Zobacz pełną wersję : jaka karta?
Nigdy wcześniej nie myślałam, że karta pamięci do aparatu jest taka ważna, a jednak... Czy możliwe, że przez moją kartę, lampa błyskowa dłużej się naświetla? Mam kartę Kingstona, a teraz potrzebuję jakąś dobrą o dużej pojemności, a nie znam się na tym. Możecie doradzić? Bardzo bym była wdzięczna!
Andrzej1974
23-09-2014, 16:55
Jaki masz aparat?
Nikon d7100
Jak Cię Edytko stać to zafunduj sobie 2x Sandiska Extreme PRO 32GB. Spokój na parę lat zapewniony. Są do dostania za 190 PLN za szt. :)
Karta ma wpływ tylko i wyłącznie na szybkość zapisu/odczytu zdjęć. NIC więcej.
a nie lepiej jest mieć np. 2 karty o mniejszej pojemności np. po 16GB?
Lepiej mieć kilka mniejszych niż jedną dużą bo w razie awarii karty nie stracimy wszystkich zdjęć.
Napisał Ci 2x32Gb akurat masz dwa sloty.
Klepnięte Nokia 3310
Andrzej1974
23-09-2014, 21:01
Nie lepiej 2x16GB?
Nie lepiej 2x16GB?
To może jeszcze 2x8 ??
Długo jeszcze będziesz zadawał pytania, zamiast udzielać sensownych odpowiedzi ??
16 GB w D7100 starczy w porywach na jakieś 250 zdjęć, tak więc to nie jest duża karta. Nawet 32 GB są już w nim maławe.
Jako minimum polecam karty SanDisk Extreme Plus (80MB/s). Poza tym są szczególnie dobre jak masz czytnik USB 3.0 i taki port w komputerze - zdjęcia zgrywają się zdecydowanie szybciej.
Andrzej1974
24-09-2014, 08:44
To może jeszcze 2x8 ??
Długo jeszcze będziesz zadawał pytania, zamiast udzielać sensownych odpowiedzi ??
Hmm... a to 2x16GB to nie jest sensowna odp?
Twoim zdaniem lepiej mieć jedną dużą kartę np. 32GB a ja uważam (i nie tylko ja - patrz wcześniejsze dpowiedzi forumowiczów), że lepiej mieć dwie mniejsze np. 2x16GB. Dlaczego? Bo w razie uszkodzenia jednej karty z dymem pójdzie np. 250 zdjęć z D7100 a nie 500 czy 1000. Dla cb może to nie ma najmiejszego znaczenia ale dla kogoś już tak. Szczególnie jeżeli chodzi o zachowanie ważnych zdjęć, których nie chce się stracić. Ale to potrafi zrozumieć tylko ktoś, komu coś takiego się przytrafiło.
P.S. Czy taka odp cb satysfakcjonuje czy może coś jeszcze wyjaśnić?
trixiglk
24-09-2014, 09:06
Nie rozumiem Panowie o co się tak napinacie? Jeden woli 2x32Gb inny 2x16GB. Moim zdaniem wszystko zależy od tego co się foci. Jak ma być dużo zdjęć gdzie z czasem krucho to lepiej dać 32GB na Nef a 16GB na kopię zapasową w jpg. Po to są dwa sloty aby zwiększyć ilość możliwych kombinacji.
Kolejna sprawa to prędkość kart - nie dla każdego ma sens ładowanie kupy kasy w najszybsze na rynku karty. Moje 45MB/s jeszcze nigdy się nie zatkały. A serii jakoś nie oszczędzam. Osobiście wolę mieć więcej wolniejszych kart niż dwie super szybkie
Twoim zdaniem lepiej mieć jedną dużą kartę np. 32GB a ja uważam (i nie tylko ja - patrz wcześniejsze dpowiedzi forumowiczów), że lepiej mieć dwie mniejsze np. 2x16GB. Dlaczego? Bo w razie uszkodzenia jednej karty z dymem pójdzie np. 250 zdjęć z D7100 a nie 500 czy 1000. Dla cb może to nie ma najmiejszego znaczenia ale dla kogoś już tak. Szczególnie jeżeli chodzi o zachowanie ważnych zdjęć, których nie chce się stracić. Ale to potrafi zrozumieć tylko ktoś, komu coś takiego się przytrafiło.
Hmm... a to zależy czy się robi w RAWach, czy dużo się robi seriami. Dwa sloty na karty to dużo więcej kombinacji zapisu zdjęć. Ogólnie rzecz biorąc, mogą być i 2x 16GB ale najlepiej Sandiska bo to najlepsze obecnie karty na rynku. :)
A to niby jest ta "duża karta" ??
Andrzej1974
24-09-2014, 11:50
A to niby jest ta "duża karta" ??
Acha, czyli polecana przez cb 32GB karta jest "duża" ale polecane przeze mnie 2 karty po 16GB (łącznie mają tyle samo pojemności, co karta 32GB) takie już nie są? Przecież obie karty zmieszczą tyle samo zdjęć ale opcja z dwoma kartami zamiast jednej jest MZ bezpieczniejsza dla zdjęć w przypadku awarii.
adolfik9501
24-09-2014, 14:06
Acha, czyli polecana przez cb 32GB karta jest "duża" ale polecane przeze mnie 2 karty po 16GB (łącznie mają tyle samo pojemności, co karta 32GB) takie już nie są? Przecież obie karty zmieszczą tyle samo zdjęć ale opcja z dwoma kartami zamiast jednej jest MZ bezpieczniejsza dla zdjęć w przypadku awarii.
Przy 2x 32GB w przypadku awarii nic nie straci, w porównaniu do 2x 16GB, gdyż-ponieważ-bo na 2 karcie będzie miała backup.
Edyta: dodam tylko, że rozmiar karty zależy również od tego do czego używamy aparat, dla jednego 8GB to będzie dość, dla innego 2x32GB (64GB) to będzie jednorazowe wyjście (np. zdjęcia na rajdzie). W instrukcji pisze, że coś koło 191 zdjęć w największym RAWie wejdzie na kartę 8GB, nie wiem czy to mało dla autorki wątku.
charmside
24-09-2014, 14:30
A'propos sandiska, ostatnio mi 2 sztuki SD 16GB padły (wersja extreme 95MB). Zakupione w dwóch różnych sklepach (Fotojoker i RTVEuro). Z CF (z D300)wszystkie działają od paru lat dobrze, jednak sandisk SD to loteria. Zakupiłem Toshiby, działają sprawnie już pół roku.
skarcity
25-09-2014, 09:18
W prostych zdaniach, które nie trudno zrozumieć, proponowane były 2 karty 32gb, a Ty na to napisałeś - "Nie lepiej 2x16GB?" Odpowiedź jest jedna - NIE LEPIEJ! Lepiej mieć 2x32GB! Czy może coś jeszcze wyjaśnić?
Pozdrawiam
Andrzej1974
25-09-2014, 09:58
W prostych zdaniach, które nie trudno zrozumieć, proponowane były 2 karty 32gb, a Ty na to napisałeś - "Nie lepiej 2x16GB?" Odpowiedź jest jedna - NIE LEPIEJ! Lepiej mieć 2x32GB! Czy może coś jeszcze wyjaśnić?
JESZCZE LEPIEJ będzie 2x64GB zamiast 2x32GB, czyż nie?
Jak się ma $ to czemu nie poszaleć z 2 kartami 64GB? Przy skromniejszym budżecie muszą wystarczyć 2x16GB. 2 x SanDisk Extreme Pro 95 MB/s 32GB to np. wydatek ponad 400 zł, na którego nie każdego stać. 16-tki to wydatek 200-250 zł. Poza tym wątpię by autorka tego wątku, ktora posiada taniego Kingstona, chciała wydawać ponad 400 zł na drogie karty Sandiska, które jej się tutaj poleca... ;-)
Chciałbym JASNO podkreślić, że w moich poprzednich wypowiedziach chodziło mi wyłącznie o to, że lepiej jest mieć 2 (słownie DWIE) karty (nawet jak mają po 16GB) zamiast 1 (słownie JEDNEJ) o pojemności 32GB. MZ bezpieczeństwo zdjęć jest ważniejsze od pojemności bo prawa Muprhy'ego.... zawsze zadziałają.
Czy teraz już WSZYSTKO JASNE? Czy może coś jeszcze wyjaśnić?
nikoniarz
25-09-2014, 10:34
Chciałbym JASNO podkreślić, że w moich poprzednich wypowiedziach chodziło mi wyłącznie o to, że lepiej jest mieć 2 (słownie DWIE) karty (nawet jak mają po 16GB) zamiast 1 (słownie JEDNEJ) o pojemności 32GB
Andrzejku, nikt tu nawet nie sugerowal zakupu jednej karty takze nic nie musisz podkreslac. Znow sprowokowales dyskusje ktora w ogole nic nie wnosi. Zarzucaszsz innym nabijanie postow ale z Toba w tym nikt nie wygra.
2x32 gb to najsensowniejsza opcja. A wariant oszczednosciowy to 2x 2gb :D
Andrzej1974
25-09-2014, 10:42
2x32 gb to najsensowniejsza opcja.
Najsensowniejsza dla kogo? Dla cb czy dla autorki tematu? Poza tym autorka jasno pisała o chęci zakupienia jednej karcie a nie o dwóch:
Nigdy wcześniej nie myślałam, że karta pamięci do aparatu jest taka ważna, a jednak... Czy możliwe, że przez moją kartę, lampa błyskowa dłużej się naświetla? Mam kartę Kingstona, a teraz potrzebuję jakąś dobrą o dużej pojemności, a nie znam się na tym. Możecie doradzić? Bardzo bym była wdzięczna!
nikoniarz
25-09-2014, 11:25
Najsensowniejsza dla kogo? Dla cb czy dla autorki tematu? Poza tym autorka jasno pisała o chęci zakupienia jednej karcie a nie o dwóch:
To po kiego grzyba sugerujesz zakup dwóch? :D
lepiej jest mieć 2 (słownie DWIE) karty (nawet jak mają po 16GB) zamiast 1 (słownie JEDNEJ) o pojemności 32GB. [/B]MZ bezpieczeństwo zdjęć jest ważniejsze od pojemnoości
adolfik9501
25-09-2014, 12:36
Skoro bezpieczeństwo jest najważniejsze to dlaczego sugerujesz używanie kart po kolei, a nie obu na raz (jednej jako backup)? Zdecyduj się, nie bądź baba ;)
(...) lepiej mieć dwie mniejsze np. 2x16GB. Dlaczego? Bo w razie uszkodzenia jednej karty z dymem pójdzie np. 250 zdjęć z D7100 a nie 500 czy 1000. Dla cb może to nie ma najmiejszego znaczenia ale dla kogoś już tak. Szczególnie jeżeli chodzi o zachowanie ważnych zdjęć, których nie chce się stracić. Ale to potrafi zrozumieć tylko ktoś, komu coś takiego się przytrafiło.
Przy okazji chciałbym zauważyć, że foty z D7100 trochę ważą, to już nie jest D50 i jego 6MP, a co za tym idzie, pojęcie mniejsza karta odnosi się do "nieco" większych pojemności.
Andrzej1974
25-09-2014, 12:48
To po kiego grzyba sugerujesz zakup dwóch? :D
Hmm... zauważ kto przede mną zaczął polecać 2 karty. Teraz zauważ pewien fakt, a mianowicie dlaczego mi a nie temu komuś zwróciłeś uwagę? Czyż nie jest to "klasyczna" definicja czepiania się mojej osoby? Dwa dni było spokoju (po ostatnich prywatnych wycieczkach w moją stronę i mojej prośbie w innych wątkach) ale - jak to mówią - "show must go on". Nie byłbyś sobą gdybyś mi nie dogryzł, czyż nie @nikoniarzd3100? Ale oczywiście ty nie nabijasz postów i nie łazisz za mną po forum, po każdym wątku, i w ogóle wszystko jest wg cb ok. :-)
Skoro bezpieczeństwo jest najważniejsze to dlaczego sugerujesz używanie kart po kolei, a nie obu na raz (jednej jako backup)? Zdecyduj się
[...]
Przy okazji chciałbym zauważyć, że foty z D7100 trochę ważą, to już nie jest D50 i jego 6MP, a co za tym idzie, pojęcie mniejsza karta odnosi się do "nieco" większych pojemności.
To niech autorka kupi 2x64GB i będzie wtedy miała i dużo i bezpiecznie. A tak na poważniej to i 2x32GB też może być za mało, jak będzie strzelala dużo fotek (np. seriami). Z drugiej zaś strony 2x16GB może w zupełności wystarczyć, jak będzie strzelała fotki z rozsądkiem. Jak widzisz tu nie ma jednego dobrego rozwiązania i nie jest wtedy ważne, czy ma się D5100 czy D7100 (choć z tego drugiego pliki są większe).
Dla mnie EOT bo robi się kolejny tasiemiec i prywaty.
adolfik9501
25-09-2014, 13:22
To niech autorka kupi 2x64GB i będzie wtedy miała i dużo i bezpiecznie. A tak na poważniej to i 2x32GB też może być za mało, jak będzie strzelala dużo fotek (np. seriami). Z drugiej zaś strony 2x16GB może w zupełności wystarczyć, jak będzie strzelała fotki z rozsądkiem. Jak widzisz tu nie ma jednego dobrego rozwiązania i nie jest wtedy ważne, czy ma się D5100 czy D7100 (choć z tego drugiego pliki są większe).
A co ja pisałem wcześniej:
"dodam tylko, że rozmiar karty zależy również od tego do czego używamy aparat, dla jednego 8GB to będzie dość, dla innego 2x32GB (64GB) to będzie jednorazowe wyjście (np. zdjęcia na rajdzie). W instrukcji pisze, że coś koło 191 zdjęć w największym RAWie wejdzie na kartę 8GB, nie wiem czy to mało dla autorki wątku. "
Równie dobrze, może kupić 2x8GB, ponad 200 zdjęć na wyjście chyba wystarczy, a w razie czego można 2 kartę jako kolejną ustawić. Wszystko zależy od kasy i przeznaczenia, a o tym wie tylko autorka wątku.
nikoniarz
25-09-2014, 14:53
Hmm... zauważ kto przede mną zaczął polecać 2 karty. Teraz zauważ pewien fakt, a mianowicie dlaczego mi a nie temu komuś zwróciłeś uwagę? Czyż nie jest to "klasyczna" definicja czepiania się mojej osoby? Dwa dni było spokoju (po ostatnich prywatnych wycieczkach w moją stronę i mojej prośbie w innych wątkach) ale - jak to mówią - "show must go on". Nie byłbyś sobą gdybyś mi nie dogryzł, czyż nie @nikoniarzd3100? Ale oczywiście ty nie nabijasz postów i nie łazisz za mną po forum, po każdym wątku, i w ogóle wszystko jest wg cb ok. :-)
Ja zauważam jedno- jak zwykle mieszasz a później stękasz. Słusznie zaproponowano 2x32GB skoro jeden NEF to około 30-35 MB.
Andrzej1974
25-09-2014, 16:18
Wszystko zależy od kasy i przeznaczenia, a o tym wie tylko autorka wątku.
Otóóóóż to. Autorka milczy a my tu się kopiemy i wymyślamy cuda niewidy. Tylko ona wie m.in.:
- ile potrzebuje kart (1 czy 2 a może 4?) i o jakiej pojemności,
- ile może przeznaczyć kasy na kartę/karty?
- czy będzie robiła backup czy ma to gdzieś...
P.S. @nikoniarzd3100, nie stękam tylko dobrze się bawię twoimi docinkami. :-D
16 GB w D7100 starczy w porywach na jakieś 250 zdjęć, tak więc to nie jest duża karta. Nawet 32 GB są już w nim maławe.
policzmy, 16GB /250zdj. = 64MB wychodzi, że średnio waży z d7100 jedna fotka, (nawet zakładając 14bit ?)/ na pewno nie
u mnie w D610 przy 14 bit(kompresja bezstratna) jest to 26-33MB
tak, więc mocno niedoszacowałeś,
w praktyce spokojnie można zmieścić na 32GB (takich używam) karcie 1000 i więcej zdj.
Jako minimum polecam karty SanDisk Extreme Plus (80MB/s).
ale polecasz do czego ?, dla sportowców, czy krajobrazowców ? bo to chyba różnica (nie rozchodzi się o transfer do kompa, bo tu można w czasie zrzutu, pójść na kawe), ale po co komu szybkie karty, które kosztują dużo więcej, jak ma ich nie wykorzystać ?
sam używam 45MB/s i da się z tym spokojnie żyć nawet w seriach
sam używam 45MB/s i da się z tym spokojnie żyć nawet w seriach
Z buforem na 15 RAWów - da się. Z takim na 6 - powodzenia.
nikoniarz
25-09-2014, 20:11
policzmy, 16GB /250zdj. = 64MB wychodzi, że średnio waży z d7100 jedna fotka, (nawet zakładając 14bit ?)/ na pewno nie
Na pewno nie. Jeśli mamy założyć średnią to będzie ona na poziomie połowę niższym, czyli 32 MB. Czyli przy karcie 16 GB będzie to około 460 zdjęć. Nie jest to dużo. Jest to wręcz mało. Ja wiem, mało/dużo to pojęcia względne, aczkolwiek warto też nadmienić, że częsta wymiana nie służy kartom i czasem lubi się coś wyłamać.
Kolejna sprawa- liczymy w tym wątku wszystko pod kątem zdjęć, a co jeśli poza zdjęciami przyjdzie ochota coś nagrać? Także 32 GB jest oczywistą oczywistością. Także jeśli chcemy korzystać z opcji podwójnego zapisu to 2x32 GB będzie raczej takim minimum, a w przypadku zdjęć i wideo trzeba poważnie rozważyć zakup albo większych, albo kolejnych kart.
Wszystko zależy od tego w jakich sytuacjach autorka robi zdjęcia, jakie ilości, czy jest w stanie znaleźć czas i miejsce by zgrać te zdjęcia by móc opróżnić kartę. W moim przypadku muszę mieć komfort zapisu przynajmniej 1500 zdj w ciągu dnia (aż dziwi mnie fakt, że jeszcze w zeszłym roku zupełnie wystarczał zapis 500-700 fotek...). Po prostu nie mam jak zgrać, nie zawsze jest czas, mało kiedy jest możliwość zabrać sprzęt do zgrywania, mało kiedy chce mi się dodatkowy sprzęt targać ze sobą.
Podsumowując- pojemne karty owszem, kosztują sporo, ale znacznie powiększają komfort użytkowania sprzętu.
andzialipka
25-09-2014, 20:25
A czy mozna kupic jedną kartę np 45 MB/s a drugą o tej samej pojemnosci tyle że wolniejszą? Nie jest to dobry pomysł aby zaoszczędzić, i mieć dwie pojemne karty i robic kopię zapasową? Moze aparat będzie szybko działał, a backup nadrabial w przerwach :)
nikoniarz
25-09-2014, 20:45
A czy mozna kupic jedną kartę np 45 MB/s a drugą o tej samej pojemnosci tyle że wolniejszą? Nie jest to dobry pomysł aby zaoszczędzić, i mieć dwie pojemne karty i robic kopię zapasową? Moze aparat będzie szybko działał, a backup nadrabial w przerwach :)
Nie będzie szybko działał póki bufor się nie opróżni.
Nie. Nie ma czegoś takiego jak backup. Aparat zapisuje zdjęcia od razu na obie karty, więc będzie kopiował z prędkością tej wolniejszej.
andzialipka
25-09-2014, 22:00
Aha
a na co patrzeć kupując taką kartę, bo Sandisc 32 GB o prędkości 45 MB/s znalazłam 3 różne w różnych cenach:
149 zł
SanDisk KARTA PAMIĘCI SDHC EXTREME, 32 GB, CLASS 10, UHS-I, 45 MB/S / 45 MB/S
84,20 zł
SanDisk Extreme HD VIDEO SDHC Class 10 32GB (SDSDX-032G-X46)
92,90 zł
Sandisk SD High Capacity Extreme PRO 32GB ( SDSDXP1-032G-X46 )
Nie posiadam portu USB 3.0, planuję posiadać D610
SanDisk o prędkości 45MB/s jest tylko jeden - "Extreme" - cena ok 90zł za 32 GB.
Extreme Pro ma prędkość 95MB/s
Extreme HD Video (już stara karta) - najpierw były 20MB/s, a później 30MB/s.
andzialipka
25-09-2014, 22:23
aaa to zdjęcia karty mnie musiały zmylić. Dzięki
Słuchajcie a ja z innej beczki. Czy karty CF mają jakąś tam nie za długą żywotność? Gdzieś przeczytałem że karty ze średniej półki powinno się co jakiś czas wymieniać :shock:
Pytam bo mam okazje kupić pare Sandisców, chyba będą leprze od tanich Kingstonów z Allegro.
Moje karty CF SanDisk i Lexar żyją od ponad 10 lat i są zdrowe. problem polega na tym, ze "starzeją" się ich pojemności. 10 lat temu karta 1GB to było sporo, a teraz wygląda cienko.
Karty flash mają określoną żywotność - z resztą jak wszystkie trwałe pamięci flash. Określona jest ilościach cykli kasowanie/zapis.
A żywotność u różnych producentów jest zbliżona.
Ja wiem że najlepiej brać SanDiska i Lexara ale jak żywotność wśród producentów jest zbliżona i nie potrzebna naj. szybkość to może zwykły Kingston lub Goodram wystarczy, hmm.
Potrzebuję parę szt. do D70 i terminala ThinClient HP jako dyski.
Kupione sandicki Ultra 8GB, na allegro używki - noże nie będą fake :) Działają!
Ja wiem że najlepiej brać SanDiska i Lexara ale jak żywotność wśród producentów jest zbliżona i nie potrzebna naj. szybkość to może zwykły Kingston lub Goodram wystarczy, hmm.
Potrzebuję parę szt. do D70 i terminala ThinClient HP jako dyski.
Żywotność zbliżona, ale ilość błędów na karcie już nie.
bolojang
28-11-2014, 14:32
Proszę o pomoc w zakupie szybkiej karty SD do Nikona. Niestety wszystkie zakupione przeze mnie Sandiski i Adaty okazały się podróbami z prędkościami odczytu i zapisu rzędu 5MB/s. Dodam, że problemem u mnie nie jest prędkość zapisu bo tu aparat jako tako się wyrabia ale bardziej zrzucanie zdjęć na kompa bo odczyt jest też fatalny!!!
Może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę i zechciałby podrzucić linka do karty najlepiej 16Gb. Kilka razy reklamowałem już te karty i nic to nie daje bo każda wymieniona jest jeszcze gorsza. Tylko podpowiem dla nieświadomych osób że m.in. w R- T -V A -G D i K o-mp u tro-niku są sprzedawane również podróby o czym nawet sprzedawcy sami nie wiedzą. Dla jaj porobiłem testy starej karty Kingstona sprzed 10lat i pomimo klasy 2 miała szybkość zapisu i odczytu na poziomie 10MB/s !!!
Jeśli chodzi o szybkości odczytu karty, to największą rolę odgrywa czytnik. Bez czytniku USB 3.0 i portu USB 3.0 nie przekroczysz prędkości odczytu ok 20-25 MiB/s.
Jak odczytujesz kartę przez aparat, to niestety nie spodziewaj się zawrotnych prędkości. D5100 ma bardzo powolny kontroler. Przy kartach 95 MB/s osiąga w porywach 25 MB/s i to pod warunkiem zapisu zdjęć przez aparat, jak podłączysz go do komputera, to nie przekracza 15 MB/s.
Następnym razem jak zaczniesz bredzić o podróbach, sprawdź czy winą nie jest użytkownik.
bolojang
28-11-2014, 16:24
Kartę zawsze czytam z czytnika w kompie i skoro potrafi odczytać stare karty szybciej więc coś jest nie tak z tymi nowymi. Może ty się godzisz być robionym w jajo... ja na to jednak przyzwolenia nie daję i nie rozumiem takiego oszukiwania ludzi zawyżonymi parametrami jeśli jakimś cudem zakupione karty były oryginalne.
Kartę zawsze czytam z czytnika w kompie i skoro potrafi odczytać stare karty szybciej więc coś jest nie tak z tymi nowymi.
Jakie starsze karty ?? Bo to może być cała różnica...
Może ty się godzisz być robionym w jajo... ja na to jednak przyzwolenia nie daję i nie rozumiem takiego oszukiwania ludzi zawyżonymi parametrami jeśli jakimś cudem zakupione karty były oryginalne.
Używając czytnika wbudowanego w laptopie to sam się robisz w jajo. To największy śmieć jaki może istnieć, często nie zgodny ze standardami, a ich prędkości są wręcz tragiczne.
Kupowałem karty w różnych sklepach i nigdy nie trafiłem na podróbkę, bo te są tylko u pokrętnych sprzedawców na allegro.
bolojang
28-11-2014, 19:25
Niech Ci będzie, zakupię jak najszybciej czytnik kart SD USB 3.0 i się przekonam czy prawdę rzeczesz.
Niech Ci będzie, zakupię jak najszybciej czytnik kart SD USB 3.0 i się przekonam czy prawdę rzeczesz.
Tylko kupno pierwszego lepszego nic nie da. Przykładowo HAMA "robi" czytniki USB 3.0, które nie są szybsze od 2.0.
Niestety wszystkie zakupione przeze mnie Sandiski i Adaty okazały się podróbami(...)
Może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę i zechciałby podrzucić linka(...)Tylko podpowiem dla nieświadomych osób że m.in. w R- T -V A -G D i K o-mp u tro-niku są sprzedawane również podróby o czym nawet sprzedawcy sami nie wiedzą.
To gdzie kupić by mieć pewność, że kupuję oryginał? Jak odróżnić po wyglądzie zewnętrznym, może jakieś zdjęcia. Zamierzam kupić SanDisk Extreme Pro95 MB/s 32 GB...
U sprawdzonego, dużego sprzedawcy - np. MediaMarkt, Saturn, Neonet, MediaExpert, Euro, itp.
Jest też kilku na allegro.
Po zewnętrznym wyglądzie nic nie odróżnisz. Dopiero po zrobieniu dokładnych testów.
To gdzie kupić by mieć pewność, że kupuję oryginał? Jak odróżnić po wyglądzie zewnętrznym, może jakieś zdjęcia. Zamierzam kupić SanDisk Extreme Pro95 MB/s 32 GB...
Ja kilka sztuk tych właśnie kart kupiłem w Fotoplusie. Żadnych problemów.
Sugerowanie się wyglądem karty mija się z celem. Głupoty pokroju, że trochę krzywo przyklejona naklejka czy brak przezroczystości plastiku w karcie świadczy o podróbce... można sobie w buty włożyć. Kupienie karty w większym sklepie powinno dać pewność, że produkt masz oryginalny. Późniejsza rejestracja programu SanDisk RescuePRO (moim zdaniem) tylko potwierdza oryginalność.
Ja nigdy nie kupuje kart na allegro czy innych serwisach od ludzi czy małych firm ;). Wole zapłacić normalną cenę i kupić albo na stronie producenta ( sandisk ma bardzo fajna sprzedaż przez internet) albo w Media markt itp. . Ogólnie niektóre karty pamięci na allegro są podejrzanie tanie ;)
Warciarz
30-10-2016, 15:28
Na allegro też jest oficjalny sklep Sandiska i mają bardzo fajne ceny na karty, więc i tam można coś bezpiecznie zakupić ;) Sam niedawno zakupiłem od nich 3x 16gb CF i wszystko działa jak należy. Aczkolwiek z tymi sklepami no-name w pełni się zgodzę. Oszczędność jest żadna w stosunku do ryzyka jakie niesie za sobą zakupienie podrobionej karty.
x-kom póki co wszystkie karty zakupione są ok, brałem w promocji kiedyś kingstony 32GB U3 i też śmigają, nie wiem czy czasem te podróbki to nie są legendy internetów, chyba że ktoś liczy że zakup w firmie krzak za 50% ceny nie jest podejrzany.
Żadne legendy.
Jak poszukasz na różnych forach, to zobaczysz testy tanio kupowanych kart - przykładowo na "32GB" dało się zapisać ~6 GB.
Przez moje ręce też się już przewinęło kilkanaście takich podróbek, bo ludziom zdjęcia poznikały, albo się nie zapisywały, czy też telefon się często zawieszał gdy karta była włożona...
Kupować najlepiej na stronie producenta, koszt nieznacznie większy a pewność 100%.
Chyba, że masz czas to w obojętnie jakim sklepie stacjonarnym, test robisz w domu ile danych wejdzie,z jaką szybkością itp - nie odpowiada to towar zwracasz jako niezgodny z umową (bo kupno to "umowa").
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Chyba mało komu chciało by się bawić w sprawdzanie oryginalności karty jeśli za parę zł więcej ma pewniaka a i głowę czystą bo nigdy nie wiadomo czy owy test wykonamy dobrze ;)
Zdecydowałem się prawie na SanDisk Extreme Pro95 MB/s 64 GB... Niby nikon je zaleca. Czy tak duża pojemność może zbytnio obciążyć D750? Ktoś używa?
A co ma pojemność do obciążania ? :)
Jak nie ma karty do drugiego slotu to kup 2x32GB.
Miały być 2x64 okazało się jednak, że mają jedną. Wszystko w ramach czarnego piątku trochę taniej, ale jak tylko jedna, to sobie podarowałem.
Przy kartach SD pojemność nie ma znaczenia, bo kontroler jest na karcie. Aparat jedynie wysyła dane do karty.
Znaczenie ma jedynie zgodność karty i czytnika ze standardem.
Ma znaczenie pojemność karty, bo dopiero od 64GB wykorzystany jest max Sandisk Extreme Prp. Poniżej 64GB nie ma już szybkości 95MB/s.
Czyli taka karta nie ma 95MB/s ? :)
https://cdn.awsli.com.br/800x800/169/169559/produto/5613612/803261ca94.jpg
źródło (https://cdn.awsli.com.br/800x800/169/169559/produto/5613612/803261ca94.jpg)
Przy zapisie nie ma :-)
Skąd masz tą informację? 32 i 64GB mają bardzo zbliżone prędkości.
http://www.cameramemoryspeed.com/reviews/sd-cards/sandisk-extreme-pro-95mbs-uhs-i-64gb-sdxc-memory-card/
http://www.cameramemoryspeed.com/reviews/sd-cards/sandisk-extreme-pro-32gb-sdhc-memory-card/
Ma znaczenie pojemność karty, bo dopiero od 64GB wykorzystany jest max Sandisk Extreme Prp. Poniżej 64GB nie ma już szybkości 95MB/s.O... Nowa teoria zapisu na karty powstała...
To wytłumacz mi czemu moja karta Extreme Pro 8GB zapisuje sie z prędkością bliską 91 MiB/s??
Ma znaczenie pojemność karty, bo dopiero od 64GB wykorzystany jest max Sandisk Extreme Prp. Poniżej 64GB nie ma już szybkości 95MB/s.
Dołączam do pytających: skąd nabyłeś taką wiedzę tajemną? Jeżeli masz rację to oznacza, że SanDisc łże w specyfikacji swoich produktów, ale doświadczenia z kartami poniżej 64GB raczej nie potwierdzają takiej teorii.
A ja na przekór wszystkim doradzającym i sprzedającym zakupiłem kolejny komplet kingstona, uważam te karty za bardzo dobre i tanie, były w piątek po 40zł.
http://www.redstarling.de/WebRoot/Store26/Shops/78809749/578A/0987/CCF2/513F/2616/C0A8/2ABB/F598/large575e97a904bea_720x600_m.jpg
źródło (http://www.redstarling.de/WebRoot/Store26/Shops/78809749/578A/0987/CCF2/513F/2616/C0A8/2ABB/F598/large575e97a904bea_720x600_m.jpg)
Jeżeli prędkość zapisu nie jest najważniejszym kryterium wyboru to oczywiście może być dobra, ale 20% wolniejsza w zapisie od tej która jest wałkowana powyżej, to inna sprawa. Co jest dobre, albo najlepsze, to jak zwykle zależy od aktualnych potrzeb i doświadczeń konkretnego użytkownika z daną firmą.
Coś te 20% to chyba wyssane z palca, w testach modeli 128 i 64GB http://g1.pcworld.pl/news/2/8/287310 nie ma takich rozbieżności.
Kingston specjalnie wolniejszy nie jest, ale ma poważne problemy z grzaniem się, jak i z jakością swoich produktów i to już od wielu lat.
Niestety, ale nie można polecać Kingston,b o to najgorsze karty z "czołówki". Toshiba, Lexar, a nawet Transcend robią lepsze.
Witam,
Przeczytałem cały wątek, chce kupić kartę do Nikona D5000. Robie zdjęcia w RAW'ie, minimum 200 sztuk, mam jakąś starą kartę SanDisk'a w środku (4gb ... :o ) i zdecydowałem się na 2x16gb:
http://www.x-kom.pl/p/266373-karta-pamieci-sd-sandisk-16gb-sdhc-extreme-class10-90mb-s-uhs-i-u3.html
Dobry wybór? Zamknę się w 100zł, pod choinkę jak znalazł... chyba że proponujecie coś innego? :)
Będzie dobra, choć nie spodziewaj się super prędkości zapisu, bo D5000 zbyt szybki nie jest.
Mam już SanDisk Extreme Pro 95 MB/s 64 GB. Wiem, że faktyczna pojemność jest nico mniejsza niż deklarowana na naklejce. U mnie na 64 GB jest faktycznie 59,4GB. Czy to wartość mieszcząca się w granicach normy?
Mam już SanDisk Extreme Pro 95 MB/s 64 GB. Wiem, że faktyczna pojemność jest nico mniejsza niż deklarowana na naklejce. U mnie na 64 GB jest faktycznie 59,4GB. Czy to wartość mieszcząca się w granicach normy?
Wystarczy sobie policzyć:
Faktyczna pojemność nie jest mniejsza.
Karta ma ~64GB, a nie 64GiB, bo 64 GB = 64* 10^3, a 64 GiB = 64* 2^30.
A policzyć to bardzo łatwo 64 000 000 000 : (1024*1024*1024).
nikoniarz
25-12-2016, 20:16
Tak jak napisał Gonzo- mylisz GB z Gb...
- - - - kolejny post - - - - - -
Porównujesz GB z Gb...
Tak jak napisał Gonzo- mylisz GB z Gb...
Niestety też mylisz. Ja nic nie pisałem o bitach.
nikoniarz
25-12-2016, 21:54
Niestety też mylisz. Ja nic nie pisałem o bitach.
Racja, zwracam honor. Co innego myślałem, a co innego pisałem, wprowadzając w błąd.
Poczytałem, policzyłem (a policzyć to bardzo łatwo 64 000 000 000 : (1024*1024*1024) i wychodzi na Wasze.
Nie powiem jednak, ze do końca łapię.
Dzięki.
Producenci podają rozmiar w jednostkach dziesiętnych (k-, M-, GB... - 10^3, 10^6, 10^9...), komputery liczą binarnie (ki-, Mi-, GiB... - 2^10, 2^20, 2^30).
1 GiB = 1 024 MiB = 1 048 576 kiB = 1 073 741 824 B.
1 GB = 1 000 MB = 1 000 000 kB = 1 000 000 000 B.
Teraz jeszcze jaśniej. Dziękuję.
blackadder
04-01-2017, 22:47
Dobry wieczór
Chciałbym przestrzec przed kartami SanDisk Ultra SDXC 64GB 80MB/s - w Styczniu 2016 roku zakupiłem dwie takie karty w jednym z większych sklepów rtv/agd
Po trzech miesiącach pierwsza karta przestała działać - nie można było zapisać zdjęć i sformatować karty - na szczęście udało się zaimportować zdjęcia do LR
Karta została zareklamowana i po dwóch tygodniach otrzymałem nową.
Druga karta padła w listopadzie - objawy te same, nie można zapisać zdjęć i sformatować karty. Złożyłem reklamację i karta została wymieniona na nową.
Dziś (04.01.2017) trzecia karta przestała działać więc tym razem zacząłem szukać w necie, czy to aby nie jakaś grubsza sprawa i znalazłem wpisy na forum sandisk kilkadziesiąt podobnych przypadków:
http://forums.sandisk.com/t5/Mobile-memory-professional-cards/My-Ultra-64gb-card-seems-to-have-died/m-p/291879#M2069
W chwili obecnej nie pozostaje mi nic jak złożyć kolejną reklamacje, mam tylko nadzieję, że tym razem uda się wywalczyć zwrot pieniędzy bądź zmianę na inny model.
Podłączając się do tematu, szukam karty do d750. Standardowo używam kart firmy sandisk i kingston, jednak ostatnio widzę że co raz częściej są z nimi problemy. Mi na szczęście nigdy się nic nie stało, ale wole dmuchać na zimne i zacząłem się zastanawiać nad kartami firmy Lexar, a konkretnie modelem Lexar 64GB 1000x Professional SDXC UHS-II. Wszelkie opinie odnośnie tej firmy mile widziane.
Kingston specjalnie wolniejszy nie jest, ale ma poważne problemy z grzaniem się, jak i z jakością swoich produktów i to już od wielu lat.
Niestety, ale nie można polecać Kingston,b o to najgorsze karty z "czołówki". Toshiba, Lexar, a nawet Transcend robią lepsze.
Bardzo dzięki za tę wypowiedż. Już chwilkę temu ją napisałeś GonzoG, ale może ktoś tu coś doda? Mam właśnie kartę Transcend, potrzebuję jak najwięcej informacji, nie chce się wczytywać nawet po kilkukrotnym formatowaniu w moim Nikonie D70...
Bardzo dzięki za tę wypowiedż. Już chwilkę temu ją napisałeś GonzoG, ale może ktoś tu coś doda? Mam właśnie kartę Transcend, potrzebuję jak najwięcej informacji, nie chce się wczytywać nawet po kilkukrotnym formatowaniu w moim Nikonie D70...
Ale co to konkretnie jest za karta?
Masz Nikona d70 z kartami CF?
Michaelius
18-10-2018, 20:57
Czy te San Diski będą ok do D7200 - potrzebuje ze 2 szt. na dłuższy wyjazd bez kompa , ale będę robił tylko fotki turystycznie więc jakieś długie serie mi nie grożą.
https://www.ceneo.pl/40319742
filmować też nie planuje.
Spokojnie dasz radę. Mam jedną kartę Sandisk Ultra 128 GB starszą 30 MB/s i można robić serią, filmować. Transfer zdjęć na kompa trwa dłużej i to chyba jedyny minus.
juventusfc
16-11-2018, 13:36
Czy te San Diski będą ok do D7200 - potrzebuje ze 2 szt. na dłuższy wyjazd bez kompa , ale będę robił tylko fotki turystycznie więc jakieś długie serie mi nie grożą.
https://www.ceneo.pl/40319742
filmować też nie planuje.
Nie kupowałbym czegoś takiego, kupiłem SD Ultra 32GB z transferem 80MB odczyt i 40 zapis i straszna kicha w niektórych momentach migawka przestaje odpowiadać bo "aparat myśli". Tylko SanDisk Extreme Pro transfer 95/90 MB V30
Nie kupowałbym czegoś takiego, kupiłem SD Ultra 32GB z transferem 80MB odczyt i 40 zapis i straszna kicha w niektórych momentach migawka przestaje odpowiadać bo "aparat myśli". Tylko SanDisk Extreme Pro transfer 95/90 MB V30
To ciekawe co piszesz. Jaki masz aparat, może tu jest problem?
Ciekawe jest też, jak kiedyś ludzie robili zdjęcia bez SD 95/90? ;)
Wiadomo, że taka karta będzie lepsza od 40 MB/s. Ale kolega wyraźnie napisał, do czego jest mu karta potrzebna, moim zdaniem taka w zupełności wystarczy, a nawet da sie zrobić więcej. Ostatnio miałem w d7200 włożonego Sandiska Ultra 30 MB/s 128 GB, którego normalnie używam awaryjnie lub na magazyn. Robiłem zdjęcia serią, faktycznie, po 6-7 zdjęciach trochę mulił i podgląd trochę był opóźniony, nie jest to super komfort, ale dało się. Później zauważyłem, że przez niedopatrzenie miałem zapis 2xRAW (na drugą kartę 80 MB/s, więc też nie demon szybkości).
Tak, że proponuje nie tworzyć fikcji, że nie da się używać żadnej karty poza najszybszymi Extreme Pro 95/90 (taką też mam, więc nie porównuję teoretycznie).
Podepnę się pod temat. Do zakupionego/jeszcze-nie-zwroconego/zakupionego-ponownie Z5 będę potrzebować jakiejś kliszy do zapisu zdjęć :)
Po szybkim porównianu ceny/prędkości/pojęmności na dłużej zastanowiły mnie 2 oferty:
1. LEXAR PROFESSIONAL 128GB 1667x 250MBs UHS-II za ~250zł
2. GOODRAM Micro SD 128GB V60 UHS-II za ~180zł
Pierwszej marki używam w D700 (CF)i nigdy nie miałem problemu z nią
Drugiej marki używam dysków SSD i tez nie ma kłopotu. Do tego polska firma. Czy ktoś miał do czynienia z ich kartami?
https://allegro.pl/oferta/goodram-micro-sd-128gb-v60-uhs-ii-u3-irdm-pr-9991243894
Tylko nie microSD !!
Polecam Kingston 128GB Canvas czerwone ostatecznie zielone.
Kojocisko
15-12-2020, 15:59
Co do Lexara, to od kilku lat inna firma wykupiła prawa do nazwy od Microna, więc teraz, to już inne Lexary. Choć nie wiem czy gorsze, ale Micron to już nie jest.
Lexar jest teraz własnością chińskiej firmy Longsys. Chińskie to teraz nie znaczy kompletne badziewie jak niegdyś.
Powoli i tak wszystko zmierza w kierunku zmniejszania konkurencji na rynku, zbyt kosztowne technologie dla małych lub średnich firm, a chińczycy mają tyle kasy ze wykupują wszystko, teraz masowo wykupują także w Polsce lokale z restauracjami, hostelami itp, wykupili np większość niemieckich firm elektronicznych.
Czy Lexar obecnie będzie miał taką samą kontrolę jakości czy już w stylu "chińskim" to nie wiemy.
Nasi dystrybutorzy potrafią wprowadzać z premedytacją na rynek wadliwe produkty bo wiedzą że wielu klientów machnie ręką jak się uwali, wielu z jakaś wadą będą działać.