PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom export zdjęć na raty czyli pauza

hydrax
02-10-2014, 08:05
Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego też zakładam temat.
Czy jest możliwość zrobienia pauzy przy exporcie zdjęć? Na moim wydawać by się mogło szybkim kompie rawy z D800 exportują się kilka godzin. Czy jest możliwość exportu na raty tzn wciskam pauze i export dokańczam innego dnia ?
Ewentualnie czy jest opcja automatycznego wyłączania komputera po zakończonym exporcie?

Andrzej1974
02-10-2014, 09:11
Nie. Jest możliwość albo wyeksportowania zdjęć albo Canceling task... (po wybraniu x na "pasku postępu eksportu"). Z wyłączeniem komputera po wykonaniu eksportu również się nie spotkałem w Lr. Przynajmniej nie znalazłem takiej opcji w oknie eksportu.

GonzoG
02-10-2014, 11:07
J.w. nie można zatrzymać eksportu, ale eksportując w 2 czy 3 partiach równocześnie możesz wyraźnie skrócić czas eksportu.

Co do wyłączania - wystarczy, że ustawisz sobie w systemie hibernację po czasie bezczynności i np. 10 minut po zakończeniu eksportu komputer się wyłączy.

hydrax
02-10-2014, 11:16
Z tym wyłączaniem to faktycznie jest dobry pomysł :) Nie wpadłem na to ale na pewno wypróbuje :)
Sprawdzałeś w praktyce podział eksportu na kilka części? Jest taka różnica? Jak tak patrzę na zużycie procesora to przez ok 5 sekund jest na 100% następnie przez kolejne 6 sekund spada 100% > 62% > 100 i tak dalej. Zużycie pamięci mam na stałym poziomie ok 3,4 GB tj 59 % z 8 GB. Odbiegając minimalnie od tematu nigdy też nie miałem sytuacji żeby lightroom zużywał więcej niż 3,5 GB mimo wersji 64bit.

GonzoG
02-10-2014, 11:23
Z tym wyłączaniem to faktycznie jest dobry pomysł :) Nie wpadłem na to ale na pewno wypróbuje :)
Sprawdzałeś w praktyce podział eksportu na kilka części? Jest taka różnica? Jak tak patrzę na zużycie procesora to przez ok 5 sekund jest na 100% następnie przez kolejne 6 sekund spada 100% > 62% > 100 i tak dalej. Zużycie pamięci mam na stałym poziomie ok 3,4 GB tj 59 % z 8 GB. Odbiegając minimalnie od tematu nigdy też nie miałem sytuacji żeby lightroom zużywał więcej niż 3,5 GB mimo wersji 64bit.

I import i export robię na części.
A ile to przyśpiesza - zależy od wersji. 5.5 mogłem puszczać w 4 potokach i dopiero wykorzystywało w pełni procesor (i7-4790), w 5.6 już tylko 2 potoki i idzie wyraźnie wolniej niż w 5.5.
Ogólnie czas eksportu spada o jakieś 30% w LR 5.6 przy 2 potokach exportu.
W 5.5 przy 4 potokach spadał nawet poniżej połowy.

hydrax
02-10-2014, 11:34
kurcze teraz to się napaliłem na export :) Aktualna partia ma 88% także nie będę kombinował ale przy następnej napewno wypróbuje :) Dziękuje za rady :)