PDA

Zobacz pełną wersję : Praca w okularach.

josephebeloki
29-09-2014, 14:29
Witam.

Noszę okulary korekcyjne. Wada jest nie wielka +0,5 więc bez okularów widzę identycznie jak z nimi.
Po kotlecie (ok 10-12h) różnicę da się odczuć dopiero na drugi dzień, gdzie oczy zaczynają piec i czasem łzawić.
Ok 10% więcej fotek mam ostrych fotografując bez okularów, a to przez to, iż w okularach nie przytykam lampy do czoła, bez okularów lampa blokuje mi się na czole, przez co całość jest mega stabilna... z okularami mniej.

Pytania:
1. Jak patrzycie w wizjer, zamykacie jedno oko?
2. Którym okiem patrzycie w wizjer (prośba o podanie informacji również, czy osoba fotografująca jest lewo czy prawo ręczna, bo to w tym przypadku ma znaczenie)?
3. Jak ktoś foci w okularach, czy macie jakąś technikę ?

Czy jest sens kupować soczewki kontaktowe, czy może ktoś stosuje inne chwyty?

Pozdro :)

daplo
29-09-2014, 14:48
Ja nigdy nie patrze strzelam z biodra jak John Waine :)

Zelber
29-09-2014, 15:45
1.)Nie.
2.)Lewym, jestem praworęczny.
3.)Tak, używać soczewki kontaktowe, zupełnie inny komfort życia.

GonzoG
29-09-2014, 15:49
ad 1. zamykam jak trzeba
ad 2. głównie prawym, ale czasami lewym
ad 3. jak możesz nosić soczewki, to jak najbardziej. Ja niestety jestem skazany na okulary. Po usunięciu muszli ocznej jest wygodniej, a poza tym trzeba dobrać sobie odpowiednie oprawki, aby jak najmniej przeszkadzały, ja np. mam takie, żeby można było patrzeć ponad szkłami.

AndBed
29-09-2014, 18:00
1. zamykam lewe
2. tylko prawym
3. nie noszę soczewek. Mam chyba oprawki dopasowane do aparatu :)

kazzi
29-09-2014, 19:57
1.Przymykam jedno oko,ale czasami podczas obserwacji patrzę i drugim.
2.Prawym okiem,bo to mam dominujące mimo iż jestem leworęczny.
3.Niestety wzrok już mi słabnie,do czytania potrzebuje słabych okularów,ale do fotografowania wystarcza mi korekta dioptrii w wizjerze.

Jeżeli masz taką niewielka wadę wzroku że praktycznie jej nie odczuwasz, to może wykorzystaj możliwość korekty dioptrii w wizjerze. Pieczenie i łzawienie oczu może wynikać
z długiego przebywania w pomieszczeniu z mocno wysuszonym powietrzem, w którym podczas weselnej zabawy z pewnością unosi się też sporo mikropyłków.

josephebeloki
29-09-2014, 20:14
Dzięki za informacje :)

Będę musiał się skusić zatem na soczewki, ale dobry pomysł, ze ściągnięciem muszli... nie wpadłem na to :)

stock
30-09-2014, 08:29
zawsze nosze okulary - wada średnio licząc -2 z astygmatyzmem. Fotografuje tez zawsze w okularach i nigdy nie miałem problemu żadnego. A juz o ostrości nie wspomnę bo co to za róznica czy w okularach czy bez ? No chyba ze focisz manualami to wtedy inna sprawa :)

kulama
30-09-2014, 08:58
Pare lat temu byl tu podobny watek, zdecydowanie bylam za okularami. Mam astygmatyzm, szkla +6.5 i +2.5. Fotografujac w okularach zawsze jakims cudem cos obcielam :P Od zeszlego roku uzywam szkiel kontaktowych plus jak trzeba okulary do czytania. Problem sie pojawil kiedy trzeba bylo spedzic wiecej czasu przy komputerze - ze szklami kontaktowymi oczy piekly, soczewki zaczynaly sie "kleic", w okularach praca tez nie byla zbyt wygodna bo patrzec na monitor trzeba bylo pod pewnym katem i to powodowalo bole w okolicach kregow szyjnych. Miesiac temu wszystko sie zmienilo :) Normalnie, do pracy uzywam okularow progresywnych, do fotografowania szkiel kontaktowych + okulary do czytania jak trzeba cos na kompie na szybko, do dluzszej pracy z komputerem uzywam specjalnie dobranych do tego celu okularow. Troszke to klopotliwe bo mam 3 pary okularow plus szkla, ale pozbylam sie problemow z pieczeniem oczu i bolem kregoslupa :D

1. Przymykam oko ale czesto obserwujac obiekt patrze tez drugim
2. Zawsze prawym - jestem praworeczna
3. Tylko szkla kontaktowe

Pozdrawiam
Maryla :)

sailor
01-10-2014, 00:51
Problemem fotografowania w okularach jest to ze .... W szybkim tempie rysuje ci sie soczewka okularow. Owszem w kontaktach wygodniej - o ile mozesz nosic. Wtedy polecam jednodniowki - najdelikatniejsze dla oczu i nie ma zabawy z plynami pudeleczkami itp. Problemow z kadrowaniem i ostroscia nie zauwazylem.
Jak cie oczy pieka to krople do oczu typu hydrobak lub podobne.

Fejton
01-10-2014, 14:55
Tak jak kolega wyżej pisze mi już delikatnie porysowała się lewa (bo tym okiem patrzę, drugie przymykam) soczewka okularów. Niestety też jestem skazany wyłącznie na okulary...

primax
03-11-2014, 12:18
Ja pstrykam wylacznie w okularach z racji na wade - astygmatyzm. Po dostosowaniu korekcji dioptrii nie mam wiekszych problemow z zauwazeniem wszystkiego przez wizjer. Musialem tylko nauczyc sie nie przykladac aparatu zbyt mocno do oprawek by ich nie zniszczyc. Aha jestem leworeczny a patrze prawym okiem bez przymykania drugiego - pewnie dlatego ze lewe mam wyraznie slabsze.Pozdrawiam okularnice i okularnikow!

joterem
03-11-2014, 17:43
1. Tak, zawsze.
2. Zawsze lewe (jestem praworęczny)
3. Soczewki jednodniowe.

maniekk
03-11-2014, 22:05
Nigdy nie czułem dyskomfortu z racji używania okularów, fakt przed zakupem pierwszej lustrzanki miałem obawy co do kadrowania w okularach, zupełnie niepotrzebne jak się okazało, szkieł też nie rysuje przez wizjer. Coprawda rozważam szkła kontaktowe, ale nie ze względu na aparat, napewno jednodniowe do wykorzystywania okazjonalnego, np kask motocyklowy.
Jestem praworęczny, używam prawego oka, lewe przymykam.

WojtiGazdi
07-11-2014, 23:01
Mam taką wadę wzroku, że bez okularów to prawie ja kret, więc zawsze w okularach. Szkiełka w okularach porysowane, ale raczej nie od wizjera. Kontakty mi nie podchodzą - wszystko w okolicy puchnie. Lateralizację mam rozjechaną (jestem oburęczny, jak mi pasuję tak robię). Używam tego oka, które mniej boli w danym momencie, zaczynam od lewego. Drugie oko staram się nie przymykać - lepiej widzieć, co się dzieje tuż obok.