Zobacz pełną wersję : Konwersja NEF-ów na jpg-jak zrobic to najlepiej ?
Damianus
08-08-2005, 15:49
Ostatnio robiłem zdjęcia d70 i zapisywałem w nef-ach Po przyjściu do domciu chciałem je przerobić na jpg za pomocą NC i chyba zrobiłem coś nie tak bo jakość jpg była koszmarna.
W szczegółach wyglądało to tak, że NEF miał wielkość ok 5 mb a po zmianie balasu bieli ,delikatnym wyostrzeniu i wzmocnieniu konwwertowałem na jpg (excellent) i wychodził plki jpg o wielkości ok 4 mb, ale strasznie szumiał .
Gdy zrobiłem tą samą operację tylko przed konwersją nie wyostrzałem i nie wzmacniałem a konwersję robiłem na jpg przez good ratio compresion to plik miał ok 500 k i jakość lepsza niż poprzednio, ale też nie zachwycająca .
Moje pytanie jest zatem takie :
1.Jak to zrobić żeby było dobrze ?
2.Kiedy wyostrzać i wzmacniać przed kompresja czy po ?
3.Czy można wywoływać zdjęcia bezpośrednio z NEFów ?
4.Jak w NC używa się cropa ?
Z góry dzięki
a czym później przeglądasz te jpegi ?
czy w NC wyglądają OK ?
chodzi Ci o wywoływanie w labie na papier?
z cropem robisz tak zaznaczasz ręcznie ew. w tool palette 1 masz opcję
size/resolution i potem save as z belki
Damianus
08-08-2005, 16:50
Sinner : Otwieram potem jpg w Photoshopie 7 CE w celu ich dalszej obróbki (czyli kontrastów,kadrowania,wyostrzania itd). Szczerze to nie sprawdzałem ich potem w NC ale słuszna uwaga sprawdze jak tylko wrócę do domu .
Chodzi mi o wywołanie w labie .
Dzieki z cropa bo klikałem wczoraj i klikałem i nic :)
linux_user
08-08-2005, 18:36
Z NC przejdz na TIFF , Zrob poprawki w PS i zapisz JPG przed wyslaniem do lab-a
najlepiej znajdź laba co tify też przyjmuje
Mateusz0042
10-08-2005, 19:43
Na wstepie się przywitam, to mój pierwszy post na forum.
Mam podobny problem, kiedy otwieram nef-a w NC od poczatku strasznie szumi, jescze przed wykonaniem jakichkolwiek działań, później w jakim formacie tego nie zapisze(tiff, jpg) szumi tak samo. Wydaje mi się, że powinienem postawić pytanie co robie nie tak?
kolaczek
10-08-2005, 20:27
Ja osobiście otwieram plik w NC, poprawiam to co trzeba - zapisuje NEFa.
Właczam Photoshopa, otwieram wcześniej zapisanego NEFa, i dalsza obróbka w PS.
Wszystko działa ok.
Damianus
10-08-2005, 20:48
Ja osobiście otwieram plik w NC, poprawiam to co trzeba - zapisuje NEFa.
Właczam Photoshopa, otwieram wcześniej zapisanego NEFa, i dalsza obróbka w PS.
Wszystko działa ok.
problem jednak w tym że mam wersję ps-a 7 CE który nie otwiera nefów
problem jednak w tym że mam wersję ps-a 7 CE który nie otwiera nefów
Czy aby na pewno? Z sidemką nie chodzi camera raw, ale to nie znaczy że nie otwiera nefów. Wklep plug-in z nikon view do PS i powinno śmigać.
a nie trzeba przypadkiem poustawiac wszedzie czyli w programach graficznych i w windzie profilu kolorow srgb?
a nie trzeba przypadkiem poustawiac wszedzie czyli w programach graficznych i w windzie profilu kolorow srgb?
trzeba, kiedys kazdy program (NC, PS, ACDsee) wyswietlal mi inne kolorki, jak poustawialem wszedzie sRGB to jest OK
ale na szumy to wplywu profil koloru nie ma wplywu
Profil sRGB jak pisano wieokrotnie jest najgorszym, ale czasami jedynym rozwiązaniem. Ważne, żeby wszystkie programy, które użyjemy do osiągnięcia efektu końcowego korzystały z tego samego profilu. Laby przyjmujące tiff to niestety w większości jedna wielka ściema bo przed naswietleniem konwertują do jpg - lepiej więc to samemu zrobić. Ja otwieram nefy w NC, w nim też kadruję i zmieniam rozmiar dostosowując do konkretnego labu. Nie używam profilów labów - kiedys próbowałem i efekt był marny - wysyłam im więc w sRGB. Otwarcie nef-a w NC i duże szumy ??? A może masz mocno niedoświetlone zdjecia, które musisz wyciągać z ciemności - wtedy szumy muszą się pojawić? A może ISO masz przestawione ? Brak podglądu na wyświetlaczu czułości to dla mnie chyba największa wada D70. Chyba każdy posiadacz naciął się juz na tym.
Mateusz0042
11-08-2005, 13:05
oj ten moj post to byla jedna wielka pomylka, myslalem ze cos jest z NC, ale jak pozniej otworzylem jpg. yo szum byl taki sam, a iso800, wczesniej tego nie zauwazylem, przepraszam zaa zamiesznie
[ Dodano: Czw 11 Sie, 2005 ]
P.S. jpg zapisany równolegle z nef
Tak to ISO potrafi namieszać.
dlatego też od niedawna mam małą naklejkę nad wizjerem "STOP ISO" :mrgreen:
Testuję właśnie NC4.2 i mam drobne pytanko. Jak w tym programie przekonwertować NEFa na jgp (bądź tiff) po obróbce.
wystarczyło kliknąć w save as