Zobacz pełną wersję : D7000 - pragmatyka korekcji AF
merkator
27-09-2014, 09:09
Strona techniczna korekty AF w D7000 została opisana już kilkukrotnie, natomiast jak praktycznie to wykonać. Pewnie źle szukałem ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym: jaka jest prawidłowa odległość aparatu od tarczy celowniczej, jaką ogniskową i przysłonę użyć, czy zdjęcia oceniać na: ekraniku aparatu, monitorze czy wydruku ? I inne tym podobne problemy.
Czy moglibyście się podzielić swymi doświadczeniami na tym polu, bo nie wiem czy dobrze to robię, gdyż co jakiś czas uzyskuję różne wyniki kalibracji. Czy to moja subiektywna ocena czy też AF pływa wraz z upływem czasu.
Wyrwiząb
27-09-2014, 11:32
Strona techniczna korekty AF w D7000 została opisana już kilkukrotnie, natomiast jak praktycznie to wykonać. Pewnie źle szukałem ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym: jaka jest prawidłowa odległość aparatu od tarczy celowniczej, jaką ogniskową i przysłonę użyć, czy zdjęcia oceniać na: ekraniku aparatu, monitorze czy wydruku ? I inne tym podobne problemy.
Czy moglibyście się podzielić swymi doświadczeniami na tym polu, bo nie wiem czy dobrze to robię, gdyż co jakiś czas uzyskuję różne wyniki kalibracji. Czy to moja subiektywna ocena czy też AF pływa wraz z upływem czasu.
Wynik testu ogladnij na monitorze, moim zdaniem jest wystarczający ten w komputerze. Ekranik w aparacie jest zbyt mały. U siebie robiłem test na skrajnych ogniskowych, pod kątem około 45 stopni do kartki, odległości około 35 cm i z największy otworem przyslony. Robiłem kilka testów w różnym oświetleniu, bo ten aparat jest ponoć obarczony wadą. Na każdy obiektyw mam ustawioną korektę i co miesiąc kontroluje sobie działanie af. Tyle że ja jestem totalnym amatorem i w rok mam dopiero 3300 zdjęć, na razie ustawione lorekty na początku, są nadal aktualne
nikoniarz
27-09-2014, 11:54
Z korektą bywa różnie- może być okej w podczas testów na małej odległości a źle na dużych odległościach, może być zupełnie odwrotnie. Podobnie w przypadku światła na które D7000 jest uczulony. Ze swojej strony proponuję wstępną korektę na tablicy testowej, a później ewentualne wprowadzanie zmian w przypadku "normalnego" fotografowania.
merkator
27-09-2014, 12:27
Zupełnie inną procedurę niż wszyscy, zaproponował kiedyś Fatman ( i to był chyba ostatni wpis na jego blogu). Czy ktoś przerobił to w praktyce ?,
nikoniarz
27-09-2014, 13:07
Zupełnie inną procedurę niż wszyscy, zaproponował kiedyś Fatman ( i to był chyba ostatni wpis na jego blogu). Czy ktoś przerobił to w praktyce ?,
Ja nie miałem potrzeby skoro mój sposób okazał się trafiony.
Wyrwiząb
27-09-2014, 13:22
A możesz mi go tutaj przytoczyć? Nie znalazłem tego wpisu, a chętnie się zaznajomię.
http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/
merkator
27-09-2014, 13:47
Dokładnie, spóźniłem się 5 minut ;)
merkator
27-09-2014, 21:26
Sądząc po rozwoju dyskusji wnioskuję, że to Fatman najlepiej podszedł do kwestii regulacji AF, a te wszystkie youtube'owe opisy są blisko tematu a nie nie do końca.
nikoniarz
27-09-2014, 22:24
Udało Ci się w końcu wprowadzić odpowiednią korektę?
merkator
27-09-2014, 22:43
Sam nie wiem, dziś akurat zrobiłem sobie plener po Cmentarzu Rakowickim w Krakowie. Właśnie wywołuje coś z rawów, ale nie do końca jestem zadowolony z ostrości. Jutro będę miał więcej czasu więc spróbuję. Ale znalazłem inną ciekawą procedurę kalibracji AF na forum pentaxiarzy. http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=41906&postdays=0&postorder=asc&start=20 cytuję :
1. Aparatem na statywie wyostrzyć w trybie LV na czymś kontrastowym, ustawionym w płaszczyźnie pionowej do osi obiektywu (może być karta testowa przyklejona do ściany).
2. Wyłączyć LV i przełączyć AF w tryb M (na obiektywie lub body).
3. Ustawiać mikroregulację krokowo (czyli -1, -2, -3) i naciskając spust do połowy sprawdzać, czy jest potwierdzenie ostrości w wizjerze. Znaleźć najmniejszą wartość mikroregulacji, przy której potwierdzenie zapala się w sposób pewny.
4. To samo, tylko w drugą stronę - znaleźć największą wartość, przy której jest potwierdzenie ostrości.
5. Ustawić mikroregulację na wartość pośrodku między najmniejszą a największą (czyli jeśli np. w kroku 3. znaleźliśmy -7 a w kroku 4. +3, to należy ustawić -2 i gotowe!
nikoniarz
27-09-2014, 23:42
Jakie szkła kalibrujesz? Te co masz w stopce czyli 18-105 i 55-300?
Wyrwiząb
28-09-2014, 00:00
Ja nie miałem potrzeby skoro mój sposób okazał się trafiony.
W d3100 jest mikroregulacja?
nikoniarz
28-09-2014, 00:17
W D3100 nie ma i nie było...
Wyrwiząb
28-09-2014, 09:01
W D3100 nie ma i nie było...
To kompletnie nie rozumiem Twojej wypowiedzi, wyjaśnij to jakoś nie nabijąc sobie bez sensu licznika postow
nikoniarz
28-09-2014, 10:11
To kompletnie nie rozumiem Twojej wypowiedzi, wyjaśnij to jakoś nie nabijąc sobie bez sensu licznika postow
Ale to raczej Ty wyjaśnij czego nie rozumiesz bo dla mnie sprawa jest zupełnie oczywista- nie miałem problemów z kalibracją przy każdym z posiadanych szkieł, pomimo tego, że dla każdego miałem zupełnie inną wartość...
Tak naprawdę, to mikroregulację można przeprowadzić bez zrobienia nawet jednego zdjęcia i oglądania wyników na komputerze.
zbyszekD7000
28-09-2014, 10:13
Bo nikoniarzd3100 ma 3100 tylko w niku ;) tego juz niestety nie zmieni :)
O to Wyrwiząb'kowi chodzi :)
nikoniarz
28-09-2014, 10:16
Bo on ma 3100 tylko w niku ;) tego juz niestety nie zmieni :)
O to wyrwiząb'kowi chodzi :)
Mam D3100 również w torbie tylko faktycznie niewiele to zmienia...
zbyszekD7000
28-09-2014, 10:19
Ale masz nie tylko ten model, co by nik sugerował ;)
nikoniarz
28-09-2014, 10:21
Ale masz nie tylko ten model, co by nik sugerował ;)
Dokładnie. W końcu nick nie jest wyznacznikiem, żadnym odniesieniem. Nick to nick, można wpisać co dusza zapragnie.
jacek dr
Tak naprawdę, to mikroregulację można przeprowadzić bez zrobienia nawet jednego zdjęcia i oglądania wyników na komputerze.
Aż mnie korci zapytać,jak:grin:
merkator
Właśnie zrobiłem kalibrację dwu szkieł wg. opisu z forum pentax'a. 10-15 min zabawy i skończone. Rezultat pokrywa mi się z ustawieniami zrobionymi wcześniej na bazie porównywania głębi ostrości na fotkach. Dla mnie ta procedura ma jedną wielką zaletę, nie interpretuję zdjęcia i nie szacuję na oko gdzie się zaczyna i kończy ostrość na zdjęciu, lecz metoda w pełni bazuje na elektronice aparatu, dzięki czemu odpada element subiektywności. Skuteczna procedura.
nikoniarz
28-09-2014, 10:23
Właśnie zrobiłem kalibrację dwu szkieł wg. opisu z forum pentax'a. 10-15 min zabawy i skończone. Rezultat pokrywa mi się z ustawieniami zrobionymi wcześniej na bazie porównywania głębi ostrości na fotkach. Dla mnie ta procedura ma jedną wielką zaletę, nie interpretuję zdjęcia i nie szacuję na oko gdzie się zaczyna i kończy ostrość na zdjęciu, lecz metoda w pełni bazuje na elektronice aparatu, dzięki czemu odpada element subiektywności. Skuteczna procedura.
A zdajesz sobie sprawę, że na różnych odległościach ostrzenia może być różny błąd AF?
merkator
28-09-2014, 10:39
A zdajesz sobie sprawę, że na różnych odległościach ostrzenia może być różny błąd AF?
A czy nikon daje ci taką możliwość kalibracji jak canon lub sigma ? Dlatego ustawiłem tarczę w przeciętnej odległości z jakiej robię zdjęcia i a szkła na środek zakresu ogniskowych. Masz lepszy pomysł ? Z chęcią zastosuję. ;);)
nikoniarz
28-09-2014, 10:42
A czy nikon daje ci taką możliwość kalibracji jak canon lub sigma ? Dlatego ustawiłem tarczę w przeciętnej odległości z jakiej robię zdjęcia i w środku zakresu ogniskowych. Masz lepszy pomysł ? Z chęcią zastosuję. ;);)
Nie, ja tylko pytam czy jesteś świadom. Poza tym mój N55-300 nie dał się idealnie skalibrować bo dla różnych ogniskowych miał różne błędy. Na szczęście przy moim stylu focenia było to niezauważalne na zdjęciach. Być może też dlatego, że ten błąd nie był zbyt duży. Na szerokim końcu miałem lekki BF, a na długim lekki FF.
merkator
28-09-2014, 10:50
Nie, ja tylko pytam czy jesteś świadom. Poza tym mój N55-300 nie dał się idealnie skalibrować bo dla różnych ogniskowych miał różne błędy. Na szczęście przy moim stylu focenia było to niezauważalne na zdjęciach. Być może też dlatego, że ten błąd nie był zbyt duży. Na szerokim końcu miałem lekki BF, a na długim lekki FF.
I tu jest jedyna rzecz która mi doskwiera po przejściu z m4/3 na bagnet F, zjawisko FF i BF, w dodatku nieregularne. Jeśli producenci luster w jakimś rozsądnym czasie nie rozwiążą tego problemu to bezlusterkowce skutecznie je podgryzą. Ale to temat na osobną dyskusję. Zmieniając system byłem w pełni świadom tych problemów, coś za coś. ;)
nikoniarz
28-09-2014, 10:53
Nieregularny BF/FF likwidują chyba w serwisie Nikona...
merkator
28-09-2014, 11:06
Nieregularny BF/FF likwidują chyba w serwisie Nikona...
Wspaniale, że użyłeś słowo chyba. O ile mam dobre informacje, to na taką czynność wysyłają korpus i obiektyw do Niemiec, gdzie jest bardziej precyzyjny sprzęt serwisowy. Podstawowa kalibracja w Warszawie a jak trzeba dokładniej to na eksport ;)
nikoniarz
28-09-2014, 11:10
Wspaniale, że użyłeś słowo chyba. O ile mam dobre informacje, to na taką czynność wysyłają korpus i obiektyw do Niemiec, gdzie jest bardziej precyzyjny sprzęt serwisowy. Podstawowa kalibracja w Warszawie a jak trzeba dokładniej to na eksport ;)
Miałem na myśli tylko to, że jest to naprawialne...
merkator
28-09-2014, 11:21
OK.ale wróćmy do tematu, czyli tego co możemy zrobić sami w domowych warunkach bez serwisu. Jakie są Wasze doświadczenia z mikroregulacją, jak ją robicie i jaka jest tego skuteczność ?
nikoniarz
28-09-2014, 11:29
Jakie są Wasze doświadczenia z mikroregulacją, jak ją robicie i jaka jest tego skuteczność ?
Wstępnie na tablicy testowej i małej odległości ostrzenia. Później wprowadzanie korekt (jeśli są konieczne) przy normalnym foceniu. Skuteczność taka, że jeszcze nie było potrzeby wysyłania żadnego szkła na kalibrację.
Wyrwiząb
28-09-2014, 12:29
Bo nikoniarzd3100 ma 3100 tylko w niku ;) tego juz niestety nie zmieni :)
O to Wyrwiząb'kowi chodzi :)
Dokładnie tak to zrozumiałem, bo wtedy dywagacje nt. mikrokalibracji w przypadku d3100 byłyby zwykłym bełkotem, mój brat ma d3100 i jest średnio zadowolony, ja tam mikroregulacji nie uświadczyłem.
nikoniarz
28-09-2014, 13:36
mój brat ma d3100 i jest średnio zadowolony
No i bardzo słusznie bo jakby miał gorszy model byłby mniej zadowolony, a w przypadku lepszego byłby bardziej zadowolony. W tym przypadku jest średnio zadowolony czyli odpowiednio :)
Wracając do samej kalibracji- na chwilę obecną nie kupił bym już sprzętu bez korekty AF.
zbyszekD7000
28-09-2014, 13:42
Bo i też takiego producenci nie będą wypuszczać, przecież to dla nich wygoda żeby się nie starać przy produkcji (mniej odpadów), a niech się klient martwi i sobie kalibruje,
Ach, ten świat musi upaść
nikoniarz
28-09-2014, 16:42
Bo i też takiego producenci nie będą wypuszczać
Skąd ta pewność? Wątpię by podstawowe modele w najbliższych latach posiadały korektę AF...
merkator
28-09-2014, 20:52
Cóż, wczoraj zrobiłem sobie fotospacer po rakowieckim, odnalazłem co chciałem. Motto na grobie mistrza wspaniałe ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://geodeta.priv.pl/wp-content/uploads/2014/09/mistrz_bm.jpg)
Wolę spacer z aparatem niż dyskusję o niczym. Dalej szukam światła, bez względu na jego temperaturę barwową ;)
Aż mnie korci zapytać,jak:grin:
Ponieważ wspomniałem, to dokończę.
1. Stawiamy aparat na statywie, celujemy w jakiś kontrastowy obiekt. Najlepiej, jeśli w pobliżu nie będzie nic innego.
2. Ostrzymy na ten obiekt w LV (bez robienia zdjęcia).
3. Przełączamy obiektyw na M. Dalej pracujemy bez LV.
4. Naciskamy lekko spust. Powinna się zapalić zielona kropka.
5. Zmieniamy korekcję na + do czasu aż kropka zgaśnie. Notujemy wynik.
6. Zmieniamy korekcję na - do czasu aż kropka zgaśnie. Notujemy wynik.
7. Obliczamy średnią z powyższych pomiarów i ustawiamy w aparacie.
nikoniarz
28-09-2014, 22:15
1. Stawiamy aparat na statywie, celujemy w jakiś kontrastowy obiekt. Najlepiej, jeśli w pobliżu nie będzie nic innego.
A na jakiej odległości najlepiej ostrzyć?
Na takiej, na jakiej potrzebujesz. Tele na kilka metrów. Standard na 2-3 m.
nikoniarz
28-09-2014, 22:21
Na takiej, na jakiej potrzebujesz. Tele na kilka metrów. Standard na 2-3 m.
Rozumiem. Pytam, bo myślałem, że może trzeba na jak najmniejszej by głębia była również jak najmniejsza. A jak z przysłoną?
TOP: Jak już się człowiek dowie to takie oczywiste się wydaje. Przydatna rzecz. Dzięki :-)
Wyrwiząb
28-09-2014, 22:33
Rozumiem. Pytam, bo myślałem, że może trzeba na jak najmniejszej by głębia była również jak najmniejsza. A jak z przysłoną?
1747 ;) gratuluję. Chyba największy otwór, to oczywiste. chociaż nie, w tym sposobie to bez znaczenia.
nikoniarz
28-09-2014, 22:38
1747 ;) gratuluję
Wszystko przed Tobą. Trzymam kciuki.
Co do samego sposobu kalibracji- zdecydowanie szybszy niż praktykowany dotąd przeze mnie. Chętnie wypróbuję przy kolejnym szkiełku które będzie się tego domagać...
Jakub365
15-10-2014, 18:16
mi coś ten sposób nie działa:/
Wyostrzyłem na danym punkcie, następnie przełączyłem obiektyw na "M" wyłączam LV i kiedy patrzę w wizjer świeci mi już zielona kropka bez wciskania spustu migawki. Do tego zmieniam ogniskowe w obiektywie i kropka dalej pokazuje ostrość. Następnie wchodzę w menu--> precyzyjna korekta AF, następnie zapisana wartość daję max+20 lub -20 i kropka nadal świeci na zielono. Co robię źle?
Masz za dużą GO. Jaką jasność ma ten obiektyw?