PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - lustro się nie podnosi

uomatko
22-09-2014, 18:40
Właśnie wyjęłam z pudełka D70, które zamówiłam przez alledrogo. Niestety, z obiektywem jak i bez, po naciśnięciu spustu nic się nie dzieje. Lustro ani drgnie. Podnosi się jedynie po wybraniu Mirror Lock-up w menu i nie opuszcza się po naciśnięciu spustu.

Macie jakiś patent na tą dolegliwość?

Bemko
22-09-2014, 18:51
Może głupie pytanie, ale lepiej się upewnić - masz wsadzoną do niego kartę pamięci?

puciek
22-09-2014, 18:52
Z jakim obiektywem, w jakim trybie. Bez obiektywu sprawdź podnoszenie lustra w trybie M Jeżeli się nie podniesie, to zwracaj aparat sprzedawcy - o ile sprzedawał sprawne body.

uomatko
22-09-2014, 18:59
Tak, kartę pamięci mam włożoną.
Tryb M z obiektywem M42 Soligor ale bez obiektywu też lustro nie reaguje na spust. Na AF też nie działa. Podnosi się jedynie przez podniesienie Mirror Lock-up w menu. Tyle, że wtedy spustem go nie opuszczę a jedynie przez wyłączenie aparatu.
Dzwoniłam do gościa i mówił, że przed zapakowaniem go sprawdzał i jemu działało wszystko.

puciek
22-09-2014, 19:01
Lustro powinno się podnosić w trybie m nawet bez obiektywu. Jeżeli tego nie robi, to jest coś nie tak.

ajt
22-09-2014, 19:29
Tryb M z obiektywem M42 Soligor ale bez obiektywu też lustro nie reaguje na spust. Na AF też nie działa.

Nie chodzi o przełącznik AF-M, tylko o tryb M wybierany na kółku, tam gdzie jest M,A,S,P. Co masz tam ustawione?
Z obiektywem bez elektroniki (lub bez obiektywu) będzie działać tylko w M.

uomatko
22-09-2014, 19:55
Nie chodzi o przełącznik AF-M, tylko o tryb M wybierany na kółku, tam gdzie jest M,A,S,P. Co masz tam ustawione?
Z obiektywem bez elektroniki (lub bez obiektywu) będzie działać tylko w M.

:o szkoda, że nie ma ikonki, na której paliłabym się ze wstydu...dzięki. Podziałało ;)

puciek
22-09-2014, 20:05
szkoda, że nie ma ikonki, na której paliłabym się ze wstydu...dzięki. Podziałało
Grunt to się dogadać ;)

seba84_2005
22-09-2014, 21:42
W trybie podnoszenia lustra tylko właśnie wyłączenie je opuści. Aparat nie widzi obiektywu i dlatego nic nie działa, bo obiektyw nie ma styków.

puciek
23-09-2014, 07:11
W trybie M nie ma znaczenia to, jaki obiektyw podepniesz i czy w ogóle go podepniesz. Aparat i tak podniesie lustro i wyzwoli migawkę.