PDA

Zobacz pełną wersję : Kocioł Gazowy Kondensacyjny jaki?

kondziu
29-09-2014, 08:47
Witam właśnie zastanawiam się nad zakupem kotła kondensacyjnego 10-15KW mam swoje typy jednak mieszają mi w głowie sprzedawcy polecający tylko to czym handlują, chciałbym wiedzieć co wy używacie/polecacie?

MadOnion
29-09-2014, 15:11
Sprzedawca nie będzie polecał czegoś czym nie handluje ; ) ja bym brał taki, którego serwis znajduje się niedaleko.

robin102
29-09-2014, 16:07
Serwis w pobliżu na Twoim regionie to bardzo ważna sprawa. Druga tak samo ważna jeśli zaniedbana to bije potem po kieszeni. Chodzi o właściwy dobór mocy kotła gazowego. nie o moc max e 15 czy 24 KW jak niektórzy kupują ale o zakres modulacji czyli inaczej rozpiętość miedzy mocą na dole a tą max. Kocioł mocą max pracuje kilka dni w roku a normalnie w okresach wiosenno zimowych lub jesienno zimowych potrzeba aby pracował małą mocą i tu trzeba kupować kociął który startuje już np od 2.5 KW a czym niżej tym jeszcze lepiej. Kupisz jak wszyscy gdzie od dołu mam 6.5 KW albo nie daj Boże 8.5 jak ostatnio znajomy bo zawierzył hydraulikowi i tera kocił mu taktuje . Włącza się i wyłącza a to jest wypisz wymaluj tak samo jak z samochodem. który pali więcej wachy ten co pracuje na wolnych obrotach cały czas czy ten co gaszony co chwilę i znów pełny proces rozruch. kotły do tego po 10 czy 12 cyklu robią pełny rozruch a to dramat dla zużycia gazu. Szeroki zakres modulacji ważniejszy od moxy max i nie wierz hudraulikom gazownikom którzy na ogól pojęica o tym nie mją a sprzedaja to na co mają uprawnienia instalacyjne albo kolegę z takimi uprawnieniami. No i oczywiście kocioł kondensacyjny.

Michal_C
29-09-2014, 16:22
Hej
mam i jest ok
http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_kondensacyjne_kotly_co/jednofunkcyjne/Ecocondens_25_JF/

Firma do dziś produkuje części zamienne do pieców z przed lat. "Wnętrze" to te same rozwiązania jak marek zagranicznych.

Pozdrawiam

robin102
29-09-2014, 16:30
Producent jak najbardziej godny polecenia ale jak wyżej pisałem 7-8 KW od dołu to stanowczo za wysoko aby kocioł był ekonomicznym źródłem ciepła w naszej strefie klimatycznej. lekko szacując z 95% użytkowników ma niewłaściwie dobrane kotły gazowe. Inna sprawa ze te o szerszej modulacji są po prostu droższe bo mądrzejsze :)

pinio
29-09-2014, 17:25
Użytkuję Vaillanta dwufunkcyjnego - piec daje radę, zespół mieszacza też. Musiałem wymieniać regulator pogodowy - padł pomiar temperatury wewnątrz. Zakup regulatora robiłem na Allegro, bo producent wydumał kolejny model i tego już nie posiadał w ofercie.Poprzedni kupowałem ze trzy lata wstecz. O ile nowy model regulatora potrafi współpracować z piecem, to już z poprzednią wersją sterownika mieszacza nie :evil: Pod tym względem sobie polecieli w przysłowiowe kulki.

pil74
29-09-2014, 20:01
Ja mam coś takiego
http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe/Vitopend-100-W-wiszace-co.html
Dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Bardzo dobrze dogaduje się ze sterownikiem. Jak do tej pory brak najmniejszych problemów. Po dwóch zimach mogę go szczerze polecić.

robin102
29-09-2014, 21:15
Pil74 a jaką powierzchnie-kubaturę domu tym grzejesz ?

pil74
30-09-2014, 12:06
Pil74 a jaką powierzchnie-kubaturę domu tym grzejesz ?
90m2 mieszkania

robin102
30-09-2014, 12:47
O kurna :) to pojechane po bandzie. Wystarczył by kocioł 10-12 KW a z Twego linka wychodzi że chyba 20-25 KW jeśli to ten konkretny. Druga sprawa moc od dołu potężna 10.7 KW ! i do niczego nie potrzebna. Płacił byś mniej za ogrzewanie gdyś miał piecyk dobrany jak wyżej pisałem. Niestety wielu ludzi ma źle dobrane urządzenia do zapotrzebowania na ciepło.

pil74
30-09-2014, 13:28
O kurna :) to pojechane po bandzie. Wystarczył by kocioł 10-12 KW a z Twego linka wychodzi że chyba 20-25 KW jeśli to ten konkretny. Druga sprawa moc od dołu potężna 10.7 KW ! i do niczego nie potrzebna. Płacił byś mniej za ogrzewanie gdyś miał piecyk dobrany jak wyżej pisałem. Niestety wielu ludzi ma źle dobrane urządzenia do zapotrzebowania na ciepło.
A sprawdzę sobie dokładnie jaką to coś ma moc. Przez rok z dymem poszło 600m3 gazu o ile dobrze pamiętam.

moshica
30-09-2014, 14:33
Robi a nie orientujesz się jaką dolną mocą ciągłą (którą masz na myśli) dysponuje TurboMax Pro Vaillanta ?

robin102
30-09-2014, 15:53
Wydaje się po zakresie modulacji podanym przez producenta 37-100% ze taki np 15 KW model startuje od mocy 5.2 KW dość wysoko ale znacznie lepiej do niedużych domków niż kotły ze startem 8-9 KW. Taki kocioł wystarczy na domek cyrka 150-170m2 o ile dobrze izolowany jest. Model 24 KW chyba już analogicznie od 8-9 KW startuje.
Niestety kotły o większym zakresie modulacji to ni kotły za 3-5 ts zł. Za taki który startuje od 2.5 KW to czasem trzeba zapłacić 7-8 tys zł ale w perspektywie czasu warto bo to generalnie mądrzejsze konstrukcji i trwalsze.
Dobra relacja ceny do trwałości u producenta De Dietrich No ale to już kotły na większe domy. Na mniejsze trzeba by szukać u NIBE. przynajmniej mieli jakiś czas temu taki niedrogi model o dużej rozpiętosci modulacji. Wraz z zasobnikiem 120l na wodę kosztował 7500zł

aTomek
30-09-2014, 20:10
U mnie w następnym tygodniu będą montować Buderus Logamax plus GB072 14kW. Myślałem też nad Junkersem Cerapur Smart ZSB 14-3C. W zasadzie to te kotły mnętrze mają takie samo. Różnią się wyglądem no i sterownikiem pokojowym. Wybrałem Buderusa, bo mi się sterownik bardziej podobał ;)
Kocioł pracuje w zakresie od 2,9 kW do 14,2 kW i mam zamiar nim ogrzać chałupę o powierzchni użytkowej 160 m.kw. Instalatorzy oczywiście namawiają mnie na model 20kW a nawet 24kW ale ja się uparłem na ten najsłabszy. Będę pierwszy w rodzinie, który kupuje "taki słaby kocioł" :). Po zimie (jak nie zamarznę) zdam relację.

velaskez
30-09-2014, 20:33
90m2 mieszkania

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-100-W-wiszacy-dwufunkcyjny.html

U moich rodziców ten grzeje 247m2 :mrgreen:

robin102
30-09-2014, 21:29
"Kocioł pracuje w zakresie od 2,9 kW do 14,2 kW i mam zamiar nim ogrzać chałupę o powierzchni użytkowej 160 m.kw. Instalatorzy oczywiście namawiają mnie na model 20kW a nawet 24kW ale ja się uparłem na ten najsłabszy. Będę pierwszy w rodzinie, który kupuje "taki słaby kocioł" :smile:. Po zimie (jak nie zamarznę) zdam relacje"
160m2 to jakieś 600-65m3 kubatury domku. Przy dobrej izolacji termicznej chałupki będzie idealnie.
Bardzo bardzo mądry ruch. Ile płacisz za ten kocioł w sensie za urządzenie. Masz kominek w domu na dole ?

Mamrot
30-09-2014, 21:32
od 2,9 kW do 14,2 kW i mam zamiar nim ogrzać chałupę o powierzchni użytkowej 160 m.kw. Instalatorzy oczywiście namawiają mnie na model 20kW a nawet 24kW ale ja się uparłem na ten najsłabszy. Będę pierwszy w rodzinie, który kupuje "taki słaby kocioł" :). Po zimie (jak nie zamarznę) zdam relację.

Mam ciepły dom 200m i piec 24kW, po pierwszym sezonie został skryzowany do 16kW i nigdy nie było zimno.

aTomek
30-09-2014, 21:49
"Kocioł pracuje w zakresie od 2,9 kW do 14,2 kW i mam zamiar nim ogrzać chałupę o powierzchni użytkowej 160 m.kw. Instalatorzy oczywiście namawiają mnie na model 20kW a nawet 24kW ale ja się uparłem na ten najsłabszy. Będę pierwszy w rodzinie, który kupuje "taki słaby kocioł" :smile:. Po zimie (jak nie zamarznę) zdam relacje"
160m2 to jakieś 600-65m3 kubatury domku. Przy dobrej izolacji termicznej chałupki będzie idealnie.
Bardzo bardzo mądry ruch. Ile płacisz za ten kocioł w sensie za urządzenie. Masz kominek w domu na dole ?

Kocioł ze sterownikiem RC35 to 4500 brutto. Do tego dojdzie montaż.
Kominek mam na parterze (dwustronny, więc szybę mam w salonie i w jadalni).

robin102
30-09-2014, 22:06
No to jak będą mrozy -45 stopni to się dogrzejesz kominkiem w te 3-5 dni w roku. Za to w takie przejściowe dni jak teraz w marcu kwietniu czy w listopadzie piec będzie pracował zawsze na kondensacji i w optymalnym obciążeniu na swojej najwyższej sprawności. Oczywiscie pierwszy rok grzania to trochę bedzie szok że tak dużo kasy poszło aale następne jak już ogarniesz tematy to 3.5-4.5 tys w skali roku wydatek na gaz przy domku 160-200m2 to standard. no jeszcze zależy od położenia geograficznego bo u mnie zimno jak cholera i nie porównywać np Wrocławia czy Jeleniej góry że ludzie się chwalą zużyciem gazu 1200 m3 rocznie a nie znają mrozów poniżej 15 st C. U mnie w lesie bywa -30 st mrozu albo jeszcze niżej. Podstawa to dobra izolacja termiczna i zrobienie kamerą termowizyjną oglądu budynku.

aTomek
30-09-2014, 22:33
Zobaczymy po zimie, czy będzie mnie stać na rachunki ;)
Mój dom nie jest nowy, kiedyś już w nim mieszkałem i wtedy potrzeba było od 4 do 5 ton węgla na zimę.
Ostatnie 2 lata to wieeelki remont. Ocieplenie zewnętrzne (styropian 15 cm), 10 cm na podłogi parteru (więcej się nie zmieściło bo mogłem się podnieść tylko o 16 cm a podłogówka musi mieć kilka centymetrów wylewki nad sobą, ale nie jest źle, bo pod spodem jest jeszcze piwnica w której zawsze dodatnia temperatura), 30 cm wełny na strychu. Dom to "kostka" z 50 cm ścianami z pełnej cegły - jak się nagrzeje, to długo trzyma :)
Tarnów to podobno polski biegun ciepła ale ja tego tak nie odczuwam. -30 oC może nie ma ale -25 w zimie się kilka dni trzymało na mojej wsi.

moshica
01-10-2014, 08:38
No to 10 lat temu jak firma robiła mi w domu CO to na powierzchnię 90mkw do ogrzania (1 piętro domu) zakupiła mi Vaillanta Turbo Max Pro 24KW (2funkcyjny, ale nie kondensacyjny- wtedy takich chyba nie było). To co piszecie to chyba mocno za duży piec i czy ja dobrze rozumiem, że on by się tylko co chwilę załączał dogrzewając a nie pracował w sposób ciągły ? Pytam, bo korzystam nie z ogrzewania gazowego a węglowego, więc nie miałem potrzeby dogrzewania nim (węgiel nadal wychodzi taniej niż gaz).

robin102
01-10-2014, 08:53
Taktowanie pieca sie to nazywa. Tak włączał by się i wyłączał w okresach niedużego zapotrzebowania czyli 3/4 sezonu grzewczego na ogrzewanie. Potrafił by to robić ze 3-5 razy na godzinę :) 24 KW to tak do domu 280-300 m2 bym dał jak by miał :)

moshica
01-10-2014, 09:16
Rozumiem, ale w takim razie ciągła praca pieca o niższej mocy nie generuje większego zapotrzebowania na gaz ? Wychodzi na to że nie, ale co za to odpowiada w piecu, wielkość komory spalania, nagrzewnica ?
Instalator twierdził, że to ekonomiczny piec, nawet boję się to sprawdzić aby z rachunkami nie popłynąć ;-)

robin102
01-10-2014, 11:28
Instalator ma rację to piec ekonomiczny o bardzo dużej sprawności ALE LE ;) za duży do Twoich przestrzeni do ogrzewania. Będzie taktował a najzdrowiej dla portfela i trwałosci piecaa aby ten w miarę możliwosci pracował ciagle nawet na przysłowieowych :wolnych obrotach" czyli wytwarzał minimalną ilość energii cieplej i puszczał ją w obieg CO. Masz ten piec już wiec jest jak jest. Będizesz po prostu musiaał go dusić nastawami temperatury na powrocie CO aby jak najrzadziej się wyłączał.

moshica
01-10-2014, 11:58
Czyli grzać w sposób ciągły na niskiej temperaturze ? Kiedyś to na pewno sprawdzę, póki co kolejny sezon w kotłowni na mnie czeka ;-)

robin102
01-10-2014, 12:13
Eksperymentami i notatkami stanu licznika po pierwszych 3-4 miesiącach dojdziesz do porozumienia z piecem :)

pinio
01-10-2014, 12:32
Eksperymentami i notatkami stanu licznika po pierwszych 3-4 miesiącach dojdziesz do porozumienia z piecem :)

Zapomniałeś o rejestratorach danych z domowej stacji pogodowej. Informacje o zdarzeniach otwarcie, drzwi i okien też by było przydatne ;) :) A co jak piec również grzeje wodę użytkową?

kondziu
01-10-2014, 12:41
Witam ponownie zakup jeszcze nie dokonany ale kociołek wybrany, będzie Buderus GB162 15kW.

Co o tym piecu sądzicie?

robin102
01-10-2014, 13:19
"A co jak piec również grzeje wodę użytkową?"
Piec taki zazwyczaj grzeje wodę użytkową jak również gasss :) z tej samej rury idzie do kuchenki na której obiady się gotuje. Zużycie w normalnym ciągle prowadzonym gospodarstwie domowym n ten cel to 1.3 -1.6 m3 gazu na dobę

robin102
01-10-2014, 13:22
"Witam ponownie zakup jeszcze nie dokonany ale kociołek wybrany, będzie Buderus GB162 15kW"
Klasa kocioł. Kupił bym se taki :)

pinio
01-10-2014, 13:26
"A co jak piec również grzeje wodę użytkową?"
Piec taki zazwyczaj grzeje wodę użytkową jak również gasss :) z tej samej rury idzie do kuchenki na której obiady się gotuje. Zużycie w normalnym ciągle prowadzonym gospodarstwie domowym n ten cel to 1.3 -1.6 m3 gazu na dobę

Dlatego w swoich obliczeniach i notatkach trzeba też takie elementy uwzględniać.
Co do normalnego zużycia w gospodarstwie to jak i z prądem - co rodzina to inna normalność obowiązuje :) Jednym wystarczy prysznic, a innym potrzebne godzinne kąpiele w wielgachnych wannach z uzupełnianiem ciepłej wody w systemie ciągłym :)

Zolty
02-10-2014, 14:36
Mam cerasmarta sprzed kilku lat - przeszedłem z 24 kW na 16 i nie mam problemu. Co do CWU - zasobnik warstwowy załatwia sprawę przy 4 osobach korzystajacych z wanny.

pinio
02-10-2014, 15:35
Mam cerasmarta sprzed kilku lat - przeszedłem z 24 kW na 16 i nie mam problemu. Co do CWU - zasobnik warstwowy załatwia sprawę przy 4 osobach korzystajacych z wanny.

Jeśli miejsce nie jest ograniczeniem, to ja bym się trzymał zasobnika jako oddzielny kocioł.

Zolty
04-10-2014, 20:04
Właśnie miejsce było problemem, poza tym skusił mnie ten warstwowy - nie trzeba czekać na ciepłą wodę bo zalewamy jest ciepłą. W sumie to taki bufor bo piec i tak grzeje przeplywowo. Dopiero w tym roku wymieniam anoreksja w zasobniku - po 6 czy 7 latach. Grzeje 170 m2 nieocieplonego szeregowca i daje rade.

radekone
14-10-2014, 15:26
Hej. Może tu się czegoś dowiem..
Mnie do domu dwupoziomowego 90m2, dobrze ocieplonego wrzucili kocioł 28 kWh, co chyba jest przegięciem. Do tego kraina szkocka, gdzie mrozów nie uświadczysz. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o minimalnej mocy. Czy w razie czego mogę poprosić montera o zmniejszenie nominalnej (sam nie mam dostępu do menu instalacyjnego).

Póki co mam taką dziwną przypadłość, że w domu jest cieplej (20C) niż docelowo na termostacie (18C), a piecyk i tak sobie czasem dogrzewa i jednak zużywa te dwa metry dziennie.

Kocioł to Vaillant EcoTec Pro 28 (VUW 286).

login_87
18-10-2014, 11:27
A ja ostatnio miałem problem z moim piecem ( saunier duval Thematek F 21 E (Moc 8,4 - 21 kW)) Padła mi płyta główna. Koszt nowej według katalogu 905 zł :/ Jaki nowy piec byłby dobry do ogrzania 66 m2 mieszkania w kamienicy? Robin może coś podpowiesz??

aTomek
18-10-2014, 12:55
Tylko do ogrzewania, czy ciepłą wodę też ma przygotowywać? Jesli wodę też, to przepływowo, czy masz zasobnik na wode?

login_87
18-10-2014, 15:58
Woda i ogrzewanie. Nie mam miejsca na zasobnik wiec przeplywowo...

robin102
21-10-2014, 11:00
Ja się tym zawodowo nie zajmuje tylko ucze dogłebnie się na błedach swoich i paru znajomych którym zaaplikowano do małych domków piece z definicji do grzania hangarów. Do 66 m2 mieszkania to są takie małe specjalne piecyki wieszane w łazience albo w kuchni o mocy max rzędu 5-6 KW a minimalnej 2 KW i to w zupelności wystarczy. Jeśli 2-3 osoby z rana jednocześnie korzystaja z cieplej wody i krany są z dala od pieca to lepiej piec z zasobnikiem. Jeśli pobór wody odbywa się blisko pieca i nie wszyscy na raz :) to można dać piec grzejący przepływowo.

moshica
31-10-2014, 11:19
Robin a jeszcze pytanie, ta dolna moc kotłów od której mają dolny zakres, jest to ujęte w notach katalogowych, ma to jakąś nazwę itd . ? No i czy można jakoś przydusić piec aby mu zmniejszyć ten zakres, czy taka konstrukcja i żadna regulacja, reduktor nie pomoże ?

124miko
31-10-2014, 12:25
Może mi podpowiecie, czy ten pomysł ma sens. Mam dobrze ocieplony ( dopiero wczoraj włączyłem ogrzewanie ) dom 250 m2. Kocioł 23kW CWU i CO. Ponieważ wyprowadziły się dzieciary, więc teraz ogrzewam tylko ok. 60 m2. Chciałbym kupić drugi mały kocioł i połączyć je kaskadowo. Mały pracowałby cały czas, a duży tylko przy dużych mrozach. Pytanie, czy da to wymierne oszczędności ?

robin102
31-10-2014, 14:20
Często jest to ujęte, a czesto ukrywane ;) ale bardziej właściwym okerśleniem jest zakres modulacji. Czasem podawanyw % mocy max.

boobass
31-10-2014, 15:02
Ja polecę DeDietrich MCR z kolei. Mam kocioł od 2007 roku, chodzi nieustannie cały sezon, dogrzewając wodę do zbiornika oraz w sezonie grzewczym ogrzewa dom 125m2 - podłogowe ogrzewanie. Miałem na razie jeden serwis - koszt 150 złotych. Strzelił jakiś zawór w instalacji.

robin102
31-10-2014, 18:17
"Ja polecę DeDietrich MCR" tak zgadza się ta seria MCR to trwale i niezawodne kotły, niemniej prymitywne dość i wcale nie niemieckie, a chyba francuzkie. Prądu dużo niestety żrą cyrka 80 W potrzebują do działania i tak 24 godziny na dobę :) Mają też niedyzy zakres modulacji mocą, przynajmniej te tańsze, a który Ty model posiadasz dokładnie ?