Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 samoczynne wznowienie nagrania video
Lucjusz XXI
26-09-2014, 16:12
1. Czy Nikon D7100 może samoczynnie wznawiać nagranie kolejnego 20-sto minutowego pliku?
Zostawiam aparat na czas koncertu do celów rejestracji materiału (forma reportażu, nie chodzi o robienie z tego DVD czy teledysków) i po 20 minutach aparat się wyłącza, więc trzeba go "doglądać" i restartować nagranie ręcznie, co nie jest zawsze możliwe.
2. Jeżeli nie ma takiej opcji w aparacie, to czy pilot ML-L3 zdalnie uruchamia również tryb video, czy tylko zdjęcia i na jaką odległość (z praktyki, nie z instrukcji) działa taki pilot ?
3. Czy gdyby pilot również nie wyzwalał zdalnie trybu video, da się jakoś zdalnie uruchamiać?
Wiem, że są programy do kontroli zdalnej, tylko co wtedy trzeba mieć - moduł WIFI i przez niego transmituje się sieć WiFi, dzięki której aparat połączy się z tabletem na Androidzie.....jak to ogarnąć ?
Alcatraz
26-09-2014, 16:34
ad. 1. Z tego co wiem, żaden aparat nie wznawia samoczynnie. A tak w ogóle jeśli faktycznie ma być to reportaż a nie dvd to zdecydowanie lepiej trochę pochodzić z aparatem a nie filmować cały koncert z jednego miejsca. Na potrzeby reportażu nie potrzebujesz 2 godzin materiału a raczej urozmaiconych ujęć.
ad.2. Wydaje mi się, że ten pilot służy tylko do wyzwalania migawki ale niech wypowiedzą się posiadacze. Co do zasięgu - to nie pilot radiowy tylko na podczerwień, urządzenia muszą się "widzieć". Nie liczyłbym tu na więcej niż kilka metrów przy "czystym terenie".
Pilotem IR zrobisz tylko zdjęcia.
Nagrywanie zdalnie możesz uruchomić przez WiFi albo wężykiem radiowym.
Lucjusz XXI
26-09-2014, 17:05
Niestety nie mogę z aparatem chodzić, bo ja jestem realizatorem dźwięku i po prostu stawiam aparat na statywie, czasami gdzieś z tyłu salki koncertowej/klubu , nie zawsze jest koło mnie, dlatego potem przedzieranie się przez ludzi w trakcie koncertu do aparatu jest problematyczne.
Z tego co gdzieś tam wyczytałem nowsze aparaty mają już opcję samowznawiania (chyba Canon 5d Mk3), ale nie potrafiłem znaleźć konkretnych informacji i dlatego też pytam na forum po kilku dniach grzebania w instrukcjach i forach.
Dzięki za wypowiedzi, jak ktoś jeszcze ma coś ciekawego do dodania to chętnie dowiem się czegoś więcej.
Pilotem ML3-L3 nie wyzwolisz nagrywania. Tylko zdjęcia. Zasięg jest dość spory... ale to tylko zdjęcia.
Tak jeszcze myślę, że może Ci to pomoże rozwiązać Twój problem http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-zestaw-bezprzewodowego-pilota-wr-10iwr-t10iwr-a10.html
Lucjusz XXI
25-11-2014, 23:56
Jeszcze lepsze rozwiązanie znalazłem i sprawdziłem działanie w boju :
Nikon D7100 + Moduł WiFi WU-1a + programik qDslrDashboard
Moduł WiFi tworzy sieć własną, laptopem Win8 lub Mac lub Android (testowałem) łączę się z siecią, potem odpalam programik i przechwytuję aparat.
O tyle dobre rozwiązanie dla mnie, że mimo iż nie mogę zmienić maksymalnego czasu 20 minut nagrania na tejk, to mam podgląd ekranu i leci sobie stoper i wiem ile czasu mi zostało nagrania.
W odpowiednim momencie zdalnie zatrzymuję nagranie po utworze w dogodnym czasie i startuję nowy tejk video.
Koszt WU-1a = 200 zł
qDslrDashboard = FREE
Laptop cy telefon każdy ma, więc koszt ostateczny 200 zł i temat do zamknięcia.
Dziękuję za pomoc.
20 minut nagrania na tejk, [...]
startuję nowy tejk video.
Co to?
Co to?
Zapewne chodzi o http://en.wikipedia.org/wiki/Take