Zobacz pełną wersję : Szukam śrubek do obiektywu 18-105
seba84_2005
24-09-2014, 20:57
Witam.
Poszukuję 2 śrubek do obiektywu 18-105, a dokładnie tych, które trzymają styki procesora, Są to 2 małe śrubeczki.
Kumpel próbował wymienić ułamany bagnet nie posiadając odpowiednich narzędzi i tak je ziblował, że musiałem rozwiercać, a teraz nie mogę nic do tego dobrać. Może ktoś ma z jakiegoś uszkodzonego obiektywu?
M1.4x3.5mm. Podejdź do jakiegoś zegarmistrza, na pewno znajdzie. A jeśli sprawa jest nagląca to wykręć jedną z kita.
W 18-105 z tego co pamiętam są inne, znacznie krótsze niż w 18-55.
E tam. Bagnet jest taki sam i śrubki też będą pasować.
seba84_2005
25-09-2014, 11:16
No tak, tylko chciałbym znaleźć najbardziej przypominające oryginalne ze względu na gwarancję obiektywu. Nowy bagnet jest oryginalny z demontażu, ale niestety sprzedawca nie ma śrubek do tego. Nie chcę swoich odkręcać, bo z tego co widzę za pierwszym razem odkręcają się bardzo ciężko, a po wkręceniu i ponownym wykręceniu już nie. Reszta śrubek jeszcze nie ruszana i obawiam się, że z nimi będzie tak samo i nieunikniona jest utrata gwarancji.
Wielu producentów, (nie tylko foto), pokrywa śruby (nie mylić z wkrętami) czymś w rodzaju kleju/lakieru (z reguly kolor niebieski lub czerwony), który ma zapobiegać ewentualnemu samoodkręceniu się śrub - z tąd trudności przy pierwszym odkręcaniu.
Znając serwisy i ich podejście obawiam się że w większości przypadków będą w stanie udowodnić ingerencję w sprzęt. Poza tym nie ma co snuć czarnych scenariuszy że się sprzęt zepsuje.
seba84_2005
25-09-2014, 23:45
Nie snuję, bo prawdopodobnie kolega chce po wymianie bagnetu wysyłać do serwisu ze względu na padający silnik swm (piszczy i po kliku dniowym nie używaniu czasem nie działa af). Chyba, że nie uznają gwary, to trzeba będzie samemu wymienić, ale sam silnik jak na jego możliwości finansowe jest zbyt drogi... nie mówiąc już o zakupie nawet używanego obiektywu.
Silnik jest identyczny jak w 18-55, trupki można kupić za 50 zł.
optyk do okularow tez ma podobne srubki