Zobacz pełną wersję : AF-S telecon. TC-20E III problem z focusem.
thenewone
04-10-2014, 20:59
Witam,
Panowie, piszę do Was bo nie wiem już gdzie błądzę.
Niedawno nabyłem wymarzonego D810 z optyką AF-S NIKKOR 80-400MM F/4.5-5.6 G ED VR. Do zestawu wziąłem telekonwerter AF-S TC-20E III. Jednak nie pojmuję jak poradzić sobie z wyjątkowo mozolnie działającym autofocusem przy podłączonym telekonwerterze. Walczę z tym od kilkunastu dni. Bez niego obiektyw chodzi jak brzytwa, focusuje w ułamku sekundy, z nim to jakiś koszmar. Czasami potrafi w ogóle nie znaleźć punktu zaczepienia. Czy da się coś z tym zrobić? 400mm to za mało dla mnie i telekonwerter wydawał się być świetnym rozwiązaniem....
Pozdrawiam serdecznie!
Wybrales zly TC do tego szkla. Oficjalnie (ze strony aparatu) masz wsparcie do F8, a zestaw zooma z TC daje min F9. Mozesz sprobowac z TC 1.4, powinno byc lepiej
Możesz walczyć do śmierci i tak nic nie wywalczysz. Z tak ciemnym szkłem i konwerterem 2x ciesz się, że w ogóle Ci AF działa.
Poza tym będzie działał tylko na kilku centralnych punktach.
Edit:
W instrukcji na str. 423 masz podane przy jakich przesłonach i z jakim TC będzie działał AF oraz które punkty AF będą działały.
thenewone
04-10-2014, 21:17
Wybrałem ten telekonwerter dlatego, ze potrzebuje zazwyczaj przedział ogniskowej miedzy 600-800mm. 400 to zdecydowanie za mało a na stronie nikona nie mogłem znaleźć informacji na temat działania autofocusa po podłączeniu tego konwertera. Dla pewności pytałem sie w czterech punktach sprzedaży, jak to bedzie grać i wszyscy zapierali sie ze doskonale. Nie mam w zwyczaju ufać ludziom w takich kwestiach ale tym razem postanowiłem zaryzykować. No i teraz walczę z tym, zeby złapać ostrość na nieruchomym obiekcie, nie mówiąc juz o biegnącej zwierzynie. Mówisz, ze w instrukcji aparatu znajdę jakaś podpowiedz? Da radę to jakoś popchnąć do przodu czy czeka mnie odstawienie go na polke? Jak wrócę do domu to od razu biorę instrukcje do ręki.
Nie masz najmniejszych szans na poprawe sytuacji. Nawet przy pelnym sloncu i duzym kontrascie beda problemy.
Z ciekawosci - do czego potrzebne sa Ci takie ogniskowe?
Wybrałem ten telekonwerter dlatego, ze potrzebuje zazwyczaj przedział ogniskowej miedzy 600-800mm. 400 to zdecydowanie za mało a na stronie nikona nie mogłem znaleźć informacji na temat działania autofocusa po podłączeniu tego konwertera. Dla pewności pytałem sie w czterech punktach sprzedaży, jak to bedzie grać i wszyscy zapierali sie ze doskonale. Nie mam w zwyczaju ufać ludziom w takich kwestiach ale tym razem postanowiłem zaryzykować. No i teraz walczę z tym, zeby złapać ostrość na nieruchomym obiekcie, nie mówiąc juz o biegnącej zwierzynie. Mówisz, ze w instrukcji aparatu znajdę jakaś podpowiedz? Da radę to jakoś popchnąć do przodu czy czeka mnie odstawienie go na polke? Jak wrócę do domu to od razu biorę instrukcje do ręki.
To szkło + TC 2x daje Ci szkło f/9-f/11 - czyli ciemno jak w d**ie, więc nie może szybko działać.
A AF D810 działa w szkłach przynajmniej f/8. Jak masz ciemniej, to ciesz się, że w ogóle działa.
Już przy szkle f/5.6+ TC 1.7x instrukcja mówi, że AF nie będzie działał.
---
Edit:
Jak potrzebujesz zoomu o takich ogniskowych, to masz następujące rozwiązania:
Nikkor 200-400/4 + TC 2x (będą działały tylko centralne punkty)
Sigma 200-500/2.8 (w zestawie TC 2x)
Tamron 150-600/5-6.3 - już bez TC, ewentualnie tylko z 1.4x, ale też może być już nieciekawie z AF.
thenewone
04-10-2014, 21:25
A jesli podziałamy cos z punktami AF? Ja pierdziele, frajerstwo. Potrzebuje do zwierzyny, dużo podróżuje i nie zawsze da sie podejść na satysfakcjonująca odległość
thenewone
04-10-2014, 21:27
Tak, po podłączeniu zaczyna sie od f9. Wiem ze w uj ciemno ale w pełnym słońcu jest okej. Owszem, wieczorem jest klapa, wtedy działa sie inaczej. Ale zaczynam zastanawiać sie nad 600mm bo z tym telekonwerterem nie da sie pracować a manualnie nie strzelisz rozpędzonej zwierzyny, trzeba mieć chociaż odrobine pewności
Co chcesz podzialac? Zadne frajerstwo - fizyka.
Duzo lepsze efekty uzyskasz podchodzac blizej, niz uzywajac 600 z TC czy nawet 800 z TC...
thenewone
04-10-2014, 21:34
Oj uwierz mi ze nie zawsze da sie podejść na tyle blisko zeby dobrze sportretować chociażby naszego polskiego byka ;)
adrianek32
04-10-2014, 21:42
lepiej chyba wycropowac niz w tej ciemnicy robic zdjecia, tymbardziej ze masz 36mpx
To moze zacznij korzystac z cropa w D810? Lub zmien puszke np na D7100.
thenewone
04-10-2014, 21:51
Ratuje sie cropem, nie mam na razie innego wyjścia. No nic, niedługo wyjeżdżam i sprawdzę sprzęt w cięższych warunkach. Wtedy podejmę decyzje dotycząca 600, wolę to dwa razy przemyśleć.
thenewone
04-10-2014, 21:52
To moze zacznij korzystac z cropa w D810? Lub zmien puszke np na D7100.
Hehe, d7100
Wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami i informacjami producenta. Jak chcesz poprawić sytuacje choć trochę to używaj idealnie centralnego, pojedynczego punktu.
Hehe, d7100
Hehe to można napisać o twojej wiedzy :) kolega dobrze radzi