Zobacz pełną wersję : Dell XPS 8700 i7-4770 12GB
DaroD300S
18-09-2014, 11:00
Witam wszystkich . Dojrzałem już do przesiadki ze starego Core2 na coś nowego. W jednej z dużych sieciówek pojawiła się oferta della jak w tytule. Cena normalna i możliwość raty 10x0. Zastosowanie to Lr 5 (rawy weselne), PS CC i chyba w przyszłości Sony Vegas. Jeśli ma ktoś doświadczenia z tym sprzętem to proszę o informacje.
GTX645 do wyrzucenia, bo jak już pchać jakąś kartę, to tylko z DisplayPort i obowiązkowo coś mocniejszego, a tak to tylko zbędne podbicie ceny.
12 GB RAM nie będzie pracować w DualChannel, więc będzie wyraźne spowolnienie pamięci.
Jedyny plus to gwarancja. A tak, to wszystko inne złożysz bez problemów i to w niższej cenie.
A te razy 0% - pic na wode, bo bez ubezpieczenia, które stanowi ponad 10% wartości sprzętu i tak nie dostaniesz rat.
DaroD300S
18-09-2014, 11:23
Możesz przybliżyć problem ?. Co daje Display Port w porównaniu z DVI i co z tym Dual Chanel >
DaroD300S
18-09-2014, 11:27
A z tymi ratami zero to jest tak : zażądałem bez ubezpieczenia a jak nie to zamykam drzwi z drugiej strony. Pani pokręciła nosem coś burknęła i "dało się"
Możesz przybliżyć problem ?. Co daje Display Port w porównaniu z DVI i co z tym Dual Chanel >
DiplayPort:
1. obsługuje do 2 monitorów
2. obsługuje sygnał 10bit, a nie tylko 8.
DualChannel - dwukanałowa praca pamięci RAM dająca nawet 30% przyrost prędkości pracy pamięci.
Stach2008
18-09-2014, 13:18
GTX645 do wyrzucenia, bo jak już pchać jakąś kartę, to tylko z DisplayPort i obowiązkowo coś mocniejszego, a tak to tylko zbędne podbicie ceny.
12 GB RAM nie będzie pracować w DualChannel, więc będzie wyraźne spowolnienie pamięci.
W gotowym zestawie w euro nie ma możliwości wymiany podzespołów
Jedyny plus to gwarancja. A tak, to wszystko inne złożysz bez problemów i to w niższej cenie.
A te razy 0% - pic na wode, bo bez ubezpieczenia, które stanowi ponad 10% wartości sprzętu i tak nie dostaniesz rat.
Temat poruszany już chyba milon razy. Raty 0% to raty 0% i ani złotówki więcej. Inna sprawa że nie każdy potrawi powiedzieć stanowczo "nie, dziekuję" za ubezpieczenie. Mnie już nawet nie pytają o ubezpieczenie w euro. Dostaje zawsze 0%
Temat poruszany już chyba milon razy. Raty 0% to raty 0% i ani złotówki więcej. Inna sprawa że nie każdy potrawi powiedzieć stanowczo "nie, dziekuję" za ubezpieczenie. Mnie już nawet nie pytają o ubezpieczenie w euro. Dostaje zawsze 0%
Tylko, że nie biorąc ubezpieczenia, po prostu mówią Ci, że nie masz odpowiedniej zdolności kredytowej.
Stach2008
18-09-2014, 13:40
Tylko, że nie biorąc ubezpieczenia, po prostu mówią Ci, że nie masz odpowiedniej zdolności kredytowej.
W sumie to nie chcę już tutaj śmiecić bo wątek nie o tym jest, ale tylko powiem, że nigdy jeszcze nie odmówili mi rat po podziękowaniu za ubezpieczenie.
Pozdr.
DiplayPort:
1. obsługuje do 2 monitorów
2. obsługuje sygnał 10bit, a nie tylko 8.
DualChannel - dwukanałowa praca pamięci RAM dająca nawet 30% przyrost prędkości pracy pamięci.
DP obsługuje 3 monitory po jednym kablu. To duża zaleta. Ja aktualnie mam podłączone 2 i działa to bez zastrzeżeń.
Wysłane z mojego SM-T705 za pomocą Tapatalk 2
holek331
18-09-2014, 21:07
Podpowiem jako osoba z branży bankowej, że w Polsce ubezpieczenie nie jest obligatoryjne. Nawet jeśli macie dziś kredyt z ubezpieczeniem to można otrzymać zwrot składki. Na prv mogę pomóc.
Inna kwestia jest taka ,że sprzedawcy z różnych względów wciskają ubezpieczenie: w sklepach sieciowych ze względu na plany nałożone przez centralę firmy ponieważ sklep za kredyt darmowy bez ubezpieczenia musi więcej zapłacić bankowi. Generalnie Bank ma to gdzieś czy kredyt jest z ubezpieczeniem czy bez (nie ma to wpływu na scoring klienta i zdolność) ponieważ i tak zarobi tyle samo. Za kredyt bez ubezpieczenia sklep zapłaci np 6% od ceny towaru a z ubezpieczeniem tylko 2%, ale pozostałą część otrzyma od ubezpieczyciela, czyli w sumie też zarobi np 6% :)
DaroD300S
19-09-2014, 12:00
A jaka jest dla użytkownika zaleta korzystania z portu DP zamiast DVI ? A tak na marginesie to jest odczuwalny spadek wydajności LR przy wykorzystaniu karty graficznej znajdującej się na płycie i procesora i5 w porównaniu z grafiką osobno ?
Karta graficzna nie ma większego znaczenia przy LR.
Natomiast jest różnica przy kolorach, jeśli masz 10b monitor.
DaroD300S
19-09-2014, 13:15
Monitor mam EIZO ColorEdge CS230-BK i rzeczywiście dla DP jest 1.07 miliarda a dla DVI i HD 16.77 milionów kolorów. Reasumując, jeśli nie będę używał maszyny do gier to na razie pozostając przy karcie na płycie powinien LR działać płynnie. Można zaoszczędzić parę stówek na lepszy procesor.
Będzie pracowac w dual channel, jeśli dadzą 2x4GB + 2x2GB. A przeważnie jak jest 12GB to tak własnie dają.
A w eurortvagd bardzo trudno dostać raty faktycznie 0%. Przeważnie zawsze zwalają że "bank wymaga" ubezpieczenia. Guzik prawda, gadałem z babką z centrali a potem z ludźmi z banku. To od sklepu zależy czy da Ci bez ubezpieczenia czy nie, bo tylko od sklepu zależy na jakich zasadach ci to rozłożą. Poprostu jak nie dadzą z ubezpieczeniem to nie dostają prowizji od banku, dlatego przeważnie bez ubezpieczenia "się nie da".
Dlatego ja nie kupuję w w.w. sklepie, nie dam chamskim ludziom zarobić.
Będzie pracowac w dual channel, jeśli dadzą 2x4GB + 2x2GB. A przeważnie jak jest 12GB to tak własnie dają.
W Dellu w takiej konfiguracji niemal zawsze 3x4GB, rzadziej 8+4GB. Nie spotkałem się jeszcze z układem 2x4+2x2.
Stach2008
22-09-2014, 12:52
A w eurortvagd bardzo trudno dostać raty faktycznie 0%. Przeważnie zawsze zwalają że "bank wymaga" ubezpieczenia. Guzik prawda, gadałem z babką z centrali a potem z ludźmi z banku. To od sklepu zależy czy da Ci bez ubezpieczenia czy nie, bo tylko od sklepu zależy na jakich zasadach ci to rozłożą. Poprostu jak nie dadzą z ubezpieczeniem to nie dostają prowizji od banku, dlatego przeważnie bez ubezpieczenia "się nie da".
Dlatego ja nie kupuję w w.w. sklepie, nie dam chamskim ludziom zarobić.
W takim razie to pewnie zależy od konkretnego sklepu a raczej od jego pracowników. W moim mieście mam euro i już 7 razy brałem raty 0%. Przy 3 pierwszych musiałem się nagadać żeby dostać a teraz to już tylko wystarczy "nie, dziekuję".
W takim razie to pewnie zależy od konkretnego sklepu a raczej od jego pracowników. W moim mieście mam euro i już 7 razy brałem raty 0%. Przy 3 pierwszych musiałem się nagadać żeby dostać a teraz to już tylko wystarczy "nie, dziekuję".
Jak już ze 2 razy brałeś raty i nie miałeś żadnych opóźnień przy spłacie, to jest zupełnie inaczej, ale biorąc pierwszy czy drugi raz zawsze robią problemy.
Lata temu 2x robiłem zakupy w Saturnie na raty - oba razy wymagali ubezpieczenia i szczegółowego zaświadczenia o zarobkach. Następnym razem, jak byłem się spytać o raty, to uzyskałem informację, że do 20000zł nie potrzebują żadnych zaświadczeń, a na pytanie o ubezpieczenie, powiedzieli, że jeśli chcę, to mogę dodatkowo wykupić.
W Euro i MediaExpert kolega był dowiedzieć się o raty przy zakupie na wartość ok 2500zł - bez ubezpieczenia nie dostanie, bo nie ma zdolności kredytowej... przy zarobkach brutto ponad 3000zł...