PDA

Zobacz pełną wersję : Królowa Sabina 8 :) - sb800

Tofifik
30-04-2007, 23:22
witam
zakupilem ten piekny twor technologii japonskiej i odrazu mam pytanie. jak wlaczyc custom settings by miec ustawienia od jasnosci lcd i innych. bo instrukcja przerzuca od str 67 do 119 i z powrotem :/
pytan pewnie bede mial wiecej bo cos ciezka ta instrukcja wiec badzcie wyrozumiali :)

Gawronnek
30-04-2007, 23:30
przytrzymaj dłużej na środku krzyżaka

szymony
30-04-2007, 23:34
1. power on
2. hit sel 3sek
3. kursorami wybieramy daną opcję
4. hit sel again
5. kursorami ustawiamy to co nam pasi
6. hit sel
7. power off

Tofifik
30-04-2007, 23:41
no tak to mam wtedy do utawienia: iso, bezprzewodowe (off, master, master RPT ...) i A/AA
i nic wiecej :/

a i czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu (blysnienc) lampy -> bo po wlaczeniu ladowanie jakos mi za glosno piszczy.

szymony
01-05-2007, 02:41
no tak to mam wtedy do utawienia: iso, bezprzewodowe (off, master, master RPT ...) i A/AA
i nic wiecej :/
Zejdź niżej (przycisk "-") :-) patrz punkt nr 3.

a i czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu (blysnienc) lampy -> bo po wlaczeniu ladowanie jakos mi za glosno piszczy.

Z poziomu użytkownika nie ma. Być może taką opcję ma serwis.

puchbeary
01-05-2007, 02:45
ilość błyśnięć z tego co wiem w żadnej lampie Nikona nie da się sprawdzić. Niestety nie mają exifa :) W menu są wszystkie ustawienia tylko musisz zjechać do samego dołu.

edit

Oooo.. szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) też nie może spać ta samo jak ja :D . Zgraliśmy się z odpowiedzią :)

szymony
01-05-2007, 02:52
Oooo.. szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) też nie może spać ta samo jak ja :D . Zgraliśmy się z odpowiedzią :)

szymony nie może spać, bo jest przy kieracie. Długi łajkend psia krew :evil:

Tofifik
01-05-2007, 14:11
a jak to jest z tym piskiem. bo kiedy sie laduje wydaje charakterystyczny dzwiek, ale jak juz jes naladowana to dalej sobie popiskuje tylko ciszej.
pytam bo mam minolte 5400xi i tam milem tez ze po naladowaniu lampy ona sobie dalej popiskiwala dosyc glosno i jakis czas pozniej poszly sterowniki ladowania, a naprawie po zaladowaniu lampy ten pisk jest niemal ze nie do uslyszenia.
w sb800 jest niestety dosc glosniejszy.
mam nadzeje ze nie zamotalem za bardzo.

Tofifik
02-05-2007, 04:56
a jeszcze jedno, czy w instrukcji tam gdzie podane sa tabele tez nie macie wypisanych wartosci dla hl (head label)- nie mam slowa polskiego na to :). np na str 41 ni mam wypisanych czulosci iso i pozycji zooma lampy :/

btw. musze powiedziec ze lampa dziala bardzo piknie nawet zza węgła strzela blyskiem :).
W pokoju z wylaczonym swiatlem i sabinką na full rozproszeniu doswietla caly 17m2 pokoj bez problemu :)

israel
02-05-2007, 16:05
Witam,
co do piskow to moja tez piszczy - chyba kondensatory - przynajmniej taki zblizony dzwiek ;). Jak juz sie zaladuje nasilenie dzwieku spada. Chyba kazdy sprzet elektroniczny wydaje takie dzwieki tylko czasami sa zbyt ciche. U mnie piszczenie nie jest zbyt glosne. Jak robie zdjecie i aparat mam przed glowa to slysze.
pozdrawiam

NiKot
02-05-2007, 18:34
co do piskow to moja tez piszczy - chyba kondensatory - przynajmniej taki zblizony dzwiek ;). Jak juz sie zaladuje nasilenie dzwieku spada.

Teoretycznie kondensator może wydawac dźwięki, tak jak głośnik elektrostatyczny. Ale myślę, że jest to tak słaby dźwięk, że go nie jesteśmy w stanie usłyszeć (ja przynajmniej nie słyszałem "grającego" kondensatora).
Pisk lampy pochodzi od tzw. przetwornicy - układu podwyższającego napięcie baterii i ładującego kondensator (dokładniej kondensator elektrolityczny).

Przetwornica to w uproszczeniu zasilany bateriami generator prądu przemiennego i transformator podwyższający napięcie. To pisk tego transformatora słyszymy. Wysoka (choć) akustyczna częstotliwość generatora powoduje, że słyszymy pisk, a nie pomruk jak np. przy transformatorze dzwonkowym.

Ładujący się kondensator stanowi zmienne obciążenie dla generatora ( i transformatora). Na początku duże, pod koniec ładowania małe. Dlatego głosność pisku, a także często jego wysokość ulega zmianie.

Pomijam w opisie wszelkie "automatyki" obecne we współczesnych lampach.

Mam nadzieję, że opis nie jest zbyt długi lub zbyt krótki. Jeśli coś nabredziłem, liczę że koledzy elektronicy sprostują.

Pozdrawiam

Patrykok
12-05-2007, 21:07
Co do pisku, to u mnie wygląda to tak:
- głośno piszczy jak się ładuje :(
- bardzo cicho piszczy jak jest włączone podświetlenie ;)
- nie wydaje żadnych dźwięków, jak sie nie ładuje i nie działa podświetlenie :)
Sprawdźcie, czy tak jest u Was.