Zobacz pełną wersję : Jak wyzwalac? Jak schodzic ponizej 1/200?
borysek01
25-09-2014, 23:21
Witajcie, chcialbym wyzwalac Metza 52 AF-1 w plenerze. Niestety, moje body (D5000) nie posiada CLS. Lampa wbudowana jest uszkodzona i nie blyska. W jaki sposob moge wyzwalac lampe? Wyzwalaczem radiowym? Jesli tak - to czym sie roznia i jaki wybrac?
Nastepne pytanie jest takie, z tego co wiem, ta lampa nie posiada HSS (high speed sync) wiec jest problem z blyskaniem w slonecznym plenerze. Jesli nie mam racji z HSS, to czekam! :D Jesli tak, to jak blyskac? Jakies szare polowki zalozyc czy co robic?
Aby błyskać z czasami krótszymi niż 1/200s potrzebujesz aparatu, który to potrafi.
Funkcjonalność taka w Nikonie nazywa się auto FP i nie jest dostępna w D5x00.
Możesz za to używać filtrów szarych - NDx2 (0.3) gdzieś do NDx16 (1.2).
Potrzebne będą przynajmniej 2x NDx4 (razem dają NDx16), ale to też może być czasami mało, aby zrobić zdjęcia przy f/1.8
mbodniak
26-09-2014, 07:51
Nastepne pytanie jest takie, z tego co wiem, ta lampa nie posiada HSS (high speed sync) wiec jest problem z blyskaniem w slonecznym plenerze.
Posiada, ale jak sam widzisz Twoje body nie obsługuje Auto FP. Rozwiązanie które podał kolega wyżej to też jakiś sposób, ale o takich rzeczach jak pstrykanie dzieci oblewających się wodą z węża ogrodowego w pełnym słońcu można zapomnieć. No chyba że chcesz owe dzieci panoramować, zawsze to coś nowego :D
borysek01
26-09-2014, 19:14
A co z wyzwalaniem? Jak wyzwalać lampę poza sankami?
A co z wyzwalaniem? Jak wyzwalać lampę poza sankami?
Możesz kablem albo radiem.
A czym się różnią radiowe - funkcjonalnością.
Jedne mają TTL inne nie.
Do wyboru:
Yongnuo RF-603 II - bez TTL
Yongnuo YN-622N-TX + YN-622N (z TTL)
Pixel King Pro (z TTL)
Phottix Odin (z TTL)
borysek01
26-09-2014, 22:58
Czy TTL to funkcja przydatna? Osobiscie wcale jeszcze nie błyskałem, ale pytając was - doświadczonych 'dopalaczy' :D czy TTL to funkcja której używacie? Czy to jest jak P i M, z czasem P znika lecz są momenty w których sie przydaje?
To zależy co kto lubi.
Jedni nie uznają TTL w strobingu, a inni wydają kupę kasy, aby tylko go mieć.
borysek01
26-09-2014, 23:26
Jest jakaś różnica pomiędzy kablem a wyzwalaczem?
Jest jakaś różnica pomiędzy kablem a wyzwalaczem?
Są różnice, ale wszystko zależy od konkretnego rodzaju kabla i wyzwalacza.
Główna to zasięg i wygoda.
Yongnuo YN-622N-TX + YN-622N (z TTL)
Dodam tylko, że nie trzeba YN-622n-TX. Wystarczą same YN-622n, które są jednocześnie odbiornikami i nadajnikami. Na początek wystarczą - tanio i pewnie.
Radyjka to przede wszystkim wygoda. Do tych YN-622n dokup lampę YN560 wersja I, II lub III. Ta ostatnia ma już wbudowane odbiorniki RF603 (o ile się nie mylę). Ja radyjka już miałem więc wziąłem tańszą werssję II. Nie wiem jak w Polsce, ale na ebayu kosztowała mnie €60 z dostawą.
I radyjka i lampa posiadają funkcję high sync. Nawet jeśli teraz Ci się nie przyda to może kiedyś zmienisz body na takie, które również będzie posiadało tę funkcję.
Dodam tylko, że nie trzeba YN-622n-TX. Wystarczą same YN-622n, które są jednocześnie odbiornikami i nadajnikami. Na początek wystarczą - tanio i pewnie.
Nie trzeba, ale co po wyzwalaczu TTL, z którego nie ma możliwości normalnego sterowania lampą ??
Do tych YN-622n dokup lampę YN560 wersja I, II lub III.
Jasne... Może od razu pod manualne lampy PocketWizardy...
Kupowanie wyzwalacza TTL do manualnych lamp to tylko wywalanie pieniędzy i to nie małych, bo np. zestaw 2 YN-560III z wyzwalaczem do nich, to koszt 800zł... 2x YN-560II + YN622 do nich to 1050zł...
Przy czym w tym pierwszym (tańszym) zestawie masz pełne zdalne sterowanie lampami, nie tylko mocą, ale też trybami, a w tym drugim tylko wyzwalanie, a żeby cokolwiek zmienić, trzeba dylać do lampy.
I radyjka i lampa posiadają funkcję high sync. Nawet jeśli teraz Ci się nie przyda to może kiedyś zmienisz body na takie, które również będzie posiadało tę funkcję.
YN-560 nie mają żadnego "high sync", czy cokolwiek przez to rozumiesz.
YN-622-TX mają "Super Sync", ale nie ma to żadnego zastosowania przy lampach reporterskich, czy innych sterowanych IGBT.
kurczaczek
27-09-2014, 06:20
Ja korzystam z yn-568 e połączeniu z wyzwalaczami yn622n. I te w zupełności wystarczają. Z ttla korzystam jednak zawsze robie jego korektę.
Może mi przyblizycie jakie są plusy posiadania droższych wyzwalaczy z ekramikiem na gorze? Juz te moje były wystarczająco drogie. nie widzę sensu by płacić jeszcze więcej.
Ps: kolega w pracy pokazał mi ostatnio adapter nikona. Twierdzil ze takim adapterem można również wyzwalac lampę bezprzewodowo. Ciekawa jestem czy to prawda ;) może ktoś coś wie?
Ja korzystam z yn-568 e połączeniu z wyzwalaczami yn622n. I te w zupełności wystarczają. Z ttla korzystam jednak zawsze robie jego korektę.
Może mi przyblizycie jakie są plusy posiadania droższych wyzwalaczy z ekramikiem na gorze? Juz te moje były wystarczająco drogie. nie widzę sensu by płacić jeszcze więcej.
Ps: kolega w pracy pokazał mi ostatnio adapter nikona. Twierdzil ze takim adapterem można również wyzwalac lampę bezprzewodowo. Ciekawa jestem czy to prawda ;) może ktoś coś wie?
YN-622-TX pozwala ma znacznie wygodniejsze sterowanie lampami. Poza tym cały czas widzisz jak są ustawione. Oprócz tego masz możliwość ustalenia lamp w różnych trybach - NJ. jedna w TTL, druga w manualu na co nie pozwala YN-622.
Kolejna sprawą jest możliwość ręcznej zmiany pozycji palnika lampy z poziomu nadajnika.
A co do "adaptera Nikona" - podejrzewał że chodzi o SU-800 - to nic innego jak lampa blyskowa do sterowania światłem, tylko że ma filtr IR aby nie było widać błysku.
borysek01
27-09-2014, 12:14
Nawet jeśli teraz Ci się nie przyda to może kiedyś zmienisz body na takie, które również będzie posiadało tę funkcję.
Właśnie problem w tym, że mam problem ze znalezieniem zastowania moich lamp. CLS body nie posiada, a błyskanie z sabinek w plenerze nie jest możliwe, przez brak HSS.
Nie trzeba, ale co po wyzwalaczu TTL, z którego nie ma możliwości normalnego sterowania lampą ??
Jasne... Może od razu pod manualne lampy PocketWizardy...
Kupowanie wyzwalacza TTL do manualnych lamp to tylko wywalanie pieniędzy i to nie małych, bo np. zestaw 2 YN-560III z wyzwalaczem do nich, to koszt 800zł... 2x YN-560II + YN622 do nich to 1050zł...
Przy czym w tym pierwszym (tańszym) zestawie masz pełne zdalne sterowanie lampami, nie tylko mocą, ale też trybami, a w tym drugim tylko wyzwalanie, a żeby cokolwiek zmienić, trzeba dylać do lampy.
Mam dwie YN560II, które mnie kosztowały razem 120 euro (na ceneo 239zł każda) i jedną SB900. Za 4 wyzwalacze YN622n dałem 100 euro (na ceneo 389zł). Nie trzeba "dylać do lampy" aby coś zmienić. Trzeba sobie jedynie poradzić bez wyświetlacza w nadajniku. Jeśli nadal masz problem ze zrozumieniem czegoś polecam przeanalizować ten tutek (https://www.youtube.com/watch?v=g_OoNPhWHss) z korzystania z YN622n.
Zasugerowałem kupno YN622n z myślą o dokupieniu w przyszłości lampy TTL. YN622n będzie kosztować ponad dwa razy tyle co RF603, ale przy tej cenie (według ceneo 149zł vs 389zł) to chyba nie jest deal breaker z myślą o rozbudowie oświetlenia.
YN-560 nie mają żadnego "high sync", czy cokolwiek przez to rozumiesz.
YN-622-TX mają "Super Sync", ale nie ma to żadnego zastosowania przy lampach reporterskich, czy innych sterowanych IGBT.
Miałem na myśli możliwość synchronizacji z czasem krótszym niż 1/200s jak np. 1/4000s.
Każda sroczka własny ogon chwali. Mnie takie rozwiązanie YongNuo jak najbardziej pasuje.
Miałem na myśli możliwość synchronizacji z czasem krótszym niż 1/200s jak np. 1/4000s.
A możesz powiedzieć jak to zrobić z YN-560, której czas błysku jest krótszy od czasu przebiegu migawki ??
.Jakies szare polowki zalozyc czy co robic?
To najprostsze rozwiązanie. Tylko ... dlaczego połówki? Całe szare. Ewentualnie filtr polaryzacyjny, on gubi prawie 2 EV. Może to wystarczy. Nie wiem, zalezy od sytuacji.