Zobacz pełną wersję : Blog fotograficzny(CMS). Prośba o pomoc.
Mam prośbę do osób które korzystają z CMS-ów w swoich fotograficznych blogach/portfolio, ale i takich które planują korzystać z takich systemów w przyszłości. Planuję zacząć pisać swoją pracę inżynierką której tematem jest właśnie projekt i implementacja CMS-a(dla osób niedowidzących, ale to nie jest teraz istotne). Sam w życiu z CMS-a nie korzystałem, jak pisałem strony to czystym kodem, bo robiłem to dla siebie albo znajomych więc administracją i tak zajmuję się ja. Stąd moja prośba, czy moglibyście mi napisać co ten CMS musiał by mieć, czego wam brakuje w waszych systemach. A może macie jakiś system który w pełni wam wystarcza i ma wszystkie funkcje które są wam potrzebne? Jeśli tak to jaki, chętnie bym sobie do niego zajrzał. Z góry dziękuję!
Używam dwóch : WordPress i Joomla. Pierwszy w sam raz na blog, drugi to kombajn na duże serwisy. Czego mi w nich brakuje? Nie chcą same za mnie pisać postów i wstawiać zdjęć :mrgreen: A! I pozycjonować by się same mogły ;)
joomla - super, ale brakuje mi systemu komentarzy
pozdrawiam
ThomasVoland
08-10-2014, 03:23
Ja używam wordpressa (www.tomaszpluszczyk.pl). Sam z siebie absolutnie nie nadaje się na blog fotograficzny, bo nie zarządza barwą. Poprawnie oprofilowane zdjęcia już takimi nie są po uploadzie na wordpressa, ale można to naprawić pluginem i po problemie. Wordpress ma właściwie wszystko w połączeniu z pluginami.
ale można to naprawić pluginem i po problemie. .
jakim? podziel sie jakims przetestowanym :)
Dzięki za odpowiedzi!
Korzystacie z wordpressa ze względu na dostęp do gigantycznej ilości motywów, czy może ma coś czego inne cms-y nie mają?
Carlos_lo
08-10-2014, 13:25
zrezygnowalem z joomli bo dziurawa jak sito byla, w wordpressem troche trudniej wstrzyknac 'wirusa' na server ale tez mozliwe, trzeba pilnowac servera i mysqla w szczegolnosci, problemy pojawiaja sie z motywami albo okrelenien designi strony, stad zapewne do dzis nie posiadam sensownej - jak to szewc...
Sent from my iPhone using Tapatalk
ThomasVoland
09-10-2014, 17:00
jakim? podziel sie jakims przetestowanym :)
ImageMagick Engine