Zobacz pełną wersję : Pytanie
Trochę ciężko mi taskać lustrzankę na dłuższe piesze wycieczki, więc kupiłem sobie bezlusterkowca, dokupiłem do niego przejściówkę na bagnet nikon F i mogę używać w manualu dwóch moich szkieł (stałki 14 i 50 )a chciałbym jeszcze coś w okolicy 100, chciałbym dokupić kilka szkieł starszych , które bym mógł używać z tą przejściówką, czy oprócz szkieł nikona będą też pasować jakieś inne szkła ( nie chodzi mi o przeniesienie jakiejkolwiek automatyki, tylko żeby dało się podpiąć,podobnie wyglądają bagnety Fuji AX, jakieś szkła z byłego ZSRR - pod kieva) alternatywą jest dokupienie następnej przejściówki i kupienie szkieł z mocowaniem 42 mm jest tego dużo i tanie. Jeśli ktoś coś kombinował w tym temacie to wdzięczny był bym za wskazówki
Szukaj przede wszystkim coś z mocowaniem N co będziesz mógł wykorzystać też z lustrzanką.Do wyboru masz Nikkora 100/2,8 E,obiektywy makro 100/2,8 Tamrona, Sigmy
czy Vivitara. Czasami można spotkać jeszcze sowieckiego Kalejnara 100/2,8.Tego ostatniego kiedyś miałem i dawał naprawdę ostry i kontrastowy obraz. W systemie m42 też się
znajdzie parę setek, lecz zdecydowana większość to 85 lub 135 no i cenowo znacznie niżej.
thenewone
05-10-2014, 09:51
Trochę ciężko mi taskać lustrzankę na dłuższe piesze wycieczki, więc kupiłem sobie bezlusterkowca, dokupiłem do niego przejściówkę na bagnet nikon F i mogę używać w manualu dwóch moich szkieł (stałki 14 i 50 )a chciałbym jeszcze coś w okolicy 100, chciałbym dokupić kilka szkieł starszych , które bym mógł używać z tą przejściówką, czy oprócz szkieł nikona będą też pasować jakieś inne szkła ( nie chodzi mi o przeniesienie jakiejkolwiek automatyki, tylko żeby dało się podpiąć,podobnie wyglądają bagnety Fuji AX, jakieś szkła z byłego ZSRR - pod kieva) alternatywą jest dokupienie następnej przejściówki i kupienie szkieł z mocowaniem 42 mm jest tego dużo i tanie. Jeśli ktoś coś kombinował w tym temacie to wdzięczny był bym za wskazówki
wow, doszukałem się w tej plątaninie dwóch zdań i jednej kropki.
Z tego całego pytania to wiadomo ze chcesz obiektywy do jakiegoś tam bezlustrlerkowa... I tylko tyle.
Jak o coś pytasz to pytaj konkretnie a nie wielkim słowotokiem bez większego sensu.
Czyli jeszcze raz, ale teraz z konkretami.
w okolicy 100 - to może 105 2.5 nikkora ?
Dodatkowo fajnie jakbyś napisał do czego zamierzasz wykorzystać tą ogniskową..
Sorki, spróbuję uprościć. Czy są szkła z innych systemów (poza nikorami i obiektywami innych producentów dedykowane pod nikony) które "mechanicznie i optycznie" pasują do bagnetu nikon F
Ja np mam soligora 135/2.8 z bagnetem nikon. Ale akurat jego odradzam, mało kontrastowy. Obrazek taki nijaki... Ale może inne soligory są lepsze a mi się trafił kiepski egzemplarz.
Sorki, spróbuję uprościć. Czy są szkła z innych systemów (poza nikorami i obiektywami innych producentów dedykowane pod nikony) które "mechanicznie i optycznie" pasują do bagnetu nikon F
Żadne.
Każdy system ma swoje własne mocowanie.
Kolega źle zadał pytanie po prostu:)
Chodziło mu zapewne o coś innego niż N,S i T itp a co pasowałoby pod bagnet nikona.
Rafix84 fajniej ujął to o co mi chodzi, dzięki . Chcę to używać z przejściówką nikon F/ na Samsung NX, więc chodzi tylko aby się to trzymało i ostrzyło w manualu, a styki wszelkie wystające dynksy nie mają znaczenia bo tam jest puste miejsce
Spośród radzieckich wynalazków podpiąć pod bagnet F można te szkła które są w wersji N -jak np. Mir 24N (wymienna dupka), Helios 81N, a także np. Jupiter 37A (też dupki do wymiany); dodatkowo Jupiter 21M daje się przystosować do pełnej używalności (tj. nieskończoność) z adapterem M42/F typu slim.
Rafix84 fajniej ujął to o co mi chodzi, dzięki . Chcę to używać z przejściówką nikon F/ na Samsung NX, więc chodzi tylko aby się to trzymało i ostrzyło w manualu, a styki wszelkie wystające dynksy nie mają znaczenia bo tam jest puste miejsce
Tylko szkła z mocowaniem Nikona podejdą pod adapter z bagnetem Nikona.
Możesz się upierać z wciskaniem szkieł Pentax K, czy Praktica B, ale będzie dokładnie to samo co przy M42 - ostrzenie na mocno ograniczonej odległości.