Zobacz pełną wersję : MH-18a, szybko migająca dioda LED
Dziś zauważyłem że przy ładowaniu aku EN-EL3e (oryginał) dioda LED w ładowarce MH-18a zaczęła migać ok 2-3x szybciej niż normalnie.
Znalazłem posty anglojęzyczne mówiące o tym, że ma to związek albo z przegrzaniem aku przy ładowaniu albo ze schyłkiem żywota tegoż aku.
Miał ktoś z Was taki motyw? Zastanawiam się czy wkładać jeszcze to ogniwo do aparatu, czy też raczej sprawdzić jak ono wygląda w środku a potem wywalić w diabły.
Zajawka tyczy się oryginalnego aku z napisem najkon... Bardziej niż ilość cykli może tej baterii doskwierać wiek.
mbodniak
22-09-2014, 22:19
Jaki stan zużycia wskazuje aparat?
We wszystkich aku mam wskazanie 0, zakładam że przy tym też tak było... Mogę sprawdzić po naładowaniu, ale nie wiem czy warto toto wsuwać do aparatu - stąd pytanie na forum.
Sprawdź dokładnie styki baterii i ładowarki. Czasami coś może nie stykać i tak się będzie zachowywać.
Jak styki są czyste, to znaczy, że aku padnięte. Czy to sama elektronika, czy ogniwa - już nie określisz.
Tak jak GonzoG mówi, sprawdź czy ładowarka jest podłączona do gniazda. Nie nabijam się. Ostatnio wrzuciłem swoją do ładowania, a tam dioda mruga jak szalona. Po 3 minutach okazało się, że kabel nie stykał ;)
Dzięki za wskazówki, chłopaki...
Co jeszcze - w czasie kiedy zaczęło tak mrygać, ładowarka i aku były cieplejsze niż zwykle przy ładowaniu. Mogłoby to wskazywać na ogniwo...
nied0bry
25-09-2014, 17:52
Za instrukcją obsługi:
Miga szybko
Temperatura pracy poza dopuszczalnym zakresem: należy użyć ładowarki w miejscu, w którym temperatura nie przekracza dopuszczalnego zakresu (0 do 40 °C).
Uszkodzenie akumulatora: należy natychmiast przerwać ładowanie, odłączyć ładowarkę od sieci elektrycznej i przekazać ją do sprzedawcy lub serwisu firmy Nikon.
Pewnie gdzieś brakło styku i bateria się przegrzała (co zresztą sam zauważyłeś) i zadziałało zabezpieczenie termiczne.
pozdr,
kris