Zobacz pełną wersję : Jakie preferujecie ustawienia Nikon D7100
Seawolf_
21-09-2014, 15:16
Jestem tutaj nowym użytkownikiem więc miejcie wyrozumiałość ;) wcześniej robiłem fotki na puszkach Olympusa i trochę Canona obecnie przesiadłem sie na nikona D7100. Ustawiłem swoją puszkę na zasadzie kilkukrotnego czytania instrukcji ale chciałem was zapytać na jakie rzeczy najlepiej zwrócić uwagę oraz czy jest gdzieś link do "optymalnych" ustawień. Domyślam się że każdy preferuje swoje własne ale kilka uniwersalnych porad co włączyć a co nie by sie przydało.
I tymi słowy serdecznie sie witam na forum ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
Wyrwiząb
21-09-2014, 15:48
Jestem tutaj nowym użytkownikiem więc miejcie wyrozumiałość ;) wcześniej robiłem fotki na puszkach Olympusa i trochę Canona obecnie przesiadłem sie na nikona D7100. Ustawiłem swoją puszkę na zasadzie kilkukrotnego czytania instrukcji ale chciałem was zapytać na jakie rzeczy najlepiej zwrócić uwagę oraz czy jest gdzieś link do "optymalnych" ustawień. Domyślam się że każdy preferuje swoje własne ale kilka uniwersalnych porad co włączyć a co nie by sie przydało.
temat rzeka,nikt Ci tutaj nie napisze konkretnie nic. Używaj programu zielonego, lub tematycznych, a w wolnych chwilach czytaj o fotografii.
Seawolf_
21-09-2014, 15:53
Nigdy nie bede używał auto bo nie po to kupiłem taka puszkę zeby trzaskać auto. O czasie i ekspozycji af itp wyczytałem na tyle że zdjecia z Bieszczad juz są jako takie ( jak dojadę do domu to wrzucę ocenicie sami ) mi chodzi o ustawienia menu ;)
Andrzej1974
21-09-2014, 15:57
Nigdy nie bede używał auto bo nie po to kupiłem taka puszkę zeby trzaskać auto.
Wow, mając "taką puszkę" faktycznie obciachem jest robić "na auto". Choć zdarzają się przypadki, że i D800 ludzie robią zdjęcia "na auto".
O czasie i ekspozycji af itp wyczytałem na tyle że zdjecia z Bieszczad juz są jako takie ( jak dojadę do domu to wrzucę ocenicie sami ) mi chodzi o ustawienia menu ;)
Z chęcią sobie pooglądam zdjęcia z moich ulubionych Bieszczad.
borysek01
21-09-2014, 16:57
Nikt nie napisal, to zrobie to ja. Nie ma czegos takiego jak optymalne ustawienia. Jezeli kupiles taka puche, to rownie dobrze mozesz trzaskac na zielonym, bo nie masz najmniejszego pojecia o fotografii. Jak znajdziesz czas, to poczytaj o podstawach fotografii, nikt ci tego tutaj tlumaczyc nie bedzie - tak samo jak zadnych "optymalnych" ustawien nie dostaniesz.
MackEstrite
21-09-2014, 17:29
Optymalne ustawienia zależą od warunków i potrzeb. Trochę dziwne to pytanie, zwłaszcza jak na użytkownika który miał kontakt z różnymi puszkami... wszak sam powinieneś najlepiej wiedzieć co i jak.
Swoją drogą skąd takie demonizowanie trybów automatycznych z zielonym na czele? Być może jestem dziwny, ale przyznaję się że od czasu do czasu, kiedy nie zależy mi na konkretnych efektach, korzystam z ustawień automatycznych, czasem są to tryby A/S, a czasem głupkamerowe zielone auto. To wszystko powstało by ułatwiać nam życie, więc po co wyważać otwarte drzwi? Wiadomo, że w pewnych okolicznościach nic nie zastąpi klasycznego Manuala, ale bez przesady ;)
Seawolf_
21-09-2014, 17:41
Dziękuje zawodowcom za wypowiedzi ;) wiecej sie narzucać nie bede ;) zrozumiałem :)
krzysiekn
21-09-2014, 18:19
Niestety nikt Tobie nie pomoże,nikt nie napisze,że np. wyostrzanie na 4 lub 5,kontrast na 1 lub 2,itd.Dostaniesz odpowiedź ,przeczytaj instrukcje.Wiem,że jesteś ciekawy,jak inni posiadacze tej puszki mają ją ustawioną w konkretnej sytuacji,ale pewnie nie doczekasz się odpowiedzi.Pozdrawiam.
Xavier80
21-09-2014, 19:18
@Seawolf, nie bierz do siebie komentarzy użytkowników pokroju borysek czy Andrzej, bo to zwykli forumowi pieniacze, a jedyne czego się od nich dowiesz to, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia:)
Jeżeli chodzi o ustawienia to zależy czy planujesz focić w rawach czy jpg, czy zakładasz późniejszy postproces. Ja pstrykam raw + jpeg fine z zapisem raw gmiazdo 1 jpegi-2. Proponuję też wyłączyć funkcje typu d-lighting i tym podobne, lepiej samemu mieć kontrolę nad ekspozycją. Przy ustawianiu w razie potrzeby iso auto raczej nie wykraczaj poza 1600 ( moim subiektywnym zdaniem do tej wartości szum jest akceptowalny i usuwalny z grubsza w postprocesie). Przy bracketingu ustaw 5 zdjęć w krokach co 1/3 EV co da Ci solidniejszą surówkę pod hdr. Wyostrzania nie podbijaj bo nie ma po co. Zastanów się też nad zakupem zewnętrznej lampy błyskowej, d7100 ma całkiem fajny tryb commander dla wbudowanej lampy, którą wyzwolisz zewnętrzną zdjętą z sanek.
Andrzej1974
21-09-2014, 19:58
@Seawolf, nie bierz do siebie komentarzy użytkowników pokroju borysek czy Andrzej, bo to zwykli forumowi pieniacze, a jedyne czego się od nich dowiesz to, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia:)
Spodziewałem się tego, że zrobisz do mnie prywatną wycieczkę. :-) To zapewne odwet (?) za dość mocne ale opisujące prawdę słowa z tego tematu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252933) (dokładnie chodzi o post #27 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3435434&postcount=27)), w którym nie podobała ci się krytyka twoich "nieprzeciętnych prac" przez forumowiczów tam się udzielających (jednego nawet na leczenie wysyłałeś bo napisał ci prawdę [post #21 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3435285&postcount=21)], czyli nie tak jak chciałeś). Choć sam wcześniej pisałeś (uwaga dotyczyło wypowiedzi kurczeblade):
[...]Jakiś czas temu napisałem o swoim subiektywnym pdczuciu w stosunku do zdjęcia modelki zamieszczonego przez Łukasz, które moim zdaniem zmasakrował, więc odwetu z jego strony jak najbardziej się spodziewałem:) Cóż widać jak na dłoni na tym forum działanie starej reguły społecznego dowodu słuszności:)
Widzę, że robisz dokładnie to samo, co tak mocno potępiasz, czyli odwet za nieprzychylne tobie ale prawdziwe słowa. Cóż, nic na to poradzę, że prawda zawsze boli. Trzeba było wstawić swoje "nieprzeciętne prace" na FB to by ci tam słodzono i lajkowano, że nie wyszedłbyś z zachwytów przez najbliższy tydzień. Tutaj, w przeciwieństwie do FB, niestety za słabe zdjęcia zbiera się krytykę. I tyle. A odgryzanie się czy branie odwetu za prawdę tylko źle o tobie świadczy. Życzę większego dystansu do siebie.
EDIT:
Seawolf_ ustawienia aparatu zależą od tego, co chcesz osiągnąć w danej chwili i w danym miejscu i nikt Ci nie poda gotowego przepisu.
Ned Stark
21-09-2014, 20:02
Xavier80 nie da się tego czytać człowieku. Fotograficzny rozwój jest możliwy tylko i wyłącznie przez przyjmowanie krytyki na klatę. I samokrytycyzm.
Xavier80
21-09-2014, 20:09
Szanowny Andrzeju, o tym czy coś jest prawdą czy mie na szczęście nie decyduje użytkownik Andrzej ani Xavier, to primo. Poza tym nazywanie moich zdjęć " nieprzeciętny i pracami" w momencie gdy zaznaczałem, że są to amatorskie albumowe pstryki jest tak infantylne, że aż głowa boli, to po drugie. Oczywiście, że nie podobała mi się Twoja krytyka, bo nie była nawet w mikroskopijnym stopniu konstruktywna, to po trzecie. Zawsze będę wysyłał do psychiatryka osoby, które stawiają przez intenet diagnozę o nadmiarze weglowodanów w diecie itp ( jestem lekarzem), to po czwarte.
I po piąte, najważniejsze: przeczytaj w jakim wątku się udzielasz i czego on dotyczy.
Xavier80
21-09-2014, 20:14
Ned Stark, skoro jedziemy off top to ja mam pytanie do Ciebie. W jaki sposób uwagi typu: zdjęcia do kitu, do usunięcia na poziomie aparatu, wszysto źle itp mają wpłynąć na rozwój , pytam serio. Wykazowuję zdjęcia i co? Dostaję informację, że źle, ale brak informacji co źle, jak to poprawić itp. Naprawdę zaintrygowałeś mnie, w jaki sposób to wpływa na rozwój, chetnie poslucham:)
Andrzej1974
21-09-2014, 20:19
Szanowny Andrzeju [...]
Daruj sobie...
Ned Stark
21-09-2014, 20:23
Widocznie należymy do różnych światów. Kiedy ja dowiaduję się od kogoś, że moje zdjęcie jest ogólnie do "d..., do kosza" to patrzę na nie raz jeszcze i myślę. Okazuje się przeważnie, że ten który tak mi powiedział miał rację. I widzę co poprawić, co zmienić. Później sam już zauważam co się nadaje do kosza, co do domowego zacisza, a co może jest na tyle dobre żeby zapytać forum. Sam jestem sobie największym krytykiem, ostrzejszym od niejednego kolegi na forum. Dlatego krytyka mnie nie boli, a mobilizuje. Nie patrzę na swoje zdjęcia emocjonalnie nawet jeśli fotografuję żonę, dzieci albo swojego psa. Patrzę tylko na obraz. Oglądam zdjęcia lepszych od siebie i od nich się uczę, patrząc. Na pewno robię lepsze zdjęcia niż cztery lata temu. Nie są wybitne, może nawet nie są dobre, są lepsze. Nie obrażam się jak baba i nie mszczę się w wątkach innych.
Xavier80
21-09-2014, 20:30
Czyli ktoś mówi tobie, że źle, fatalnie, a Ty się przyglądasz i zastanawiasz itp:) A co jak się z tym kimś nie zgadzasz?:) Dobra nie bedę się znęcał, zluzujmy atmosferę i kibicujmy Polsce:)
Xavier80
21-09-2014, 20:32
Ps. Obejrzałem sobie link z Twojej stopki. Moim zdaniem Twoje zdjęcia są świetne.
Andrzej1974
21-09-2014, 20:35
Ps. Obejrzałem sobie link z Twojej stopki. Moim zdaniem Twoje zdjęcia są świetne.
To teraz porównaj je ze swoimi, które pokazałeś w innym wątku, a później usunąłeś. Widzisz już różnice i zaczynasz rozumieć krytykę, ktorej ci tam udzielono?
superlama
21-09-2014, 20:41
To teraz porównaj je ze swoimi, które pokazałeś w innym wątku, a później usunąłeś. Widzisz już różnice i zaczynasz rozumieć krytykę, ktorej ci tam udzielono?
Tak jak Andrzej mówi - niektórzy moi znajomi w ogóle boją się tu fotki wstawiać, mimo że moim zdaniem spokojnie mogliby;)
Pooglądali innych, poczytali komentarze, dalej wstydzą się cokolwiek tutaj pokazać;) Ja sam chyba tylko raz się odważyłem;)
Choć zdarzają się przypadki, że i D800 ludzie robią zdjęcia "na auto".
Proszę Cię, pokaż mi choć jednego... może mieć nawet 5 lat... ale pokaż mi jednego robiącego D800 w trybie auto...
Przy bracketingu ustaw 5 zdjęć w krokach co 1/3 EV co da Ci solidniejszą surówkę pod hdr.
Tylko po to, aby nie mieć żadnego materiału pod HDR. Przy kroku 1/3 EV i 5 zdjęciach nawet nie masz 2 EV między skrajnymi klatkami... a tyle to z jednego RAWa wyciągniesz.
Jak robić HDR, to tak, aby mieć z czego. Krok minimum 1 EV.
Co do ustawień aparatu.
Nie ma jednych dobrych. Najlepiej siądź z instrukcją, porządnie zobacz co jakie ustawienie robi. W instrukcji też często jest napisane do czego można go użyć.
A następnie dobieraj ustawienia w zależności od sytuacji.
Jest ich aż tyle, aby móc właśnie ustawić aparat odpowiednio do różnych sytuacji, a tych nie da się z góry przedstawić, czy opisać wszystkich.
Pytając się o kompleksowe ustawienia, to każdy da ci inny ich zestaw, bo każdy ustawia pod siebie.
Jak nie rozumiesz jakiegoś ustawienia, to pytaj się konkretnie o to ustawienie.
Xavier80
21-09-2014, 20:50
Pporównuję je z moimi Andrzeju i widzę, że moje niektóre podobają mi się mniej, niektóre bardziej...i co dalej Andrzeju?:)
nikoniarz
21-09-2014, 20:58
Choć zdarzają się przypadki, że i D800 ludzie robią zdjęcia "na auto".
A od kiedy to D800 ma "auto"?
Cicho... Andrzeja ma...
superlama
21-09-2014, 21:34
Cicho... Andrzeja ma...
Się śmiejecie, ja jak żonie swojego D7100 "pożyczam", to się jej przydaje;)
Andrzej1974
21-09-2014, 21:54
Osobiście nie miałem do czynienia zD800 więc się nie wypowiem czy ma czy nie tryb auto. Tak więc proszę sobie darować docinki... Alfy i Omegi ;-)
nikoniarz
21-09-2014, 22:17
Osobiście nie miałem do czynienia zD800 więc się nie wypowiem
zdarzają się przypadki, że i D800 ludzie robią zdjęcia "na auto"
Skoro nie miałeś do czynienia, to na jakiej podstawie opinia, że ludzie robią?
MackEstrite
22-09-2014, 00:29
Czy nie ma na tym forum moderatora by oporządzić ten off top? Panowie, taka wymiana docinek już dawno powinna się zakończyć, albo przenieść na prywatny tor ;)
Andrzej1974
22-09-2014, 04:55
Skoro nie miałeś do czynienia, to na jakiej podstawie opinia, że ludzie robią?
Kiedyś na tym forum była kobieta, która zakupiła lustrzankę pro (zdawało mi się, że pisała o D800 ale teraz widzę, że to musiał być inny aparat) i przez kilka lat (sama się przyznała) robiła zdjęcia tylko w trybie auto. Wtedy prosiła o rady, jak robić nim fotki w innych trybach bo była "zielona". I tyle w temacie off topu.
Czy nie ma na tym forum moderatora by oporządzić ten off top? Panowie, taka wymiana docinek już dawno powinna się zakończyć, albo przenieść na prywatny tor ;)
Święte słowa. Niektórzy jednak nie potrafią sfolgować bo najważniejsze jest "dołożenie wrogowi" i... "kręcenie licznika"...
nikoniarz
22-09-2014, 06:40
Panowie, taka wymiana docinek
Ale jakich docinek? Skoro ktoś wprowadził innych w błąd to powinien sprawę wyjaśnić. I na szczęście wyjaśnił.
Wracając do tematu, to poniżej jest kilka propozycji ustawiania puszki.
http://visadventures.com/downloads/D7100_Setup_Guide.pdf
Andrzej1974
22-09-2014, 07:45
Ale jakich docinek? Skoro ktoś wprowadził innych w błąd to powinien sprawę wyjaśnić. I na szczęście wyjaśnił.
Sprawa została wyjaśniona bardzo szybko i nie rozumiem, po co ciągle nabijasz sobie licznik tekstami, które tak naprawdę niczego nie wnoszą do tematu "Jakie preferujecie ustawienia Nikon D7100". Z mojej strony EOT bo nie ma sensu dłużej ciągnąc tego tematu. Choć doskonale zdaję sobie sprawę, że "za chwilę" będziesz kontynuował zaczepki w stosunku do mojej osoby w jakimś innym temacie bo tak jest od "zarania dziejów". Przyzwyczaiłem się już do tego... ;-)
Wracając do tematu, to poniżej jest kilka propozycji ustawiania puszki.
http://visadventures.com/downloads/D7100_Setup_Guide.pdf
Pawle, to nie są konkretne ustawienia (takich nikt nie ma bo zależą one od miejsca i warunków). Bo co mi po ustawieniu np. ISO 100-6400 dep. on situation np. dla portretu? To jest ogólnik i nic więcej. ;-) MZ zdaniem takiego typu (http://photographylife.com/how-to-take-sharp-photos) porady są lepsze od tych ogólników.
A czym niby jest tryb P i włączona AWB ? 8)
Ken Rockwell na tej (http://www.kenrockwell.com/nikon/d7100.htm) stronie proponuje swoje ustawienia do D7100 :)
A czym niby jest tryb P i włączona AWB ? 8)
No i tu Kolega się myli, tryb P i tryb AUTO to nie to samo.
W trybie AUTO o wszystkim decyduje automatyka aparatu, w trybie P są dostępne zmiany wszystkich parametrów łącznie z przysłoną i czasem naświetlania ( fleksja programu).
No i tu Kolega się myli, tryb P i tryb AUTO to nie to samo.
W trybie AUTO o wszystkim decyduje automatyka aparatu, w trybie P są dostępne zmiany wszystkich parametrów łącznie z przysłoną i czasem naświetlania ( fleksja programu).
Owszem... co nie zmienia sytuacji że jest to pełna automatyka i o ile mnie pamięc nie myli nawet chyba można auto iso właczyć
Jak do siebie to dodamy - to prawie zielony program się robi i "prawie" nie robi tu już gigantycznej różnicy.
To że mamy wpływ na parametry to jedno , ale automatyka jest.
A prawdziwy "masta" gardzący zieloną ikonka "AUTO" przecież nie powinien na automatyce robić ;)
Owszem... co nie zmienia sytuacji że jest to pełna automatyka i o ile mnie pamięc nie myli nawet chyba można auto iso właczyć
Jak do siebie to dodamy - to prawie zielony program się robi i "prawie" nie robi tu już gigantycznej różnicy.
To że mamy wpływ na parametry to jedno , ale automatyka jest.
Pomijając tryb M to w każdym innym jest jakaś automatyka, w trybie A, S również.
W trybie AUTO (zielonym) nic kompletnie nie można zmienić, natomiast w trybie P zmienię WB, ISO, pomiar światła, mogę wprowadzić korektę ekspozycji, korektę dla błysku itd.
Da się, ale jak nic nie ruszysz to masz zasadniczo tryb auto
RafaIski
22-09-2014, 11:22
Ja preferuję ustawienia d7100 na program A (preselekcja przesłony) a czas dostosowuje się automatycznie. Ja taki wybrałem i mi pasuje. Mam praktycznie wszystko pod kontrolą, pomiar światła, korekta ekspozycji itp jak pisali poprzednicy.
Wszystko zależy co i kiedy fotografujesz, czy stosujesz filtry itp.
RafaIski
22-09-2014, 11:27
Kupując d7100 postanowilem, wybrac sie na kurs fotografi do AF, po pierwszych dwóch zjazdach wiem już dużo więcej, i teraz czerpię radość z fotografowania, bo mam ogólne pojęcie, którego pewnie na sucho bym nie wyczytał, a jakbym wyczytał to wolę jednak jak ktoś wyjaśnia i praktycznie pokazuje.
Mając taki sprzęt i zadając pytanie jak optymalnie ustawić aparat, proponuję Ci również jakiś szybki kursik, ewentualnie dużo, dużo czytania i co najważniejsze, pstrykać nono stop i samemu dojdziesz jakie ustawienia będą dla Ciebie optymalne,
Pozdr
Wyrwiząb
22-09-2014, 19:40
Się śmiejecie, ja jak żonie swojego D7100 "pożyczam", to się jej przydaje;)
Autor wątku chyba zrezygnował z fotografowania już, bo nic nie pisze. Moja żona również używa trybu zielonego i tych tematycznych, nie widzę w tym nic niestosownego, jest to duże ułatwienie dla osób średnio zorientowanych.
Kurcze to robienie zdjęć to na prawdę bardzo poważnie niektórzy traktują :)
sokolnik
22-09-2014, 19:59
ciekawy wątek :)
mbodniak
22-09-2014, 21:47
Jest tyle opcji kombinacji z nawet mniej zaawansowanym body że się w głowie nie mieści. Ustawianie przysłony czy czasu to podstawa która na przyszłość wskazuje kierunek w którym iść jak już załapiemy o co chodzi. Ostatnio bawiłem się synchronizacją lampy na drugą kurtynę migawki i taki prezent zrobiłem kobiecie że kazałem jej w kompletnej ciemności nacisnąć spust migawki, czas ustawiłem na ileś tam sekund, latarką wykonałem odpowiedni napis, po czym złapałem do ręki różę (czy tam jakieś inne zielsko) i czekałem aż lampa wyzwoli się na koniec naświetlania i voila, dodatkowy prezent tani i efektowny :D Więc wszystko zależnie od sytuacji i przede wszystkim zrozumienia działania aparatu fotograficznego. Jak będziesz wiedział co jak działa i do czego służy to zbliżenie się do osiągnięcia zamierzonego efektu będzie znacznie łatwiejsze.
Xavier80
23-09-2014, 07:55
Z zamieszczonych pierwszego postu jasno wynika, że autorowi chodzi o ustawienia aparatu a nie ustawienia ekspozycji. Wnioskowanie na tej podstawie, że ma nikłe pojęcie o tej drugiej jest w mojej opinii nieadekwatne do sytuacji :) Ja pytanie autora zrozumiałem, ze szuka jak optymalnie ustawić dodatkowe funkcje, wyświetlacz, zoptymalizować menu, a nie jak ustawić ekspozycję dla danego kadru. Złotego środka oczywiście nie ma, ale utor liczył chyba na jakieś propozycje.
mbodniak
23-09-2014, 08:39
I tak odpowiedzią będzie - stosownie do swoich wymogów i potrzeb sytuacji.
fader_audio
23-09-2014, 11:45
rób w raw, nie będą potrzebne jakieś ustawienia, każdy ma swoje potrzeby i np ustawienie samego AF jest kwestią osobistą, a tych kombinacji w 7100 jest dośc troszkę. Ponadto robiąc w raw nie musisz się przejmować jak masz ustawionmy np picture control, możliwości jest bardzo dużo. jak zależy na szybkostrzelności to powyłączaj wszystkie ulepszacze wraz z redukcją szumu.
http://gwegner.de/know-how/nikon-d7100-und-d7000-sinnvolle-voreinstellungen-und-grundeinstellungen-der-kamera/
Mieszkasz w Wiedniu więc niemiecki to chyba nie problem. Na powyższej stronie gość przystępnie wyjaśnia nie tylko jakich ustawień menu używa, ale również dlaczego używa takich a nie innych.
Pozdrawiam