Zobacz pełną wersję : Photoshop CC - o co chodzi z tą pamięcią?
Otwieram RAW w Adobe ACR - pierwsze zdjęcie - nie ma problemów.
Drugie - OK.
Trzecie - po zaznaczeniu obszaru do cropowania - skaluję na cały ekran. OK. Chcę jeszcze raz poprawić granice obszaru - zamyśla się, nie odświetla granic, przestaje pokazywać podgląd efektów działania suwaków edycyjnych. Przy próbie otwarcia pliku w Photoshopie - komunikat o niewystarczającej pamięci.
Pamięć zwalnia dopiero całkowite zamknięcie Photoshopa.
Środowisko - Windows 7 Pro SP1, 3GB RAM
Adobe od dawna ma problemy z zarządzaniem pamięcią. W różnych wersjach LR, ACR i PS są wycieki i przy 3 GB bardzo szybko będzie brakowało RAMu.
3 GB RAMu to teraz niestety mają telefony... Tak z 6-8 to minimum. Jaką wersję masz tego Win 7 Pro? Jak 64 bitową to śmiało dokupuj pamięci, jak 32, to nie ma to sensu, bo i tak więcej niż 3GB nie wykorzysta.
A próbowałeś wyczyścić pamięć buffora na polecenia cofnij ? Wbrew pozorom sporo tego się tam magazynuje.
Edycja --> Wyczyść i tam wybierasz bufor do czyszczenia.
Można też zmniejszyć maksymalną liczbę kroków Cofnij.
To ustawiasz w preferencjach, kroki historii.
3 GB RAMu to teraz niestety mają telefony... Tak z 6-8 to minimum. Jaką wersję masz tego Win 7 Pro? Jak 64 bitową to śmiało dokupuj pamięci, jak 32, to nie ma to sensu, bo i tak więcej niż 3GB nie wykorzysta.
Zawsze można zainstalować wersję x64 i się nie męczyć z brakiem pamięci.
Hm. Mam 32 bit więc żeby zainstalować 64 to - najpierw trzeba kupić wersje 64 bit, potem kupić więcej pamięci pasującej do tego la ptoka, wreszcie samego la ptoka rozdłubać, a ma on już kilka lat. Nie ma to sensu.
Za wskazówki dotyczące ustawień dziękuję, wypróbuję je w kolejnej sesji edycyjnej.
Andrzej1974
28-09-2014, 10:49
Przy 32-bit SO nie poszalejesz na Ps. Tylko przesiadka na 64-bit SO i dołożenie RAMu pomoże.
Jacek z Nikonem też
28-09-2014, 15:26
A jakie masz ustawienia wydajności w PS? Być może powinieneś dać tam mniej pamięci. Po drugie, sprawdzaj co się dzieje w systemie, wyświetl procesy, zobacz co zajmuje RAM - u mnie zauważyłem, ze Firefox potrafił zjeść tak dużo, że wpływało to na LR+PS.