Zobacz pełną wersję : Który z Nikonów
Cześć, jestem kolejną nową osobą w temacie. Mogę się powtórzyć, ale nie znalazłam nigdzie konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Zamierzam zainwestować w lustrzane i myślę o D7100 lub D5300. Najbardziej kręcą mnie zdjęcia sportowe tudzież imprezy, koncerty nawet oklepane wesela. Po prostu lubię jak się coś dzieje :). Zaznaczam, że mowa o hobby, nie o zarobkowaniu. Po prostu chcę by aparat się sprawdził przy tego typu zdjęciach. Na początek myślę też o obiektywie Nikon AF-S DX 18-140 f/3.5-5.6 G ED VR. Doradźcie mi proszę, siedzę od miesiąca czytam te parametry, trochę się w nich gubię. I tak szukam czegoś wypośrodkowanego, a w późniejszym czasie będę sobie dokupywać czy to stałkę itd. Chodzi mi o dobry start.
Z góry dziękuje i kłaniam się wszystkim :). Pozdrawiam.
Chcesz sport, koncerty i wesela robić 18-140mm?
Napisz może czym do tej pory robiłeś zdjęcia, czego Ci tam brakowało, jaki masz budżet.
Ned Stark
03-10-2014, 09:20
Czytałeś parametry, ale tematów na forum już nie. Dzień w dzień powstają te same tematy "co kupić". A tu na samej górze jest taka wyszukiwarka ;-)
nikoniarz
03-10-2014, 09:29
D7100 + S17-50/2.8 + coś dłuższego, np. N70-300G AF-S. Trochę mało info- jaki budżet, jaki sport...
Tak, tak są, czytałam jednakże nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Wiedziałam, że zaraz oberwę za powtórzony temat. Sorry. Mówię chodzi mi o zdjęcia konkretnie dynamiczne. Nie mając tego w rękach i nie mogąc tego po testować nie znam się. Ktoś mi doradził taki obiektyw, ale nie wiem czy nadaje się do zdjęć w ruchu. Nie wiem czy jest on dobry, dlatego chcę poznać opinię osób długo w tym siedzących. Budżet na raty więc założenie miałam że do 4 koła, ale widzę, że pewnie to przekroczę więc zakres 4-6 tyś.
Tak, tak są, czytałam jednakże nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Wiedziałam, że zaraz oberwę za powtórzony temat. Sorry. Mówię chodzi mi o zdjęcia konkretnie dynamiczne. Nie mając tego w rękach i nie mogąc tego po testować nie znam się. Ktoś mi doradził taki obiektyw, ale nie wiem czy nadaje się do zdjęć w ruchu. Nie wiem czy jest on dobry, dlatego chcę poznać opinię osób długo w tym siedzących.
Podajesz za mało konkretów, odpowiedz na mój poprzedni post.
To jest mniej więcej tak, jakbyś poszedł do centrum handlowego i poprosił o ubranie "do ruchu". Zapewne wyjdziesz w dresie, ale czy będzie wygodnie w nim pływać?
Jakie masz doświadczenie? Czym fotografowałeś wcześniej?
Jaki to ma być sport? na zewnątrz, w hali? Z jakiej odległości?
Tak samo koncerty? Będziesz na scenie, tuż koło sceny, na trybunach?
Właśnie te konkrety.. Wcześniej robiłam fotki zwykłymi aparacikami, no i pożyczoną lustrzaną D3100 na podstawowym obiektywie (jakoś mi to wychodziło ale to wrażenie subiektywne). Postanowiłam w coś zainwestować swojego. Pomimo tego, że robiłam to na swojej własnej lustrzanie będę się uczyć jakby od zera. Czyli doświadczenie zerowe. Koncerty to mam możliwość i koło i na scenie robić foty :), co jest ekstra. Sporty biegowe i motocross. Odległość to różnie - na koncertach mogę na scenie, ale przy sportach to zawsze jakaś odległość jest. Na tym się chcę skupić. Na start poszukuje czegoś co pozwoli mi na pewien kompromis.
Archibald6803
03-10-2014, 10:17
Do podanych zastosowań proponuję na dobry początek :
Nikon d5100 + Sigma 17-50/2.8 OS + Nikkor 55-300 ; całość (nowe) wraz z niezbędnymi duperelami to 4200pln
Wystarczy w zupełności , a nawet będzie lekki naddatek........
O obiektywie 18-140 zapomnij.
Sigma 17-50/2.8 +
Tamron 70-300 VC USD (tanio)
albo Sigma 70-200/2.8 OS (drozej) a jak 200mm to malo to są jeszcze 200-400/4VR, 300/2.8VR, 300/4D czy 400/2.8.
patefonik
03-10-2014, 13:02
>MstrG
"Jakie masz doświadczenie? Czym fotografowałeś wcześniej?"
Odnoszę wrażenie, że Saphire jest kobietą.... :D
Co oczywiście nie odbiera słuszności Twoim pytaniom.
nikoniarz
03-10-2014, 13:18
Nie trzeba odnosic wrazenia. W koncu wypowiada sie w osobie zenskiej :)
Alcatraz
03-10-2014, 15:17
Nie trzeba odnosic wrazenia. W koncu wypowiada sie w osobie zenskiej :)
W dzisiejszych czasach to jeszcze niczego nie przesądza...:-))) Ja bym tak od razu nie zapominał o obiektywie 18-140. Oczywiście najbardziej doświadczeni koledzy już zapomnieli, że takie obiektywy też funkcjonują ale one są naprawdę niezłe (patrząc na cenę) a w zależności od rodzaju body można uzyskać dobre efekty (mam na myśli np. crop z 24 Mpix matryc). Natomiast jeśli możesz i chcesz zainwestować więcej to oczywiście znajdziesz dużo lepsze propozycje ale skoro to pierwsza (jak się domyślam) lustrzanka do może warto najpierw zrobić rozpoznanie z tańszym obiektywem.
MackEstrite
03-10-2014, 19:08
Ja popieram słowa Alcatraz, 18-140, albo 18-105, to uniwersalne i stosunkowo tanie szkła, które pozwalają oszacować czego nam dokładnie potrzeba, czego brakuje, a czas który poświęcimy na naukę i zrozumienie pozwoli na odłożenie gotówki na coś z czego będziemy zadowoleni, bo spełni nasze skonkretyzowane wymagania. A jeśli jednak fotografia nas tak bardzo jednak nie wciągnie? wydamy majątek na obiektywy które będą się kurzyły, czekając na lepsze czasy?
Łatwo się dysponuje cudzym majątkiem i doradza z perspektywy świadomego użytkownika który wie czego sam potrzebuje, co niestety nie zawsze pokrywa się z potrzebami pytających.
Wg mnie rozsądne zestawy szkieł:
1. Wersja bardziej przyjazna dla początkującego (mniej mieszania szkłami, lepiej można zobaczyć czego się chce, nieco taniej) - 18-105 (ew. 18-200), 35 f/1,8 lub 50 f/1,8 (G)
2. Wersja bardziej "wypasiona" - 17-50, 70-300 (+ ew. stałka np. 85)
Aparaty - D5100 lub D7100 (D7000).
D5300 i D5200 - hmm... trochę są za drogie jak na to co oferują ;)
nikoniarz
04-10-2014, 00:06
Całkiem nie głupie. Aczkolwiek uzależnione od funduszy... Bo w wersji wypasionej można zmienić 70-300 na 70-200/2.8, niekoniecznie Nikkora. Kwestia oczekiwań. Aczkolwiek wersja "ekonomiczna" czyli 18-108 + 35 (50) to chyba jedyna słuszna opcja z którą się zgadzam w 100%...
No, jak w grę wchodzi 70-200 to nie protestuję ;) Aż takiej burżuazji nie chciałem propagować ;)
nikoniarz
04-10-2014, 00:18
Burżuazji...? Świadomie napisałem, że niekoniecznie chodzi o Nikkora. Tamrona można kupić za 2500 zł (niewiele drożej niż AF-S 70-300G) a otrzymamy świetne światło i ostrość...
Hahaha być kobietą, być kobietą. No nic nie planuje w tej kwestii zmieniać i pozostanę w gronie żeńskim :). Wow dziękuje Wam za odpowiedzi. Bardzo dużo rozjaśniliście mi temat, na to liczyłam. Teraz siądę i będę czytać, porównywać i w końcu coś kupie.
MackEstrite
04-10-2014, 11:34
Pochwal się następnie zakupem :)