Zobacz pełną wersję : Problem z kręceniem filmów D7000
lukaszcin
20-09-2014, 20:11
Witam mam problem z prawidłowym ustawieniem mojego Nikona do kręcenie filmów w słabym oświetleniu dajmy na to godzina 20 na balkonie obiektyw skierowany z 3 piętra poziomo w stronę innych bloków wychodzą mi straszne szumy nastawienia ISO 100 przysłona 2.8 czas 1/50 pomiar światła matrycowy full HD 24 kl/s może ktoś mi coś doradzi ? Znalazłem na youtube filmik w którym koleś przedstawia jak nastawić aparat jednak jest to pokazane na canonie mówi tam że na początek trzeba wyłączyć to automatyczna optymalizacja jasności nie wiem gdzie to w moim nikonie się znajduję :-(
A masz ustawione manualne ustawienia ekspozycji dla filmów ?? czy domyślne automatyczne ??
Zmienia się to w ustawieniach filmów.
lukaszcin
20-09-2014, 20:27
manulane ustawienia filmów ON właśnie to zrobiłem
lukaszcin
20-09-2014, 20:37
Ok o to chodziło dzięki :-)
lukaszcin
21-09-2014, 10:10
Na manualnym ustawieniach mam problem z ustawieniem ekspozycji jak ustawienie prawidłowo naświetlony pokój i skieruje aparat na okno to okno jest prześwietlone czyli te ustawienia będą się sprawdzać w równomiernym oświetleniu :-(
To chcesz w końcu manual ustawienia czy automat ??
lukaszcin
21-09-2014, 14:59
Czyli wychodzi na to że w zmienny oświetleniu w pomieszczeniu przydała by się lampa zewnętrzna i tyle nie ma lekko
Czyli wychodzi na to że w zmienny oświetleniu w pomieszczeniu przydała by się lampa zewnętrzna i tyle nie ma lekko
A co niby da lampa ?? Sama będzie zmieniała ilość światła ??
Przecież jak się zmienia jasność, to jest to zupełnie normalne, że trzeba zmieniać parametry ekspozycji...
Filmowanie, to nic innego jak robienie zdjęć, tylko, że ze znacznie większą prędkością.
lukaszcin
22-09-2014, 20:13
W Nikonie D7000 światło podczas filmowania mogę zmieniać za pomocą czasu naświetlania ( jak jest zbyt jasno) a jak ciemno to za pomocą ISO z tym że wszędzie piszą że czas naświetlania podczas kręcenia filmów powinien wynosić dwukrotną wartość klatek czyli jak mam 24p to czas 1/50 :-P
z tym że wszędzie piszą że czas naświetlania podczas kręcenia filmów powinien wynosić dwukrotną wartość klatek czyli jak mam 24p to czas 1/50 :-P
Nie musisz się tego sztywno trzymać -możesz użyć 1/2000 jak będzie trzeba, nic strasznego się nie stanie.
lukaszcin
22-09-2014, 21:29
Muszę sprawdzić to w praktyce
Alcatraz
22-09-2014, 21:48
Sprawdź, przy różnych ustawieniach prędkości migawki są zdecydowane różnice w oddawaniu wrażenia ruchu. Skracając czas (względem tego referencyjnego 1/50 dla np. 24p) pogłębiasz "efekt stroboskopowy". Wydłużając powodujesz rozmycie ruchu. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać - najczęściej najlepsze efekty są przy referencyjnej wartości ale sztuka polega przecież na eksperymentach:-)