Zobacz pełną wersję : Plugin do Lightroom pokazujący punkty autofocusa.
Darmowy plugin Show Focus Points (http://www.lightroomfocuspointsplugin.com) do Adobe Lightroom. Pokazuje punkty autofokusa, które były użyte przy zdjęciu. Być może to tylko ciekawostka, ale pamiętam, że do tej pory mówiło się "tylko soft Nikona pokazuje punkty AF".
U siebie zainstalowałem, działa, pokazuje. Zdziwiłem się, jak często ucieka mi odpowiedni punkt z miejsca, na jakie świadomie celowałem (np: oko modela).
Andrzej1974
22-09-2014, 05:10
(recommended upgrade if you work with one of the mentioned nikon cameras!)
- fixes bug for nikon cameras with 39- and 51-point af systems (d4/d3, df, d700/800, d300, d600/610, d5200/5300, d7000/7100
:-(
Dziękuję. Testuję i działa. Znacznie przyspiesza selekcję zdjęć przywiezionycn np. z pleneru. Nie wie ktoś, czy istnieje podobny dodatek do Photoshopa CC? Pozdrawiam
Andrzej1974
22-09-2014, 10:36
Myślałem, że nie działa w D5100 ale działa. I to świetnie.
MZ bardzo przydatny jest ten plugin. :-)
Jak wrzucić tą wtyczkę do LR ?
Edit: Ok. już wrzuciłem ...Działa z d5100
Borat1979
22-09-2014, 19:02
Zainstalowałem to i jakoś nie widzę żeby cokolwiek pokazywało. Dopiero po kliknięciu w menu Library/Plug-in Extras/ShowFocus Point wyskakuje okno z punktami AF to tak ma być? Bo to potwornie niewygodne za każdym razem się tak bawić.
Przeczytaj FAQ. Tak, tak to trzeba odpalać.
Andrzej1974
22-09-2014, 20:48
Trochę niewygodne ale przydatne...;-)
P.S. MZ mogliby jakąś kombinacje klawiszy pod to podpiąć.
Działa w Library - otworzyć można , Alt+L , nastepnie U , następnie F
RobertMiernik
22-09-2014, 21:17
Z hasselkiem nie działa niestety, ale fajna rzecz, tzn poza firmowym softem, bo tam działało zawsze przecież...
Borat1979
22-09-2014, 22:58
Przeczytaj FAQ. Tak, tak to trzeba odpalać.
W takim razie to lipa i użyteczność tego plugina jest niewielka.
Zibi1970
23-09-2014, 08:15
Słabość tego pluginu polega na tym że pokazuje tylko który punkt AFa został użyty a w sytuacji gdzie ktoś przekadrowuje po ostrzeniu to taki plugin o kant dupy.
Wystarczyło oprócz wskazania punku użytego do AFa zaznaczać najbardziej ostre miejsce na zdjęciu i użyteczność byłaby ogromna.
A niby jakim cudem program ma wiedzieć, że przekadrowałeś scenę? Pokazanie najostrzejszego miejsca na zdjęciu powiadasz? No to miałbym ubaw z moim D7100. Celuję na klatę zawodnika, a mam las 200 metrów dalej ;)
Andrzej1974
23-09-2014, 08:58
Działa w Library - otworzyć można , Alt+L , nastepnie U , następnie F
Działać działa ale ja wolałbym mieć jedną, bardziej ludzką, kombinację np. Alt + U. Choć jak to mówią z braku laku... ;-)
Zibi1970
23-09-2014, 09:14
A niby jakim cudem program ma wiedzieć, że przekadrowałeś scenę? Pokazanie najostrzejszego miejsca na zdjęciu powiadasz? No to miałbym ubaw z moim D7100. Celuję na klatę zawodnika, a mam las 200 metrów dalej ;)
To że ty masz zepsuty aparat nie oznacza że rozwiązanie jakie podałem jest złe.
Właśnie w związku z tym że aparat nie może wiedzieć jak przekadrowywałem to oznaczeniem najostrzejszego miejsca na zdjęciu jest najlepszym możliwym rozwiązaniem.
Dla mnie pokazanie który punkt został użyty jest kompletnie zbędne bo zawsze używam centralnego i potem kadruje.
Gdyby plug-in właśnie pokazywał gdzie jest ostrość a nie punkt jaki był użyty to by zmieniło wszystko i za taki plug-in był bym w stanie nawet zapłacić a tak to trochę lipa jest.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Dla mnie pokazanie który punkt został użyty jest kompletnie zbędne bo zawsze używam centralnego i potem kadruje.
Gdyby plug-in właśnie pokazywał gdzie jest ostrość a nie punkt jaki był użyty to by zmieniło wszystko i za taki plug-in był bym w stanie nawet zapłacić a tak to trochę lipa jest.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Najlepsze byłoby połączenie jednego z drugim. Można by wtedy ocenić, jak pomylił się AF.
I z D7000 również
Ale, z tego, co widzę, nie działa w LR 4. Tylko wersja nr 5.
Andrzej1974
23-09-2014, 14:41
Ale, z tego, co widzę, nie działa w LR 4. Tylko wersja nr 5.
Na http://www.lightroomfocuspointsplugin.com/ jest info:
Works in Lightroom 5
Currently works with Lightroom 5. A Lightroom 4 (and earlier) version is in preparation.
Na http://www.lightroomfocuspointsplugin.com/ jest info:
Właśnie o to mi chodziło: currently tylko LR 5.