Zobacz pełną wersję : Filtr obiektywu
kasia_niew
19-09-2014, 08:58
Witam, czy ktoś mógłby mi doradzić jaki filtr na obiektyw kupić dla jego ochrony przed palcami, zabezp. przed rysowaniem. Obiektyw nikkor 18-105. Nie chcę żadnych efektów, jak najbardziej naturalny. I jeszcze jedno pytanie, co jest nie tak, że działając na programie "sport" kiedy robię zdjęcie osobie w ruchu nie łapie ostrości i widać takie smugi ruchu. Czy ktoś może mi doradzić jak ustawić aparat żeby zamrozić ten efekt ruchu?
Ned Stark
19-09-2014, 09:06
Nie kupuj filtra. Pieniądze odłóż na lepszy obiektyw.
Andrzej1974
19-09-2014, 09:15
Za Ned Starkiem: szkoda kasy na ochronę N18-105.
kasia_niew
19-09-2014, 09:15
OK, a jak z tymi zdjęciami na "sport"?
Tryb sport powinien dobierać jak najkrótszy czas otwarcia migawki, które powinien sprawić, że obiekt na zdjęciu będzie zamrożony.
Powinien, ale... jeśli jest za ciemno, to aparat nie może pozwolić sobie na dobór zbyt krótkiego czasu, bo zdjęcie mimo otwartej przysłony nie będzie poprawnie naświetlone. Nie przeskoczysz tego, ale możesz:
1. Ustawić aparat w tryb A i otworzyć maksymalnie przysłonę.
2. Podwyższyć ISO na takie, przy którym czas migawki będzie na tyle satysfakcjonujący, że nie będzie widać poruszeń.
Jeśli to okaże się nie wystarczające konieczny będzie zakup jaśniejszego obiektywu :)
Przestaw aparat na "S" i ustaw jak najwyższą wartość migawki na jaką pozwolą warunki i aparat
Na początek tak poćwicz ;)
MackEstrite
19-09-2014, 09:32
Ja z kolei myślę że filtr UV nigdy nie zaszkodzi, a być może uratuje kiedyś z opresji, w gruncie rzeczy pewnie tego 18-105 będziesz jeszcze długo używać jako uniwersalnego spacerzooma, nawet jeśli nazbierasz na kolejny obiektyw i kolejny ;)
Co do sportu, za mało informacji, nie wiemy jaki aparat, jaka sytuacja, nie widzimy zdjęć i nie wiemy jakie parametry dobrał aparat. Automatyka jest zawodna - stąd też korzystanie z trybów nie jest najrozsądniejszym wyjściem.
Do zamrożenia ruchu można wykorzystać albo krótki czas wyzwolenia migawki albo lampę błyskową...
Rafał_Sz
19-09-2014, 09:41
Przeniosłem do właściwego działu.
kasia_niew
19-09-2014, 09:45
Okejo z tym przeniesieniem. Aparat D5100, obiektyw Nikkor 18-105, pewnie masz rację ten obiektyw posłuży.
Ned Stark
19-09-2014, 10:28
Kiedyś był już taki wątek. Ktoś się dziwił, że mu brzydko zdjęcia z maratonu mtb wyszły. Dostał odpowiedź mniej więcej taką : "kup lepszy obiektyw, słoikiem po ogórkach tego nie zrobisz".
Ktoś się dziwił, że mu brzydko zdjęcia z maratonu mtb wyszły. Dostał odpowiedź mniej więcej taką : "kup lepszy obiektyw, słoikiem po ogórkach tego nie zrobisz".
Przecież 18-105 to bardzo ostry obiektyw, dobry optycznie.
Jedyna jego wada, że nie jest jasny.
Ale wtedy by kosztował i ważył dużo więcej.
kasia_niew
19-09-2014, 11:10
Chyba nie musisz takich wyrażeń używać. Taki był w zestawie, więc taki mam, a kiedy nadejdzie czas na inny tego nie wiem, narazie chce opanować ten który mam, a fora są po to żeby się dzielić informacjami, a nie glebić kogoś.
Ned Stark
19-09-2014, 11:21
Ale czy ja tu coś napisałem strasznego? Po prostu są rzeczy, których się nie przeskoczy. Fotografowanie dynamicznego sportu jest trudne tym bardziej dla tego szkła. Nie będzie dobrych efektów. Dlatego doradziłem zamiast wydania kasy na bezużyteczny filtr odłożenie ich na inny obiektyw.
http://www.skapiec.pl/site/cat/65/comp/356861
Filtr to polecałbym taki.
Jeśli używasz tego obiektywu bez niego to trzeba uważać zakładając dekielek,
zwłaszcza jak jest zamontowana osłona przeciwsłoneczna.
Bardzo łatwo można uszkodzić ten plastik wokół soczewki od przodu.
Jest baaardzo delikatny.
madebyzosiek
19-09-2014, 11:22
Kiedyś był już taki wątek. Ktoś się dziwił, że mu brzydko zdjęcia z maratonu mtb wyszły. Dostał odpowiedź mniej więcej taką : "kup lepszy obiektyw, słoikiem po ogórkach tego nie zrobisz".
Idąc taką filozofią można stwierdzić, że jak się nie posiada D4s to najlepiej w ogóle zdjęć nie robić bo nie wyjdą...
18-105 jest świetnym obiektywem na początek. Jak opanujesz aparat to sama będziesz wiedzieć co i do czego jest Ci potrzebne. Filtra na obiektyw bym nie zakładał, bo więcej będzie psuł niż chronił. Miałem 18-105 przez 4 lata, sprzedałem go, działa nadal, nie złapałem nawet ryski, a zrobił mi na D5000 prawie 80000 zdjęć. Jak się dba o aparat to nie ma prawa się nic stać.
Pozdrawiam :)
http://www.skapiec.pl/site/cat/65/comp/356861
Filtr to polecałbym taki.
Jeśli używasz tego obiektywu bez niego to trzeba uważać zakładając dekielek,
zwłaszcza jak jest zamontowana osłona przeciwsłoneczna.
Bardzo łatwo można uszkodzić ten plastik wokół soczewki od przodu.
Jest baaardzo delikatny.
Filtr zbędny, tylko będzie powodował problemy - masa odbić świata na zdjęciach, dużo gorzej się czyści niż obiektyw.
A ten plastik dookoła nie jest potrzebny, poza tym nie tak łatwo go zniszczyć, no chyba że ktoś się bardzo stara.
Co do zdjęć "sportowych" - zacznij od porządnego przeczytania instrukcji aparatu. Są tam wytłumaczone prawie wszystkie potrzebne podstawy, następnie zajrzyj do internetu za poradnikami - np. Szerokikadr.pl
Jest tego juz tyle a nie ma sensu w nieskończoność powtarzać absolutnych podstaw.
Filtr zbędny, tylko będzie powodował problemy - masa odbić świata na zdjęciach, dużo gorzej się czyści niż obiektyw.
A ten plastik dookoła nie jest potrzebny, poza tym nie tak łatwo go zniszczyć, no chyba że ktoś się bardzo stara.
Nie zauważyłem by mi Marumi pogarszało jakość zdjęć.
Pewnie w ekstremalnych sytuacjach są jakieś aptekarskie różnice,
ale tak normalnie to bez znaczenia.
Czyszczą się także bezproblemowo.
Ten plastik tylko wygląda solidnie.
Ma wytrzymałość mniejszą jak pudełko od jogurtu.
Było kiedyś na forum, sporo ludzi go sobie uszkodziło.
W tym ja.
Przy normalnym zakładaniu, zdejmowaniu dekielka przy założonej osłonie przeciwsłonecznej.
Idąc taką filozofią można stwierdzić, że jak się nie posiada D4s to najlepiej w ogóle zdjęć nie robić bo nie wyjdą...
A to już cecha forów internetowych :)
Kiedyś gdy pasjonowałem się rowerami to pamiętam jakie odpowiedzi dostawała osoba gdy chciała rower to sporadycznych przejażdżek.
Wg roweromaniaków żadna zabawka poniżej 3 tys. zł nie nadawała się do tego celu.
A lepiej jeszcze coś droższego.
Nie zauważyłem by mi Marumi pogarszało jakość zdjęć.
Pewnie w ekstremalnych sytuacjach są jakieś aptekarskie różnice,
ale tak normalnie to bez znaczenia.
Czyszczą się także bezproblemowo.
Ten plastik tylko wygląda solidnie.
Ma wytrzymałość mniejszą jak pudełko od jogurtu.
Było kiedyś na forum, sporo ludzi go sobie uszkodziło.
W tym ja.
Przy normalnym zakładaniu, zdejmowaniu dekielka przy założonej osłonie przeciwsłonecznej.
Jeśli zdjęcia w normalny dzień, czy w domu nazywasz ekstremalnymi - to zgadzam się, tylko w ekstremalnych.
Jeśli potwornie wielkie odbicia w filtrze od każdego źródła światła, odbicia w oknach, czy czegokolwiek podobnego nazywasz aptekarskimi - jasne - tylko aptekarskie.
Jeśli konieczność użycia bardzo dobrych środków do czyszczenia optyki nazywasz bezproblemowym czyszczeniem - też się zgadzam.
A co do plastiku - u mnie 2 lata, u kuzynki kolejne 2 i jedyne co się z nim dzieje, to drobne zagięcia na rancie.
Andrzej1974
19-09-2014, 17:58
18-105 jest świetnym obiektywem na początek.
Zgadza się ale... oby ten początek trwał jak najkrócej. Tego życzę autorce tematu.
Filtr jak już pisałem... zbędny.
Ned Stark
19-09-2014, 22:10
A to już cecha forów internetowych :)
Kiedyś gdy pasjonowałem się rowerami to pamiętam jakie odpowiedzi dostawała osoba gdy chciała rower to sporadycznych przejażdżek.
Wg roweromaniaków żadna zabawka poniżej 3 tys. zł nie nadawała się do tego celu.
A lepiej jeszcze coś droższego.
Fotografia to niestety nie dreptanie na pedałach. Może dla ciebie ten 18-105 nadaje się do fotografii sportu. Pewnie wyścigi ślimaków da radę ;-) Szachy (na dworze w słońcu), bierki (nie no przesadziłem, tego akurat nie da rady). Pomimo, że ludzie polecają ten obiektyw nie nadaje się on do wszystkiego. To jest spacerzoom, na spacery w dni szczególnie słoneczne.
madebyzosiek
20-09-2014, 08:34
Fotografia to niestety nie dreptanie na pedałach. Może dla ciebie ten 18-105 nadaje się do fotografii sportu. Pewnie wyścigi ślimaków da radę ;-) Szachy (na dworze w słońcu), bierki (nie no przesadziłem, tego akurat nie da rady). Pomimo, że ludzie polecają ten obiektyw nie nadaje się on do wszystkiego. To jest spacerzoom, na spacery w dni szczególnie słoneczne.
No tak, niech kupi 70-200 i zapnie na D5100 na pewno zdjęcia będą doskonałe w trybie sport...
Andrzej1974
20-09-2014, 08:53
Panowie, nie ma co sobie docinać i wyszukiwać kolejnych ciętych ripost. Fakt jest taki, że zdjęcia zrobione Nikkorem 18-105 nie wywrywają z przysłowiowych butów. Być może i jest on dobry na początek dla amatora kupującego pierwszą kustrzankę ale tylko do przetestowania poszczególnych ogniskowych, czyli MZ na chwilę. I nie wmawiajcie mi, że jest optycznie super. ;-)
Bez wątpienia daje radę przy robieniu zdjęć na zewnątrz, gdzie jest dużo światła, ale już w pomieszczeniach, gdzie robi się sporo zdjęć np. z różnych imprez rodzinych, jest - co tu dużo mówić - kiepsko. Chyba, że ma się jakąś zewnętrzną lampę (np. połykający wszelkiej maści lampy Nikona, w tym flagowy model SB-910... Metz-a 52 ;-) ). Wtedy da się tego Nikkora użyć bez podnoszenia do niebotycznych wartości ISO...
Jeśli zdjęcia w normalny dzień, czy w domu nazywasz ekstremalnymi - to zgadzam się, tylko w ekstremalnych.
Jeśli potwornie wielkie odbicia w filtrze od każdego źródła światła, odbicia w oknach, czy czegokolwiek podobnego nazywasz aptekarskimi - jasne - tylko aptekarskie.
Jakich filtrów używałeś ??
Chyba jakiś bezmarkowych bez żadnych powłok ;)
Wielu profesjonalnych fotografów używa filtrów i jakoś nie mają aż takich problemów.
Wiem, że używanie filtrów UV zawsze wywołuje dyskusję na forum,
ale trochę przesadzasz.
Markowy filtr UV z powłokami na 100% nie stwarza aż takich problemów.
Osobiście bardzo uważam na sprzęt, a mimo to miałem uszkodzone powłoki na dwu obiektywach.
Podobnie dwa filtry.
Przypuszczam, że to musiał piasek z wiatrem zrobić.
Wolę zniszczyć filtr niż obiektyw.
Andrzej1974
23-09-2014, 16:41
Wolę zniszczyć filtr niż obiektyw.
Pod warunkiem, że filtr nie kosztuje więcej od obiektywu i ne jest to obiektyw "klasy" N18-55 za 350 zł. ;-)
Ten 18-105mm jest dwa razy szybszy niż połowa "profi" obiektywów Nikona.
Mam na myśli nowsze stałki z silniczkami AF-S.
Posiadałem 85mm 1.8G, 1.4G, 50mm 1.4G, 35mm 1.8G
Każdy z tych obiektywów był o wiele wolniejszy od tego 18-105mm.
Nie każdy ma chęć na zdjęcia ze znikomą głębią ostrości.
Na spacerach używając zoomów i tak często przymykam do 5.6 albo i 8.0
Nawet w pochmurny dzień daje się wtedy zdjęcia robić ;)
Wiem, że "prawdziwy fotograf" powinien na spacer zabierać dwa D4s z kompletem wszystkich stałek 1.4 Nikona ;);)
Andrzej1974
23-09-2014, 20:35
[...]Posiadałem 85mm 1.8G, 1.4G, 50mm 1.4G, 35mm 1.8G
Każdy z tych obiektywów był o wiele wolniejszy od tego 18-105mm.
A ile to jest wg cb "o wiele wolniejszy"? 0,03 sek? ;-)
Wiem, że "prawdziwy fotograf" powinien na spacer zabierać dwa D4s z kompletem wszystkich stałek 1.4 Nikona ;);)
Nie. Wystarczy, że "prawdziwy fotograf" (czytaj "semi pro") będzie miał D7100 a więc najlepszy koprus DX z "dobrym optycznie" i "szybkim" N18-105 (lub obowiązkowo Sigmę 17-50/2.8 ) i wszystko tym obcyka. Bo "semi pro" nie są potrzebne jakieś tam jasne stałki ze światłem 1.4 czy 1.8, gdyż nie jarają go zdjęcia ze "znikomą głębią ostrości", jak większość amatorów inwestujących w stałki... ;-)
Ned Stark
23-09-2014, 21:17
Bez sensu rzeczywiście to kupowanie stałek. Taki cudowny obiektyw do wszystkiego sprzedają, a ja głupi tyle kasy na bezużyteczne, wolne i niepotrzebnie jasne szkła dałem. Po prostu jestem debil, przecież na dworze jest jasno ergo światła wcale nie potrzeba. Ta cała jasność to o kant d.. przecież i tak trzeba przymykać żeby mieć wszystko ostre. W ogóle to najlepiej i tak zdjęcia wychodzą ze srajfona. A najwięcej racji na forum mają zwykle ci, którzy nie pokazują wcale zdjęć...
OMG to już teraz dla mnie wszystko jasne. Kupiłem kit d5100 + 18-105 oraz filtr UV TIFFEN i od razu go założyłem.
Teraz wiem dlaczego mój aparat robi takie kiepskie zdjęcia ;)
Zdejmuje filterek i będzie git ! :)
Bez sensu rzeczywiście to kupowanie stałek. Taki cudowny obiektyw do wszystkiego sprzedają, a ja głupi tyle kasy na bezużyteczne, wolne i niepotrzebnie jasne szkła dałem. Po prostu jestem debil, przecież na dworze jest jasno ergo światła wcale nie potrzeba. Ta cała jasność to o kant d.. przecież i tak trzeba przymykać żeby mieć wszystko ostre. W ogóle to najlepiej i tak zdjęcia wychodzą ze srajfona. A najwięcej racji na forum mają zwykle ci, którzy nie pokazują wcale zdjęć...
Każdy ma inne potrzeby.
Osoba co zadawała pytanie z mojego wyczucia potrzebowała amatorskiego dobrego sprzętu.
Wciskanie jej nie wiadomo czego uważam za przesadę.
Każdy ma prawo do swojego zdania, ale nie wszyscy to szanują.
Ned Stark
24-09-2014, 11:16
Że niby ja wciskam komuś jakiś obiektyw? W którym miejscu? Koleżanka ma już to cudo optyki, które koniecznie trzeba chronić filtrami uv (choć kasę za filtr można spokojnie wrzucić do skarbonki z napisem "każdy inny, jasny obiektyw").
Andrzej1974
24-09-2014, 12:50
Wciskanie jej nie wiadomo czego uważam za przesadę..
Zdajesz sobie sprawę Tomku, że dokładnie to samo można powiedzieć o Twojej propozycji? ;-)
Zdajesz sobie sprawę Tomku, że dokładnie to samo można powiedzieć o Twojej propozycji? ;-)
Demokracja polega na tolerancji innych poglądów :)
Każdy ma inne zdanie i potrzeby.
Zresztą jeśli chodzi o obiektywy to zmieniałem zdanie z upływem lat.
Czasem mnie fascynowały takie 1.4 na FF.
Potem mi to przechodziło nudziło mnie ekstremalne małe GO i wolałem zoomy.
Każda opcja ma zalety i wady.
Ja jestem tylko amatorem, ale przecież wystarczy przyjrzeć się fotografom ślubnym.
Niektórzy używają FF z zoomami 4.0 ze stabilizacją.
Inni zoomów 2.8, stałki też mają swoich zwolenników.
Są tacy co używają na ślubie masy różnych obiektywów (nie wiem jak oni dają radę to dźwigać).
Inni robią śluby dosłownie jednym obiektywem i też mają świetne rezultaty.
Dosłownie do każdej takiej opcji można znaleźć mnóstwo świetnych zdjęć w internecie.
A początkującym amatorom nigdy nie polecam super jasnych szkieł a co najwyżej 2.8.
Wystarczy popatrzeć na zdjęcia na filckerze ile jest tam totalnie nieostrych fotek.
Obiektyw 1.4 wymaga dobrego AF i sprawdzenia czy precyzyjnie działa z konkretnym aparatem.
W przypadku lustrzanek to czasem bywa z tym spory problem.
No i fotograf musi mieć doświadczenie bo GO potrafi być ekstremalnie mała i trzeba wiedzieć jak ustawić
przesłonę i wybrać punkt ostrości by uzyskać to co chcemy.
załóż dobry filtr nie przejmuj się nie będzie różnicy a onanisći i tak będą "bić pianę"
Witam,
znalazłem coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/5c51d843b6e0b.jpg.html)
Czy to są też jakieś rodzaje filtrów? Do czego to ewentualnie może służyć?
http://zapodaj.net/5c51d843b6e0b.jpg.html
Witam,
znalazłem coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/5c51d843b6e0b.jpg.html)
Czy to są też jakieś rodzaje filtrów? Do czego to ewentualnie może służyć?
http://zapodaj.net/5c51d843b6e0b.jpg.html
Ja tam widzę jakiś kawałem listwy alu z dziurami i kolorowe kawałki plastiku w tym...