Zobacz pełną wersję : Królowa Sabina 8 :) - sb800
witam
zakupilem ten piekny twor technologii japonskiej i odrazu mam pytanie. jak wlaczyc custom settings by miec ustawienia od jasnosci lcd i innych. bo instrukcja przerzuca od str 67 do 119 i z powrotem :/
pytan pewnie bede mial wiecej bo cos ciezka ta instrukcja wiec badzcie wyrozumiali :)
Gawronnek
30-04-2007, 23:30
przytrzymaj dłużej na środku krzyżaka
1. power on
2. hit sel 3sek
3. kursorami wybieramy daną opcję
4. hit sel again
5. kursorami ustawiamy to co nam pasi
6. hit sel
7. power off
no tak to mam wtedy do utawienia: iso, bezprzewodowe (off, master, master RPT ...) i A/AA
i nic wiecej :/
a i czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu (blysnienc) lampy -> bo po wlaczeniu ladowanie jakos mi za glosno piszczy.
no tak to mam wtedy do utawienia: iso, bezprzewodowe (off, master, master RPT ...) i A/AA
i nic wiecej :/
Zejdź niżej (przycisk "-") :-) patrz punkt nr 3.
a i czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu (blysnienc) lampy -> bo po wlaczeniu ladowanie jakos mi za glosno piszczy.
Z poziomu użytkownika nie ma. Być może taką opcję ma serwis.
puchbeary
01-05-2007, 02:45
ilość błyśnięć z tego co wiem w żadnej lampie Nikona nie da się sprawdzić. Niestety nie mają exifa :) W menu są wszystkie ustawienia tylko musisz zjechać do samego dołu.
edit
Oooo.. szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) też nie może spać ta samo jak ja :D . Zgraliśmy się z odpowiedzią :)
Oooo.. szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) też nie może spać ta samo jak ja :D . Zgraliśmy się z odpowiedzią :)
szymony nie może spać, bo jest przy kieracie. Długi łajkend psia krew :evil:
a jak to jest z tym piskiem. bo kiedy sie laduje wydaje charakterystyczny dzwiek, ale jak juz jes naladowana to dalej sobie popiskuje tylko ciszej.
pytam bo mam minolte 5400xi i tam milem tez ze po naladowaniu lampy ona sobie dalej popiskiwala dosyc glosno i jakis czas pozniej poszly sterowniki ladowania, a naprawie po zaladowaniu lampy ten pisk jest niemal ze nie do uslyszenia.
w sb800 jest niestety dosc glosniejszy.
mam nadzeje ze nie zamotalem za bardzo.
a jeszcze jedno, czy w instrukcji tam gdzie podane sa tabele tez nie macie wypisanych wartosci dla hl (head label)- nie mam slowa polskiego na to :). np na str 41 ni mam wypisanych czulosci iso i pozycji zooma lampy :/
btw. musze powiedziec ze lampa dziala bardzo piknie nawet zza węgła strzela blyskiem :).
W pokoju z wylaczonym swiatlem i sabinką na full rozproszeniu doswietla caly 17m2 pokoj bez problemu :)
Witam,
co do piskow to moja tez piszczy - chyba kondensatory - przynajmniej taki zblizony dzwiek ;). Jak juz sie zaladuje nasilenie dzwieku spada. Chyba kazdy sprzet elektroniczny wydaje takie dzwieki tylko czasami sa zbyt ciche. U mnie piszczenie nie jest zbyt glosne. Jak robie zdjecie i aparat mam przed glowa to slysze.
pozdrawiam
co do piskow to moja tez piszczy - chyba kondensatory - przynajmniej taki zblizony dzwiek ;). Jak juz sie zaladuje nasilenie dzwieku spada.
Teoretycznie kondensator może wydawac dźwięki, tak jak głośnik elektrostatyczny. Ale myślę, że jest to tak słaby dźwięk, że go nie jesteśmy w stanie usłyszeć (ja przynajmniej nie słyszałem "grającego" kondensatora).
Pisk lampy pochodzi od tzw. przetwornicy - układu podwyższającego napięcie baterii i ładującego kondensator (dokładniej kondensator elektrolityczny).
Przetwornica to w uproszczeniu zasilany bateriami generator prądu przemiennego i transformator podwyższający napięcie. To pisk tego transformatora słyszymy. Wysoka (choć) akustyczna częstotliwość generatora powoduje, że słyszymy pisk, a nie pomruk jak np. przy transformatorze dzwonkowym.
Ładujący się kondensator stanowi zmienne obciążenie dla generatora ( i transformatora). Na początku duże, pod koniec ładowania małe. Dlatego głosność pisku, a także często jego wysokość ulega zmianie.
Pomijam w opisie wszelkie "automatyki" obecne we współczesnych lampach.
Mam nadzieję, że opis nie jest zbyt długi lub zbyt krótki. Jeśli coś nabredziłem, liczę że koledzy elektronicy sprostują.
Pozdrawiam
Patrykok
12-05-2007, 21:07
Co do pisku, to u mnie wygląda to tak:
- głośno piszczy jak się ładuje :(
- bardzo cicho piszczy jak jest włączone podświetlenie ;)
- nie wydaje żadnych dźwięków, jak sie nie ładuje i nie działa podświetlenie :)
Sprawdźcie, czy tak jest u Was.