PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa, o jakiej mocy do pomieszczeń około 20m2

waldemar109
02-10-2014, 13:21
Witam,

jestem nowy na forum. Mam aparat nikon d5300 i sigme 10-20 f4:5,6. Proszę o poradę. Czy warto wydawać więcej kasy na lampę nikona czy metza czy wystarczy lampa tańsza. Lampa będzie używana tylko do robienia zdjęć pomieszczeń maksymalnie do 25m2 z oświetleniem punktowym

proszę o porady i dziękuję

pozdrawiam

Waldemar

ecml
02-10-2014, 13:39
Moim zdaniem, warto, ze względu na powtarzalność TTLa. Bez znaczenia do jakiego body, obiektywu czy wielkości pomieszczenia.

GonzoG
02-10-2014, 14:45
Wielkość pomieszczenia nie ma znaczenia, oświetlenie w nich też.

A co do dopłacania do Metz czy Nikona - w takim zastosowaniu jest to głupota, sorry ecml, ale czytaj pytanie, a nie wal bzdur.

Do zdjęć pomieszczeń w 99.9% przypadków lampy będziesz używać poza aparatem, poza tym TTL się zupełnie nie będzie sprawdzał.
Najwygodniejszym rozwiązaniem tu będzie YN-560 III + wyzwalacz YN-560-TX, a jeszcze lepszym ze 2 lampy.
W ten sposób będziesz mógł ustawiać moc, czy włączać/wyłączać błysk poszczególnych lamp z poziomu nadajnika bez potrzeby latania do lampy.
Do lamp dobre mieć jeszcze filtry - korekcyjne (CTO, CTB) oraz szare, bo zdarza się że moc takich lamp jak YN-560 jest zbyt duża.

A czemu 2 lampy - bo możesz wtedy doświetlać co i jak chcesz na różne sposoby, a nie tylko z jednego miejsca, a 25m2 pomieszczenie to nie jest już takie małe.

waldemar109
02-10-2014, 15:50
Wołałbym jednak lampę mieć na aparacie, chodzi też o wygodę, zdjęcia nie muszą być rewelacyjnej jakości, ważne aby dobrze doświetlały. Dzięki GonzoG za podpowiedź, jeszcze do przemyślenia, ale póki co lampa z aparatem. Jaki model polecicie tak do 500zł, może być używany

nikoniarz
02-10-2014, 16:30
Odnoszę wrażenie, że przy ogniskowej 10 mm błysk z lampy umieszczonej w sankach aparatu nie pokryje chyba kąta widzenia obiektywu. Ale może się mylę...

r_m
02-10-2014, 16:31
Czy robiłeś jakieś próby zdjęć tego typu z lampą na aparacie? Jeśli nie, postaraj się od kogoś pożyczyć i sprawdzić, czy wyjdzie tak, jak planujesz.
A jak już używana, z TTL, to Metz 48AF-1, 50AF-1

Odnoszę wrażenie, że przy ogniskowej 10 mm błysk z lampy umieszczonej w sankach aparatu nie pokryje chyba kąta widzenia obiektywu. Ale może się mylę...

Zakładam, że kolega o tym wie i nie chodzi o walenie z palnika na wprost, ale faktycznie, warto wspomnieć.

GonzoG
02-10-2014, 16:34
Wołałbym jednak lampę mieć na aparacie, chodzi też o wygodę, zdjęcia nie muszą być rewelacyjnej jakości, ważne aby dobrze doświetlały. Dzięki GonzoG za podpowiedź, jeszcze do przemyślenia, ale póki co lampa z aparatem. Jaki model polecicie tak do 500zł, może być używany

Nie da się. Jak chcesz robić zdjęcia pomieszczeń, to lampa tylko zdalnie. Inaczej możesz w ogóle nie kupować lampy i używać tylko wbudowanej.

Poza tym, jak już pisałem, TTL jest największym wrogiem przy takich zdjęciach. Otrzymasz w większości płaski, nic niewarty obraz.

Jak się już upierasz przy lampie z TTL, to niestety w 500zł się nie zmieścisz z żadną nową.
Z używanych:
SB-600, Metz 50 AF-1.

ecml
02-10-2014, 18:14
A co do dopłacania do Metz czy Nikona - w takim zastosowaniu jest to głupota, sorry ecml, ale czytaj pytanie, a nie wal bzdur.

SB-600, Metz 50 AF-1.
Jak widać umiem czytać. Do tego umiem też myśleć i przewidywać. Jeżeli ktoś pyta o lampę wymieniając do jakiego body, obiektywu i pomieszczenia, zakładam, że TTL mu się jednak przyda. Jak widać słusznie.

A teraz przeproś za "bzdury" ;)
Żartowałem ;p

waldemar109
02-10-2014, 18:33
Dzięki za sugestie wszystkim. Póki co na alegro i olx ani SB-600 ani Metz 50 AF-1 w 500zł się nie zmieszczę ( mowa oczywiście o używanych )- ktoś coś wie, gdzie ewentualnie można zakupić?

ecml
02-10-2014, 18:37
Metz 50 bywa na allegro poniżej 500zł. Zwyczajnie trzeba chwilę poczekać. Swoją drogą, za taką kasę to lampa wręcz rewelacyjna.

//EDIT
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-metz-50-af-1-nikon-i4547240905.html
415zł, "Przedmiot nie został kupiony"

zgera
02-10-2014, 18:59

10 mm raczej nie pokryje, Metz na nakładkę szerokokątną ale pokrywa chyba tylko 12 mm, nigdy tego nie używałem więc pewności nie mam.

r_m
02-10-2014, 19:31
To może być przydatna informacja - Metz ma licznik błysków, więc jak sprzedający mówi "tylko kilkaset razy, na świątecznych spotkaniach rodzinnych", to można zweryfikować jego zapewnienia ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183337

sabur
02-10-2014, 20:22
A jak wysokie są te pomieszczenia?
Jeżeli sufit jest wysoko, może jeszcze dasz radę jakoś oświetlić jedną lampą odbijając ale jak sufit wali się na głowę, będziesz mieć duży problem z tematem.

BTW, w Metz 52 jest licznik?

waldemar109
03-10-2014, 08:28
Jestem agentem nieruchomości, też mam obawy czy lampa pokryje 10mm, znajomy ma też sigmę 10-20 i lampę Yongnuo YN-468 TTL Mk II- z tym, że on przyjmuję do wynajmu/sprzedaży lokale ( często wyższe ) i o większej powierzchni i reasumując chwali sobie i poleca a jest amatorem jak ja:)

GonzoG
03-10-2014, 10:30
Jestem agentem nieruchomości, też mam obawy czy lampa pokryje 10mm, znajomy ma też sigmę 10-20 i lampę Yongnuo YN-468 TTL Mk II- z tym, że on przyjmuję do wynajmu/sprzedaży lokale ( często wyższe ) i o większej powierzchni i reasumując chwali sobie i poleca a jest amatorem jak ja:)
To do D5300 zdecydowanie lepsza będzie YN-560III... yN-468 nie ma TTL z nowymi Nikonami.

waldemar109
04-10-2014, 11:16
To do D5300 zdecydowanie lepsza będzie YN-560III... yN-468 nie ma TTL z nowymi Nikonami.

Ta tańszy model będzie lepszy ?? i jeszcze większa liczba przewodnia ?? Wchodzę w to :) Nie wiem o co chodzi z "TTL"

ecml
04-10-2014, 11:35
Krótko: jeżeli w YN468 z D5300 nie będzie działał TTL, to lepiej kup YN560 (też bez TTLa) albo Metza 50, SB600 (obie z TTLem).

waldemar109
07-10-2014, 09:35
Ok, dzieki. Kupie YN560:) A wiecie może jaki filtr uv do sigmy 10-20 ?
pozdrawiam

waldemar109
07-10-2014, 11:33
coś takiego się nada?:

http://allegro.pl/filtr-ultrafioletowy-uv-77-mm-marki-asura-i4601397324.html

r_m
07-10-2014, 12:14
jaki filtr uv do sigmy 10-20 ?

Po co? Będziesz jej używał wysoko w górach? ;)

GonzoG
07-10-2014, 12:26
Ok, dzieki. Kupie YN560:) A wiecie może jaki filtr uv do sigmy 10-20 ?
pozdrawiam

A po co Ci filtr UV ??

waldemar109
07-10-2014, 15:24
Kolega, którego ojciec od wielu lat prowadzi serwis foto, doradził jako zabezpieczenie przed zarysowaniem, kurzem itp, lepiej czyścić filtr niż szkło chyba..

GonzoG
07-10-2014, 15:35
Kolega, którego ojciec od wielu lat prowadzi serwis foto, doradził jako zabezpieczenie przed zarysowaniem, kurzem itp, lepiej czyścić filtr niż szkło chyba..

Lepiej mieć masę odblasków, blików, problemy z AF i wyraźnie gorszą jakość na zdjęciach ??

A tej filtr co podałeś, to gwarantuję Ci, że z jego czyszczeniem będziesz miał 10x tyle roboty niż z obiektywem.

A tu masz filtr do ochrony obiektywu:
http://allegro.pl/marumi-exus-lens-protect-filtr-ochronny-77mm-77-i4606241346.html

Ale blików, odblasków, flar, itp też należy się spodziewać.

lodzermensch
07-10-2014, 15:36

SB-600 i niczego Ci nie zabraknie
(ostatnio na alledrogo widziałem taką za 525 PLN)

P.S. Nie pchałbym się w chińszczyznę...

tomek67
07-10-2014, 15:59
coś takiego się nada?:

http://allegro.pl/filtr-ultrafioletowy-uv-77-mm-marki-asura-i4601397324.html
Jeśli chcesz używać filtru to koniecznie z powłokami.
Np. Marumi.
Ale dla wielkości 77mm to już sporo kosztuje.

DarkMinder
08-10-2014, 18:39
Param się zajęciem podobnym do autora pytania, więc kilka podpowiedzi z praktyki:

- przede wszystkim statyw i zdalny wyzwalacz do aparatu - uratuje Ci możliwość wykonania zdjęć częściej niż nawet dobra lampa;
- jeśli chodzi "o lampę na aparacie" - wyobraź sobie taką sytuację - ciasna łazienka (z mojego doświadczenia łazienki i WC to jest najtrudniejszy temat do sfotografowania), robisz zdjęcie stojąc w drzwiach (chcesz objąć jak największą przestrzeń w jednym ujęciu), aparat masz w pionie (z reguły w takich pomieszczeniach kadr pionowy jest lepszy) i błysk, czy na wprost czy w górę przesłania Ci krawędź drzwi, w których stoisz, a zbliżyć się nie możesz/nie chcesz, wtedy bardzo przydatne / w zasadzie niezbędne jest zastosowanie wyzwolenia lampy zdalnie (jak Ci opisał GonzoG), w pozostałych przypadkach dasz radę (oczywiście nigdy z palnikiem na wprost);
- moje doświadczenie jest takie - lampa im mocniejsza tym lepsza w tej branży (z mocą zawsze można zejść w dół), bo prawie zawsze jest brak światła w pomieszczeniu, z drugiej strony przy tak nowoczesnym sprzęcie z niedoświetlonego zdjęcia wyciągniesz mnóstwo przy wywołaniu;
- jedna lampa bardzo poprawi Ci komfort pracy,
- dwie lampy ze zdalnymi wyzwalaczami to już prawdziwy komfort poradzenia sobie w naprawdę trudnych warunkach oświetleniowych,
- nigdy nie miałem blików z powodu użycia filtra UV i pracy z lampą w pomieszczeniach, oczywiście filtr bliżej tych 200 zł niż 10 zł ;)

Żeby była jasność, zanim zostanę zlinczowany słownie ;) , mówię o fotografiach w miarę poprawnych technicznie pozwalających się zapoznać klientowi z wyglądem nieruchomości. Tylko tyle i aż tyle. :)

Żeby nie być gołosłownym: mój zestaw to d5100, SB910. Metz52, wyzwalacz YN-622N-TX, dwa odbiorniki YN-622N , Tokina 11-16 i statyw. Prawie zawsze używam statywu i prawie zawsze używam co najmniej jednej lampy. Niestety są też wady - to jest spora torba maneli do niesienia.

waldemar109
11-10-2014, 10:22
Dzięki za sugestie, widzę, że kolega dłużej w temacie siedzi. Pytanie zawodowe: Czy jakość zdjęć przełożyła się na ilość transakcji na rynku nieruchomości? Mój poprzedni aparacik to olympus epl-2 z obiektywem kit'owym 14-42 i nakładką szerokokątną i szczerze powiedziawszy odniosłem wrażenie,
że aparacik zarobił na siebie z nawiązką ;)

GonzoG
11-10-2014, 14:26
Pytanie zawodowe: Czy jakość zdjęć przełożyła się na ilość transakcji na rynku nieruchomości?
Jakość zdjęć nie ma nic wspólnego z ilością transakcji.

Natomiast porządne zdjęcia mogą zwiększyć zainteresowanie potencjalnych nabywców.

DarkMinder
13-10-2014, 18:18
Jakość zdjęć nie ma nic wspólnego z ilością transakcji.

Prawda :)

Natomiast porządne zdjęcia mogą zwiększyć zainteresowanie potencjalnych nabywców.

Prawda :) No i jeszcze jeden aspekt:porządne zdjęcia to jeden z elementów profesjonalnej obsługi klienta. Niestety, w tej branży, nie są one często spotykane z różnych względów. Więc będziesz miał okazję się już wyróżnić pozytywnie po opanowaniu sprzętu.

Prawdę mówiąc, co było na tym forum powtarzane tysiące razy, dobry aparat + dobry obiektyw same zdjęć nie zrobią. Ale dobry aparat + dobry obiektyw są doskonałą okazją, żeby nauczyć się robić porządne zdjęcia.