PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skonfigurować kartę sieciową

manfred
01-10-2014, 18:47
Witam serdecznie posiadam kartę sieciową tplink 300Mbps wersja 8.0.0.376. Po włączeniu komputera wykrywa połączenie z głównym routerem. Ale po chwili zrywa połączenie. Jeśli nawet uda mi się wznowić to po chwili znowu zrywa połączenie z internetem. Karta miała być super mocna z dwoma antenami a ledwie jedna kreska jest na sygnale. Pomoże ktoś to skonfigurować?

pwaos
01-10-2014, 19:48
Witam serdecznie posiadam kartę sieciową tplink 300Mbps wersja 8.0.0.376. Po włączeniu komputera wykrywa połączenie z głównym routerem. Ale po chwili zrywa połączenie. Jeśli nawet uda mi się wznowić to po chwili znowu zrywa połączenie z internetem. Karta miała być super mocna z dwoma antenami a ledwie jedna kreska jest na sygnale. Pomoże ktoś to skonfigurować?

Jeżeli zrywa połączenie, to sprawdź czy na tym kanale (domyślnym) nie pracuje już jakaś inna mocna sieć. Jeśli tak, to ustaw kanał jak najbardziej odległy od niej.

manfred
01-10-2014, 19:49
A gdzie to zmienić? Ale na tej sieci u mnie pracują jeszcze dwa inne laptopy i wszystko działa super. Tylko z tą kartą mam problem.

pwaos
01-10-2014, 19:58
A gdzie to zmienić? Ale na tej sieci u mnie pracują jeszcze dwa inne laptopy i wszystko działa super. Tylko z tą kartą mam problem.

Zaloguj się do routera, tam w konfiguracji WiFi będzie gdzieś zadeklarowany kanał. Możesz też użyć jakiejś aplikacji pod Androida. Ja używam np. Wifi Analyzer. Darmowy.

manfred
01-10-2014, 20:13
Rozumiem że łacze się z routerem po kablu?

pwaos
01-10-2014, 20:34
To zależy od routera. Po kablu powinno się udać połączyć za pierwszym razem, ponieważ na wifi może być założona blokada.

manfred
01-10-2014, 20:35
W takim razie muszę sobie kabel skombinować bo mam router na stałem do ściany przymocowany. Rozumiem że tylko zmieniam kanał ale jakoś nie sądze aby to było przyczyną.

pwaos
01-10-2014, 20:47
Jeżeli karta ma dwie anteny, to powinna mieć też w miarę silny i stabilny sygnał. Jeśli tak nie jest, to przyczyny mogą być w sumie dwie. O pierwszej już wspomniałem, czyli na tym samym kanale inna, mocna sieć. Drugą przyczyną może być to, że anteny znajdują się w takim miejscu, że sygnał odbity od rozmaitych przedmiotów, w tym ścian nie jest stabilny i jego poziom zmienia się. Wtedy samo połączenie jest kapryśne, bo pomimo silnego sygnału jest dużo błędów albo sygnał "pływa" i jego poziom zmienia się w dużych granicach. W drugim przypadku pomaga odsunięcie obudowy komputera (a więc i samych anten) od ściany, albo zmiana położenia samych anten na "śledziu". Z WiFi tak jest. Jak jest dobrze, to jest dobrze. A jak niedobrze, to łączymy teorię z praktyką, czyli "wszystko jest dobrze, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego". :)

Kuba_
01-10-2014, 20:48
Może to ten sam problem co u mnie jak łączyłem się z siecią przez program który TP-link dołączył mi do karty. Też zrywało co jakiś czas połączenie. Po odinstalowaniu programu, sterowników i zainstalowaniu ich ponownie przez Menedżera urządzeń wszystko śmiga i już nie zrywa połączenia.

costi
07-10-2014, 19:40
1. Olać dołączony soft i używać sterownika, który Windows sam sobie wynajdzie.
2. Sprawdzić, czy przypadkiem nie ma konfliktu adresów w sieci.