PDA

Zobacz pełną wersję : D2x menu język polski?

pablos524
21-09-2014, 20:00
Czy jest możliwość wgrać do D2x język polski? Szukałem na forum i na stronie nikon.pl ale nic takiego nie znalazłem.

GonzoG
21-09-2014, 21:47
Nie ma. Jest tylko to co dają z aparatem.

2kic
05-10-2014, 12:51
W aparatach fot. jezyk polski potrafi wprowadzac w blad zamiast bycia pomocnym.
Lepiej sciagnij sobie lub kup instrukcje obslugi do niego.

zgera
05-10-2014, 13:11
W aparatach fot. jezyk polski potrafi wprowadzac w blad zamiast bycia pomocnym.
Lepiej sciagnij sobie lub kup instrukcje obslugi do niego.

Ciekawe odkrycie, w czym niby wprowadza w błąd?.

GonzoG
05-10-2014, 14:19
Ciekawe odkrycie, w czym niby wprowadza w błąd?.
W tłymaczeniu (tak, tłymaczeniu). W starszych sprzętach ogólnie wszystko na język polski było przekładane maszynowo. Wiele pojęć miała użyte tłumaczenia w ogóle nie związane z fotografią. W niektórych nowych niestety nadal tak jest :/

zgera
05-10-2014, 20:28
W tłymaczeniu (tak, tłymaczeniu). W starszych sprzętach ogólnie wszystko na język polski było przekładane maszynowo. Wiele pojęć miała użyte tłumaczenia w ogóle nie związane z fotografią. W niektórych nowych niestety nadal tak jest :/

Może masz rację, miałem D40, D5000, obecnie to co w podpisie i w menu aparatu nie zauważyłem niepokojących mylnych tłumaczeń, w instrukcjach obsługi tych aparatów pewne nieścisłości w tłumaczeniu się zdarzają.
Mimo tych uchybień lepiej mieć menu w języku polskim niż japońskim lub chińskim.

Jacek_Z
06-10-2014, 13:22
Z tego co słyszałem tłumaczenia sa robione w Nikon Polska, więc tu nie chodzi o nieznajomość specyfiki fotografii. Po prostu chodzi o to, że w menu sie mieszczą 2-3 wyrazy, a czasami nie ma jednowyrazowego odpowiednika angielskiego słowa/terminu.
Ja tam od paru lat (tzn od D700, bo D200 nie miał) używam naszego języka i w menu wszystko jest dla mnie jasne.