PDA

Zobacz pełną wersję : szaro i czarno-biało

Athena
28-09-2014, 22:58
Cześć,

No właśnie... Filtr.
Akurat na filtrach się mało znam dlatego Was pytam...
1)Poszukuję filtra szarego 67mm.
Chodzi mi o długie czasy naświetlania i nierzadko surowy, minimalistyczny klimat.

2) Nie spotkałam się z tym nigdzie, ale zapytam.. Czy jest gdzieś coś takiego, co umożliwi mi uzyskanie monochromatycznego efektu BEZ użycia PS? ( nie, ustawienia w korpusie nie wchodzą w grę ;) )
W analogach jest możliwość zakupu odpowiedniej kliszy, aby uzyskać ten efekt, to wiem. Jednakże w lustrach nie jest już tak wygodnie. Więc.. tylko PS czy jest inna droga?

Pozdr,
A

GonzoG
29-09-2014, 00:18
ad 1) filtrem szarym tylko wydłużysz czas. Klimatu zdjęć nie zmienisz.
Patrz na coś z pokroju ND 1000, ND 500, itp.
Z firm B+W, Marumi, Hoya, Heliopan, Tiffen.

ad 2) Jak chcesz od razu monochromatyczne zdjęcia, to musisz kupić taki aparat (np. Leica M Monochrom). Normalne aparaty robią zawsze w kolorze i bez rozebrania matrycy tego nie zmienisz.

Dark
29-09-2014, 08:04
ad 2) Jak chcesz od razu monochromatyczne zdjęcia, to musisz kupić taki aparat (np. Leica M Monochrom). Normalne aparaty robią zawsze w kolorze i bez rozebrania matrycy tego nie zmienisz.

Można też założyć jakiś mocny filtr IR, całkowicie odcinający światło widzialne. Ale problemem może być filtr odcinający podczerwień w większości nowych lustrzanek.

markB
29-09-2014, 12:52
Dokładnie to musi być filtr powyżej 750 nm, np. Heliopan 780 lub 830 nm. Tutaj masz co robi taki filtr z fotografią: http://www.lifepixel.com/infrared-filters-choices.
Przygotuj się jednak na bardzo długie czasy ekspozycji, bez statywu nie dasz rady. Najlepsze do tego celu są Nikony D100, D70, D2X(s), D200. Późniejsze egzemplarze mają właśnie ten dodatkowy, wzmocniony znacznie filtr (w stosunku do starszych modeli), o którym wspomniał kolega Dark. Można, oczywiście, za stosowną cenę dać przerobić aparat (stary) i wtedy fotografuje się jak normalnie, bez statywu.

Athena
30-09-2014, 22:58
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Rozjaśniło mi to wiele. Statywów mam kilka także chociaż z tym będzie dobrze.
Przyznam szczerze, że pojęcia nie miałam o istnieniu aparatów ''monochrome'', a i cena mnie zabiła xD Ale wydaję mi się, że warto by było mieć coś takiego w przyszłości. Kto wie..
Raz jeszcze dziękuję!