Zobacz pełną wersję : Problem z kartą graficzną ?
Na monitorze zaczęły sie pojawiać różne kwadraciki, punkciki coś jak piksele, w różnych kolorach. Następnie obraz na ekranie zaczął migotać, gasnąć itp. Generalnie pojawiały się dziwne objawy z obrazem. Komputer zaczął się też restartować. Ostatecznie dało się uruchomić system jedynie awaryjnie. Zainstalowałem ponownie cały system ale to nie pomogło.
Czy jest to awaria karty graficznej ?
Zainstalowana karta to MSI NX7300GT płyta gówna GIGABYTE GA-P35C-DS3R
dzięki za odpowiedź
velaskez
28-09-2014, 16:30
Ja bym powiedział na 80% problem z kartą graficzną.
Albo problem może być ze slotem na kartę graficzną. Weź kartę do kolegi i tam sprawdź. Pogadaj z nim czy nie pożyczy swojej i sprawdź u siebie.
Płyty gigabyte mają to do siebie, że lubią się szybko i niespodziewanie psuć w różnych miejscach (wiem po swojej, kolegów i płyt jakie trafiały do serwisu w jakim pracowałem).
Za artefakty odpowiada przeważnie karta graficzna i jej uszkodzenie. Czasami brak kontaktu na stykach karty. Wadliwy zasilacz może odpowiadać za restarty czy niebieskie ekrany.
Borat1979
30-09-2014, 18:33
No początek to bym wymontował odkurzył slot, przetarł styki karty i włożył kartę ponownie.
Podłącz inny kabel dvi/d sub
matys.ldn
01-10-2014, 14:54
Jak nie pomogły porady kolegów wyżej to na 99% jest przegrzany chipset na karcie pamięci tym bardziej, że ta karta ma pasywne chłodzenie. Trzeba zrobić reballing ale zdecydowanie taniej będzie kupić nową kartę. W trybie awaryjnym artefakty nie będą występowały bo win nie ładuje wszystkich sterowników i obciąża kartę tylko w minimalnym stopniu, nie wszystkie układy karty pracują, dopiero po załadowaniu sterowników zaczynają się problemy.
Wadliwy zasilacz może odpowiadać za restarty czy niebieskie ekrany.
Albo brak odpowiedniego napiecia na karcie, lub jego skoki, mialem tak u siebie, wymiana zasilacza rozwiazala problem.
Karta była podkręcana? Jeśli tak, to przywrócić nominalne taktowania. W innym wypadku, polecam rady kolegów powyżej.