PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia makro - prośba o wskazówki

Sebalos
19-09-2014, 23:56
Witam,

Dopiero zaczynam poważniejszą przygodę z fotografią i jestem nowy na tym forum więc z góry uprzedzam i proszę o wyrozumiałość. :)

Niedawno zakupiłem sobie D7100 - moją pierwszą lustrzankę. Główne przeznaczenie to oczywiście zdjęcia na wyjazdach, zdjęcia rodzinki itd. czyli czysty standardzik. W związku z tym kupiłem obiektyw Nikkor 18-140mm.

Od zawsze byłem zainteresowany makrofotografią, jednakże do dyspozycji miałem tylko stary kompakt.
Teraz zakupiłem wspomnianą lustrzankę i chciałbym z nią popracować w temacie makro.

Jako że obiektywy makro są dość drogie szukałem różnych tańszych rozwiązań.
Znalazłem informacje że warto spróbować pierścieni z obiektywem f2.8 135 mm (dobry do robienia makro owadom, nie trzeba za blisko podchodzić więc obiekt od razu nie ucieknie). W związku z tym zakupiłem 3 pierścienie PANAGOR (M42), obiektyw Raynette f2.8 135 mm oraz przejściówkę Nikon/M42.
Troszkę się bawiłem i kombinowałem lecz zdjęcia np. mrówek nie powalały. Może coś źle robiłem z ustawieniami.

Moje pytania są następujące:
1. Czy rzeczywiście taki zestaw jest dobry do makro i jakich ustawień powinienem używać żeby były bardzo dobre efekty? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

2. Druga sprawa to super makro. Chcę spróbować odwróconego montażu wspomnianego obiektywu Raynette. Czy jest to dobry pomysł? Czy lepsze albo zadowalające efekty uzyskałbym z moim Nikorrem?

3. Może powinienem użyć innych obiektywów do wspomnianych powyżej metod? Chcę fotografować żywe owady z daleka jak również i te wolniejsze z bliska, np. zdjęcia owadzich głów :)

4. Jakie ewentualnie inne metody polecacie?

Z góry dzięki za dobre rady. ;)

GonzoG
20-09-2014, 00:26
ad 1. Pierścienie pośrednie bardzo zmniejszają ilość światła, pozy tym im dłuższy obiektyw, tym mniejszy dają one efekt. Przy obiektywie 135mm nie uzyskasz zbyt dużej skali odwzorowania. Znacznie lepiej będzie przy krótszych obiektywach.
Co do ustawień - w ciemno powiem, że mają być odpowiednie - czyli takie, aby zdjęcie było tak naświetlone jak chcemy.

ad 2. Do odwrotnego mocowania używa się obiektywów o krótkich ogniskowych (20, 24, 28). Z twoim 135mm raczej będzie odwrotny od zamierzonego. A do super makro używa się często obiektywów od powiększalników, tylko w tedy GO liczy się w częściach milimetrów i dla uzyskania dobrej ostrości w większym zakresie, to trzeba mieć nieruchomy obiekt i zrobić wiele zdjęć, a później je poskładać.

ad 3. Do zdjęć makro z daleka trzeba specjalnie przystosowanych w tym celu obiektywów. Nawet obiektywy makro o ogniskowej 180-200mm mają skalę 1:1 przy odległości ok 50cm. Choć są wyjątki - starszy manualny Nikkor 200/4 IF Macro ostrzy od 71cm przy skali 1:1.

Michalt007
25-09-2014, 21:08
1. Ile chcesz kasy przeznaczyć na sprzęt? Obiektyw makro to jednak najwygodniejsze rozwiązanie...
2. Weź pod uwagę używane, stare manualne obiektywy. AF w tym wypadku kompletnie nie ma znaczenia - ustawiasz ostrość na minimalną odległość i przysuwasz się z aparatem
3. Do wspomożenia obiektywu dobre rezultaty daje Raynox 250
4. Do ekstremalnych zbliżeń kup jasny krótki manualny obiektyw - można niedrogo - zbliżenia ekstremalne ale dość kłopotliwe w użyciu
5. Pierścienie, ekstremalne zbliżenia - do tego się przyda lampa, a do lampy - dyfuzor własnej roboty. Masę porad znajdziesz na forum "Makropasja"

merkator
25-09-2014, 21:12
Polecam forum http://makropasja.pl/

Michalt007
25-09-2014, 21:16
Merkator - no to by właściwie zamknęło temat :)
Tak już? Od razu? Nie popiszemy sobie? :)

merkator
25-09-2014, 21:33
Przepraszam ;(

fader_audio
26-09-2014, 10:01
ja mam pierścienie pośrednie soligor z przeniesieniem automatyki, do makro zapinam szkło 50/1.8. tym zestawem można uzyskać duże powiększenie, lecz przy zapięciu już 2 pierscieni astrośc lepiej ustawiać manualnie. Do robienia makro jest niezbędny statyw, lub choćby woreczek z grochem jeśli robisz bardzo podłoża. Można też z ręki ale przy dużyxch powiększeniach go jest rzędu mm i prawdopodobnie nie trafisz tam gdzie chcesz z ostrością.

Pozdrawiam