PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 samoczynne wznowienie nagrania video

Lucjusz XXI
26-09-2014, 16:12
1. Czy Nikon D7100 może samoczynnie wznawiać nagranie kolejnego 20-sto minutowego pliku?
Zostawiam aparat na czas koncertu do celów rejestracji materiału (forma reportażu, nie chodzi o robienie z tego DVD czy teledysków) i po 20 minutach aparat się wyłącza, więc trzeba go "doglądać" i restartować nagranie ręcznie, co nie jest zawsze możliwe.

2. Jeżeli nie ma takiej opcji w aparacie, to czy pilot ML-L3 zdalnie uruchamia również tryb video, czy tylko zdjęcia i na jaką odległość (z praktyki, nie z instrukcji) działa taki pilot ?

3. Czy gdyby pilot również nie wyzwalał zdalnie trybu video, da się jakoś zdalnie uruchamiać?
Wiem, że są programy do kontroli zdalnej, tylko co wtedy trzeba mieć - moduł WIFI i przez niego transmituje się sieć WiFi, dzięki której aparat połączy się z tabletem na Androidzie.....jak to ogarnąć ?

Alcatraz
26-09-2014, 16:34
ad. 1. Z tego co wiem, żaden aparat nie wznawia samoczynnie. A tak w ogóle jeśli faktycznie ma być to reportaż a nie dvd to zdecydowanie lepiej trochę pochodzić z aparatem a nie filmować cały koncert z jednego miejsca. Na potrzeby reportażu nie potrzebujesz 2 godzin materiału a raczej urozmaiconych ujęć.

ad.2. Wydaje mi się, że ten pilot służy tylko do wyzwalania migawki ale niech wypowiedzą się posiadacze. Co do zasięgu - to nie pilot radiowy tylko na podczerwień, urządzenia muszą się "widzieć". Nie liczyłbym tu na więcej niż kilka metrów przy "czystym terenie".

GonzoG
26-09-2014, 16:42
Pilotem IR zrobisz tylko zdjęcia.

Nagrywanie zdalnie możesz uruchomić przez WiFi albo wężykiem radiowym.

Lucjusz XXI
26-09-2014, 17:05
Niestety nie mogę z aparatem chodzić, bo ja jestem realizatorem dźwięku i po prostu stawiam aparat na statywie, czasami gdzieś z tyłu salki koncertowej/klubu , nie zawsze jest koło mnie, dlatego potem przedzieranie się przez ludzi w trakcie koncertu do aparatu jest problematyczne.
Z tego co gdzieś tam wyczytałem nowsze aparaty mają już opcję samowznawiania (chyba Canon 5d Mk3), ale nie potrafiłem znaleźć konkretnych informacji i dlatego też pytam na forum po kilku dniach grzebania w instrukcjach i forach.

Dzięki za wypowiedzi, jak ktoś jeszcze ma coś ciekawego do dodania to chętnie dowiem się czegoś więcej.

AndBed
26-09-2014, 20:14
Pilotem ML3-L3 nie wyzwolisz nagrywania. Tylko zdjęcia. Zasięg jest dość spory... ale to tylko zdjęcia.

AndBed
26-09-2014, 21:28
Tak jeszcze myślę, że może Ci to pomoże rozwiązać Twój problem http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-zestaw-bezprzewodowego-pilota-wr-10iwr-t10iwr-a10.html

Lucjusz XXI
25-11-2014, 23:56
Jeszcze lepsze rozwiązanie znalazłem i sprawdziłem działanie w boju :

Nikon D7100 + Moduł WiFi WU-1a + programik qDslrDashboard

Moduł WiFi tworzy sieć własną, laptopem Win8 lub Mac lub Android (testowałem) łączę się z siecią, potem odpalam programik i przechwytuję aparat.
O tyle dobre rozwiązanie dla mnie, że mimo iż nie mogę zmienić maksymalnego czasu 20 minut nagrania na tejk, to mam podgląd ekranu i leci sobie stoper i wiem ile czasu mi zostało nagrania.
W odpowiednim momencie zdalnie zatrzymuję nagranie po utworze w dogodnym czasie i startuję nowy tejk video.

Koszt WU-1a = 200 zł
qDslrDashboard = FREE
Laptop cy telefon każdy ma, więc koszt ostateczny 200 zł i temat do zamknięcia.

Dziękuję za pomoc.

Jarkod
26-11-2014, 08:55
20 minut nagrania na tejk, [...]
startuję nowy tejk video.

Co to?

sl011
26-11-2014, 09:30
Co to?
Zapewne chodzi o http://en.wikipedia.org/wiki/Take