PDA

Zobacz pełną wersję : Światło ciągłe do zdjęć z bliska

RomanZWrocławia
30-09-2014, 12:10
Szukam sprawdzonego gotowego sprzętu, lub rozwiązania "DIY" spełniającego następujące wymagania:

Światło ciągłe
Mile widziana temperatura barwowa światła dziennego
zasilanie bateryjne
ew. możliwość regulowania siły światła

Taki oświetlacz pełniłby przede wszystkim rolę pomocniczą przy ustawianiu ostrości podczas zdjęć z małych odległości (między 0,5m do 1m)
Pożądany i oczekiwany jest blik, odbicie tego źródła światła w oczach fotografowanych małych zwierząt, (kocięta) ale światło to nie będzie pełnić żadnej innej roli w ogólnym oświetleniu sceny. Powtórzę: chodzi przede wszystkim o sprawniejszą pracę układu AF. Cała masa kadrów umyka mi podczas takich sesji z powodu myszkującego obiektywu (Nikkor AFS Macro 60) Tymczasem radzę sobie przy pomocy latarki rowerowej, ale trochę to prowizoryczne.
Wspomaganie z lampy,czy dioda z aparatu z różnych powodów nie spełniają moich potrzeb.
Jeśli ktoś coś może podpowiedzieć?

skoras
30-09-2014, 13:32
Lampa LED do filmowania może? Wybór ogromny.

RomanZWrocławia
30-09-2014, 14:22
Właśnie kłopot z tym ogromnym wyborem. Mam swój ideał. To lampa Akurat LL2120hc3 V-WHITE (Very High CRI). Problem to cena. Gdyby to było narzędzie do pracy zarobkowej - nie ma sprawy, ale to do realizacji hobbystycznych i tu taki wydatek jest trochę nieracjonalny. Inna sprawa, że ten panel przerasta moje potrzeby Szukam, pytam o alternatywę.

sufenta
30-09-2014, 14:23
http://www.foto-morgen.de/Blitze-Blitzausloeser-Blitzzubehoer/Videoleuchten/Meike-FC100-Ringblitz-LED-Blitz-und-Dauerbeleuchtung-fuer-Makrofotografie.html to jest gotowy i bardzo tani zestaw, ktorego nie mialem. Niepokoj moze budzic: no-name-product, jego uniwersalnosc i niska cena. Produkt, ktory mam i uzywam to jeden z tych (nie moge na moim okrojonym z funkcji komputerze w pracy wlasciwego zestawu wyswietlic) https://www.novoflex.com/de/produkte/makrofotografie--blitztechnik/blitzhaltesysteme/uniset/ to wprawdzie jedynie mocowanie do swiatla, ale jest ono (mocowanie) elementem bardzo waznym, gdyz swiatla musza swiecic dokladnie tam, gdzie chcesz- ergo: szyna nie moze sie wyginac. LED jest stosunkowo tani i latwo dostepny.

RomanZWrocławia
30-09-2014, 14:47
Co do pierwszego linku mam pewne wątpliwości dotyczące koloru światła. Mam wrażenie, że tryb światła ciągłego jest raczej rodzajem pilota ułatwiającego ocenę rozkładu światła błyskowego i przy zdjęciu z błyskiem powinno być wyłączone. szukam w sieci info o tym. Ma niewątpliwie świetną - niską cenę.

sufenta
30-09-2014, 14:57
Swiatlo ciagle jest swiatlem ciaglym. Jakiego rodzaju sa twoje watpliwosci dotyczace barwy swiatla?

RomanZWrocławia
30-09-2014, 15:04
temperatura barwowa

sufenta
30-09-2014, 15:05
5500

RomanZWrocławia
30-09-2014, 15:18
jest jeszcze tego samego producenta MeiKe MK FC110. Tu zastosowano już chyba diody cree. Tyle już wiem z sieci, że ten pilot nie gaśnie przy robieniu zdjęć. Przy takiej taniźnie może się skuszę

RomanZWrocławia
30-09-2014, 19:23
APUTURE AMARAN HALO LED CRI 95+ HN100
w przypadku tego modelu wyraźnie wspomina się o dużej wierności w oddaniu kolorów (cri 95+). Jeśli w ogóle to pewnie zdecyduję się na tę lampę. Muszę jeszcze przestudiować ofertę manfrotto

TOP67
01-10-2014, 00:02
Roman. Podejdź, to Ci pożyczę tą lampę meike.

RomanZWrocławia
01-10-2014, 17:27
no i pięknie, wypróbuję zanim kupię . THX