Zobacz pełną wersję : doswiadczenie z nikkorem 18,5 f/1.8
Nemesis19
04-10-2014, 22:10
Czy ktos ma doswiadczenie z nikkorem 18,5 f/1.8 na fx?
Czy ma ktos porownanie powyzszego i 28 f/1.8g? Do czego polecacie kazdy z nich i jak sie kazdy u was sprawdza?
Mam 50tke i 85tke 1.8g, chce uzupelnic o trzeci.
Co to za obiektyw 18,5 f/1.8?
Co to za obiektyw 18,5 f/1.8?
To chyba taki malutki, do Nikon1 :) na CX to ekwiwalent 50mm małego obrazka.
Don_Sulco
04-10-2014, 22:25
Slon nie wiesz???
Topowy objektyf Nicona do FXa ze światłem 1.8:)
misiek1214
04-10-2014, 22:25
Slon o dziwo jest :P Sam też w pierwszej chwili zwątpiłem :)
To trzeba pytać tych co siedzą w systemie 'Nikon 1' o ile ktoś takim szkłem dysponuje :)
Slon o dziwo jest :P Sam też w pierwszej chwili zwątpiłem :)
To trzeba pytać tych co siedzą w systemie 'Nikon 1' o ile ktoś takim szkłem dysponuje :)
No tak, ale autor tematu chce ten obiektyw podpiąć pod FX :)
Nemesis19
04-10-2014, 22:27
Co ciekawe pytam o to dlatego,ze na 2-3 forach/blogach ludzie pisali,ze podpinaja do fx z calkiem calkiem efektem ;] i mimo,ze ludzie zwykle smieja sie,ze nikon 1, to mimo wszystko prezentowane w necie foty sa ciekawe.
Co ciekawe pytam o to dlatego,ze na 2-3 forach/blogach ludzie pisali,ze podpinaja do fx z calkiem calkiem efektem ;] i mimo,ze ludzie zwykle smieja sie,ze nikon 1, to mimo wszystko prezentowane w necie foty sa ciekawe.
Zarzuć linkiem/linkami.
Don_Sulco
04-10-2014, 22:30
Ale ten objektywik i body FX raczej nie pasują do siebie...
Jakie efekty można uzyskać dzięki takiemu zestawowi?
Ale "fo pa" sieknąłem... Totalna amatorszczyzna ;)
Btw. sam chętnie zobaczę co ten słoiczek produkuje na FX.
Don_Sulco
04-10-2014, 22:44
Czekamy na foto...
Może i fajne efekty, ale nie wiem czego.
Zupełny brak współpracy elektroniki, więc tylko manualne ostrzenie, absolutny brak sterowania przesłoną.
Obiektyw normalnie mocowany ok 3 cm bliżej matrycy, więc na FX będzie to bardzo mocne makro i zakres ostrości w granicach kilku centymetrów od obiektywu.
Większe odsunięcie obiektywu od matrycy może pozwoli na pokrycie większego obszaru matrycy FX.