PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon SB 700 - zdalnie

josephebeloki
23-09-2014, 09:04
Hej.

Mam pytania odnośnie SB 700 przy zdalnym użyciu z D600:

Czy można ją wyzwolić za pomocą wyzwalacza radiowego?
Czy może służyć jako główny sterownik/pośredni* wyzwalania radiowego (nie CLS)? *pośredni -> wyzwalamy na przykład SB 700 CLS-em, a SB 700 radiowo wyzwala pozostałe lampy.
Czy D600 ma możliwość radiowego wyzwolenia z korpusu, czy trzeba coś montować w sanki np. SU 800 -> pytam bo podobno jakieś korpusy mogą wyzwalać lampy radiowo -> oprócz CLS.
Jaki zasięg ma taki wyzwalacz radiowy?

Pytania ogólne:

Na ile mniej więcej wyzwoleń wystarcza wam komplet Enloopów (1900 mAH)?
Czy ktoś przegrzał tą lampę?

[edit] Nie zauważyłem, że jest podobny temat poniżej, jeśli przeszkadza prośba do Administratorów o przeniesienie wątku do tego poniżej tj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181209

Bemko
23-09-2014, 09:33
Trochę mylisz pojęcia: CLS to ogólna nazwa systemu kreatywnego oświetlenia Nikon (Creative Lighting System), lampa z TTL na sankach też działa w CLS. Wyzwalanie zdalne nazywa się AWL (Advanced Wireless Lighting).
Nikon nie ma póki co systemu wyzwalania radiowego w swoich lampach. Jest tylko AWL w którym komunikacja między lampami odbywa się za pomocą serii przedbłysków. D600 ma tryb commandera - możesz używać wbudowanej lampy jako sterownika i wyzwalać za jej pomocą zdalnie SB-700. Możesz to ustawić w menu w opcji sterowania lampą wbudowaną.
Zasięg AWL zależy w dużej mierze od warunków. "Oczko" w lampie sterowanej zdalnie musi widzieć błyski commandera. W pomieszczeniach można używać błysku odbitego, jednak w plenerze konieczne jest odpowiednie ustawienie korpusu lampy w stronę aparatu.
Żeby używać wyzwalania radiowego potrzebujesz dokupić dodatkowe wyzwalacze innej firmy. Np. Youngnuo RF-603 (tylko manual) albo Pixelking lub YN-622N jeżeli chcesz mieć TTL. Zasięg takich wyzwalaczy to wg. producenta ok.100m

josephebeloki
23-09-2014, 09:50
Hej, dzięki za wyjaśnienie.
Używam aktualnie SB 700 w trybie Remote właśnie w CLS-sie z D600 i zdalnie ją wyzwalam. Jednak tak jak napisałeś, światło z lampy wbudowanej musi dotrzeć do odbiornika SB 700. Nie zawsze jednak to się udaje stąd moje pytania o wyzwalanie radiowe.
Ewentualnie myślałem, że może któraś z lamp posiada taką opcję... bo wiem, że konkurencja Metzt czy coś w ten deseń posiadają w sobie nadajniki radiowe.

GonzoG
23-09-2014, 10:24
Z lamp z radiowym wyzwalaniem z TTL, to aktualnie jedynie Phottix Mitros+. Nic więcej nie ma.
Można wyzwalać inne Mitros+, albo lampy na odbiornikach Phottix Odin, Odin II i chyba Strato II.

Oprócz wspomnianych wyżej Phottix'ów masz jeszcze:
- Meike MK-GT600
- YN-622-TX, YN-622N
- Pixel King Pro i King
- PocketWizard FlexTT5 i nadajnik MiniTT1

josephebeloki
23-09-2014, 13:56
Dzięki Gonzo :) Własnie wyszedł jakiś nowy wyzwalacz "O Wilku mowa" :)

http://www.optyczne.pl/7513-news-Phottix_Odin_II_TTL.html