PDA

Zobacz pełną wersję : pompa ciepła powietrze-powietrze raz jeszcze

malibu
29-09-2014, 15:18
Na tym forum były pytania związane z pompą ciepła ale chciałbym zadać swoje. Jako że robi się coraz chłodniej a ja się przeprowadziłem to potrzebuje czegoś aby dogrzewać lokal użytkowy w okresach przejściowych i przy lekkiej zimie.
Pomieszczenie wielkości 18m2, na ostrą zimę mam centralne ogrzewanie ale ogrzewanie całego domu w którym nikt nie mieszka 160m2 w okresach przejściowych trochę mija się z celem a i wczesniej trzeba przyjechać napalić w piecu itp Po przeczytaniu internetów doszedłem do wniosku że zamontowanie klimatyzacji do ogrzewania a i do chłodzenia mogłaby się odczasu do czasu przydać to chyba nie taki najgłupszy pomysł ze względów ekonomicznych ale czy aby napewno dobrze myślę. Mogę dogrzewać się przenośnym piecykiem gazowym- smród i wilgoć lub grzejnikiem elektrycznym teoretycznie dużo większe koszty . Producenci klimatyzatorów podają zakres temperatur w którym urządzenie działa, wiem że czym zimniej tym efektywność spada ale jak wspomniałem nie planuje używać alternatywnego systemu ogrzewania w temperaturze niższej niż -5. Ktoś coś podpowie ? nie zabardzo chcę opierać się na opinii sprzedawców klimatyzacji bo oczywiście mówią w samych superlatywach. Będę wdzięczny za opinie osób które mają styczność z taka forma dogrzewania.

wallace
30-09-2014, 09:38
nie wiem, czy to pomoże, ale ja mam w mieszkaniu 44m2 w bloku zainstalowany klimatyzator - klasyczny prosty split on/off Sharpa. Jego moc chłodnicza to 3,5kW, moc grzewcza 3,8kW, moc elektryczna pobierana ok. 1,05kW. Link do danych technicznych (http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/szczegoly_produktu.htm?product=AYAP12NR&cat=210)
Urządzenie w 99% służy do schładzania mieszkania w upały, ale zdarzało mi się również je dogrzewać w okresach jesienno-wiosennych. Tryb grzania sprawdzałem do temperatur zewnętrznych ok. +5'C i efekt był bardzo OK, tzn. powietrze z wymiennika było odczuwalnie letnie/ciepłe (nie mierzyłem jego temperatury) i w ciągu kilkunastu minut osiągałem komfort cieplny. Dodatkowo jednostka wewnętrzna ma tryb tzw. Coanda - wymusza nawiew ciepłego powietrza w kierunku podłogi, a zimnego w kierunku sufitu. Dzięki temu szybciej osiąga się komfort cieplny.
Wiadomo, że tak małe mieszkanie nigdy znacząco się nie wychłodzi, gdy przebywają w nim domownicy, jednak klimatyzator do takiego sporadycznego dogrzewania sprawdza się u mnie bardzo dobrze.
Z tego co pamiętam w instrukcji podana jest minimalna temperatura pracy jako -8'C. Nie sprawdzałem go w takich warunkach.