Zobacz pełną wersję : Lightroom export zdjęć na raty czyli pauza
Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego też zakładam temat.
Czy jest możliwość zrobienia pauzy przy exporcie zdjęć? Na moim wydawać by się mogło szybkim kompie rawy z D800 exportują się kilka godzin. Czy jest możliwość exportu na raty tzn wciskam pauze i export dokańczam innego dnia ?
Ewentualnie czy jest opcja automatycznego wyłączania komputera po zakończonym exporcie?
Andrzej1974
02-10-2014, 09:11
Nie. Jest możliwość albo wyeksportowania zdjęć albo Canceling task... (po wybraniu x na "pasku postępu eksportu"). Z wyłączeniem komputera po wykonaniu eksportu również się nie spotkałem w Lr. Przynajmniej nie znalazłem takiej opcji w oknie eksportu.
J.w. nie można zatrzymać eksportu, ale eksportując w 2 czy 3 partiach równocześnie możesz wyraźnie skrócić czas eksportu.
Co do wyłączania - wystarczy, że ustawisz sobie w systemie hibernację po czasie bezczynności i np. 10 minut po zakończeniu eksportu komputer się wyłączy.
Z tym wyłączaniem to faktycznie jest dobry pomysł :) Nie wpadłem na to ale na pewno wypróbuje :)
Sprawdzałeś w praktyce podział eksportu na kilka części? Jest taka różnica? Jak tak patrzę na zużycie procesora to przez ok 5 sekund jest na 100% następnie przez kolejne 6 sekund spada 100% > 62% > 100 i tak dalej. Zużycie pamięci mam na stałym poziomie ok 3,4 GB tj 59 % z 8 GB. Odbiegając minimalnie od tematu nigdy też nie miałem sytuacji żeby lightroom zużywał więcej niż 3,5 GB mimo wersji 64bit.
Z tym wyłączaniem to faktycznie jest dobry pomysł :) Nie wpadłem na to ale na pewno wypróbuje :)
Sprawdzałeś w praktyce podział eksportu na kilka części? Jest taka różnica? Jak tak patrzę na zużycie procesora to przez ok 5 sekund jest na 100% następnie przez kolejne 6 sekund spada 100% > 62% > 100 i tak dalej. Zużycie pamięci mam na stałym poziomie ok 3,4 GB tj 59 % z 8 GB. Odbiegając minimalnie od tematu nigdy też nie miałem sytuacji żeby lightroom zużywał więcej niż 3,5 GB mimo wersji 64bit.
I import i export robię na części.
A ile to przyśpiesza - zależy od wersji. 5.5 mogłem puszczać w 4 potokach i dopiero wykorzystywało w pełni procesor (i7-4790), w 5.6 już tylko 2 potoki i idzie wyraźnie wolniej niż w 5.5.
Ogólnie czas eksportu spada o jakieś 30% w LR 5.6 przy 2 potokach exportu.
W 5.5 przy 4 potokach spadał nawet poniżej połowy.
kurcze teraz to się napaliłem na export :) Aktualna partia ma 88% także nie będę kombinował ale przy następnej napewno wypróbuje :) Dziękuje za rady :)