Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-200/2,8 VR II + TC x2,0 III vs. Nikkor 80-400 VR II?
tgollob_jamessuchar
01-10-2014, 00:46
Stało się. Na dniach dylemat do rozwiązania..
W Bydgoszczy nie mam możliwości obejrzenia żadnego z nich w sklepie (porównania ich pracy).
Zestaw z TC wydaje się być nie dość że rozsądniejszy to tańszy, ale....zachwyty nad 80-400 są ogromne i jakoś dziwnie skłaniam się ku niemu.
Mam teraz 70-300VR nie narzekam, ale na samoloty brakuje i mm, i tego czegoś. Zastosowanie tego co zakupię - jedynie samoloty na ten moment, aż do zakupu D810 nie prędzej niż za rok, gdzie 70-200 byłby bardzo fajny. Obecnie wystarcza mi 85/1,8 nogi i plecy jeszcze zdrowe to podejdę.
Czy ktokolwiek jest w stanie powiedzieć coś na temat pracy tych dwóch obiektywów? Na ile TC pogarsza sprawę w porównaniu do 80-400 VR II? Jakosc obrazu na 400mm.
Jak wspomniałem nieracjonalnie pcha mnie coś do najnowszego modelu, ale żadnym z nich zdjęć nie robiłem więc nie jest to poparte doznaniami czy doświadczeniem. Proszę o pomoc.
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Odpowiadam niezupełnie dokładnie na pytanie, ale tylko takie mam doświadczenie:
Obcykałem pokazy Farnborough 2014 pożyczonym AF-S 80-400, używając Nikona D600. Jestem zadowolony z jakości zdjęć, ale tam, gdzie nie udawały mi się śmiglaki przy użyciu 80-200/2.8 (pompka, bez VR) + ew. TC 2x tam Nikkor też 80-400 zawiódł. Po prostu VR i dobre szkła nie zastąpią wytrenowanej w panoramowaniu ręki.
Hm... brakuje Ci milimetrów do samolotów przy 70-300 na APS-C a 70-200 do FX (D810) będzie bardzo fajny?? Nic nie rozumiem. Jeszcze bardziej będzie brakować ogniskowej.
Mój telekonwertor 2x to nie Nikon ale Kenko, jakość 80-200 istotnie spada. Komu zależy na jakości raczej ogranicza się do TC x1.4.
Nie bierzesz pod uwagę Tamrona? Sięgniesz do 600 mm a to już sporo więcej niż 200 x 2 albo 400. Ja po przestrzelaniu AF-S 80-400 trochę ostygłem w zapale, studzony ceną. Tamrona nie próbowałem ale może warto sprawdzić. Zwłaszcza że stoi w sklepie obok na wystawie i kusi...
tgollob_jamessuchar
01-10-2014, 06:51
Dziękuję za odpowiedź :-)
Hm... brakuje Ci milimetrów do samolotów przy 70-300 na APS-C a 70-200 do FX (D810) będzie bardzo fajny?? Nic nie rozumiem. Jeszcze bardziej będzie brakować ogniskowej.
A to skrót myślowy, bo miałem na myśli pozostałe moje juz zarobkowe zastosowania reportażowo-portretowe, stąd wzmianka potem o Nikkorze 85/1,8G. Dlatego D810 z N70-200 byłby fajny.
A lotnictwo to moja pasja i zawodowcem w tym temacie absolutnie nie jestem, jeśli chodzi o zdjęcia (bo pracuję z radarem MiGa-29 i innymi zabawkami, także ze Su-22).
I co do dalszej części - no właśnie nie stoi obok na półce bo nic nie da się na mojej wsi, zwanej globalnie kuj-pom, obejrzeć, porównać i sprawdzić ;/ Tamron to ciekawa alternatywa, ale nie mogę go ani obejrzeć ani porównać z Nikkorem ;/ :(
A ręka w miarę wprawiona jest tylko brak mm :D powrzucam coś potem w odpowiednim dziale ;)
Nie posiadam 80-400 (raz fociłem pokazy pożyczonym). Miałem zestaw 70-200 z TC20III. Wg mnie lepszym wyborem będzie ten pierwszy jeżeli chodzi o fotografię lotniczą choć nie bez zastrzeżeń. 70-200 z konwerterem moim zdaniem ma już zbyt słabą jakość obrazka, dla mnie nie do zaakceptowania. O wiele lepiej to wygląda z TC 1.7 ale to już mniej mm jest niestety. 80-400 w przypadku samolotów odrzutowych spisuje się wg mnie bardzo dobrze ale z relacji kolegów i koleżanek używających go na co dzień ma problemy w przypadku focenia samolotów napędzanych śmigłem przy użyciu dłuższych czasów.
Na ile TC pogarsza sprawę w porównaniu do 80-400 VR II? Jakosc obrazu na 400mm.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=621&Camera=614&Sample=0&FLI=7&API=2&LensComp=915&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=5&APIComp=0
tgollob_jamessuchar
01-10-2014, 18:13
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=621&Camera=614&Sample=0&FLI=7&API=2&LensComp=915&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=5&APIComp=0
Chyba miazga i wszystko wyjaśnione jeśli chodzi o optykę?
Dziękuję ;)
W takim razie ciekawe jak ma się Tamron 150-600 USD w stosunku do Nikkora... na chwilę obecną różnica to połowa ceny.... :0 i Kolega w wątku "obok" mówi o lepszym kontraście na 600mm niż 300mm w N70-300VR - niesamowite? Ciekawe co z AF.... Chyba muszę się uśmiechnąć do Tadeusza, by ocenił to szkło swoim doświadczonym okiem.
W takim razie ciekawe jak ma się Tamron 150-600 USD w stosunku do Nikkora...
Na tej samej stronie możesz sobie porównać, ale sample są z innych matryc (Tamron był testowany na Canonie o innej rozdzielczości i wielkości matrycy) - ale lepsze to niż nic.
a podpinał ktoś do 80-400 TC? 1.4 bądź 1.7? Interesuję mnie czy jakość obrazka po takim zabiegu jest akceptowalna? Gdzieś czytałem opinię jednego użytkownika że przy 1.7 ponoć nie widać żadnej różnicy ale coś mi się nie chce w to wierzyć.
Ja podpinałem TC1.4 II. Co do pracy AF nie miałem zastrzeżeń (Sprawdzałem na D810 w trybie AF-C, punktami grupowymi w centrum kadru. Na bocznych nie sprawdzałem.). Co do jakości obrazka, to każdy ma tu swój odrębny poziom akceptowalności. Ja mogłem jedynie porównać z obrazkiem ze stałki 600-tki i poziom był dla mnie nieakceptowalny, szczególnie, że fotki robiłem podczas zachodu słońca i dalekie obiekty (lecące samoloty).
Głównym problemem staje się tutaj ciemnica szkła na długim końcu z podpiętym TC i konieczność podbijania ISO.
80-400 ciągle używam, ale bez TC. Wcześniej fociłem 70-200 VRII + TC1.4, ale wolę jednak do tego typu fotografii 80-400 (bez TC).
No ja szukam kompromisu właśnie do samolotów i chyba dochodzę do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie 80-400 i odkładać na 500 lub 600 stałkę
Ja bym poczekał jeszcze na pierwsze opinie o Sigmie 150-600. Tamrona odpuściłem ze względu na konieczność wyłączania stabilizacji przy panningu. Focenie na dłuzszych czasach przy tej ogniskowej uważam za bezcelowe. Może Sigma będzie lepsza pod tym względem. 80-400 jest jak dla mnie fajny (szybki AF i niewielka masa) i idealnie sprawdza się do śmiglaków jako uzupełnienie 600-tki, jednak na pełnej klatce jest ciut za krótko. Ostatnio ta Sigma za mną chodzi, ale ciężko jeszcze coś konkretnego o niej powiedzieć. Myślę o wypożyczeniu jej na pokazy w Poznaniu w czerwcu i przestrzeleniu w warunkach bojowych.
Za mną też chodzi. BTW. ja na na "szczęście" nie myślę o pełnej więc mam bonus z cropem ... nic to nadal mam dylemat :)