PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Samochód....

sebasw
01-05-2007, 20:13
ustrzelony na Śląskiej Giełdzie Kwiatowej...
miałem duży problem ze światłem, co widać.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

proszę o komentarze.

Torreto-t1
02-05-2007, 22:10
Ogólnie to fajne zdjęcie ale jak dla mnie to ta Pani z lewej ponna zniknąć...reszta myślę że jest poprawna:D

pebees
02-05-2007, 22:12
Krzywo, bałagan w tle, w sumie słabo wyeksponowany tytułowy bohater. Jestem na nie.

sebasw
02-05-2007, 22:16
Torreto-t1: oj, masz przerąbane, ona już ostrzy pazurki ;)

pebees: na bałagan wpływu nie miałem :) Napisz proszę, jak Ty byś tę fotkę zrobił? ciekaw jestem Twojej opinii.

ekonet
02-05-2007, 22:18
Ogólnie to fajne zdjęcie ale jak dla mnie to ta Pani z lewej ponna zniknąć...reszta myślę że jest poprawna:D
O ile się nie mylę, to jest jego modelka...

sebasw
02-05-2007, 22:22
żona ;-)

pebees
02-05-2007, 22:36
Napisz proszę, jak Ty byś tę fotkę zrobił? ciekaw jestem Twojej opinii.

W ogóle bym jej nie robił. A raczej bym jej nie pokazywał.

sebasw
02-05-2007, 22:37
Po prostu mnie rozwalasz kolego :-D

pebees
02-05-2007, 22:43
Po prostu mnie rozwalasz kolego :-D
Po prostu mówię, co myślę :) Wolisz brak komentarzy pod zdjęciami? :P

sebasw
02-05-2007, 22:45
raczej piszesz, co myślisz, to jednak jest różnica ;)

"Jestem chamski i zgryźliwy, więc proszę nie komentować takich moich zachowań" więc staram się nie komentować w tej materii, dlatego musisz się domyślić :)

pebees
02-05-2007, 22:56
raczej piszesz, co myślisz, to jednak jest różnica ;)

Zobacz tutaj (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mowa_%28j%C4%99zykoznawstwo%29) co to jest mowa...

"Jestem chamski i zgryźliwy, więc proszę nie komentować takich moich zachowań" więc staram się nie komentować w tej materii, dlatego musisz się domyślić :)

Czyżby? :D

sebasw
02-05-2007, 23:27
Zobacz tutaj (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mowa_%28j%C4%99zykoznawstwo%29) co to jest mowa...

ale się mądrala znalazł !

wikipedia ? no różnie z nią bywa.

Tam jest podana definicja mowy, a nie mówienia, choć można by to interpretować różnie.

Czyżby? :D

yhy.

pebees
02-05-2007, 23:30
(..)
wikipedia ? no różnie z nią bywa.

Tam jest podana definicja mowy, a nie mówienia, choć można by to interpretować różnie.

No to sprawdź w Słowniku języka polskiego (http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=m%F3wi%E6) :)

sebasw
02-05-2007, 23:31
no i nie ma nic o pisaniu, tylko o mówieniu.

pebees
02-05-2007, 23:35
no i nie ma nic o pisaniu, tylko o mówieniu.

ze słownika, adres podany wyżej:
mówić (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2484900)
1. «posługiwać się słowami w celu komunikowania myśli i przeżyć lub przekazywania informacji»
2. «posługiwać się jakimś językiem»
3. «zwracać się do kogoś w jakiejś formie»
4. «informować, podawać do wiadomości, zawierać jakąś treść»
5. «wypowiadać jakiś tekst, zwykle na głos»
6. «wyrażać coś, coś znaczyć, świadczyć o czymś»Nie ma nic o pisaniu? No widzisz.. ja do Ciebie mówię przecież, że to o mówieniu jest .. :)

ekonet
03-05-2007, 00:18
Pebees - może zamiast się tak przepychać, wytłumacz Koledze, jak byś zrobił to zdjęcie (skoro mu się temat spodobał) albo dlaczego byś tego zdjęcia nie robił...?

Kacper_84
03-05-2007, 00:29
a mi się bardzo podoba, najciekawszą cechą tego auta jest grill chłodnicy i z innego kąta nie wyszedł by właśnie tak dobrze jak z tego. perspektywa nad ziemią też jest bardzo dobra, linia reflektora prowadzi linię karoserii zachowując proporcje auta. pięknie wydobyta głebia czarnego lakieru dobrą ekspozycją i dobrze dobrany balans bieli, jestem na TAK jak już tak określamy. żal mogę mieć do tych co przygotowywali tą scenografię bo zamiast przyozdobić kwiatmi to obrzucili kwiatami. widać w zdeżaku jak się czaiłeś na klęczka :D

pozdrawiam, Kacowy ;)

pebees
03-05-2007, 00:33
Pebees - może zamiast się tak przepychać, wytłumacz Koledze, jak byś zrobił to zdjęcie (skoro mu się temat spodobał) albo dlaczego byś tego zdjęcia nie robił...?

Wytłumaczyłem mu - tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=289203&postcount=3).

sebasw
03-05-2007, 09:43
Kacper_84: faktycznie, wiesz, że ja nie zauważyłem swojego odbicia tam ? :) dodatkową trudnością był straszny tłum ludzi, ostatecznie grzecznie poprosiłem, żeby przez parenaście sekund nikt nie podchodził do auta, inaczej co chwilę ktoś chciał do niego wejść, dotknąć itp.
Dzięki za docenienie trudu.

Pebees: smerf maruda.

pebees
03-05-2007, 10:04
Pebees: smerf maruda.
Trudno, będę z tym żył :) A jeśli Ci to przeszkadza - nie ma problemu, będę omijał Twoje wątki :) Ciao ;-)

nin
03-05-2007, 10:18
to nie twoja wina ze samochod wyglada jak salatka na grila lub tort urodzinowy
poprostu zle trafiles - samochod fajny ale stylizacja (o ile tak to mozna nazwac) lezy i kwiczy
unikaj tkaich tematow bo to to samojak bys dla plejboja sfocil 170kg tlusta brzydka babe...

sebasw
03-05-2007, 10:43
Nie omijaj, trochę goryczy nie zaszkodzi.

Kacper_84
03-05-2007, 11:19
Trudno, będę z tym żył :) A jeśli Ci to przeszkadza - nie ma problemu, będę omijał Twoje wątki :) Ciao ;-)

tak.. zabierzcie swoje zabawki z piaskownicy i sie pokłućcie ;]

ekonet
03-05-2007, 11:27
Kacper_84: faktycznie, wiesz, że ja nie zauważyłem swojego odbicia tam ? :) dodatkową trudnością był straszny tłum ludzi, ostatecznie grzecznie poprosiłem, żeby przez parenaście sekund nikt nie podchodził do auta, inaczej co chwilę ktoś chciał do niego wejść, dotknąć itp.
Dzięki za docenienie trudu.

Pebees: smurf maruda.
Cóż - forumowy maruda to Erie (sam tak się zowie) :)
A Ty, Sebasw, może o tym nie wiesz, ale wziąłeś się za najtrudniejszą działkę tym razem - fotografowanie samochodów należy do najtrudniejszych, obok jedzenia i aktu. Skoro, jak sam napisałeś, przeznaczyłeś na przygotowanie do zdjęcia paręnaście sekund, to wiedz, że w takim czasie nie da się nic sensownego zrobić - przynajmniej ja bym nie umiał. Więc nie dziw się, że nie powaliłeś tu nikogo na kolana.
Piszę to z życzliwością i mam nadzieję, że toczone tu boje nie zniechęcą Cię do dalszych prób.
Pozdrawiam.

sebasw
03-05-2007, 15:54
Łatwo się nie poddaję, dzięki za rady :)

jutro będę miał nowe szkło, n 17-80, więc może i pojawią się nowe pomysły ;)

aha, właśnie, że smerf - jesteśmy w Polsce i po polsku piszemy (pebees mówimy :P

ekonet
03-05-2007, 21:36
N17-80? Nie ma takiego... A dyskusji na tematy ortograficzne i pokrewne lepiej ze mną nie rozpętuj... :) Bo na początek zapytam Cię, czy np. piszemy Canon czy Kanon?
Nie oczekuj, że pomysły pojawią się z nowym obiektywem (domyślam się, że będzie to N18-70)- powinno być raczej odwrotnie: Ty masz pomysł, a obiektyw jest narzędziem do jego realizacji. Planuj w wyobraźni i do tego dobieraj perspektywy/obiektywy...

sebasw
03-05-2007, 21:44
Canon, bo to nazwa własna.
Natomiast smerfy jako skrzaty mają właśnie swój polski odpowiednik - wykupiono prawa do tej nazwy przy okazji jakiejś gumy do żucia, czy żelków, nie pamiętam już.
A co ? jesteś polonistą ? :) ja w sumie też humanista, ale z innej dziedziny.

oczywiście 18-70 :) mój błąd, bo chwilę wcześniej oglądałem 17-55 za 5 tysiaków :)

nie oczekuję, dlatego napisałem, że może pojawią się nowe pomysły, a nie, że nagle zdjęcia będą idealne. Po prostu człowiek czasem potrzebuje dodatkowej motywacji ;)

ekonet
03-05-2007, 22:05
A co ? jesteś polonistą?
Gorzej - fanatykiem :) Och - widzę, że zlikwidowałeś z Twojej stopki to okropne, pleniące się słówko "KIT". Cieszę się. I zazdroszczę Ci motywacji - ja też bym się pomotywował np. N70-200/2.8 VR...

pebees
03-05-2007, 22:08
Łatwo się nie poddaję, dzięki za rady :)

jutro będę miał nowe szkło, n 17-80, więc może i pojawią się nowe pomysły ;)

aha, właśnie, że smerf - jesteśmy w Polsce i po polsku piszemy (pebees mówimy :P
Właśnie, czyli:
1. Zdanie rozpoczynamy wielką literą
2. Smerf nie smerf (w użytym kontekście - Smerf Maruda)
3. piszemy po polsku, a nie po polsku piszemy
4. zamykamy uprzednio otwarte nawiasy

Naprawdę nie miałem zamiaru się czepiać. Sprowokowałeś mnie :)

sebasw
03-05-2007, 22:34
sami fanatycy, w mordę jeża :)

ekonet
04-05-2007, 13:55
sami fanatycy, w mordę jeża :)
Ale życzliwi (przynajmniej mogę zapewnić za siebie).

pebees
04-05-2007, 14:08
Ale życzliwi (przynajmniej mogę zapewnić za siebie).
Za mnie też możesz :)

DonMaliniacco
04-05-2007, 15:13
Zaraz będzie dżihad :D