Zobacz pełną wersję : Timelaps
Ostatnio bardzo spodobały mi się produkcje typu timelaps. Możecie podpowiedzieć, czy używając mojego D3200 jestem w stanie jakoś go ustawić czy jest wymagany jakiś zaawansowany wężyk spustowy itp to projektów tego typu ?
Bo szczerze mówiąc manualnie jakoś średnio to widzę pstrykać co 10 sek przez np godzinę.
Jak wygląda sprawa później, w jakim programie najlepiej/najłatwiej takie obrazy złożyć w jedną całość i dodać jakąś muzykę ?
mbodniak
01-10-2014, 20:10
Wężyk z interwałometrem jest niezbędny, o ile nie chcesz siedzieć i pilnować czasu. A programów jest cała masa... Ot choćby pierwszy z brzegu -> http://www.startrails.de/html/software.html
Rozumiem, polecacie jakiś możliwie tani (nie wiem czy to długofalowa sprawa) egzemplarz ?
Zakładając, że zdjęcia są robione w dzień lekko zachmurzony jaki czas pomiędzy poszczególnymi ujęciami powinien zostać zachowany ? Są jakieś zasady rządzące takimi zdjęciami ?
to samo tyczy się średnio ruchliwej ulicy, jak często ustawiać timer ?
Jaki powinien być ustawiony czas ekspozycji w nocy (bezchmurne niebo) by uzyskać dużą ilość gwiazd na niebie ?
I najważniejsze - ile mniej wiecej zdjęć powinno składać się na taki 20-30 sekundowy filmik ?
madebyzosiek
01-10-2014, 22:53
Jak dobrze poszukasz na necie to znajdziesz pełno poradników. Do 1 sekundy takiego filmu potrzebujesz 25-27 zdjęć. Jak chcesz efekt lecących chmurek to nie ma spinki, zdjęcie co 10 sek, jak chcesz dynamiczny ruch (ludzie, samochody) to zdjęcie co 0,5-1 sekundy. Tak to wygląda wg jednego z poradników, który ja znalazłem, już nie pamiętam gdzie. Musisz też mieć statyw i mnóstwo czasu na robienie ujęć. Powodzenia :)
Nie ma żadnych zasad. Czasy dobierasz sobie w zależności od oczekiwanego efektu.
Robi się zdjęcia co sekundę, jak i co 30 minut.
Jeśli chodzi o ilość zdjęć - w zależności od tego jak i czym będziesz składać w film przyjmuje się od 10 do 30 klatek na sekundę. Im mniej, tym więcej pracy należy włożyć w odpowiednie złożenie i wygenerowania filmu.
W większości prostych aplikacji nie złożysz poprawnie z małą ilością klatek na sekundę, bo będzie wyraźnie widać pojedyncze zdjęcia.
Jak nie masz czym wygenerować płynnych przejść między pojedynczymi zdjęciami, to zalecane jest robienie 25-30 klatek na sekundę.
A i jeszcze jedno - jeśli nie używasz obiektywu z manualnie ustawianą przesłoną (pierścieniem), to będzie trzeba je wyrównać pod względem jasności przez złożeniem w film.
Ten zalinkowany program to akurat do składania zdjęć nocnego nieba, a nie do tworzenia filmów timelapse. Przeszukaj forum bo był już tu poruszany podobny temat.
Interwały czasowe są zależne od tego co chcesz zarejestrować.Inne będą dla poruszających się ludzi,a inne będą dla krajobrazu.Ja czasami robię takie filmiki i dla zarejestrowania ludzi
przeważnie ustawiam 1s a czasem 0,5s.Krajobraz to przeważnie 5 lub 10 s,w zależności od szybkości z jaka poruszają się chmury. Nie używam jednak lustrzanki bo troche mi szkoda dla
zabawy kłapać migawką.Film powinien być odtwarzany z szybkością minimum 25 klatek/s,to policz sobie ile potrzebujesz zdjęc aby zmontować 30s filmik.Zdjecia przed
wrzuceniem do programu obrabiam i zmniejszam rozdzielczosć do Ful HD.Używam Power Director 9 do którego licencja była w jakimś piśmie.
Poniżej dwa króciutkie filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=y_j4LHtTCx8
https://www.youtube.com/watch?v=io9htfaB3HE
Oczywiscie taką kamerką nie zrobię zdjęć nocnego nieba czy wielu innych
Ten zalinkowany program to akurat do składania zdjęć nocnego nieba, a nie do tworzenia filmów timelapse.
Dziwne... bo w opisie programu jest napisane, że też do timelapse.
Dziwne... bo w opisie programu jest napisane, że też do timelapse.
Jest napisane bo można w nim generować filmy. Można je też złożyć w darmowym Windows Movie Maker, który ma dużo więcej opcji. Tak wygląda film złożony w tym programie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253088
To faktycznie dwa takie timelapsy i podwajam dotychczasową ilość klapnięć mojej migawki... Efekt jest rewelacyjny.
Nie ukrywam, że chciałem tego spróbować używając obiektywu N35/1.8 ustawionym na tryb manual. Pytanie tylko... w jaki (na co) ustawić ostrość na ciemnym niebie chcąc uchwycić gwiazdy ? W ciemnościach w końcu nie łapie ostrości, a dioda doświetlająca nie dotrze do nieba. :)
...w jaki (na co) ustawić ostrość na ciemnym niebie chcąc uchwycić gwiazdy ? W ciemnościach w końcu nie łapie ostrości, a dioda doświetlająca nie dotrze do nieba. :)
Ostrość należy ustawić względem odległości od obiektu. Patrzysz, ile metrów taka gwiazda jest oddalona od aparatu i kręcisz pierścieniem ostrości, żeby wyszło dobrze :D
...
A tak na poważnie: pomyśleć chwilkę, jak ustawić ostrość, hahaha ;)
Żadna próba nie okazala się udana...
Do tego poziomem reprezentujesz gimnazjum :)
Żadna próba nie okazala się udana...
Do tego poziomem reprezentujesz gimnazjum :)
Bo trzeba pomyśleć, a nie na ślepo próbować wciskać guzik.
Dobra, koniec tematu bo widzę, ze to jest zaraźliwe. Dzięki za nic. Miłego wieczoru.
Ostrość ustaw manualnie lub używając AF celuj w Księżyc.
Do zdjęć astro D3200 polecam:
Zabrać znajomym szeroki kąt - wtedy i bez timelapsa fajnie wychodzi
Jeśli nie to: ISO 3200/6400, przysłona otwarta na fulla. Paradoksalnie lepiej podbić ISO w aparacie i później korygować ekspozycję w dół, niż na odwrót (więc nie bój się tej czułości co podaję. Czas - dobierz by Tobie pasowały zdjęcia (ale 15-30" brzmi jak dobry punkt startu).
Jeśli chodzi o ostrzenie - nieskończoność się niekoniecznie sprawdzi, ale kawałek "przed" jest całkiem OK. Albo sprawdzisz to metodą prób i błędów, albo LV, maksymalne powiększenie i celujesz w jakiś bardzo odległy obiekt. Księżyc jest o tyle niemiły, że przeszkadza w zdjęciach ;( I o AF możesz zapomnieć.