Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do 800 zł. Nikon D300
DMQuadro
21-09-2014, 17:14
Szanowni koledzy! Takich tematów trochę tu już jest. Wszystkie przestudiowałem. Jak również podobne w sieci nie tylko polskiej.
No i teraz mam mętlik w głowie. :)
Nigdy nie miałem innej lampy, oprócz wbudowanej, więc spora część opinii jest dla mnie zupełnie niezrozumiała bądź nie do końca jasna.
Nie zarabiam na fotografii, ale czasem potrzebuje zrobić dobre foto (jestem zawodowym grafikiem-projektantem po ASP), kwota 800 zł wydaję się dla mnie rozsądna.
Do czego ma służyć ta lampa:
– najbliższy cel to zdigitalizować rodzinne archiwum slajdów za pomocą makro+lampa;
– czasem potrzebuję doświetlić obiekt w plenerze, dotychczas obchodziłem się wbudowanym flashem;
– jakieś rodzinne potrzeby.
Nie przewiduję żadnych zdjęć ślubno-weselnych czy innych reporterskich. W razie potrzeby zawodowego robienia fot studyjnych wynajmowałem studio z asystentem, który ustawiał światła. Więc proszę nie sugerować o podwyżkę budżetu o parę stów do nowych sabin 700/910.
W zasadzie problem wyboru sprowadza się do używek SB 700/800/900 czy chińskich nówek. Chętnie bym kupił coś podstawowego, ale z tego co zrozumiałem tanie nie mają opcji krótkich czasów (chyba to określa się terminem HSS).
Nie jest dla mnie ważna kwestia rozbudowy i błyskania grupami, tylko to, co opisałem. Ale niestety nie potrafię samodzielnie wybrać optymalną lampę. Więc proszę o pomoc.
Andrzej1974
21-09-2014, 17:28
Po ostatnich "gorących dyskusjach" na forum tylko... Metz 52 AF-1 (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/5263319).
Za 699 zł (!) masz lampę, która - wg. znawców tematu tj. lamp zewnętrznych - zjada na śniadanie lampy Nikona (w tym SB-700, SB-800 czy SB-910). O chińczykach nawet nie wspominam.
Obawiam się, że na swoje nieszczęście Andrzej1974 udzielił poprawnej odpowiedzi :D
Dlaczego? Makro+lampa prawdopodobnie będzie wymagało zejścia z mocą znacznie w dół, Metz może naprawdę nisko ( http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3422662&postcount=175 ).
Jeśli zależy Ci na doświetleniu w słoneczny dzień (krótkie czasy naświetlania), to im mocniejsza lampa tym lepiej, najwyższe modele Nikona (sb910) są drogie, i często były (intensywnie) używane.
DMQuadro
21-09-2014, 18:04
Dzięki! Dość jednoznaczna sugestia, przyznam się że Metza nie brałem wcale pod uwagę, bo są opinie że plastik tandetny, że elektronika… Być może, to konkurencja? :)
Dzięki! Dość jednoznaczna sugestia, przyznam się że Metza nie brałem wcale pod uwagę, bo są opinie że plastik tandetny, że elektronika… Być może, to konkurencja? :)
Przez dziesiątki lat Metz uchodził za wyznacznik w jakości lamp profesjonalnych.
A gadanie o plastiku, to od osób, które albo to przeczytały, albo miały okazję dotknąć lampę na wystawie.
Od ponad 6 lat mam Metz'a 48 AF-1, wybłyskane ponad 40 tysięcy z aparatem D300 i D600 głównie w plenerze, kościołach, szkołach itp. Jak na razie tylko szybka palnika trochę przegrzana, poza tym żadnych awarii, czy niespodzianek. Gospodarowanie energią z akumulatorków może stanowić wzór do naśladowania. W 100% zgodna z nikonem, także w CLSie. Stopka do dzisiaj wchodzi z pewnym oporem, brak jakichkolwiek wyrobień. Moim zdaniem Metz to dobra firma potrafiąca zrobić dobry sprzęt i mogę ją polecić.
DMQuadro
21-09-2014, 22:02
No cóż, przyznam się że nie spodziewałem się tak jednoznacznych rad. Wybór więc zrobiony – Metz 52 AF1
Dziękuję!
Andrzej1974
22-09-2014, 08:11
Obawiam się, że na swoje nieszczęście Andrzej1974 udzielił poprawnej odpowiedzi :D
To była świadoma a nie szczęśliwa odpowiedź. Zresztą i tak by stanęło (poprzednicy to potwierdzili ;-) ) na tym Metz-ie. Nie było więc sensu kopać się z koniem...
Niektórym nie podchodzi podświetlany ekran dotykowy a nie tandetny plastik czy elektronika w tym Metz-ie. No ale to chyba nie problem dla cb? Dziś wszechobecny dotyk jest na czasie... ;-)
DMQuadro
22-09-2014, 09:34
Dotyk – nie problem, od lat mam dotykowe gadżety, oswoiłem się. Tym bardziej, że nie przewiduję potrzeby w superszybkiej zmianie ustawień.
Jako użykownik metza mogę tylko polecic, plastik wcale nie jest badziewny, wiadomo że nie jest to stop magnezu ale za tą cenę stosunek jakości/możliwośći do ceny jest na prawdę na wysokim poziomie.
troche dziwnie sie metza obsluguje ...
zobacz jeszcze sprawdzone yongnuo yn-568 ...
jednak troche mocniejsza lampa...
pozdro...
Która z tych lamp będzie lepiej współpracować jako zdalna wyzwalana lampą wbudowaną, sb-800 czy metz 52? Mam sb-700 ale potrzebuję jeszcze jedną.
troche dziwnie sie metza obsluguje ...
zobacz jeszcze sprawdzone yongnuo yn-568 ...
jednak troche mocniejsza lampa...
pozdro...
Może i dziwnie się Metza obsługuje, ale lepiej zobacz sobie ile tej YN brakuje do Metz:
1. Brak TTL-BL
2. Brak CLS Master
3. słabiutki tryb auto FP
4. brak wzorców oświetlenia
5. brak możliwości wyłączenia wspomagania AF
6. brak rozpoznawania wielkości sensora
Metz'a nie obsługuje się dziwnie, tylko trzeba się przyzwyczaić. To, co jest potrzebne "na już" , czyli tryby manual/TTL/TTL-BL i korekcja +/- siły błysku jest "na wierzchu". Pozostałe ustawienia, np do CLSsu, nie używa się na co dzień. Jedyny mankament jaki wystąpił u mnie to musiałem wprowadzić korekcję -0,3 dla obiektywu Sigma 17-50 2.8 OS HSM. Pozostałe nie wymagają korekty. Ale może to wina obiektywu.
Do lamp METZ'a polecam od razu zakup dobrych akumulatorków, ja używam obecnie czarnych enelopkow HR4-UWXB i nie mam problemów. Lampy potrafią pobrać z aku nawet 8Amper i nie wszystkie aku się nadają - jeżeli oczywiście potrzebna jest szybkość ładowania (np. przy Pierwszej Komunii - 40 dzieci w czasie około 1,5-2 minuty).
Jarecky83
27-10-2014, 15:12
Podepnę się do tematu, aby nie zakładać nowego wątku.
Kupując wspomnianą lampę Metz'a 52 do Nikona D5100 jak będę mógł wyzwalać zdalnie lampę, gdy nie będzie założona na stopce aparatu? Czy muszę w tym celu dokupić jakieś nadajniki/odbiorniki itp?
Podepnę się do tematu, aby nie zakładać nowego wątku.
Kupując wspomnianą lampę Metz'a 52 do Nikona D5100 jak będę mógł wyzwalać zdalnie lampę, gdy nie będzie założona na stopce aparatu? Czy muszę w tym celu dokupić jakieś nadajniki/odbiorniki itp?
Lampą wbudowaną.
Metza ustawiasz w tryb servo (wbudowana musi być ustawiona manualnie), albo nauki (wbudowana może być w TTL) i robisz zdjęcia.
Moc Metza ustawiana tylko i wyłącznie manualnie.
Możesz też kupić sterownik Nikon SU-800, albo lampę z CLS master i wtedy możesz w pełni sterować mocą z poziomu sterownika/lampy głównej.
Możesz kupić wyzwalacze radiowe z TTL (Pixel King Pro, YN-622N-TX/YN-622N) albo bez (np. RF-603 II)
GonzoG, na pewno d5100 może odpalić lampę bezprzewodowo? Jeżeli tak to pytanie czy wszytkie czy tylko niektóre, do dziś żyłem w przekonaniu, iż nie da rady.
GonzoG, na pewno d5100 może odpalić lampę bezprzewodowo? Jeżeli tak to pytanie czy wszytkie czy tylko niektóre, do dziś żyłem w przekonaniu, iż nie da rady.
Każdy aparat (z lampą) może.
Andrzej1974
27-10-2014, 20:26
Więcej trzeba czytać forum gdzie sporo jest info (patrz archiwum), jak wbudowaną w D5100 lampą można "odpalać" lampę zewnętrzną. ;-)
Każdy aparat (z lampą) może.
Sprawdziłem moją YN568Ex faktycznie śmiga :) ale ze mnie gamoń ;) choć przyznam iż z wyzwalaczami to inna kultura pracy. Pozdrawiam.
Więcej trzeba czytać forum gdzie sporo jest info (patrz archiwum), jak wbudowaną w D5100 lampą można "odpalać" lampę zewnętrzną. ;-)
Dziękuję, żeś mnie uświadomił o istnieniu archiwum forum, zapewniam iż je czytam, specjalnie mi po prostu nie zależało wyzwalanie lampą wbudowaną gdyż kupiłem wyzwalacze yn622, które są mi tak czy siak potrzebne. Czytam tematy najbardziej mnie interesujące, nie przesiaduje godzinami na forum, nie nabijam postów jak zresztą widać ;).
Andrzej1974
27-10-2014, 20:53
Dziękuję, żeś mnie uświadomił o istnieniu archiwum forum, zapewniam iż je czytam, specjalnie mi po prostu nie zależało wyzwalanie lampą wbudowaną gdyż kupiłem wyzwalacze yn622, które są mi tak czy siak potrzebne. Czytam tematy najbardziej mnie interesujące, nie przesiaduje godzinami na forum, nie nabijam postów jak zresztą widać ;).
Skoro ci nie zależało to po co się dopytywać o to? ;-)
GonzoG, na pewno d5100 może odpalić lampę bezprzewodowo? [...]
BTW "przesiadywanie godzinami na forum" - przynajmniej mnie - odstresowuje. To taka forma relaksu.
BTW "przesiadywanie godzinami na forum" - przynajmniej mnie - odstresowuje. To taka forma relaksu.
Zdążyłem zauważyć :-P, ja wolę wyjść na świeże powietrze i nabijać licznik ale w aparacie. P.S. Przepraszam za OT.
Cześć ;). Podepnę się tutaj, może ktoś zauważy temat i mi pomoże. Proszę o wyrozumiałość, bo wiem że tematów o lampach jest miliard, ale z tego też wynika problem - jak otworzę 2-3 wątki, od nich odesłania, po 20 minutach robi się ich 40, a ja już mam dość, bo jestem tylko poirytowany mając mętlik w głowie i nic w zasadzie nie wiedząc, bo mam rozsypane w głowie różne informacje. Do rzeczy:
Chciałbym doedukować się na temat używania lamp błyskowych. Czasem mam możliwość, aby skorzystać z lampy sb 600, przy czym nie jest to jakieś super świadome użycie, bo co najwyżej staram się jakoś odbić światło, niż walić na wprost. Także jeśli macie jakieś linki do materiałów informacyjnych, ślicznie będę Wam wdzięczny. To pierwsza sprawa. Druga - pytanie moje jest takie, czy taką lampę sb600 mogę użyć nie zakładając ją na sanki z d5200? Jeśli nie chce Wam się tłumaczyć - wystarczy odpowiedni link, ale za wypowiedź pod tym wątkiem także będę szczerze dziękował ;). I ostatnia rzecz - pytań o lampy jest miliard, ale zaryzykuję, bo tutaj jest taka sytuacja bardziej osobista - wątpię w większe wykorzystanie przeze mnie lampy niż takie, jakie daje sb600 jeśli chodzi o możliwości. Jeżeli potraficie zaproponować lampę do takiego poziomu możliwości obecnie produkowaną, chętnie zapoznam się z propozycją -> ! wiem, że jest np. lampa metz 52, tylko że w wątkach sprzed roku, 2 koszt jaki był wspominany to ok 699 zł. Na dzień dzisiejszy z dostawą w życiu nie dostanę tej lampy poniżej 850. Jeżeli jest lampa o podobnych możliwościach do sb600 a w koszcie ok 500 zł (pewnie minimalnie wyżej) to proszę o pomoc. Lampa nowa.
Jeszcze raz zaznaczę, przeczytałem wątków sporo o lampach, ale proszę o zrozumienie - wcale nie jest prosto wyciągnąć wnioski z tego komuś, kto się uczy. Jeszcze jedno - zazwyczaj odnajduję odpowiedź na forum bez własnego zapytania, więc nie jest tak że mam lenia i pytam tak od razu... Liczę na pomoc ;).
jeśli macie jakieś linki do materiałów informacyjnych, ślicznie będę Wam wdzięczny
http://foto.jasiu.pl
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=118875
czy taką lampę sb600 mogę użyć nie zakładając ją na sanki z d5200?
Tak, kablem, wyzwalaczem radiowym lub sterownikiem CLS.
Kable i wyzwalacze mogą być "proste" (przenoszą tylko sygnał wyzwolenia, moc ustawiasz na lampie ustawionej w M), mogą też przenosić iTTL (najpopularniejsze YN622n).
Jeżeli jest lampa o podobnych możliwościach do sb600 a w koszcie ok 500 zł (pewnie minimalnie wyżej) to proszę o pomoc. Lampa nowa.
Może YN500EX?
Dzięki wielkie! ;) może ktoś jeszcze coś powie. YN500EX - a są jeszcze dostępne dla nikona? Bo widzę same canonowskie..
Przemek-83
17-04-2015, 19:33
Po ostatnich "gorących dyskusjach" na forum tylko... Metz 52 AF-1 (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/5263319).
Za 699 zł (!) masz lampę, która - wg. znawców tematu tj. lamp zewnętrznych - zjada na śniadanie lampy Nikona (w tym SB-700, SB-800 czy SB-910). O chińczykach nawet nie wspominam.
Wybacz ,że zapytam ale gdzie znalazłeś taką cenę?
W euro lampa poszła w góre na 829 a była 799zł