PDA

Zobacz pełną wersję : Możliwość przeróbki obiektywu średnioformatowego pod bagnet Nikona?

Kevak
25-09-2014, 15:01
Koleżeństwo! Ratunku! Zostałem prawdopodobnie oszukany przez sprzedawcę na Alledrogo, który sprzedał mi obiektyw Tair 33 4,5/300 jako specjalnie przeznaczony do Nikona. Po ponad tygodniu czekania obiektyw został dostarczony pocztą, lecz ma bagnet przystosowany do aparatów średnioformatowych. Ku memu zdziwieniu sprzedawca na zdjęciu pokazuje taki typ obiektywu jaki mi przysłał ( tym samym zdjęciem oznacza kilka ofert) zamocowany do analogowego Nikona. Pytanie brzmi, czy jeżeli sprzedawca się nie ugnie i nie zwróci pieniędzy (trzeba przyznać, że obiektywjest ładnie zadbany, czysty, suchy i z filtrami szklanymi), to czy są jakieś możliwiości zmiany dupki na Nikonowską na tym szczegółnym mocowaniu, badź jakieś adaptety. Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

maniekk
25-09-2014, 15:17
prawdopodobnie potrzebujesz przejściówki nikon -> p.six

Nemeth
25-09-2014, 15:19
Napisz do https://www.facebook.com/PalecwnosieCameraWorks - on przerabia przeróżne cuda ;)

kjakub
25-09-2014, 15:52
A tam przeróbki... Wygląda na to, ze potrzebujesz przejściówki Kiev 88 - Nikon F, czyli czegoś takiego: http://www.dvdtechnik.com/?p=res&pn=1&p_t=main&id=&mid=411&cur=usd (http://www.dvdtechnik.com/?p=res&pn=1&p_t=main&id=&mid=411&cur=usd[/url])

Kevak
25-09-2014, 16:12
Znalazłem w skórzanej tubie wciśnięty zwitek instrukcji z czasów ZSRR, pomijając poetykę najważniejsze dla mnie jest to, że ten obiektyw w opisie przeznaczony jest do aparatru średnioformatowego "Salut" o rozmiarze kadru 55x55. To chyba oznacza, że nie bedą pasowły przejściówki do Pentacon Six, czy mam rację? Czy są adaptery do tego rodzaju mocowań ( do Saluta) ? Pozdrawiam i dziękuję za już udzielone porady, które głeboko cenię. instrukcja jest z 1972 r. więc obiektyw też jest z lat 70 tych, ręczna adnotacja wskazuje, że kosztował 260 rubli, czyli ponad 2 średnie wówczas pensje, aparat Salut kosztował 400 rubli, czyli 6 pensji.
No, a teraz problem, szło wyglada pięknie, ale jak go przyspawać do Nikona?

kazwita
25-09-2014, 16:58
Z Taira 300 można odkręcić bagnet i zainstalować inny. Kiedyś zdobyłem takiego Taira z gwintem M42x1. Kupiłem przejściówkę T2>>Nikon F, wykręciłem z niej pierścień z gwintem T2 i w to miejsce idealnie wpasował koniec obiektywu.
Pozostało przykręcić 3 śrubki i gotowe, no prawie, bo przydałoby się skrócić przejściówkę aby mieć ostrość w nieskończoności.

Kevak
25-09-2014, 20:56
Skłaniam się własnie do wymiany tego bagnetu (od Saluta, Kiev88 ) na nikonowski, oczywiście, jeżeli takowy gdzieś znajdę . Szukam tylko jakiegos tutoriala, filmu (na YT nie znalazłem) jak to uczynić, jeżeli ktoś by taki znał, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

SerU
26-09-2014, 08:34
Pokaż zdjęcie bagnetu swojego Taira, jak możesz. Jeśli teraźniejsza dupka trzyma się na 3 śrubkach, to bez problemu to wymienisz i żaden tutorial na YT nie jest potrzebny tylko mały, płaski śrubokręt ;)

kazzi
26-09-2014, 08:50
Sowieckie aparaty średnioformatowe Salut to wcześniejsza wersja znanych dzisiaj Kievów 88.Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie takiej właśnie przejściówki.
Dodam jeszcze,że ten obiektyw występował w kilku wersjach.Do zestawu Zenit-fotosnajper z pokrętłem ostrości umiejscowionym u dołu w przedniej części,normalna wersja
z gwintem m42 i wymiennymi dupkami, i właśnie z mocowaniem do średnioformatowych Kievów .