Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaki zestaw do fotografii stockowej

Rodzyn90
25-09-2014, 12:28
Witam serdecznie,
Poszukuje zestawu do fotografii bezcieniowej do zdjęć stockowych.

Oglądałem lampy na allegro, ale rozrzut mocy i ceny jest tak duży, że nie wiem na co się zdecydować. Proszę o waszą pomoc i rady przy wyborze sprzętu.

Zależy mi na kilku kwestiach:
- żeby zestaw zajmował mało miejsca.
Domyślam się, że lampy błyskowe jedynie wchodzą w gre aby nie walczyć z zasilaczami i masą kabli przy świetle stałym?

- jaka dobrać moc? Nie chciałbym brać za mocnego światła, którego mocy nie wykorzystam ale wystarczające abym mógł od czasu do czasu zrobić nimi portret z płotnem w tle.

- 3 czy 2 źródła światła? (dodatkowo lampa zewnętrzna zamocowana do aparatu będzie)

Myślę o stole bezcieniowym o wymiarach 200x100mm.
Czy są szanse abym wyrobił się w świetle i stojakach w kwocie maksymalnie do 600 zł?

Nie chciałbym wydawać więcej tym bardziej, że to dopiero będą początki fotografii stockowej i nie chciałbym od razu ładować się w PRO sprzęt za grube bańki, jeśli nie wiadomo jakie będą przychody.

SerU
25-09-2014, 14:01
600 PLN na minimum 2 lampy, statywy i wyzwalacze? Hmm...
Ja do takich zabaw używam 3 sztuk maualnych YN560 II i do tego wyzwalaczy RF603N. Obecnie są dostępne YN 560III z wbudowanym wyzwalaczem, ale i tak jeden wyzwalacz potrzebujesz na aparat. 600 PLN to po prostu za mało, tym bardziej, że należy kupować najmocniejsze lampy, na jakie możesz sobie pozwolić, niż potem cierpieć na brak światła po zastosowaniu modyfikatorów i/lub gdy będziesz robił stocki gdzieś poza studiem (np. jedzenie w restauracji albo jakieś produkty u klienta).

Pamiętaj, że stocki to z reguły ISO 100 i dopowiednia GO, a do tego potrzeba światła.

Rodzyn90
25-09-2014, 14:09
YN 560III widzialem za 300 zł/szt. wyzwalacz ok. 250 zł. Czyli już się robi 850 zł a statywy jeszcze trzeba kupić.
Czyli widzę, że chyba trzeba będzie zaoszczędzić na mniejszym stole.

r_m
25-09-2014, 14:15
Dobrze kombinujesz, że błyskowe, ale...
Ale jedna średniej klasy lampa błyskowa to okolice 600zł...
Ciężko Ci coś polecić, bo biorąc pod uwagę rodzaj pytań wygląda na to, że masz umiarkowane doświadczenie w tej dziedzinie, a przez to trudno Ci polecać jakiś tani, ograniczony sprzęt, bo nie pokonasz jego ograniczeń.
Czy jak Ci napiszę, że możesz kupić "ruskie" lampy błyskowe podłączane do gniazdka, wyposażyć je w fotocele, i to zupełnie wystarczy na początek mieszcząc się w budżecie - potraktujesz to poważnie? Pewnie nie bardzo :)
Stół będziesz robić samodzielnie? Jeśli nie, to chiński stół tej wielkości przekroczy Twój budżet.

Może zacznij jednak od światła ciągłego, nawet "lampek biurkowych"? Praktycznie zawsze polecam błysk, jednak przy stockach obiekty się nie poruszają, a jeśli zależy Ci na dużej g.o. możesz mocno przymknąć obiektyw i wydłużyć czas nawet do sekund. Przy błyskach jeśli zabraknie Ci mocy nie masz takiej możliwości, możesz jedynie próbować stackowania kilku fotek.

SerU
25-09-2014, 14:18
2 sztuki RF 603II N kupisz za 150 PLN i masz przy okazji bezprzewodowego pilota do aparatu. Za YN560 III niestety po 300PLN trzeba dać. Statywy to minimum kolejne 70 PLN za 2 sztuki lecąc po taniości. Do tego dolicz podstawowe modyfikatory i masz tysiaka, jak nic.

Rodzyn90
25-09-2014, 14:38
Stół będziesz robić samodzielnie? Jeśli nie, to chiński stół tej wielkości przekroczy Twój budżet

- Stołu nie liczę do tej puli.
200x100 to wydatek ok. 600 zł, mniejsze to 300 zł

Hmm może faktycznie na początku dobrym pomysłem będą lampki biurkowe z mocnymi żarówkami (np. 3x Philips Tornado 32W oddające 2255 lumenów/sztuka), a jak sprzęt zarobi na siebie to wtedy uderzyć w lampy w większym przedziale cenowym.
A tymi lampkami nauczę się metodą prób i błędów niskim kosztem kierować światłem na fotografowany przedmiot.

niolox
25-09-2014, 23:21
Jak Ty się chcesz uczyć dopiero to nie pchaj się w stocki, tam nie ma miejsca na nukę zbytnio :) i nie licz na jakieś mega zarobki po wrzuceniu kilku zdjęć. Tam trzeba walić potencjalnie komercyjne fotki dobrej jakości w ilościach kośmicznych, żeby jakieś dochody z tego były. Poza tym to inwestycja długoterminowa, więc nie licz że kupisz lampy za 600 zł i zwróci Ci się to w miesiąc czy dwa. Jak już będziesz wiedział czego Ci trzeba i nauczysz się "kierować światłem" to możesz spróbować ale to nie taka prosta sprawa jak się wydaje.

Jacek_Z
27-09-2014, 14:41
Jak chcesz modyfikować światło lampek biurkowych? (softboxy na nie założysz?) Biurkowymi to co najwyżej możesz świecić w namiot, a nie na przedmioty na stole.
3 słabe lampy studyjne, statywy itd to 2 tys zł. Dużo stockowych zdjęć jest robionych z ostrościa w całym kadrze i wtedy trzeba silnych lamp (na początek ze 2x 1000WS, 1 x 600WS). Stocki nie dopuszczają zdjęć zaszumionych, musisz miec ISO 100. Małe plany zdjęciowe sie fotografuje z bliska, a przy małej odległosci fotografowania GO jest mała. Więc trzeba przymykać szkła i to czasem do przysłon 11-16 Wtedy potrzeba bardzo silnych lamp.
Jesli myslisz, że studio za kilka tys to jest wypas, to jesteś w grubym błędzie. Studio za około 10 tys uważam za co najwyżej średnio wyposażone, wypas to dla mnie jest przy świetle w okolicach 100 tys zł. Ale ta kwota to wcale nie jest jakiś TOP, można wydać bez specjalnego wysiłku więcej.
Jesli lubisz małą GO (to ta druga z manier w stockach) to lampy mogą być słabe, ale i tak 3x300 WS, statywy i kilka modyfikatorów, radio itd to okolice 2 tys. Mówię o budźetowych, chińskich lampach, a nie o Profoto czy Broncolorach.

Rodzyn90
28-09-2014, 17:15
Dzięki za rady

sailor
30-09-2014, 10:01
Dobrze kombinujesz, że błyskowe, ale...
Ale jedna średniej klasy lampa błyskowa to okolice 600zł...

moge poprosic o namiar na lampy ze sredniej polki (bowens, elinchrome, hensel) za 600pln? wezme kilka sztuk z przyjemnoscia

r_m
30-09-2014, 11:07
moge poprosic o namiar na lampy ze sredniej polki (bowens, elinchrome, hensel) za 600pln? wezme kilka sztuk z przyjemnoscia

Fakt, nie dopisałem, miałem na myśli "chińszczyznę" ze średniej półki cenowej, która mogłaby odpowiadać osobom początkującym w tematach studyjnych.