PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis centralny Nikona w Warszawie

slaweko
24-09-2014, 07:45
Może ktoś się orientuje, jaki jest maksymalny czas przetrzymywania przez serwis Nikona przy Łopuszańskiej w Warszawie obiektywu oddanego do naprawy (obiektyw jest na gwarancji)? Minęło już dwa i pół tygodnia i nadal widnieje status: o"oczekuje na naprawę"?

mrozen4
24-09-2014, 10:05
Odezwij się do nich, to pewnie przyspieszy sprawę. Może zaspali... :)

GonzoG
24-09-2014, 10:17
Od tygodnia do ponad 3.
Mi w połowie sierpnia zrobili w tydzień z pełnym rozebraniem aparatu, bo wymieniali migawkę.

slaweko
24-09-2014, 10:40
Zadzwoniłem, aktualnie naprawy trwają do 3 tygodni. Tak więc, czekam.

slaweko
29-09-2014, 12:39
Mam prośbę, czy ktoś z Was znalazł jakiś punkt przepisów czy regulaminu serwisowania obiektywów i sprzętu traktujący, w jakim maksymalnym czasie powinna być dokonana naprawa sprzętu/obiektywu przez serwis Nikona? Obiektyw jest na gwarancji. Już ponad 3 tyg widnieje status: oczekuje na naprawę i w ogóle widzę, że nie mają ochoty zająć się moim obiektywem. Słyszę tylko tłumaczenia, że mają bardzo dużo pracy z non stop reklamowanymi korpusami D810 (nawet po naprawie wracają z powrotem do serwisu). A co mnie to do cholery obchodzi! Czyż nie obowiązuje kolejność składanych reklamacji???

Poproszę o pomoc Forumowiczów, jeśli mają podobne doświadczenia z serwisem na ul. Łopuszańskiej.

zgera
29-09-2014, 12:48
Mam prośbę, czy ktoś z Was znalazł jakiś punkt przepisów czy regulaminu serwisowania obiektywów i sprzętu traktujący, w jakim maksymalnym czasie powinna być dokonana naprawa sprzętu/obiektywu przez serwis Nikona? Obiektyw jest na gwarancji. Już ponad 3 tyg widnieje status: oczekuje na naprawę i w ogóle widzę, że nie mają ochoty zająć się moim obiektywem. Słyszę tylko tłumaczenia, że mają bardzo dużo pracy z non stop reklamowanymi korpusami D810 (nawet po naprawie wracają z powrotem do serwisu). A co mnie to do cholery obchodzi! Czyż nie obowiązuje kolejność składanych reklamacji???

Poproszę o pomoc Forumowiczów, jeśli mają podobne doświadczenia z serwisem na ul. Łopuszańskiej.

Obecne zapisy w karcie gwarancyjnej Nikon nie określają terminu naprawy w ramach gwarancji, może to trwać nawet miesiąc i dłużej i nic nie zrobisz, co gorsze, okres pobytu w serwisie nie ma wpływu na przedłużenie okresu gwarancji.
Dawno temu naprawa gwarancyjna była wykonywana w ciągu 14 dni, gwarancja była wydłużana o czas pobytu sprzętu w serwisie.

slaweko
29-09-2014, 13:03
Ja pierd...! Bez komentarza...

PS. 1. Zgera-dzięki za wyjaśnienie.
2. Jak mają taki problem z kolejnym nowym korpusem za kilkanaście tys. zł, to jestem pewien na bank, że D750 też będzie spier.......

TOP67
29-09-2014, 13:14
Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta/importera. Nie należy jej mylić z uprawnieniami konsumenta z tytułu niezgodności z umową.

GonzoG
29-09-2014, 13:17
Nie tylko nie ma określonego terminu naprawy, co też nie obowiązuje kolejność zgłoszeń.
Są sprzęty traktowane priorytetowo i te które muszą czekać. Są klienci traktowani priorytetowo (NPS) i zwykli, który są zawsze na końcu.

slaweko
29-09-2014, 13:39
Obiektyw wysłany do serwisu przez sklep FotoPlus (NPS). Stroną w tej sprawie nie jestem ja, osoba fizyczna, tylko FotoPlus (NPS). Więc: po pierwsze - chyba nie do końca masz rację GonzoG, po drugie: mam zakupić D4 i kilka szkiełek po 20 tys zł, żeby mnie potraktowali w ucywilizowany sposób?!

TOP67
29-09-2014, 13:43
To teraz zależy w jakim trybie oddałeś aparat do sklepu. Z tytułu niezgodności z umową czy gwarancji. Jeśli z gwarancji, to dalej nie masz praktycznie żadnych praw.

slaweko
29-09-2014, 14:00
Z tytułu gwarancji, to jest obiektyw. Czyli, poczekam sobie? :-(

slaweko
29-09-2014, 14:58
TOP67, Raczej jestem na wygranej pozycji. Stroną w mojej ww sprawie jestem ja i sklep, czyli FotoPlus. Mój prawnik twierdzi i przygotowuje już dokumenty na podstawie Ustawy z dn 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie klienta, sprzedawca ma 14 dni. Jeśli nie wywiąże się z terminu 14 dni, klient ma prawo do otrzymania zwrotu pieniędzy. Tak w dużym skrócie. Teraz robota już dla kancelarii prawnej...

Kuba Borysko
29-09-2014, 15:02
Na temat serwisu nikona powstałaby osobna dość spora książka, były akcje forumowe, petycje, coś niby drgnęło, ale.... Nadal lipa i tyle.

mini21
29-09-2014, 19:29
slaweko (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=66003) - nie jestem znawcą, ale mam wrażenie, że ktoś myli gwarancję z niezgodnością towaru...
Oddając na gwarancję, oddajesz sprzęt na zasadach producenta/dystrybutora i nie ma mowy o 14 dniach.
Oddając na "niezgodność" jest tak jak pisałeś, ale ja się nie znam na tyle, żeby się sprzeczać.

TOP67
29-09-2014, 19:33
Z tytułu gwarancji, to jest obiektyw. Czyli, poczekam sobie? :-(

TOP67, Raczej jestem na wygranej pozycji. Stroną w mojej ww sprawie jestem ja i sklep, czyli FotoPlus. Mój prawnik twierdzi i przygotowuje już dokumenty na podstawie Ustawy z dn 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie klienta, sprzedawca ma 14 dni. Jeśli nie wywiąże się z terminu 14 dni, klient ma prawo do otrzymania zwrotu pieniędzy. Tak w dużym skrócie. Teraz robota już dla kancelarii prawnej...

Jedno zaprzecza drugiemu. Skoro oddałeś na gwarancji, to nie możesz się powoływać na ustawę. Nie wiem jakie papiery dał Ci sklep, ale w takim Fotojoker jest to wyraźnie rozgraniczone. Jeśli masz podpisany przez sklep papier, że oddajesz towar z tytułu niezgodności z umową, to wszystko OK. Oczywiście zakładam, że nie prowadzisz działalności gospodarczej, bo ustawa dotyczy tylko konsumentów.

Zetec
29-09-2014, 19:33
Oddając na gwarancji producent nie może sobie przetrzymywać sprzętu w nieskończoność. Musi uzasadnić dlaczego jest sprzęt tak długo naprawiony! Jest to opisane w kodeksie cywilnym. Ja bym napisał do nich maila DW UOKiK. Naprawią w tydzień lub będą mieli kontrolę :-)

slaweko
29-09-2014, 19:35
mini21, ja też się nie znam, za to co innego prawnicy. Reakcja FotoPlus na przedstawienie mojego stanowiska była piorunująca. Po 20 minutach otrzymałem telefon, że obiektyw jest już naprawiany i najpóźniej do środy ta sprawa przechodzi do historii. Niesamowite, prawda?!

mini21
29-09-2014, 19:43
Haha, czyli jednak tam się nic nie zmieniło :D
Zetec (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=17279) - tu się z Tobą nie mogę zgodzić.
Mógłbyś mi przytoczyć taki zapis odnośnie gwarancji?
Miałem podobną sytuację wiele lat temu (chodziło o lampę błyskową) i nachodziłem się do kilku Federacji Praw Konsumenta i niestety, ich odpowiedź była inna, ale ja się nie sprzeczam.

slaweko
29-09-2014, 19:51
Z tego co pamiętam z rozmowy z moim prawnikiem, potwierdzam co napisał Zetec. Wg prawnika producenci i dystrybutorzy nagminnie wykorzystują niewiedzę klientów w zakresie egzekwowania swoich praw. Mój prawnik również uśmiał się , kiedy mu powiedziałem o reakcji dystrybutora.

stig
29-09-2014, 19:52
2,5 tygodnia na naprawę obiektywu? Ja czekam już miesiąc na wymianę migawki w D3 – w ramach NPS, rzecz jasna. Co prawda dostałem zastępczy aparat, ale… hmmm… Odpowiedzi typu „nie dostaliśmy zamówionych części, następna dostawa za kolejne 2 tygodnie”, to w obecnych czasach lekka kpina. Widocznie holenderskie centrum nie traktuje serwisu Nikon Polska jako poważnego partnera, skoro pozwalają sobie na taki zlew.

deep
29-09-2014, 19:59
Haha czyli widzę, że do pro sprzętu części tylko zamawiają a nic nie mają na miejscu. Myślałem, że u mnie to akurat się trafiło, że migawka się skończyła, ale tutaj widać że to jednak reguła. Przykre.

freefly
29-09-2014, 20:26
2,5 tygodnia na naprawę obiektywu? Ja czekam już miesiąc na wymianę migawki w D3 – w ramach NPS, rzecz jasna. Co prawda dostałem zastępczy aparat, ale… hmmm… Odpowiedzi typu „nie dostaliśmy zamówionych części, następna dostawa za kolejne 2 tygodnie”, to w obecnych czasach lekka kpina. Widocznie holenderskie centrum nie traktuje serwisu Nikon Polska jako poważnego partnera, skoro pozwalają sobie na taki zlew.

Ci z Holandii, sami powołali polska spółkę i są zarządzie, więc nie "zlewają" polskiego partnera, tylko polskiego konsumenta. Holandia decyduje w jaki sposób jej polski oddział funkcjonuje. Nie sądzę, że nie wiedzą, jak serwis funkcjonuje. Muszą w końcu kogoś doić -ceny usług i części, jeśli warunki pozwalają.

sailor
30-09-2014, 12:22
w obecnych czasach lekka kpina. Widocznie holenderskie centrum nie traktuje serwisu Nikon Polska jako poważnego partnera, skoro pozwalają sobie na taki zlew.

jesli cie to pocieszy ja czekam na gumy do obiektywu od czerwca :)

slaweko
30-09-2014, 13:14
jesli cie to pocieszy ja czekam na gumy do obiektywu od czerwca :)

Żartujesz? ;-)

sailor
02-10-2014, 11:55
Żartujesz? ;-)
niestety nie. widocznie im sie zapomnialo. a ja nie bardzo mam czas by dzwonic, bo z reguly chwile wolnego miewam w niedziele lub po 23ciej
pozmienialo sie troche w serwisie i to niekoniecznie na lepsze.
nadal nie mam zbyt wiele do zarzucenia w dotychczasowej wspolpracy ale troche rys na szkle jest :P

slaweko
02-10-2014, 12:28
Mój obiektyw prawdopodobnie jedzie do Niemiec do naprawy, czyli pewnie kolejne 3 lub 4 tygodnie... Ale, zarówno Serwis jak i FotoPlus zaproponowali mi identyczny obiektyw w zastępstwie na czas naprawy. To mi się podoba :-)

AdamC2
02-10-2014, 21:00
Ponieważ temat zaczął się rozwijać w stronę gwarancja / niezgodność towaru z umową to ja powiem tak. Skoro kontaktujesz się z serwisem to pewnie oddałeś na gwarancję. Mini21 ma rację "Oddając na gwarancję, oddajesz sprzęt na zasadach producenta/dystrybutora i nie ma mowy o 14 dniach." Slaweko w ustawie którą przytoczyłeś jest owszem mowa o 14 dniach ale tyczy się to tylko niezgodności towaru z umową. Mało tego tam jest jasno napisane że sprzedawca w ciągu 14 dni musi się ustosunkować do roszczeń klienta z tytułu niezgodności towaru z umową a to znaczy że sprzedawca nie koniecznie musi Ci wymienić towar, oddać pieniądze, czy naprawić. Wystarczy że w ciągu tych 2 tygodni poinformuję Cię, że towar jest w serwisie i czeka na ekspertyzę i już jest kryty a Ty dalej czekasz miesiąc lub dwa. Nawet jeżeli Twoim roszczeniem było powiedzmy wymiana na nowy to jeżeli sprzęt można naprawić to Ci go naprawią i roszczenie uznaję się za zaspokojone.
Co do napraw gwarancyjnych to w K.C. jest zapis że gwarant wykona swoje obowiązki wynikające z gwarancji w terminie ODPOWIEDNIM chyba że gwarancja określa taki termin. Od 25 grudnia 2014 ten zapis ulegnie zmianie i będzie brzmiał tak: "Gwarant jest obowiązany wykonać swoje obowiązki w terminie okre-
ślonym w treści oświadczenia gwarancyjnego, a gdy go nie określono –niezwłocznie, ale nie później niż w terminie czternastu dni, licząc od dnia dostarczenia rzeczy przez uprawnionego z gwarancji, oraz dostarczyć
mu rzecz na swój koszt do miejsca wskazanego w § 1 (czyli do miejsca w którym rzecz została wydana- czytaj sklep)

mini21
02-10-2014, 21:23
AdamC2 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65939) - dzięki za info. odnośnie zmian w zapisach.
W końcu gwarant nie będzie mógł przetrzymywać sprzętu przez nie wiadomo ile czasu.
Ciekawe, czy to też jakoś obejdą ;)

AdamC2
02-10-2014, 23:32
Ciekawe, czy to też jakoś obejdą ;)
Według mnie obejdą bo przepis będzie brzmiał "Gwarant jest obowiązany wykonać swoje obowiązki w terminie okre-
ślonym w treści oświadczenia gwarancyjnego........ wieć napiszą w gwarancji że np 3 m-ce :) Z perspektywy 10 lat doświadczenia w handlu i kilku spraw sądowych w których brałem udział jako reprezentant sprzedawcy mogę powiedzieć że w 99% klient stoi na straconej pozycji. Media robią ludziom wodę z mózgu że klient może wszystko a tak na prawdę nie może nic. Przepisy zostawiają za dużą dowolność sprzedawcom i gwarantom, są za mało precyzyjne.

slaweko
03-10-2014, 09:35
AdamC2 - dziękuję również za informacje. Chciałbym sprecyzować i uściślić moje wypowiedzi.

Obiektyw przekazany do sklepu. Sklep przekazał do serwisu do Warszawy i to on figuruje jako Klient w zgłoszeniu i uprawniony jest do kontaktu z serwisem. Obiektyw już od zakupu wykazywał "feler" tzn. nieostrość z prawej strony zdjęcia, nawet po znacznym przymknięciu. Stosowny opis problemu, jak i zdjęcia w Nef załączyłem do obiektywu. Dlatego wg mojego prawnika jest to traktowane jako "niezgodność towaru z umową" a nie zgłoszenie gwarancyjne, jak pisałem wyżej.

Przepraszam wszystkich Forumowiczów za wprowadzenie w błąd.

AdamC2
03-10-2014, 09:57
A masz jakiś dokument przyjęcia obiektywu do sklepu? Jest tam coś napisane czy gwarancja czy niezgodność towaru z umową? Jeżeli rzeczywiście uda się to podciągnąć pod N.T. z U. to jesteś wygrany bo z tego co napisałeś sklep nie ustosunkował się do twoich roszczeń w ciągu 14 dni czyli mocy prawa roszczenie zostało uznane. Daj znać jak to się skończy

slaweko
03-10-2014, 10:10
Mam korespondencję emailową z pracownikami sklepu. Mam również zrzut z ekranu strony serwisowej Nikona, gdzie widać kto jest Klientem - czyli sklep oraz data przekazania obiektywu do serwisu przez Klienta - czyli sklep.

AdamC2
03-10-2014, 12:24
No to może się udać, widać że prawnik wie co robi. Dziwne że sklep nie dał Ci papieru z jakiego tytułu jest reklamacja.

sokolnik
12-10-2014, 22:23
Chce wysłać obiektyw do serwisu (na gwarancję). Dotyczy to mojego N10-24 i nieostrości po prawej stronie na niektórych zdjęciach.
Mam kilka pytań bardziej doświadczonych forumowiczów (którzy korzystali z serwisu Nikona), mianowicie:
Kurier. Najlepiej korzystać z DHL (podobno ma podpisaną umowę z Nikonem na darmową wysyłkę)? Czy mogę wybrać byle jakiegoś kuriera i wskazać odbiorcę jako podmiot ponoszący koszty za przesyłkę?

Czy brak paragonu to jakiś duży problem dla naprawy gwarancyjnej? Mam podbitą kartę gwarancyjną, opakowanie itp ale paragonu nie mam. Podobno wystarczy podbita, podpisana karta gwarancyjna, to prawda?

TOP67
12-10-2014, 22:27
Jak chcesz na koszt serwisu, to tylko wskazanym przez nich przewoźnikiem. Spytaj też o kwestie ubezpieczenia.
Paragon nie jest potrzebny, ale dowód zakupu tak. Może być wyciąg z karty.
Oczywiście to dobra wola serwisu i jeśli nie dojdzie do zwrotu pieniędzy, to mogą się obyć bez paragonu.

sokolnik
12-10-2014, 22:46
gorzej jak kupowałem obiektyw na raty z własnym wkładem na poziomie 30% kartą... wyciąg wydrukowany :)
a po przeprowadzkach pogubiłem papiery od tego obiektywu. Mam tylko (na razie) kartę gwarancyjną (pieczątka, data i podpisy są)...

sokolnik
13-10-2014, 17:48
Mam paragon :-)

slaweko
20-10-2014, 07:22
Zlecenie zamknięte. Dziś lub jutro obiektyw będzie już u mnie. Niemcy poradzili sobie z problemem (łącznie z wysyłką w obie strony) w półtora tygodnia. W Polsce po ponad miesiącu nawet nie tknęli obiektywu...

slaweko
24-10-2014, 17:45
Wrócił obiektyw. Jest git!!! Test komputerowy i justowanie. Aż dziw, że serwis w Warszawie tego nie zrobił, tylko Niemcy u siebie. Wysyłka do Niemiec z Wawy, naprawa, powrót do Wawy - półtora tygodnia. I co tu myśleć o serwisie na ul. Łopuszańskiej..? yyy... ������

Jarecky83
03-11-2014, 20:52
Mam pytanie do kolegów/koleżanek, którzy korzystali z oficjalnego serwisu Nikon w Warszawie przy ul. Łopuszańskiej. Ile trwa mniej więcej naprawa?
Wysłałem aparat do kalibracji (problem z BF), leży u nich już prawie 2 tygodnie, a status naprawy na stronie www cały czas: "oczekuje na kosztorys". Trochę długo mi się wydaje...tyle czasu oczekiwać na kosztorys naprawy, a gdzie tu jeszcze naprawa...

EMILjo
04-11-2014, 06:47
Trochę długo mi się wydaje...tyle czasu oczekiwać na kosztorys naprawy, a gdzie tu jeszcze naprawa...

Kosztorys ktoś musi zrobić. Jeśli nie ma kto to sprzęt leży i czeka na wolne zasoby ludzkie.
Pewnie nie mają narzuconego czasu w jakim mają dokonać naprawy jednak z praktyki wiemy, że zwykle "przypomnienie się" skraca proces oczekiwania.

Ja na kalibracje af wysylalem sprzet kilka razy i czas obecności sprzętu wahał się od tygodnia do czterech.

zgera
04-11-2014, 08:31
Wysłałem aparat do kalibracji (problem z BF), leży u nich już prawie 2 tygodnie, a status naprawy na stronie www cały czas: "oczekuje na kosztorys". Trochę długo mi się wydaje...tyle czasu oczekiwać na kosztorys naprawy, a gdzie tu jeszcze naprawa...

Jeśli naprawa jest odpłatna to aby nie oczekiwać na kosztorys wpisujemy w formularzu zgłoszeniowym kwotę do jakiej wartości zgadzamy się na naprawę, w przypadku kalibracji czy czyszczenia matrycy serwis bez problemu poda cenę.

Jarecky83
04-11-2014, 10:18
Jeśli naprawa jest odpłatna to aby nie oczekiwać na kosztorys wpisujemy w formularzu zgłoszeniowym kwotę do jakiej wartości zgadzamy się na naprawę, w przypadku kalibracji czy czyszczenia matrycy serwis bez problemu poda cenę.

Niestety, ale się mylisz (może tak było kiedyś), bo na formularzu podałem kwotę do jakiej godzę się na naprawę. Najciekawsze jest to, że razem z body wysłałem obiektyw (bo nie wiedziałem, czy problem jest z korpusem czy z obiektywem) i w tym ostatnim status naprawy jest już "zamknięty". Wnioskuję, że są zawaleni korpusami i w pierwszej kolejności idzie "wyższa półka" a nie tam byle D5100...;)

neoezn
04-11-2014, 14:01
Mam pytanie do kolegów/koleżanek, którzy korzystali z oficjalnego serwisu Nikon w Warszawie przy ul. Łopuszańskiej. Ile trwa mniej więcej naprawa?

U mnie ostatnio "naprawa" trwała 1 dzień ale na kosztorys czekałem 2 tygodnie i 4 dni... (a po "naprawie" jeszcze kilka dni na wysyłkę). Piszę "naprawa" bo nie naprawili obiektywu - pojechał do nich z powrotem (14-24). Twierdzili, że reklamacjami zajmują się szybciej, mija już tydzień czasu od przyjęcia obiektywu do serwisu i dalej mam status "oczekuje na naprawę"...

neoezn
05-11-2014, 12:31
Twierdzili, że reklamacjami zajmują się szybciej, mija już tydzień czasu od przyjęcia obiektywu do serwisu i dalej mam status "oczekuje na naprawę"...

Tydzień i jeden dzień i mam "zlecenie zamknięte". Bardzo szybko - myślałem, że poczekam do końca listopada. Może do piątku wyślą.

mati7302
19-01-2015, 14:14
Właśnie dostałem kosztorys od nikona. Chciałem żeby mi wymienili gumę od złączy i skalibrowali AF (D700). Dostałem taki kosztorys:
Wymiana mechanizmu wybierania przysłony.
Wymiana mechanizmu naciagu lustra / migawki.
Wymiana wyklejek.
Regulacja ustawienia sub-lustra układu AF.
Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta.
Aktualizacja oprogramowania aparatu - Firmware.
Czyszczenie sprzętu

Cena: 1260 zł

Nie chciałem robić 3 pierwszych rzeczy ani ostatniej, w tamtym roku oddałem D300 żeby zrobili mi tylko gumy a oni odesłali identyczny kosztorys i odpuściłem, bo miałem na oku D700. Odpisałem im, że to nie to było przedmiotem zlecenia. Ciekawe co odpowiedzą.

wasilewk
19-01-2015, 14:43
No, bo tak się fachowo robi, żeby klient nie przyszedł za chwilę na wymianę migawki i pokrewnych (po odpowiednim przebiegu). Pewnie chciałeś, żeby aparat po naprawie działał jak należy - widocznie te rzeczy wymagały wymiany - ale powinni to z Tobą uzgodnić.

Pzdr.

mati7302
19-01-2015, 15:20
Przebieg to niecałe 50000...

wasilewk
19-01-2015, 15:25
Czyli tak jak mój. Pewnie gdyby teraz trafił na Łopuszańską - to byłoby to samo --> ale niedoczekanie ich, bo nic mu nie brakuje, działa jak nowy.

Pzdr.

mati7302
19-01-2015, 15:31
Ja też nie mam zamiaru za to płacić, cholerni naciągacze.

mati7302
01-02-2015, 10:59
No i co się okazało: po dwóch telefonach ktoś się zlitował i wystawił nowy kosztorys, w którym jest napisane: "Co kilka zdjęć lustro pozostaje w górze z powodu uszkodzenia, mechanizmów przysłony i napinania. Sugerowana naprawa aparatu i wymiana mechanizmów". I teraz uwaga: przed naprawą nie miałem żadnych problemów z zatrzymaniem lustra, wszystko grało. Nie zdziwię się jeżeli teraz zaczną się kłopoty. Co radzicie?