PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 - Obiektyw?

Barbatian
24-09-2014, 08:22
Witam,

na wstepie przepraszam, bo wiem, ze takich tematow jest milion, ale kazdemu czlowiekowi wydaje sie, ze jednak jego potrzeby sa nieco inne i stad tez ten temat.

1. Z fotografia mam tyle wspolnego co Canon EOS 350D + Ultrasonic EFS 17-85 (Macrp 0,35m/1.2ft) - cokolwiek to wszystko znaczy...
2. Jesli chodzi o proces uczenia, to otwieram wszystkie mozliwe poradniki, czytam jaka funkcja za co odpowiada, zapominam polowe, ide testowac te pol, ktore zapamietalem, zapamietuje 70% z tej polowy i tak w kolko i wychodza calkiem ciekawe rzeczy - zobaczcie prosze zalaczniki, ale niestety jakosc jest juz dla mnie za slaba i nie chce juz mowic po calym dniu, ze na tym szumi, na tym slabo, tu brak kolorow, itp
3. Niestety na sprzecie sie kompletnie nie znam, przejrzalem wszystko na YouTube forach itp. jedno to, inny tamto i wybralem Nikona D7100 z uwagi na jakos zdjec - nie potrzebuje filmow, gdyz mam GoPro do mojego uzytkowania, a aparat raczej biore tylko, kiedy gdzies jade z dziewczyna na wycieczke/podroz.
4. Typ zdjec - jak widac na zdjeciach w zalacznikach: portrety na tle czegos ciekawego (dla mnie), landscape'y, lubie przyrode, mam psy, ktore uwielbiam fotografowac - generalnie zdjecia statyczne + czasami cos w ruchu, ale wydaje mi sie, ze do takich aktywnosci wystarczy Nikon anizeli Canon 70D ze swoim super swietnym trybem focusowania calej galaktyki na raz.
5. Budzet to 3k PLN

Takze krotki wstep mam za soba. Teraz jaki "szklo". Cos poczytalem, ale za wiele mi to nie mowi.

Czy wystarczy mi jeden obiektyw uniwersalny? - do tej pory mialem jeden, ale nie wiem, co potrafia dwa
Jesli dwa to jakie i czy do 3k kupie dwa (szczerze watpie) - bardzo zalezy mi na jakosci obiektywu, wole kupic teraz jeden za 3k, byc zadowolonym i za jakis czas kupic drugi, niz kupic dwa srednie i ciagle narzekac, ze cos tu cos tam nie gra.
Mam jakis Teleobiektyw, ale chyba nigdy go nie uzylem, bo po prostu jeszcze chyba nie znam jego mozliwosci - takze odpuszczam.

jaka jest roznica miedzy:

Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C
a
Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM

A jak dopasuje np. 50/70-300?

np taki.:
Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS

Nie mam pojecia, czy beda dobre do Nikona D7100, bo nie wiem, ktore obsluguja "full-frame" itp i jeszcze nie bardzo wiem, o co z tym chodzi. Ale juz jutro bedzie lepiej.

Piszcie Panowie propozycje :D

PS tak jak napisalem - bardzo zalezy na jakosci - lepiej jeden swietny i nie narzekac, niz dwa lipne - ale na taki za 4,5k mnie nie stac ;-)
PS2 drugi zawsze mozna dokupic pozniej ;-)
PS3 - nie chce, aby szklo ograniczalo moja nauke i umiejetnosci

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i opinie.

Pozdrawiam,
Michal

http://i.imgur.com/HLAGe1U.jpg
http://i.imgur.com/j6m2iOv.jpg
http://i.imgur.com/UT7FWAw.jpg
http://i.imgur.com/ltzHQcE.jpg

hobbits
24-09-2014, 09:23
Jeśli masz możliwość, to wybierz się do sklepu ze swoim aparatem i podepnij obydwa obiektywy. Zobaczysz jakie ogniskowe Ci pasują. A np. salon sigma oferuje usługę wypożyczenia obiektywu. Bierzesz go na weekend i sprawdzasz czy Ci się nada :)

MackEstrite
24-09-2014, 09:23
Nikon D7100 to świetny wybór - ale niestety nie jest to aparat pełnoklatkowy(Full Frame) a skromny DSLR, co nie zmienia faktu, że to najlepszy nikon z matrycą APS-c ;)

Co do obiektywu, to podążasz słusznym tokiem rozumowania, aczkolwiek niestety nie ma jednego, uniwersalnego szkła do wszystkiego, można zapłacić dużo, a i tak znajdą się zaraz ograniczenia.

Ze szkieł które przytoczyłeś Sigma 17-50 f2.8 to jeden z lepszych wyborów jeżeli mówimy o stosunku Cena / Jakość. Jako, że raczej skupiasz się na szerokich kadrach, to warta rozważenia jest również, jeszcze jaśniejsza Sigma 18-35.

Aczkolwiek jeżeli pewnego dnia zaczniesz się zastanawiać nad szkłem portretowym to wszyscy będą mówili Ci, że najlepszym wyborem będzie Nikkor 85 f1.8 ;)

GonzoG
24-09-2014, 10:13
Na początek również polecałbym Sigme 17-50/2.8
A do tego lampę błyskową, której ewidentnie brakło na 3 -com zdjęciu. Tu najlepszym wyborem pod względem ceny do jakości będzie Metz 52 AF-1.

sowson
24-09-2014, 12:14
Ja bym brał Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM + Nikkora 85 f1.8 tylko, że troszkę byś musiał dołożyć.

Andi74
24-09-2014, 13:23
moze ja cos polece jako amator

na wypady urlopowe Nikkor 18-105 VR troche ciemny ale na urlop w dzien kozak cenowo i jakosciowo

tam gdzie ciemno to wystarzcy na DX Nikkor 35mm 1.8 piekna staleczka tez kozak

jak 35 za malo to Nikkorek 50mm 1.8 G tez tani kozak

jak tele potrzeba to chyba Nikkor 70-300 VR jest tez przyzwoity

wcale nie trzeba wywalac kasy na drogie szkielka zeby miec fajne fotki

chyba ze na tym sie zarabia to juz inna sprawa to mozna inwestowac w drogie szkla

ja np na urlopy zabieram tylko stalke 35mm jak byl fx to 50mm

bo i tak zdjecia obrabiam w domu na PC tzn kadruje zeby np smietnik nie rozwalil efektu pieknej plazy

lub rozwalona kratka przy basenie

24 pix daje naprawde wielkie pole manewru

hebel54
24-09-2014, 14:06
Sigma 18-35 1,8 to chyba najlepszy optycznie wybór, ale wyczerpuje budżet a portretu dziewczynie nie zrobisz. To znaczy zrobisz, ale musisz podejść bliżej i z noska zrobi się nochal. Też czasami dobrze wygląda, ale nie wtedy kiedy sobie tego nie życzysz. Sigma 17-50 2,8 pokrywa w D7100 (DX) mniej więcej 26-75 a więc od "prawie" szerokiego kąta do lekkiego tele, a optycznie też jest świetna. Na początku używałem w duecie z Tamronem 70-300 mm f/4-5.6 VC i byłem naprawdę zadowolony. Nie wiem jak w tej chwili kształtują się ceny, ale wydaje mi się że 3k powinny wystarczyć na obydwa. Dodatkowy plus (przynajmniej dla mnie) - oba obiektywy posiadają stabilizację, która, szczególnie przy tele i moich dość niepewnych dłoniach już niejedno ujęcie uratowała.
Pozdrawiam

Barbatian
24-09-2014, 22:23
Bardzo dziekuje Panowie za wypowiedzi.

Sigma 17-50 juz gdzies jest pakowana ;-)

Pozdrawiam wszystkich i dam znac, jak sie sprawuje ;-)

hobbits
08-10-2014, 14:13
I jakie wrażenia?

Barbatian
19-10-2014, 12:56
Chciałbym zaznaczyć, że jestem mocnym amatorem i to moja druga sesja.

https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/sets/72157648723333406/

Ogólnie moje spostrzeżenia. Aparat robi genialne zdjęcia przy dobrym oświetleniu. Detale i kolory są naprawdę niesamowite. Kilka HDRów (body HDR z jpegow) także udało się zrobić i jestem z niektórych zadowolony.
Wczoraj byłem niestety w skalnym mieście, gdzie były trudniejsze warunki oświetleniowe do zdjęć i zauważyłem, że Taki zestaw (nie mam zielonego pojęcia, jak działają inne zestawy - aparat + obiektyw) ma problemy z focusem.
Używam single point AF celuję nim w oczy i przy portretach, kiedy celuję w oczy, zdjęcia potrafią nie być ostre - nawet przy F5.6. Niestety dużo mieszam z ustawieniami, sporo coś kombinuję i możliwe, że po prostu nie umiem tego dobrze zrobić.
Nie używałem jeszcze żadnych filtrów ani osłony przeciwsłonecznej, ponieważ ich jeszcze nie mam. - stąd np. flary na niektórych zdjęciach.

Ogólnie - Te zdjęcia, które wydaje mi się, że zrobiłem dobrze - są genialne.
Gorsze oświetlenie - słaby AF lub moje umiejętności - chociaż za taką cenę body powinno pomóc amatorowi chociaż z focusem.

Także bardzo dziękuję, ponieważ zestaw spisuje się genialnie, teraz muszę się po prostu uczyć.

PS bez statywu w trudnym oświetleniu będzie cięzko.

Pozdrawiam,
Michał

GonzoG
19-10-2014, 13:44
Jak masz ciemno, to jak aparat ma niby ustawić ostrość??
Włącz wspomaganie AF i po sprawie.

Barbatian
19-10-2014, 13:48
Tak do końca ciemno to nie było. Powiedziałbym raczej, że nie było słonecznie i chodziliśmy leśnych terenach oraz między skałami.

A mógłbyś powiedzieć, jak takie wspomaganie AF ustawić?

anihil
22-10-2014, 21:43
A mógłbyś powiedzieć, jak takie wspomaganie AF ustawić?

Opcja a7 w menu.

zyzio666
23-10-2014, 11:35
A czy znane problemy przy współpracy z D7100 nie występują??? Ja miałem ten obiektyw i niestety się rozstaliśmy, ze to przygarnąłem s10-20/3.5 :)

GonzoG
23-10-2014, 12:54
Są w z większością Sigm z OS.

mmluty
23-10-2014, 13:30

Ogólnie moje spostrzeżenia. Aparat robi genialne zdjęcia przy dobrym oświetleniu. Detale i kolory są naprawdę niesamowite. Kilka HDRów (body HDR z jpegow) także udało się zrobić i jestem z niektórych zadowolony.
Wczoraj byłem niestety w skalnym mieście, gdzie były trudniejsze warunki oświetleniowe do zdjęć i zauważyłem, że Taki zestaw (nie mam zielonego pojęcia, jak działają inne zestawy - aparat + obiektyw) ma problemy z focusem.
Używam single point AF celuję nim w oczy i przy portretach, kiedy celuję w oczy, zdjęcia potrafią nie być ostre - nawet przy F5.6. Niestety dużo mieszam z ustawieniami, sporo coś kombinuję i możliwe, że po prostu nie umiem tego dobrze zrobić.
Nie używałem jeszcze żadnych filtrów ani osłony przeciwsłonecznej, ponieważ ich jeszcze nie mam. - stąd np. flary na niektórych zdjęciach.

Ogólnie - Te zdjęcia, które wydaje mi się, że zrobiłem dobrze - są genialne.
Gorsze oświetlenie - słaby AF lub moje umiejętności - chociaż za taką cenę body powinno pomóc amatorowi chociaż z focusem.

Także bardzo dziękuję, ponieważ zestaw spisuje się genialnie, teraz muszę się po prostu uczyć.

PS bez statywu w trudnym oświetleniu będzie cięzko.

Pozdrawiam,
Michał
Używam D7100 od lutego (ale nie z S17-50 f2.8 ) i nie spotkałem sytuacji w której przy słabszym oświetleniu AF tego aparatu szwankował. Nie spotkałem też na forum tego typu uwag, chociaż sporadycznie zdarzają się podobno problemy, ale tylko przy świetle sztucznym.
Jest natomiast sporo o tym, że obiektywy Sigmy, a szczególnie S17-50 f2.8, przy współpracy z D7100, ale i innymi puszkami N, należy " bez sprawdzania" wysłać z puszką do serwisu Sigmy do strojenia obiektywu i wtedy jest super. Niektórzy się jednak upierają, że od tej reguły są wyjątki. Może Twój nie jest wyjątkowy i należy go wysłać do serwisu w Gdyni.

radius_bo
23-10-2014, 15:34
Jak serwis Sigmy może wpłynąć na działanie AF w różnych rodzajach oświetlenia? Może to być wina obiektywu?

Julius
23-10-2014, 23:48
Generalnie jak na mocnego amatora całkiem nieźle, jesli chodzi o foty.

Jeżeli chodzi o temat światła... Fotografia to światło. :) Jeżeli jest dobre to i telefonem wyjdzie Ci świetne zdjęcie, jeśli jest kiepskie, to odpowiednio użyta lustrznka - jasny obiektyw+ wysokie ISO potrafią pomóc, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz...

Przeglądnij sobie ustawienia tych zdjęć, gdzie nie poszło ci z ostrością, może masz jakies delikatne poruszenia, które wpływają na ostrość ? Potestuj też obiektyw na FF/BF - zrób strzała na najmniejszej mozliwej przysłonie słynnych bateryjek ustawionych w rządku i zobacz, czy trafia tam gdzie powinien.

Co do pomagania body w gorszym oswietleniu - to nie są aparaty, które pomagają - raczej, narzędzia, którymi możesz sobie pomóc jeśli wiesz, jak ich użyć.

Cięzko tak naprawdę powiedzieć z czym moze byc problem, bo nie pokazałeś fot, gdzie coś Ci nie wyszło.

adrianek32
24-10-2014, 12:33

"Nie używałem jeszcze żadnych filtrów ani osłony przeciwsłonecznej, ponieważ ich jeszcze nie mam. - stąd np. flary na niektórych zdjęciach"
Michał

nie masz osłony przeciwsłonecznej? :D

cussler
30-10-2014, 14:07
Jaka jest różnica pomiędzy obiektywami szerokokątnymi do 7100 - który warto kupić?
1. AF-S DX 10-24 m j/3,5-4,5 G ED

2.A-FS DX 12-24 mm f/4 G IF-ED

cussler
30-10-2014, 14:08
Ewentualnie jaki obiektyw szerokokątny polecacie?

Ned Stark
30-10-2014, 14:14
Tam na górze jest taka funkcja "szukaj". To takie magiczne miejsce - wpisujesz i normalnie wyskakują tobie odpowiedzi. Cud.

Jarkod
30-10-2014, 14:28
Jaka jest różnica pomiędzy obiektywami szerokokątnymi do 7100 - który warto kupić?

Pewnie cena. Poza tym jak widzisz cyferki. Jeden ma 10-24, drugi 12-24. Pierwszy f/3,5-4,5 (j traktuję jak pomyłkę, choć f od j jest dość daleko na klawiaturze), drugi - f4.
Wiem - jestem złośliwy. Ale jeśli Ci napiszę wprost, to za jakiś czas spytasz czym się różni np 70-200 f/2,8 od 70-210 f/4, a jak teraz poczytasz, co się kryje pod tymi oznaczeniami, to będziesz miał na przyszłość.

zyzio666
02-11-2014, 09:19

Polecam poczytać na Otyczne.pl. Sekcja testy.

cussler
02-11-2014, 09:24
Czy warto kupić uzywany obiektyw z Niemiec Nikon AF-S 4,0/12-24 G IF ED DX ? Jest wystawiony na ebay ? W cenie ok 2700 pln ?

RAF7705
02-11-2014, 11:18
A swojego rozumu nie masz żeby to przekalkulować.

cussler
07-11-2014, 10:10
Pytam tych, którzy kupują na ebaju, a nie pyszczomruków.

MstrG
07-11-2014, 10:16
Pytam tych, którzy kupują na ebaju, a nie pyszczomruków.

Co za różnica czy na "ebaju" czy akuro?

Barbatian
25-08-2015, 22:04
Witam z powrotem,

od pazdziernika szczypte doswiadczenia mam juz za soba. Kazdy niech oceni wynik sam, poniewaz kwestia jest zawsze subiektywna:

caly album ze Szwajcarii: https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/albums/72157656642656545

+ kilka z wolnego wybiegu ;-)

https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/20879072195/in/album-72157657641115352/lightbox/
https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/20638508810/in/album-72157657656470912/lightbox/
https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/20793953001/in/album-72157655274463203/lightbox/
https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/20166579023/in/album-72157655274463203/lightbox/

Moje Wnioski:

Jestem bardzo wymagajaca osoba i niestety zaczne od tego, co mnie czasami denerwuje i nie daje spac:

1. Ostrosc - nie wiem, czy to moja wina, czy nie, ale czasami zdjecia sa po prostu nieostre. Chcialbym, zeby kazde zdjecie bylo idealnie ostre tam, gdzie strzelam. Niestety tak nie jest. Na poczatku zdarzalo sie to czesto, teraz jakby coraz rzadziej - pstrykanie psow w ogrodzie w bardzo sloneczny dzien czy luzne portrety dziewczyny na pochmurnej wycieczce byly idealnie ostre. Czasem jednak jakby delikatnie rozmyte (moze dlatego, ze strzelam wszystko z lapy w pochmurne dni i po prostu za dlugo jest przyszlona) - nie wiem.

2. Poziom detali - Chcialbym, zeby Panorama Alp miala takie detale, ze jak dam zoom 1000%, to zobacze, ile biedronka ma kropek. Mam wrazenie, ze przy wide/panoramach po prostu tego "magicznego" detalu brakuje - moze dlatego, ze jestem daleko od obiektow, ale ja i tak bym chcial...

Przegladnijcie prosze zdjecia i powiedzcie, czy ja jestem nienormalny, czy po prostu zdjecia nigdy nie beda ostrzejsze/mialy wiecej detali, bo dostaje bzika.

Generalnie jestem zachwycony tym zestawem. Czytam, ucze sie, strzelam foty, wkurzam sie, wyciagam wnioski, czytam, ucze sie strzelam foty...
To jest niesamowite, jakie zdjecia mozna zrobic i jak taki zestaw w tym pomaga.
Cud, miod i malina. Ze zdjec jestem bardzo zadowolony, potrafi strzelac zylety z "biedronkami" w kolorach bajki. Wspanialy aparat, wspanialy obiektyw.

PS zaznaczam, ze nie mam zadnych filtrow, blokerow i czegokolwiek innego. Mam tylko oslone przeciwsloneczna.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc w wyborze. Postrzelam dalej i powiem, czy ma dalej problemy z autofocusem.
Michal

mmluty
25-08-2015, 22:46
Odpowiem Ci brutalnie szczerze: aby rozwiązać problemy o których piszesz możesz zrobić tyko jedno - kupić gumkę do majtek (może jeszcze gdzieś takie sprzedają) i strzelić sobie w łeb.

Barbatian
26-08-2015, 13:02
Nie trafilem :-(

A dlaczego?

cz4rnuch
26-08-2015, 13:11
Może masz zeza :) A tak na serio to te pano to z combo D7100 + 10-24 sklejane potem w czymś PSo-podobnym?

Barbatian
26-08-2015, 17:42
Przepraszam Cie najmocniej, ale nie wiem, o czym mowisz.

Nie mam obiektywu 10-24, nie wiem, co to "combo"

GonzoG
26-08-2015, 18:37
Jestem bardzo wymagajaca osoba i niestety zaczne od tego, co mnie czasami denerwuje i nie daje spac:

1. Ostrosc - nie wiem, czy to moja wina, czy nie, ale czasami zdjecia sa po prostu nieostre. Chcialbym, zeby kazde zdjecie bylo idealnie ostre tam, gdzie strzelam. Niestety tak nie jest. Na poczatku zdarzalo sie to czesto, teraz jakby coraz rzadziej - pstrykanie psow w ogrodzie w bardzo sloneczny dzien czy luzne portrety dziewczyny na pochmurnej wycieczce byly idealnie ostre. Czasem jednak jakby delikatnie rozmyte (moze dlatego, ze strzelam wszystko z lapy w pochmurne dni i po prostu za dlugo jest przyszlona) - nie wiem.

2. Poziom detali - Chcialbym, zeby Panorama Alp miala takie detale, ze jak dam zoom 1000%, to zobacze, ile biedronka ma kropek. Mam wrazenie, ze przy wide/panoramach po prostu tego "magicznego" detalu brakuje - moze dlatego, ze jestem daleko od obiektow, ale ja i tak bym chcial...

mmluty podsumował trochę brutalnie, ale niestety trafnie.

ad 1. zacznij ustawiać ostrość ręcznie, to zawsze będzie dokładnie tam gdzie ustawisz...
AF to głupi automat. On nie wie na co Ty chcesz wyostrzyć, więc musisz się Ty naucztć jego używać.

ad 2. Kup sobie Hasla H5D-200c MS, do tego głowicę GigaPan Epic Pro, to otrzymasz co chcesz.

mmluty
26-08-2015, 22:09
Barbatian, wcześniej myślałem, że robisz sobie jaja, a teraz to już nie wiem czy trolujesz czy jesteś człowiekiem z innego świata w którym ograniczenia techniczne nie istnieją. Jeżeli to drugie, to musisz przynajmniej trochę poznać te ograniczenia istniejące w świecie naszej realnej fotografii, bo kropek na skrzydłach biedronki na szerokim krajobrazie (jak napisałeś) zobaczyć się nie da. Myślę, że jeżeli poszukasz, to na naszym forum podstawową wiedzę na ten temat znajdziesz, jeżeli to za mało, albo wolisz inaczej to jest przecież ogromna literatura dotycząca tych spraw. Nie sądzę, ażeby Ciebie- zadeklarowanemu perfekcjoniście, jak piszesz wyżej, wystarczyły krótkie z natury rzeczy, wyjaśnienia w postach tego wątku. Przeprasza, że nie odnoszę się wprost do Twoich problemów, ale uważam, że w tym trybie jest to niemożliwe.

Barbatian
27-08-2015, 21:59
Dziekuje bardzo za odpowiedzi.

@GonzoG - tak tez myslalem i tak tez uczynie. Bede sie uczyl tego dziadostwa do skutku ;-)
Ten sprzet wyglada magicznie, ale rzeczywiscie chyba traci to sens jesli chodzi o "hobbystyczne" fotografowanie.... bede mial na uwadze.

@mmluty - wybacz, ze Cie zawiodlem, ale nie robie sobie jaj. Wydaje mi sie, ze wiele zdjec, ktore widze na flickr czy 500px sa wlasnie takie, ze az zachwycaja ostroscia i poziomem detalu. Moze jak patrze na swoje, zblizam, oddalam itp. dostrzegam wiecej "niedoskonalosci".
Masz racje, jeden watek na pewno nie zapewni, ze bede spal spokojnie. Na pewno zaglebie sie w ten temat i moze rzeczywiscie oczekuje niemozliwego. W kazdym razie musze sie sporo nauczyc i to jest najwazniejsze ;-)

Niestety dalej nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie o "combo D7100 + 10-24 sklejane potem w czymś PSo-podobnym?"
Nie mam takiego obiektywu, ale wszystkie zdjecia panoramiczne skladalem w PS CS 6 - sam skladal.

Wracajac do tematu:

Zestaw jest swietny i bardzo dziekuje za polecenie. Na biazaco wrzucam zdjecia na flickr, takze jakby ktos szukal probek tego zestawu, to u mnie bedzie sporo ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
Michal

PS chcialem wczoraj odpisac, ale byly prace techniczne.

cz4rnuch
28-08-2015, 09:39
...Niestety dalej nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie o "combo D7100 + 10-24 sklejane potem w czymś PSo-podobnym?"
Nie mam takiego obiektywu, ale wszystkie zdjecia panoramiczne skladalem w PS CS 6 - sam skladal. Chodziło mi o to czy robisz tym zestawem. Moje niedopatrzenie bo wcześniej była rozmowa o 10-24 i myślałem, że Twoja wypowiedź jest kontynuacją tego wątku. Zdziwiło mnie to bo 10-24 to bardzo dobry obiektyw sam w sobie, a przy składaniu pano z kilku zdjęć poziom detalu powinien być bardzo wysoki. U Ciebie poziom mydła na zdjęciach jest bardzo wysoki i zastanawiałem się jak powstały te zdjęcia (m.in czy to była składanka, czy potem było skalowane, jakim obiektywem było robione, czy używałeś statywu, czy ostrzyłeś ręcznie czy może zdałeś się na automat a jeśli to pierwsze to czy potwierdzałeś ostrość przy powiększonym fragmencie obrazka itd). Mi to wygląda na to, że AF się nie sprawił, ale powodów może być co najmniej kilka. Już samo użycie zbyt dużej wartości przysłony może niekorzystnie wpłynąć na ostrość, ważna jest także przejrzystość powietrza, użyte ISO itd.
P.s Te pano wyglądają w powiększeniu dość słabo ale musisz mieć także na uwadze to, że oglądanie zdjęć w powiększeniu 1:1 prawie zawsze będzie wyglądało miękko.

Barbatian
29-08-2015, 01:36
Jesli chodzi o Panoramy, to strzelam, skladam w jedno i mowiac bardzo prosto "bawie sie suwakami". No wlasnie ten poziom mydla mnie martwi...

Wszystko robione obiektywem jak w temacie: Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
Prawie wszystko strzelalem AFem. Prawie wszystko bylo z lapy.
"to czy potwierdzałeś ostrość przy powiększonym fragmencie obrazka itd" - co to znaczy?

Wlasnie ta ostrosc zdjec szerokokatnych mnie troche martwi. Jak dobrze wycelowac recznie? skad mam wiedziec, kiedy to co chce, jest otro? W malym wizjerku przeciez nie zobacze takich detali...

Jesli moge cos potestowac, sprawdzic, poprawic, to bardzo chetnie sie czegos naucze. Czytalem duzo na temat ostrosci, poziomu detalu, ale raz wychodzi dobrze, raz nie, raz cos innego, raz tamto...

Pozdrawiam

mmluty
29-08-2015, 21:40
Jeżeli wszystko robisz Sigmą 17-50 F2.8 EX DC OS HSM i na dodatek jest to pewnie 17 mm to tutaj może być sedno problemu. Mam ten obiektyw od kilku miesięcy i wyraźnie widać że dla ogniskowych w pobliżu 17mm jest on dość mydlany (przynajmniej mój tak ma), a na brzegach jest wręcz kiepski. Jeżeli składasz panoramy z tego obiektywu ze zdjęć na krótkim końcu to brak satysfakcji z ostrości panoramy może być dość jasny, bo te mydlane boki przy łączeniu na pewno mają duży wpływ na całe złożone zdjęcie. Składanie pano ze zdjęć w pionie przy dłuższej ogniskowej powinno dać znaczącą poprawę.

Barbatian
31-08-2015, 12:25
hmm... Generalnie lubie krajobrazy i robie prawie wszystko przy krotkich ogniskowych.
Jesli mam robic szerokie krajobrazy panorama z dluga ogniskowa, to stawia jedno pytanie: po co w takim razie jest obiektyw szerokokatny, ktory robi mydlane krajobrazy? Chyba, ze to technologia i za ta cene jest taka jakosc?
Nie zrozum mnie zle, nie zaprzeczam Twojej wypowiedz ani troche, chcialbym tylko zrozumiec, co sie dzieje - czy tak ma byc, czy ja cos zle robie, czy sprzet szwankuje.

Bede probowac jeszcze z focusem, moze zle celuje albo popelniam jakies bledy, z ktorych nie zdaje sobie jeszcze sprawy.
Jakby cos Tobie/Wam wpadlo do glowy, to piszcie ;-)

Pozdrawiam

cz4rnuch
31-08-2015, 13:28
Rogi Sigmy na 17 są słabe ale w centrum jest ostro, po przymknięciu robi się znacznie lepiej także przy krawędziach. Problem polega na tym, że na kilku Twoich pano (wszystkich nie oglądałem) ostrości nie ma wcale, na innych zaś nie jest aż tak najgorzej(przynajmniej w niektórych miejscach). Robię dużo zdjęć tym obiektywem na szerokim końcu i nie spotkałem się dotąd z aż takim mydłem. Być może AF nie trafia tam gdzie trzeba albo w PSie coś psujesz (przy okazji, w tych pano jest cała masa błędów, widać coś co się chyba określa mianem duszków, widać też coś jakby ślady mocnej kompresji a tymi suwaczkami po prostu masakrujesz zdjęcia).

Coor
31-08-2015, 23:39
Jeśli chcesz mieć ostrzejsze zdjęcia krajobrazu to przeczytaj artykuł o odległości hiperfokalnej.
BTW statyw też jest potrzebny.
http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34

d90
01-09-2015, 00:19
I koniecznie wyłącz af.

fkdc
01-09-2015, 10:57
I koniecznie wyłącz af.

Chyba raczej wyłącz stabilizację obrazu miało być?

RafaIski
01-09-2015, 11:09
Chyba raczej wyłącz stabilizację obrazu miało być?

a co ma do tego stabilizacja? chodzi o wyłączenie af, żeby przypadkowo nie zmienił się punkt ostrości

cz4rnuch
01-09-2015, 11:14
Jeśli kolega odniósł się do wypowiedzi odnośnie używania statywu to wyłączenie stabilizacji jest jak najbardziej wskazane.

fkdc
01-09-2015, 11:20
No jak ma się robić zdjęcie ze statywem to raczej jest zalecane by wyłączyć stabilizację.

Przypadkowa zmiana.. hmm mi się nie zdarzyło (przynajmniej jeszcze nie :P ) dlatego mnie to trochę zdziwiło i pomyślałem że kolega d90 się pomylił, w końcu godzina posta była późna. W każdym razie jeśli nie chodziło o statyw to wybaczcie, że wprowadziłem zamieszanie.

RafaIski
01-09-2015, 11:21
Czyli wyłączamy stabilizaję i wyłączamy af :)

2pompony
01-09-2015, 14:22
Potem wyłączamy inne automatyki, w kolejności, w jakiej mozolnie je znajdujemy: automatyczne WB, automatyczne numerowanie plików, w końcu wyłączamy także automatycznie działający zegarek, i dopiero wtedy możemy w pełni profesjonalnie zrobić zdjęcie, bez używania jakichś automatycznych udogodnień dla mięczaków.

d90
02-09-2015, 06:54
2 pompony
Masz racje.
Wyłączamy z auto wszystko.
Szczegolnie jesli to krajobraz i do tego w jpg.
I stawiamy za to wspomniany statyw lub podpórkę jakąś.

Albo
Dajemy full auto i z ręki :)

Co kto woli.

PiKa
02-09-2015, 07:33
To D7100 nie ma trybu panoramy? ;)

Barbatian
29-09-2015, 18:15
Ma tez tryb automatyczny...

Dobra Panowie, kolejna doza doswiadczenia. Mikrokalibracja na -5 znaczaco podniosla ostrosc i trafnosc zdjec.
Dodatkowa rzecz. W koncu zrozumialem, jak dziala hyperfocal lenght i od czego zalezy glebia ostrosci. Troche tu, troche tam i na razie zdjecia ostre jak zyleta.

Jeszcze musze sie dowiedziec, czemu czasami detale na zdjeciu siegaja dna, a czasami mnie szokuje.
Ma problem, kiedy robie pod slonce, ale takie juz zmierzajace w dol (cieple i wpadajace w zmierch). Tzn wtedy na pewno poziom detalu jest bardzo slaby i zdjecia po prostu slabej jakosci (nawet nie chodzi o ostrosc).
Jakby ktos wiedzial, czemu te zdjecia sa takie tragiczne, to bylbym wdzieczny:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/gdzb8Mj-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/gdzb8Mj.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/hrouMbi-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hrouMbi.jpg)

Poziom detalu jest tragiczny na tych zdjeciach. Mam wiele podobnych i sa genialne.

Pozdrawiam,
Michal

SzMuD
29-09-2015, 19:55
W zdjeciach nie ma EXIFa i nie mozna sczytać parametrow ... ;)
Powiem Tobie, ze u siebie tez zauwazyłem, ze czasem jest zyleta innym razem przecietnie nawet bardzo, a zdjecie robione w identycznych warunkach. Po "wiekszych" moich amatorskich testach ;) stwierdziłem, ze raz mam BF innym FF i roznie mi to działa.
Dzisiaj aparat pojechal do serwisu na kalibracje ... zobaczymy

nikoniarz
29-09-2015, 19:59
Mała głębia ostrości. Sylwetka odpowiednio ostra, ale przez małą GO tło jest zauważalnie "zblurowane".

Barbatian
30-09-2015, 18:52
ja mam wrazenie, ze Sylwetka w ogole nie ma detalu. Jest nawet nie mydlana, a taka jakby bez tekstury. Nawet na 2.8 Sylwestka powinna byc ostra z detalem, a reszta nieco mydlana.
Zagiecia na spodenkach i koszulce sie zlewaja, kolory sa jakby pomalowane farba, a nie zdjecie. Jakos to dziwnie wyglada. Dzieje sie tak tylko czasami, ale nie wiem, kiedy. Moze cos ustawiam zle?

nikoniarz
30-09-2015, 18:57
Może inaczej- pokaż jeszcze te zdjęcia, które wg. Ciebie są takie jak byc powinny pod względem detalu i ostrości.

Barbatian
30-09-2015, 23:18
Np te:

Drugie zdjecie nawet po wyciagnieciu cienia z szumem ma wiecej detalu.
Trzecie zdjecie jest idealnie ostre i z detalem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/21261105320_cd3136f556_k-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5806/21261105320_cd3136f556_k.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/21449080495_e643913061_k-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5690/21449080495_e643913061_k.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/21819756396_1f4520a125_k-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5627/21819756396_1f4520a125_k.jpg)

sztender
30-09-2015, 23:47
A gdzie pełen EXIF ? Tak to nawet GonzoG nie zgadnie jak i co robione.

Barbatian
30-09-2015, 23:59
a jak mam to wrzucic? W senesie nawet nie wiem, gdzie to jest i jak to wyeksportowac.

sztender
01-10-2015, 00:21
EXIF to dane "zaszyte" w zdjęciu. Co kiedy i czym robione. Jaki czas, przysłona ... itd. Wygląda na to, że przy konwersji dla forum, program którym to robisz usuwa wszystko. Bez tych danych ciężko zgadnąć o co "kaman". Do tego warto zamieścić "link" ze zdjęciami w pełnej rozdzielczości. Bo z miniatury ciężko ocenić "detal".

Seś@
01-10-2015, 05:26
Moim zdaniem, to światło odgrywa tu dużą rolę. W pierwszych dwóch zdjęciach, tego człeka robiłeś w słońcu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeszcze musze sie dowiedziec, czemu czasami detale na zdjeciu siegaja dna, a czasami mnie szokuje.
Ma problem, kiedy robie pod slonce, ale takie juz zmierzajace w dol (cieple i wpadajace w zmierch). Tzn wtedy na pewno poziom detalu jest bardzo slaby i zdjecia po prostu slabej jakosci (nawet nie chodzi o ostrosc).
Jakby ktos wiedzial, czemu te zdjecia sa takie tragiczne, to bylbym wdzieczny:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/gdzb8Mj-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/gdzb8Mj.jpg)

Poziom detalu jest tragiczny na tych zdjeciach. Mam wiele podobnych i sa genialne.

Pozdrawiam,
Michal

I nie wiem jak to obrabiałeś. Lewa noga tego człeka, która akurat stoi na podłożu, jest rozmyta, natomiast prawa, będąc w ruchu jest w miarę ostra. Czym Ty to obrabiasz ?

sl011
01-10-2015, 08:50
I nie wiem jak to obrabiałeś. Lewa noga tego człeka, która akurat stoi na podłożu, jest rozmyta, natomiast prawa, będąc w ruchu jest w miarę ostra. Czym Ty to obrabiasz ?
Może lewa noga drżała z wysiłku?

Jak dla mnie to na pierwszym zdjęciu z gór może być backfokus i lekkie poruszenie. Drugie - za małe żeby ocenić. W tej wielkości wygkąda OK, choć też może być lekki BF.
Ciekawe, że "model" jest na obu w identycznej pozycji. Może na wygląd zdjęcia ma postawa modela? ;)

cz4rnuch
01-10-2015, 08:56
Może lewa noga drżała z wysiłku? Ziemia na dole kadru chyba też zadrżała. Po lewej ostro, po prawej mydło.

sl011
01-10-2015, 09:22
Ziemia na dole kadru chyba też zadrżała. Po lewej ostro, po prawej mydło.
Może to zdjęcie było robione w okolicy Libiąża? (http://wiadomosci.onet.pl/krakow/libiaz-tapniecie-w-kopalni-janina-zniszczone-domy/vng9df);)