Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze lampy do D80
Mr. De 80
25-09-2014, 07:55
Witam.Jestem zainteresowany kupnem lampy błyskowej. Upatrzyłem sobie 2 opcje
- NISSIN Di622
- NIKON SB-600
Wiem ze lepszym wyborem byłaby SB-600 aaale..
Lampy bede używał raczej "na aparacie", także opcja CLS/AWL nie jest konieczna. Zalezy mi tylko na iTTL.
I teraz pytanie ; czy poza tym ze Nissin nie obsluguje CLS/AWL odczuje jakąś większą różnice podczas używania jednej lub drugiej lampy ?
kwiatek88
25-09-2014, 09:44
Miałem Nissina i generalnie może być ale.... mnie dobijała mała powtarzalność w tych samych warunkach.
Sprzedałem i kupiłem sb-700.Teraz jestem w pełni zadowolony.Oczywiście sb-600 też jest spoko,nawet ciut mocniejsza(1/3 EV).W/g mnie tylko sb-xxx albo Metz.
Lampy bede używał raczej "na aparacie", także opcja CLS/AWL nie jest konieczna
A jeśli kiedyś będziesz chciał spróbować CLSa, to może jednak lepiej kupić lampę, która to posiada.
Ode mnie, kolejny głos za SB600 lub Metz 50.
Nissin Di622 nie obsługuje CLS/AWL.
Nissin Di622 mk II tak
Co do różnic miedzy SB-600, a Di622 mk II - cala masa.
W Di622:
- brak manualnego sterowania złomem
- brak wyboru TTL czy TTL-BL
- wspomaganie AF działa tylko i wyłącznie na centralnym punkcie
- długi czas ładowania
- słaba powtarzalność w TTL.
W SB-600:
- krótszy zakres złomu palnika
- brak reflektora
Ja bym odpuścił Nissina.
Jak szukasz czegoś całkiem taniego to może YN-468II, tylko że nie działa z nowymi puszkami i TTL też nie jest zbyt pewny.
Poza tym jest tylko TTL, nie ma w ogóle TTL-BL.
Albo wspomniane wczesniej Metze 48 AF-1 Digital lub 50 AF-1 Digital
Ostatnio było kilka wątków o lampach, lampa do D80 to taka sama lampa jak do każdego innego modelu Nikona, nie wiem jaki jest sens zakładania kolejnych wątków na taki sam temat.
Mam nissina di 622 mk2, kupiłem go jakies 4 lata temu we Włoszech za śmieszne pieniądze na bezcłówce. Zrobiłem nim jakies 80 tys fotek, ale 2 tyg temu padł. Znaczy włączac sie włącza, ale nie błyska lampa. Nie wiem moze palnik. Ale przez ostanie 4 lata nie było żadnego problemu :)
michaskro
06-10-2014, 21:07
Kup SB-800 i po problemie. Satysfakcja Gwarantowana.
Andrzej1974
07-10-2014, 19:14
Kup SB-800 i po problemie. Satysfakcja Gwarantowana.
Pod warunkiem, że nie trafisz, jak jeden z forumowiczów, który kupując SB-800 (od drugiego forumowicza) po prostu nadział się na złom. Z tego co oboje pisali na tym forum to sprawa miała znaleźć swój finał w sądzie. Także z zadowoleniem bym poczekał... ;-)
a może kupić nową sb 700 ? Bo te używki lampy to wiadomo nie miały lekko..
Jak już chcesz nową w tym przedziale cenowym, to najlepiej wypada Metz 52 AF-1.
Andrzej1974
08-10-2014, 18:33
3,5 godziny temu napisałeś posta i dziwni mnie, że nikt Ci jeszcze nie wybił z głowy tej SB-700. Tutaj rządzi... Metz. ;-) Zapewne się jeszcze tu dowiesz, że ta lampa (SB-700) jest nie tylko zbyt droga ale i wykastrowana tak, że nie idzie nią nic błysnąć. To taki mały żarcik... ;-) A swoją drogą mam tę lampę i spisuje się naprawdę bardzo dobrze (czytaj nic do szczęścia mi nie jest więcej potrzebne). :-D
Edit:
Spóźniłem się o 1 sekundę. ;-)
3,5 godziny temu napisałeś posta i dziwni mnie, że nikt Ci jeszcze nie wybił z głowy tej SB-700. Tutaj rządzi... Metz. ;-) Zapewne się jeszcze tu dowiesz, że ta lampa (SB-700) jest nie tylko zbyt droga ale i wykastrowana tak, że nie idzie nią nic błysnąć. To taki mały żarcik... ;-) A swoją drogą mam tę lampę i spisuje się naprawdę bardzo dobrze (czytaj nic do szczęścia mi nie jest więcej potrzebne). :-D
I takie opinie są najlepsze.... kup bo ja mam (i nigdy nie miałem nic innego)...
Andrzej1974
08-10-2014, 18:38
I takie opinie są najlepsze.... kup bo ja mam (i nigdy nie miałem nic innego)...
Z kolei pisanie, że SB-700 to g... też nie jest na miejscu. Why? Bo to dla amatora naprawdę bardzo dobra lampa...
Z kolei pisanie, że SB-700 to g... też nie jest na miejscu. Why? Bo to dla amatora naprawdę bardzo dobra lampa...
Jak widzę, to tylko Ty piszesz, że SB-700 to g.... Nikt więcej.
nikoniarz
08-10-2014, 19:52
dla amatora naprawdę bardzo dobra lampa...
Dla amatora to i YN 468-II jest bardzo dobra. Wiem, bo... mam ;) Oczywiście biorąc pod uwagę stosunek ceny do tego co lampa oferuje. Biorąc pod uwagę ceny SB-700 oraz Metza to proponowanie tego drugiego jest usprawiedliwione...
arturmsi
08-10-2014, 20:06
Podsumowując, do tysiąca złotych nic lepszego niż metz 52 af-1 nie ma ? :>
Andrzej1974
08-10-2014, 20:26
Wiem, bo... mam...
Jasne :-) Ty masz YN, Gonzo Metza a ja SB. I każdy swoje chwali. Tylko, że mi mniej wolno a wam bardziej chwalić. ;-)
Gonzo nie musisz pisać wprost bo oboje wiemy jaki masz stosunek do lamp Nikona.
Andriu, miałem Metza 48 teraz mam SB900. Nie uważam, że tylko i wyłącznie lampy systemowe są najlepsze czy odwrotnie, że Metz jest najlepszy ale.... gdybym miał wybierać, to wybrałbym Metza 52 niż SB700. Jest to po prostu tak samo dobra lampa jak SB ale z ciut większymi możliwościami w ciut niższej cenie. Masz prawo się nie zgadzać z tą opinią.
ps. Dlaczego zmieniłem Metz 48 na SB900? Bo kosztowała mnie tyle samo co metz + trochę własnej inwencji (naprawa lampy)
ile użytkowników tyle opinii :)
Jasne :-) Ty masz YN, Gonzo Metza a ja SB. I każdy swoje chwali. Tylko, że mi mniej wolno a wam bardziej chwalić. ;-)
Gonzo nie musisz pisać wprost bo oboje wiemy jaki masz stosunek do lamp Nikona.
Już Ci raz coś napisałem - odstosunkuj się ode mnie. Szczególnie że, za przeproszeniem, bo już inaczej nie można, pieprzysz od rzeczy.
Drzazgą Ci w oku, że masz lampę, której nikt teraz nie poleca ?? To się jej pozbądź i kup co innego.
A ja se nadal będę używał Metza, YN i 4 innych lamp na literę N.
Już Ci nie jeden próbował wytłumaczyć jak wygląda stan rynku z lampami, a Ty nadal swoje fanatyczne uwielbienie.
Andrzej1974
09-10-2014, 21:13
I takie opinie są najlepsze.... kup bo ja mam [...]
Mam rozumeć, że tobie wolno polecać lampę, którą masz a mi już tego nie wolno robić? Inaczej, jak GonzoG napisze komuś "kup tę lampę bo ją mam i jest dobra" to jest ok. Jak ja to zrobię to krew cie zalewa?
Przyznam, żę naprawdę dość specyficzny jest ten twój punkt widzenia.
P.S. Do powyższego twojego "pieprzysz od rzeczy" postaram się jeszcze odnieść, żeby pokazać jak to określenie idealnie pasuje do twoich sprzecznych wypowiedzi na forum nt lamp.
Ja nie widzę fanatycznego uwielbienia SB700, ani też w drugą stronę totalnej jej negacji.
Proszę tylko odnosić sie do siebie grzeczniej.