Zobacz pełną wersję : Czy ktoś robił odbitki na papierach "srebrnych"
Nie chodzi mi o srebrowe/barytowe czy jakby tego nie nazwać.
Nie wiem czy nadal sa w ofercie ale były papiery o takim jakby srebrnym podłożu (dla świateł)
Staram sie znaleźć tutka jak to zasymulować przy obróbce komputerowej.
Jak mniemam, to masz na myśli taki papier z powłoka srebrno-perłowa...
Niestety tego w żaden sposób nie podrobisz. Znajoma zrobiła tak kuzynce zdjęcia ze ślubu i pytalem się właśnie o taką możliwość, a na obróbce zdjęć zna się bardzo dobrze.
Coitus Interraptus
05-10-2014, 12:47
Chodzi Ci o metaliki oferowane w niektórych labach? Jak Mąkowski pokazywał kiedyś na Diastarze powiększenia na tym paperze, to Pierściński mało nie zszedł z obrzydzenia :->
:) kto jak reagował na zdjęcia których nie widziałem - niewiele mnie obchodzi/wzrusza
Widziałem efekty (chyba na dzikiej) i podobało mi się to co w światłach się działo
Coitus Interraptus
05-10-2014, 13:41
No cóż, myślałem, że to da jakieś pojęcie; estetyka Pierścińskiego chyba nie jest do podważenia?
Dla mnie to również wyglądało obrzydliwie. Kicz, nawet nie z Grójca, ale spod Tarczyna.
Ten papier to był Kodak Metalic. Dawno temu robiłem na nim powiększenia nocnych widoków miasta. Przy odpowiednim oświetleniu można było odnieść wrażenie,
że jasne partie obrazu zaczynają świecić swoim światłem. Jednak nie wszystkie tematy dobrze na nim wyglądały.
Był kiedyś wątek na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=31970
No cóż, myślałem, że to da jakieś pojęcie; estetyka Pierścińskiego chyba nie jest do podważenia?
Dla mnie to również wyglądało obrzydliwie. Kicz, nawet nie z Grójca, ale spod Tarczyna.
Chyba sie nie rozumiemy (nie po raz pierwszy)
Nie interesuje mnie czyjaś reakcja na zdjęcia które ktoś komuś pokazywał. Nie widziałem tych zdjęć i pewnie nie zobaczę, tak więc ciężko mi się do nich odnieść. Druga sprawa to czy opinię uznanego twórcy o konkretnych pracach mam uznać za dogmat i przestać interesować się daną techniką? Bo ktoś uznał że jest to złe/kiczowate/brzydkie itp?
Kolejna sprawa (ale związana z poprzednią) to kwestia konkretnego użycia danej techniki/materiału. To co nie sprawdziło się przy pewnych zdjęciach, może być doskonałym narzędziem do innych zdjęć.
Zamykanie tego typu rozważań i prób wykorzystania danej techniki, na podstawie tego że uznany fotograf powiedział o zdjęciach że są koszmarne ??? To przejaw raczej ograniczenia własnej wyobraźni lub ograniczanie własnego rozwoju/niezależności itd. itp.
A dalej to nie chce mi sie pisać
Coitus Interraptus
05-10-2014, 19:56
Sorry Marcin, miałem Cię za rozumnego, ale teraz przekładam Cię do innej szuflady.
Sorry Marcin, miałem Cię za rozumnego, ale teraz przekładam Cię do innej szuflady.
Całego mnie przekładasz? Cholera przykre... jak teraz żyć?
Wytłumacz może maluczkiemu jak postąpić winienem, miast odpowiadać hardo ?
Janek1977
07-10-2014, 22:18
Nie chodzi mi o srebrowe/barytowe czy jakby tego nie nazwać.
Nie wiem czy nadal sa w ofercie ale były papiery o takim jakby srebrnym podłożu (dla świateł)
Staram sie znaleźć tutka jak to zasymulować przy obróbce komputerowej.
Robię czasem na papierze FUJI DPII Pearl (Metallic). Chcesz wiedzieć coś konkretnego?
To sie nazywalo papier metalik i nie jest do podrobienia przy pomocy obrobki. To kwestia "lustrzanego" podloza. Moze daloby sie wydrukowac na czyms blyszczacym, ale skad takie blyszczace wziac?
Jeszcze ciekawsze/ladniejsze efekty dawala odbitka cibachrome. Zblizone, ale bardziej subtelne. Tylko, ze... widzialem to raz w zyciu i zupelnie nie wiem czy ktos to jeszcze potrafi zrobic.
PS. Przepraszam - widzialem dwa razy. Raz jako krajobraz, normalna odbitka ze slajdu, a drugi, bezposrednio naswietlany w aparacie 40x50cm. Kolega zrobil takie sylwetkowe portrety. Nieziemskie to bylo.
Robię czasem na papierze FUJI DPII Pearl (Metallic). Chcesz wiedzieć coś konkretnego?
Też ostatnio wywołałem zdjęcia na tym papierze i moim zdaniem efekt jest bardzo ciekawy.
Jesienne liście + ciepłe światło wyszły fantastycznie
słuchajcie - nie chodzi mi o wrażenia wasze (przepraszam :) ) ale o to czy można to w jakis sposób symulować taki efekt w obróbce komputerowej
Janek1977
08-10-2014, 10:02
słuchajcie - nie chodzi mi o wrażenia wasze (przepraszam :) ) ale o to czy można to w jakis sposób symulować taki efekt w obróbce komputerowej
Czy ktoś robił odbitki na papierach "srebrnych" - takie pytanie dałeś w tytule posta, to Ci ludzie odpowiadają, innego pytania nie zadałeś. Moim zdaniem "zasymulować" w obróbce się tego nie da, tak jak nie oddasz struktury i głębi "silka". Mam przed sobą dużą rozkładówkę z fotoalbumu (30x60) wykonaną na tym papierze i moim zdaniem dochodzi tu efekt ruchu mojego oka względem papieru - w zależności od tego jak ustawie wzrok do papieru, inaczej układają się rozbłyski i cienie. Fotografowałem nawet kilka razy te rozkładówki chcąc przenieść ich efekt do internetu ale z mizernym skutkiem. Także na stronach producenta reklama wizualna tego papieru jest słabiutka - stąd moje zdanie, że na kompie tego efektu nie oddasz (ale chciałbym się mylić). Pozdrawiam.
Powiem tak - nie ma żadnych technik, czy tricków w obróbce, którymi można by zasymulować błyszczącą powierzchnię. Po prostu nie ma cyfrowego sposobu na to, aby pokazać powłokę, której wygląd zmienia się w zależności od kąta patrzenia.
To tak samo, jakby chcieć zrobić zdjęcie kameleona (lakier) i później chcieć, aby na zdjęciu też zmieniał barwy w zależności od kąta patrzenia.
Drukuje czasami w cyfrowaciemnia.pl i tam mają taki papier o jakim mówisz, niestety profil symulujacy ten papier W ps nie oddaje dokładnie tego co wychodzi w wydruku. No bo jak? Nie ma fizycznie takiej możliwości, profil nie zasymuluje Ci odbić, srebrzystosci. Przecież nawet jak się fotografuje lustro to potem często się je wycina i wstawia gradient szaro biały.
Taki profil który ja mam zainstalowany trochę gasi biele, bo na papierze wówczas nie ma białego koloru (za biały kolor to i obszar niezadrukowany który jest szarosrebrny) chyba ze dołożymy 5 bialy kolor do cmyka .
Nie mogę edytować, nie wiem czemu ale przepraszam za składnię, słownik w telefonie bezmyślnie mnie poprawia.
[QUOTE=Janek1977;3444402]Czy ktoś robił odbitki na papierach "srebrnych" - takie pytanie dałeś w tytule posta, to Ci ludzie odpowiadają, innego pytania nie zadałeś.
Z całym szacunkiem, ale warto chyba czytać także post...a w pierwszym poscie jest napisane dokladnie o co mi chodzi
Janek1977
08-10-2014, 17:20
Z całym szacunkiem, ale warto chyba czytać także post...a w pierwszym poscie jest napisane dokladnie o co mi chodzi
Jak widać nie tylko ja nie zrozumiałem o co Ci chodzi, ale nie ciągnijmy tego dalej - przyjmijmy, że to ja nie doczytałem. Pozdrawiam