Zobacz pełną wersję : Pomoc w wybraniu zestawu.
Mój kumpel zastanawia się nad kupnem zestawu za mniej więcej 5000 zł.
Jaki jest optymalny zestaw? D80, D40x albo co i jakie obiektywy?
Trudne pytanie!
Nówki, czy rynek wtórny;) Do czego zestaw jest adresowany ? /zarobkowo, czy do zabawy/ Jeżeli nówki to starczy na d80 i dobry jeden, dwa obiektywy. Jak sprzęt używany to można celować na d200. Chociaż zasada jest raczej prosta - lustrzanka to worek bez dna. Masz to, a chcesz jeszcze i jeszcze, bo warto;) dokupić kolejny: obiektyw, lampę, filtr, akumulator, statyw, grip, fotocelę, parasolkę, marzy się studio, lepsza puszka, jeszcze lepszy obiektyw, kolejna lampa, wydajniejszy aku.... - wymieniać dalej?
Może kupić kompakta, a resztę przepić? Wyjdzie z pewnością taniej.
Przed zakupem miesiącami "studiowałem" internet, a teraz worek bez dna;))
Nowy sprzęt by mu się przydał i nie do celów zarobkowych...
Jak body to d80? Co powiecie o D40x można by kupić droższy obiektyw.
Po prostu doradźcie jaki jest w tej klasie cenowej optymalny zestaw.
Chodzi o body + obiektyw nie liczcie kart itp.
D80 plus 18-200VR. jak za drogo - D40x i to samo - 18-200VR. Uniwersalnie. By doradzić jaką optykę byśmy musieli wiedzieć co najbardziej lubi focić.
Może sprecyzuj, co kolega lubi fotografować i jakie ma doświadczenie.
O Jacek_Z mnie ubiegł.
W lustrzankach żadnego doświadczenia, po prostu jest za ambitny na idiotenaparat.
Fotografować by chciał architekturę i przyrodę.
własnie sie zarejestrowałem... to ja jestem tym kolegą.. wiec co polecacie?
duży rozrzut. Architektura to raczej szerokie kąty i nie zoomy, bo u nich jest najczęściej duża dystorsja. Przyroda - tzn krajobraz? To najlepiej szerokokątny zoom. Ptaszki - teleobiektyw. Makro - stałka makro. To kilka róznych szkieł i się nie zmieści w cenie. Trzeba pójść na kompromisy.
Możesz zawężyć określenie - przyroda?
Zdajesz sobie sprawę, że fotografia to skarbonka (bez dna) i jak wejdziesz w specjalistyczny sprzęt to ci się namnoży obiektywów i to drogich obiektywów.
Może powiem tak: coś z dłuższych ogniskowych by się przydało, ale już nie wchodźmy w makro bo to dużo kasy
Może ustalcie komu mamy odpowiadać :)
odpowiadajcie vx ja sie tylko bede przyglądał...
Chyba polecać będę to co poprzednio.
jak masz miec więcej kasy na szkła, to D40x, choć różnica w cenia do D80 nieduża i wolałbym d80.
Obiektyw - 18-200VR i juz wydał przeznaczone pieniądze.
Może kupic zamiast tego kupić kitowego nikkora 18-70 i do tego 70-300VR - lepiej i drożej, ma potem możliwość wymiany kita na inne szkła.
Nie potrzebujesz jasnych szkieł, bo i architekture i krajobraz się mocniej przymyka.
Możesz kupić D80, kita 18-70 i nikkora 70-210/4-5,6 - tylko uzywki, już go nie robią, jest świetny, ale wolny (to śrubokręt, więc odpada d40), a kiedys wymienisz go na 70-300VR. I dodatkowo dokupisz Tokinę 12-24 do krajobrazu.
ok... ale sie zapytam... d40x i d80 co za roznica jest w tych aparatach i czemu bys wybral d80?
ok... ale sie zapytam... d40x i d80 co za roznica jest w tych aparatach i czemu bys wybral d80?
Proponuję udać się do Saturna lub MM i pomacać oba aparaty, jeżeli to mało to może śmiało walić do mnie ponieważ mam D80 i mogę co nieco powiedzieć :-)
zasadnicza różnica jest taka, że d40 nie obsługuje obiektywów nie posiadających wbudowanego własnego silnika.
A takich obiektywów jest całe mnóstwo. Nie ma jak robic portretów - bo zaden portretowy nie ma silnika, makro da się robic tylko na najdroższym z obiektywów - micro 105 VR itd.
D40x jest dla osób które chca czegoś uniwersalnego i nie będa włazić głębiej w fotograficzne pasje.
Ciężka decyzja... W sumie jeszcze trzeba liczyć stówe na karte pamięci + jakiś futerał, potem statyw. Z 18-200 co jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem z d80 wyjdzie 6000 jak nic.
Abstrahując trochę bo nie chcę zakładać nowego tematu. Chciałbym kupić przewód do gorącej stopki (z aparatu do lampy) to gdzie takie coś idzie nabyć w rozsądnej cenie bo w jakimś sklepie widziałem to za jakieś 250zł (za kawałek kabla)
Ciężka decyzja... W sumie jeszcze trzeba liczyć stówe na karte pamięci + jakiś futerał, potem statyw. Z 18-200 co jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem z d80 wyjdzie 6000 jak nic
A to dopiero początek wydatków. Proponowałbym jeszcze dobrze przemyśleć czy wchodzenie w lustro to dobre rozwiązanie. Jeśli tak to na początek D80 + 18-200 będzie dobrym rozwiązaniem. Reszta przyjdzie z doświadczeniem.
Ciężka decyzja... W sumie jeszcze trzeba liczyć stówe na karte pamięci + jakiś futerał, potem statyw. Z 18-200 co jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem z d80 wyjdzie 6000 jak nic.
no to kupić ten obiektyw (on ma swój silnik) z D40X. Futerału nie mam. Przy VR statyw nie jest tak bardzo potrzebny.
Ten zestaw na poczatek będzie jak najllepszy kompakt, ale daje mozliwości rozwoju (następne obiektywy)
Abstrahując trochę bo nie chcę zakładać nowego tematu. Chciałbym kupić przewód do gorącej stopki (z aparatu do lampy) to gdzie takie coś idzie nabyć w rozsądnej cenie bo w jakimś sklepie widziałem to za jakieś 250zł (za kawałek kabla)
no