest "zemsta" za ocene twojego watku w tej kategorii ? :D bo jesli tak to slabe to strasznie
Zadufany w ciężko zdobytych umiejętnościach nie przyjmuje słów krytyki, a zapytany o coś, kąsa jakby go okraść chcieli...
po co po raz kolejny zagladasz w ten watek skoro az tak cie boli? masochizm?
zeby nazwac kogos gburem trzeba miec podstawy - to ze ktos nie chce na kazde twoje pstrykniecie palcami mowic co sobie zazyczysz to nie jest powod by nazywac kogos gburem. tym bardziej ze zlozylem ci konkretna propozycje podzielenia sie wiedza - jakos nie chcesz z niej skorzystac. ja bardzo chetnie podziele sie wszystkim co umiem. ale nie widze powodow by robic to za darmo bo moja lodowka nie napelnia sie dzieki pisaniu na forum, a auto nie tankuje dzieki dobrym radom. spusc wiec laskawie z tonu.
ps. dlaczego np. w watkach Jacka_Z o plenerach nie robisz jatki ze nie robi plenerow za darmo? przeciez to nie do pomyslenia zeby tak plenery za kase organizowac
Przepraszam, zwracam honor, perfekcyjnie wykonane zdjęcie biżuterii. Zbyt pochopnie Pana wcześniej oceniłem. Praca idealna zarówno pod względem estetycznym jak i technicznym. Czy istnieje możliwość zakupu zdjęcia w formacie 10x15 z autografem autora na odwrocie?
Proszę o merytoryczne dyskusje nad zdjęciem, a nie atakowanie użytkowników
Przepraszam, zwracam honor, perfekcyjnie wykonane zdjęcie biżuterii. Zbyt pochopnie Pana wcześniej oceniłem. Praca idealna zarówno pod względem estetycznym jak i technicznym. Czy istnieje możliwość zakupu zdjęcia w formacie 10x15 z autografem autora na odwrocie?
coz .. pewnie nie wiesz ze na swiecie istnieje poza czarnym i bialym pare miionow odcienii szarosci. ale jesli uznajesz tylko skrajnosci to prosze bardzo - tak istnieje mozliwosc zakupu zdjecia aczkolwiek minimalnym formatem jest 50x70.
Rafał_Sz
23-10-2014, 13:06
To nie c-cki, więc cięzko te zdjęcie ocenić, nie mając wiedzy jaki był cel układania tylu przedmiotów w kadrze. Bo co innego, jeśli jest to zdjęcie typowo katalogowe i samo w sobie jest skończone, co innego jeśli jest to jakiś podklad pod reklamę. Tak czy owak, odbicie jest nieco zbyt dokładne i zbyt mało rozmyte. Pleksi czy akryl w nieco inny sposób "rysuje". Czarna ramka też była by bardziej wskazana, niż biała - wyraźne odcięcie łańcuszków, teraz niejako wiszą w powietrzu.
Rafal - nie zawsze trzeba korzystac znakrylu by miec ladne odbicie - kiedys to dosc dokladnie tlumaczylem. Ale nawet w pleksi mozna uzyskac odbicie bardzo dobrze zarysowane. Kwestia materialu i swiatla.
Co zas do celu tego zdjecia - wyjasnilem go na samym poczatku ;)
slawek061964
23-10-2014, 17:08
no jest napisane ale czy akurat tu się kwalifikuję? bo z tego co się doczytałem to wychodzi mi na foto żart czy na pewno to ta kategoria?
a tak na marginesie nie trzeba być kucharzem by stwierdzić czy danie jest smakowite i nie trzeba się dąsać, ot życie nie podoba się laikowi ,masz swoje zasady szanuje to Twoje małpy twój cyrk. A ja myślałem ze ten portal jest do dzielenia się swoją wiedzą , (ale człowiek naiwną istotą jest )Jednak to prawda ciekawość to pierwszy stopień do piekła, dzięki tobie uczę się pokory i za to ci dziękuje
A ja myślałem ze ten portal jest do dzielenia się swoją wiedzą , (ale człowiek naiwną istotą jest )Jednak to prawda ciekawość to pierwszy stopień do piekła, dzięki tobie uczę się pokory i za to ci dziękuje
To, że portal może służyć do dzielenia się swoją wiedzą, nie znaczy, że użytkownicy mają taki obowiązek. Kilka lat temu na forum było bardzo wiele wątków, w których sailor i kilku innych (też ja) zawodowych i doświadczonych fotografów poświęcało wiele czasu i wysiłku na tłumaczenie różnych rzeczy. Z reguły kończyło się to dla nas dość nieprzyjemnie. Długo było by pisać, ale głównie chodziło o to, że jak ktoś nie dostał 100% wiedzy na tacy, to rozpoczynał wojenkę, mając za sobą stadko klakierów walczących z mitycznym TWA. W końcu się nam odechciało. Większości tych ludzi już nie ma na forum, pozostali przestali się merytorycznie odzywać. Tylko sailor czasem coś przebąknie, bo się matoł nie uczy na błędach. I jak widać, po każdej jego wypowiedzi pojawia się ktoś, kto za punkt honoru ma dowalić członkowi TWA. Aż mi się rymnęło :)
Zgadzam się z przedmówcą. Owszem, można podzielić się wiedzą, i fajnie jeśli ktoś to robi, natomiast jeśli nie chce no to trudno. Nie widzę powodu, aby kogoś z tego powodu atakować, każdy ma swoje triki, wypracowany know-how i nie ma obowiązku wyjaśniać "jak to zrobić" na każde zawołanie. Zwłaszcza, że fotografia jest taką dziedziną, gdzie nie da się z aptekarską precyzją dać przepisu typu: "światło pod kątem 45 stopni, lekko z góry, z tyłu kontra, modelka ustawiona w taki i taki sposób, ma spojrzeć tak i tak, a ty masz użyć takiego obiektywu, stać na lekko ugietych nogach w takim i takim T-shirt'cie... I wtedy na pewno zrobisz dobre zdjęcie". W ten sposób wszyscy by byli wybitnymi fotografami. Są jeszcze tak nieuchwytne i niewerbalne rzeczy jak umiejętność tworzenia porozumienia z modelką, kreowanie atmosfery, "czucie" przedmiotu... Jeden z identycznym set-upem zrobi arydzieło, a inny totalną kichę. Fotografia to sztuka, ale tez sztuka poparta rzemiosłem. Jeśli ktoś nie chce czegoś powiedzieć, to trudno, można poszukać samemu, w dzisiejszych czasach, przy tej ilości książek, tutoriali, blogów itp można znaleźć bardzo dużo... Ale te 5% talentu, oka, wrażliwości to trzeba mieć, urodzić się z tym... Co oczywiście niczym nie zaowocuje bez ciężkiej pracy, czyli pozostałych 95%... Myslę, że trochę luzu w tym wszystkim ;-)
slawek061964
23-10-2014, 18:03
AGresT ja to rozumiem bardzo dobrze , są ludzie i ludziska, jako zwykły amator nie jestem w stanie wam sprostać, ale troszkę szacunku ludzie? , przykład dałem dwie lampy takie a takie , tak i tak ja będę się nad tym głowił pół roku i tak nie dojdę jak to zrobiliście, bo zrobię po swojemu,ale to fascynacja tak myślę, a nie zapłać to ci powiem,Rozumiem to macie swoje zasady ale nie każdy jest wilkiem,niestety niektórzy tylko z tego mają frajdę
Nie nie wstawię nic pod ocenę bo nie mnie się tu równać.
Interesują mnie rzeczy nieraz banalne , co dla was PRO to bzdety, i takie odpowiedzi w stylu" zapłać " są żenujące
Jak wszyscy przyklaskują jest dobrze , jedna czarna owca której się coś tam nie podoba jest oburzenie ale czemu i dla czego nie ma wyjaśnienia
Wyjaśnijcie mi czemu to Foto jest takie dobre? może temu ze nie ja je robiłem ?
takie odpowiedzi w stylu" zapłać " są żenujące
akurat do ciebie nie ma zadnych zastrzezen - nie podoba ci sie i jest ok, co sobie wyjasnilismy w paru postach.
ale doczytaj prosze dokladnie watek.
odpowiedz "zaplac to ci powiem" pojawila sie w momencie gdy ShutterStill zapytal o setup zdjecia. Gdy odpowiedzialem ze niestety nie dziele sie taka wiedza i ze licze na zrozumienie - ShutterStill naskoczyl z tekstami ze "po co w ogole jestes na forum", ze "na forum jest obowiazek dzielenia sie wiedza i po to walsnie istnieje" itp. zarzucajac mi m.in. ze czerpie korzysci z forum nic nie dajac w zamian. otoz dalem temu forum pare lat swojego zycia, mase wiedzy i uwazam ze to w zupelnosci wystarczy (przy czym nigdy nie czerpalem z forum zadnych korzysci ani finansowych ani merytorycznych).
czy sie to komus podoba czy nie - ale do czasu zmiany regulaminu forum nadal to ja bede decydowal czy chce o czym opowiadac czy nie a nie bedzie tego robil anonimowy ktos komu nagle zachcialo sie wiedziec.
powiedz mi - czym rozni sie fotograf od np mechanika samochodowego? do mechanika tez idziesz i pytasz sie jak cos wymienic/naprawic? i strzelasz focha jak nie chce ci za darmo pokazac jak sie np. wymienia rozrzad?
jeden i drugi zarabia na zycie tym co robi i ma na to swoje metody - lepsze lub gorsze, czasem oczywiste a czasem wypracowane latami doswiadczen.
Niestety podejscie "daj bo mi sie nalezy" jest na forum wszechobecne.
Jak wszyscy przyklaskują jest dobrze , jedna czarna owca której się coś tam nie podoba jest oburzenie
no niekoniecznie tak .. bo ShutterStill napisal ze mu sie podoba i zaczal rzucac blotem jak nie dostal setupu, a Tobie sie nie podobalo i jakos moglismy o tym normalnie porozmawiac prawda?
Kilka lat temu na forum było bardzo wiele wątków, w których sailor i kilku innych (też ja) zawodowych i doświadczonych fotografów poświęcało wiele czasu i wysiłku na tłumaczenie różnych rzeczy.
piekne czasy :) kiedys trzeba bedzie przy butelce powspominac. w sumie 10 lat forum stuknelo .. wiec moze cos ? gdzies?
Tylko sailor czasem coś przebąknie, bo się matoł nie uczy na błędach. I jak widać, po każdej jego wypowiedzi pojawia się ktoś, kto za punkt honoru ma dowalić członkowi TWA. Aż mi się rymnęło :)
no co? .. czasem ciagle mam nadzieje ze sie cos zmienilo :P poza tym jak juz kiedys mowilem - to pokuta za popelnione grzechy :)
Interesują mnie rzeczy nieraz banalne , co dla was PRO to bzdety
Widzisz, jest jednak pewien kłopot. W większości tego typu zdjęć nie da się udzielić odpowiedzi krótszej niż strona lub dwie maszynopisu. Tym bardziej, kiedy pyta amator. Dla osoby pracującej już w studio, wiele rzeczy jest oczywista i wynika z rozkładu i rodzaju światła i cieni na obrazku. Kiedy ktoś zapyta - użyłeś fresnela z lewej, czy snoota, to można mu odpowiedzieć. Jeśli w ogóle zada konkretne pytanie. Natomiast na pytanie - a jak to jest zrobione, po prostu praktycznie nie da się odpowiedzieć.
Nawiązując do przykładu z mechanikiem - jest różnica, kiedy pytasz mechanika jak wymienić rozrząd, a kiedy pytasz jak zaznaczyć pozycję wałka, żeby przy składaniu tak samo go ustawić.
Wyjaśnijcie mi czemu to Foto jest takie dobre?
Ależ nikt nie stwierdził, że jest dobre. Nawet autor w pierwszej odpowiedzi napisał:
"zeby nie bylo - to foto w formie swego rodzaju zartu "
foto4deg
23-10-2014, 19:11
Z autorem zdjęcia parę spięć miałem, ale pretensje o to, że za bezcen nie chce dać na tacy gotowego przepisy, to jakieś nieporozumienie.
To tak, jakbyście poszli do Gordona Ramsay'a i porposili go o przepis na jego najlepsze danie, albo do szefa Coca-Coli i poprosili o podanie tajemniczego składnika.
Sailor zarabia zdjęciami, więc rozumiem, że ma tajemnice dotyczące warsztatu. Gdyby robił ot tak, hobbystycznie, to co innego. Ludzie, starajcie się, a nie na gotowca.
Co do samego zdjęcia. Mam mieszane uczucia. O ile dół jest super, o tyle góra to dla mnie taki bałagan. Zbyt dużo się dzieje na górze. Nie do końca podobają mi się też poucinane łańcuszki.
Ludzie chcą przepis na pomidorowa z makaronem - najlepiej dla 3 osób a do tego w jakich talerzach podać ;)
ShutterStill
23-10-2014, 20:03
Jesteśmy na forum publicznym, gdzie każdy może wyrażać swoje opinie. Ludzie zadają pytania, taka natura każdego forum. Przy lanszaftach padają pytania o miejsce, obiektyw, aparat, filtry , przesłony , czasy ... Ludzie nie mają jakoś problemu się tym dzielić i nikt od nikogo nie chce za to pieniędzy! Jak kolega wyżej napisał, nawet jakby ktoś dał dokładny przepis to i tak zaważy te 5% indywidualizmu, które sprawi że setup podobny a zdjęcia całkiem inne będą.
Uniosłem się może i nie potrzebnie ale dla mnie informacja o tym zdjęciu nie jest warta 5zł. I tak dalej mi się podoba jako ciekawostka i z czystej ciekawości zadałem pytanie o setup, nie po to by odtwarzać. Całkiem nie moja dziedzina.. Niektórzy jednak myślą, że są pępkami świata i dopatrują się w każdej wypowiedzi personalnych ataków. Dla mnie to wczesne stadium paranoidalne.
slawek061964
23-10-2014, 20:10
fafniak według tego samego przepisu każda pomidorowa będzie miała inny smak i czy makaron ardente?
ShutterStill i oto chodzi i tak nie jestem w stanie tak tego odtworzyć, ale warto się pomęczyć tak dla siebie
slawek - właśnie o to w fotografii chodzi - żeby pomęczyć się tak dla siebie. Zmorą dzisiejszej fotografii jest powtarzalność. Są okresy, kiedy coś jest modne - krajobrazy z rozmytą wodą - wszyscy robią rozmytą wodę, Dragan - wszyscy robią jak Dragan - itd, itp. A przecież całe piękno fotografii polega na odkrywaniu i przez to, rozumieniu jak działa światło. W erze cyfrowej to już jest banalnie proste - próbujesz i na żywo widzisz jaki jest efekt. To naprawdę kawał dobrej zabawy. A jak dostaniesz instrukcję, to tylko ustawiasz i pstryk - gdzie tu miejsce na własne działanie? Na myślenie?
Fotografia ze strony technicznej jest banalna. Kilka - kilkanaście zasad na krzyż. Reszta to sposoby ich wykorzystania, interpretacji, "patentów". Warto się inspirować. Nie warto kopiować.
slawek061964
23-10-2014, 20:33
Widzisz, jest jednak pewien kłopot. W większości tego typu zdjęć nie da się udzielić odpowiedzi krótszej niż strona lub dwie maszynopisu. Tym bardziej, kiedy pyta amator. Dla osoby pracującej już w studio, wiele rzeczy jest oczywista i wynika z rozkładu i rodzaju światła i cieni na obrazku. Kiedy ktoś zapyta - użyłeś fresnela z lewej, czy snoota, to można mu odpowiedzieć. Jeśli w ogóle zada konkretne pytanie. Natomiast na pytanie - a jak to jest zrobione, po prostu praktycznie nie da się odpowiedzieć.
Nawiązując do przykładu z mechanikiem - jest różnica, kiedy pytasz mechanika jak wymienić rozrząd, a kiedy pytasz jak zaznaczyć pozycję wałka, żeby przy składaniu tak samo go ustawić.
banalne rzeczy mnie satysfakcjonują tak a tak do reszty sam dojdę , a jaki będę szczęśliwy i nie musi to być piękne wystarczy że będzie moje .
To ja na zakończenie dopowiem - fotografia jest bardzo prosta. W studyjnej należy tylko odwrócić sposób myślenia - to my tworzymy światło do zaplanowanej ekspozycji a nie dostosowujemy ekspozycję do zastanych warunków. Pilnujemy tylko, żeby nie przekroczyć zakresu tonalnego matrycy i włala! Reszta (kierunki, rodzaje, sposoby świecenia) to już wolna amerykanka. Jak pokombinujesz i zrozumiesz jak działa światło (miałem to na fizyce w liceum), to już reszta się logicznie układa. I nie ma jedynie słusznych rozwiązań. Znam tuziny fotografów, z których każdy wykonuje prawie takie samo zdjęcie inaczej.
nie myślałem, że się w wątku sailora odezwę, ale…
po pierwsze ta "dyskusja" doprowadziła do !AgresTowych kilku pięknych słów o fotografii - warto więc było przebrnąć (choć autorowi wątku się dziwię, że mu się jeszcze chce w takich dyskusjach brać udział)
po drugie zdjęcie nasunęło wesołe skojarzenie - z przymrużeniem oka oddaje charakter kobiet, przynajmniej tych, które znam najlepiej, one w sklepie ze świecidełkami zawsze na pytanie -Co podać?, odpowiadają -Wszystko!
nie myślałem, że się w wątku sailora odezwę, ale…
ale czemu?
rzadko publikuje na forum ale zapraszam
po pierwsze ta "dyskusja" doprowadziła do !AgresTowych kilku pięknych słów o fotografii
uhm. a ja bardzo zaluje ze brak takich slow w innych watkach ale forumowicze sami sobie zapracowali na to ze ludzie majacy duzo do powiedzenia o fotogafii przestali sie tu odzywac
(choć autorowi wątku się dziwię, że mu się jeszcze chce w takich dyskusjach brać udział)
pokuta ... tak jak pisalem .. pokuta ... :) i wciaz glupia nadzieja ze mozna normalnie na argumenty dyskutowac
po drugie zdjęcie nasunęło wesołe skojarzenie - z przymrużeniem oka oddaje charakter kobiet, przynajmniej tych, które znam najlepiej, one w sklepie ze świecidełkami zawsze na pytanie -Co podać?, odpowiadają -Wszystko!
napisal o tym juz Hlynur wczesniej. przyznaje bez bicia - skojarzenie nie zamierzone ale bardzo trafne :)
... ja sie na fotografii nie znam, ja tylko z tego zyje
to wyrwane z kontekstu zdanie rozbawiło mnie do łez. Sorry, że odkopuję dinozaura, ale nowych dyskusji jak na lekarstwo, a wątki z udziałem sailora zawsze dostarczają ciekawych wrażeń.