Zobacz pełną wersję : D5100 wybór lampy
satanica
17-09-2014, 23:54
witam , chcialem dokupic lampe do aparatu. moj kolega, który zna sie duzo lepiej na fotografii i robi profesjonalne foty ( członek tego forum) doradzil mi Neewer YN-468 II TTL ITTL Flash Speedlite For Nikon D7000 D5100 D5000 D3100 H
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007G3DQI2/ref=s9_simh_gw_p23_d1_i2?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=146BDGXNMWN43Y7J70DH&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455344027&pf_rd_i=468294, znalazłem tez niby taka sama na ebayu ale drozsza i nie wiem czy to sa te same lampy
http://www.ebay.co.uk/itm/Yongnuo-YN-468-YN468-II-i-TTL-TTL-Flash-Speedlite-For-Nikon-DSLR-Camera-/171455465876?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraFlashUnits_JN&hash=item27eb8ac994
kiedys mialem kupic do amatorskich zdjec sb700 ale skoro jej nie wykorzystam mysle ze YN to dobry wybór na poczatek. Jako drugą lampe, którą bede wywoływał przez wireless ( RF-603 II) kolega doradził mi YN-565EX
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00C2NOLBM/ref=s9_simh_gw_p23_d1_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=146BDGXNMWN43Y7J70DH&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455344027&pf_rd_i=468294
Druga lampa przyda mi sie w plenerze jak juz sie naucze robic fotki tą pierwsza. Za tydzien jade na kanary i chyba raczej na plaze mi sie r lampa nie przyda, ale chce miec chociaz tą z TTL YN-468
Czy to bedzie dobry wybór na poczatek przygody z lampami? Dodam, ze byłem pouczonym ze w plenerze TTL sie nie przydaje za bardzo i lepiej ustawiac manualnie, wtedy szybciej sie naucze robic fotki i bedą lepsze niz majac wszystko na auto i pewnie taka jest prawda :)
reszta sprzetu 35mm 1.8g 18-55mm kit i jak sie uda to Sigma EX EX DG Macro HSM II Aspherical 70-200 mm f/2.8 APO II HSM DG
prosze o umocnienie mnie w wyborze, dzieki
To są te same lampy.
A do wyzwalania zdalnego przez RF-603 co najwyżej YN-560III.
Kupowanie lampy TTL jako zdalnej do wyzwalania przez wyzwalacz bez TTL, to wyrzucenie pieniędzy. Poza tym, mając na aparacie YN-468II i chcąc jej używać w TTL nie będziesz mógł używać RF-603.
Tak więc, powiedz koledze, że nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.
Wracając do wyboru podstawowej lampy z TTL:
- YN-468II to wg. mnie minimum co można kupić. Niestety obarczone dość sporymi kompromisami - jak brak iTTL-BL, który to jest aktualnie głównym trybem pracy lamp w Nikonie. Szczególnie gdy używa się lampy w dzień jako doświetlenie. Niestety nie działa z nowszymi aparatami Nikona - D5200, D5300, D3300.
- YN-565EX - mocniejsza wersja YN-468II, dodatkowo ze zdalnym trybem CLS.
- Metz 44 AF-1 - minimum od Metza. Ma iTTL i iTTL-BL. Niestety nie pozwala zbyt wiele manualnie ustawić.
- Metz 52 AF-1 - chyba najlepsza aktualnie lampa pod względem możliwości do ceny. Oferuje więcej niż SB-700. I tą polecam - lepiej kupić coś porządnego, bo lampy się nie zmienia przez lata.
Jako lampy zdalne - YN-560 III i wyzwalacz YN-560-TX, albo YN-560 IV jako główna (na aparacie, bo ma też funkcję nadajnika) i YN-560 III jako zdalne. Taki zestaw pozwala sterować mocą lamp z poziomu nadajnika na aparacie i nie trzeba latać do lamp, aby ją zmienić.
satanica
18-09-2014, 08:58
tej YN-560 IV nie moge znalesc na ebayu ani amazonie ( nie ma mnie w kraju) , czy ten nadajnik YN-560-TX mozna zainstalowac pod lampą glówną jak ten RF-603 ? Który to jest bo na ebayu jest pare rodzajów http://www.ebay.co.uk/itm/Yongnuo-YN560-TX-LCD-Wireless-Flash-Controller-Commander-for-Nikon-YN-560III-/161363053004?pt=UK_Photography_Slaves_Trigger_Syst ems&hash=item2591fcc9cc
Mozesz bardziej wyjanisc czemu nie bede mogł uzywac majac na aparacie YN-468II nadajnika RF-603?
YN-560 IV to nowość i może być jeszcze niedostępna.
YN-560-TX jest tylko do wyzwalania lamp zdalnych. Nie ma jak na niego złożyć lampy. Z resztą przy jego rozmiarze mogłoby to być niebezpieczne.
Jest jeden rodzaj YN-560-TX. Są tylko 2 różne stopki - do Canona i do Nikona.
satanica
18-09-2014, 11:02
No to w takim razie nie wiem juz co kupic, jestem chyba amatorem ( 2 lata robie zdjecia i sie juz sporo nauczylem), jade za tydzien na wakacje i chcialem jakas lampe, czasem by sie przydala zeby podswietlic postac na plazy od zacienionej strony, druga dokupie jak wroce. Moze zamiast tego uzyje blendy i bedzie lepszy efekt? Myslalem ze ta YN-468II styknie na poczatek bo cena ok, chcialem tez popstrykac zdjecia w hotelu i w nocy. Opinie tez ma spoko , znalazlem jedna ze lampa nie dziala z D5100 jak najnowszy software byl wgrany , post ten byl z czerwca i YN to niby potwierdzilo i pracuja nad tym. Moge kupic tez SB700 ale to juz 4 razy drozsze niz YN, za ta cene mialbym 4 takie. Chcialem max wydac ok 500-600 zl, bo reszte przeznaczylbym na transmiter ( wtedy juz kupilbym ten z TTL http://www.amazon.co.uk/YongNuo-YN-622N-Wireless-Flash-Trigger/dp/B00CSFCDKK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=undefined&sr=8-1&keywords=rf+622+nikon ).
Za bardzo tez nie wiem co to iTTL-BL i nie wiem jak jego brak sie objawia.
TTL-BL to tryb pomiaru błysku lampy, który uwzględnia światło zastane. Właśnie po to, aby móc robić zdjęcia pod światło i żeby lampa nie przepalała.
Bez tego niemal gwarantowane, że przepalisz i trzeba będzie robić korektę, i to bardzo często różną. Jak nie masz praktyki z lampą, to może nie być takie proste i będzie powodowało więcej problemów niż przyjemności z robienia zdjęć.
satanica
18-09-2014, 11:22
To mowisz że warto rzucić się na sb700? Czy tego metza
Warto kupić Metz'a.
SB-700 jest droższa, wyraźnie słabsza, ma poważnie okrojony tryb CLS master, a jedyny jej plus, to czulsza fotodioda przy zdalnym wyzwalaniu błyskiem, czego nie wykorzystasz skoro chcesz wyzwalać radiowo.
Dołączone filtry czy mydelniczka nie są warte różnicy w cenie. Szczególnie, że filtrów i tak najlepiej kupić więcej (np. zestaw Rosco u cyfrowych), a mydelniczki nie używa się tak często.
Andrzej1974
18-09-2014, 11:36
GonzoG Ci wytłuścił swój typ. Ja z kolie mam SB-700 (z D5100) i... nie chcę innej.
SB700 - Metz 52 AF 1 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236302)
satanica
18-09-2014, 14:33
Czy te lampy bezproblemowo będą działać z tym wyzwalaczem rf 622 i z tanszymi lampami dodatkowymi jak yonguno?
Czy te lampy bezproblemowo będą działać z tym wyzwalaczem rf 622 i z tanszymi lampami dodatkowymi jak yonguno?
Z YN622 będą.
A co do tańszych lamp - możesz rozwinąć myśl, bo zupełnie nie kojarzą jak mogłyby ze sobą działać.
satanica
18-09-2014, 15:45
chodzi mi o to czy jabym kupil metza lub sb to czy by to bezpropbemowo dzialalo z rf 622 i np tanszymi lampami jak YN-468 II TTL, czyYN-560 III , YN-565EX, bo chcialbym pozniej dokupic druga lampe do plenerów czy domowego studia
chodzi mi o to czy jabym kupil metza lub sb to czy by to bezpropbemowo dzialalo z rf 622 i np tanszymi lampami jak YN-468 II TTL, czyYN-560 III , YN-565EX, bo chcialbym pozniej dokupic druga lampe do plenerów czy domowego studia
Ten problem nie istnieje. To jaką kupisz nie ma żadnego znaczenia, czy inne będą działać.
satanica
18-09-2014, 17:23
A ten rf622 będzie się nadawał do metza czy sb700? Może jest coś tańszego na ttl, w rachubę wchodzi tylko ebay lub amazon uk
A ten rf622 będzie się nadawał do metza czy sb700? Może jest coś tańszego na ttl, w rachubę wchodzi tylko ebay lub amazon uk
Będzie.
Taniej dostaniesz tylko wyzwalacze bez TTL.
satanica
18-09-2014, 18:54
czy to ten Metz Gonzao? bo widzialem podobne ale tansze
http://www.amazon.co.uk/Metz-AF-1-Digital-Flashgun-Nikon/dp/B009GEP0KG/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1411059056&sr=8-4&keywords=metz+52+af-1
jeszcze rozwazam tą SB700 bo ma wiecej opinii ogólnie i ludzie ją czesciej kupują, Metz ma duzo mniej opinie i jest ogolnie mniej popularny, SB700 jest dostepna w lokalnym sklepie. Fakt jest drozsza od metz o około 150zł no i jak Gonzo mówil tez gorsza.
Dziwne by było, aby lampa będąca ponad 2x dłużej na rynku miała miej opinii.
Poza tym 90% opinii w internecie jest od osób, które nie mają zielonego pojęcia o tym, że są inne lampy.
satanica
18-09-2014, 19:22
no pewnie masz racje, ale nawet patrzalem tutaj naforum i czesciej ludzie maja lampy nikonowskie, nie wazne :) czy to ten metz z linku co podalem wyzej?
no pewnie masz racje, ale nawet patrzalem tutaj naforum i czesciej ludzie maja lampy nikonowskie, nie wazne :) czy to ten metz z linku co podalem wyzej?
A znalazłeś jakiegoś innego Metza 52 ??
satanica
18-09-2014, 19:42
znalazlem, tylko trzeba wtedy sie upewnic czy to do nikona, canona czy innych modeli, czasem nie jest to dokladnie wyjasnione , w tym liku akurat jest, cena jak sam widzisz to ok tysiac złotych z przesyłką juz. SB700 w lokalnym sklepie kosztuje 224f czyli jakies 1150 zł
satanica
18-09-2014, 20:20
znalazlem, tylko trzeba wtedy sie upewnic czy to do nikona, canona czy innych modeli, czasem nie jest to dokladnie wyjasnione , w tym liku akurat jest, cena jak sam widzisz to ok tysiac złotych z przesyłką juz. SB700 w lokalnym sklepie kosztuje 224f czyli jakies 1150 zł
znalazlem chyba Rf 622n :
http://www.amazon.co.uk/YongNuo-YN-622N-Wireless-Flash-Trigger/dp/B00CSFCDKK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1411063944&sr=8-1&keywords=rf622+nikon#customerReviews
z niekórych opini wynika, ze TTL nie dziala na nich i ludzie piszą, jako manual jest ok ale nie jako auto
znalazlem chyba Rf 622n :
http://www.amazon.co.uk/YongNuo-YN-622N-Wireless-Flash-Trigger/dp/B00CSFCDKK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1411063944&sr=8-1&keywords=rf622+nikon#customerReviews
z niekórych opini wynika, ze TTL nie dziala na nich i ludzie piszą, jako manual jest ok ale nie jako auto
Ile razy jeszcze powtarzać:
Poza tym 90% opinii w internecie jest od osób, które nie mają zielonego pojęcia o tym, że są inne lampy.
Bez żadnego wysiłku masz całe kompendium o YN-622, wystarczy tylko zechcieć czegoś poszukać (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=yn-622n&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1411064960-d95c7941e81738de610d1cf1f82b122cf5a50717&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
satanica
18-09-2014, 20:58
ok dzieki gonzo, biore sie za lekture, male pytanko co znaczy to RF przed nazwa wyzwalaczy, bo niektóre aukcje to maja, a ta wyzej podana przeze mnie z amazona ma tylko YongNuo YN-622N , to chyba to samo co z rf ?
ok dzieki gonzo, biore sie za lekture, male pytanko co znaczy to RF przed nazwa wyzwalaczy, bo niektóre aukcje to maja, a ta wyzej podana przeze mnie z amazona ma tylko YongNuo YN-622N , to chyba to samo co z rf ?
Nigdzie nie ma tam "rf" przed nazwą. Nazwa to "RF-603", tak samo jak YN-622 to też tylko nazwa. Nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
satanica
18-09-2014, 21:20
ok Gonzo dzieki za info , po prostu kumpel mi napisał ze do TTL potrzebuje rf 622, pewnie tez sie pomylił i chodzilo mu Yongnuo YN-622N bo wczesniej pisał o Rf 603 a pozno juz było, a ja niedoswiadczony szukalem w necie rf622.Czyli ta z amazona jest prawidlowa aukcją ?:). Mam nadzieje, ze doplata do tego metza lub sb700 mi zostanie wynagrodzona i bede mógł wam za to piwko postawic kiedys. Ale znając mnie to na plazy mało tego uzyje , raczej przyda mi sie jak wróce i po starych zamczyskach bede focił
ok Gonzo dzieki za info , po prostu kumpel mi napisał ze do TTL potrzebuje rf 622, pewnie tez sie pomylił i chodzilo mu Yongnuo YN-622N bo wczesniej pisał o Rf 603 a pozno juz było, a ja niedoswiadczony szukalem w necie rf622.Czyli ta z amazona jest prawidlowa aukcją ?:). Mam nadzieje, ze doplata do tego metza lub sb700 mi zostanie wynagrodzona i bede mógł wam za to piwko postawic kiedys. Ale znając mnie to na plazy mało tego uzyje , raczej przyda mi sie jak wróce i po starych zamczyskach bede focił
Jeśli chodzi o YN-622, to najlepiej mieć jeszcze YN-622N-TX - pozwala na normalne sterowanie lampami zdalnymi, niestety nie pozwala użyć lampy na wyzwalaczu.
Same YN-622N mają sterowanie, ale potwornie uciążliwe i nie pozwalające używać lamp 2 różnych trybach naraz (np. jedna w TTL, druga w M).
Jak chcesz używać i lampy na aparacie i sterować zdalnymi, to są następujące wyjścia:
1. YN-622N + SB-900 lub SB-910 jako lampa główna (pozwala na sterowanie zdalnymi poprzez YN-622N).
2. Pixel King Pro jako wyzwalacze
3. Phottix Mitros+ jako lampa główna. Zdalne albo Mitros+ albo odbiorniki Phottix Odin.
satanica
18-09-2014, 21:59
czyli co sb700 lub ten Metz nie nadaje sie do opcji nr 1? ,musze miec sb900/910 do tego? Myslalem ze jak kupie jedna z nich plus YN-622N bede mogł dokupic potem lampe/y i nimi sterowac, zasieg 100m mi wystarczy bo raczej robie portrety w zamczyskach i takie tam
czyli co sb700 lub ten Metz nie nadaje sie do opcji nr 1? ,musze miec sb900/910 do tego? Myslalem ze jak kupie jedna z nich plus YN-622N bede mogł dokupic potem lampe/y i nimi sterowac, zasieg 100m mi wystarczy bo raczej robie portrety w zamczyskach i takie tam
Nadają się, ale nie będziesz mieć pełnego zakresu sterowania lampami zdalnymi.
Dopiero zakup SB-900/910, albo YN-622N-TX pozwoli na pełne sterowanie.
satanica
18-09-2014, 22:17
powiedz mi Gonzo co to jest pełny zakres sterowania lampami i czego mi braknie przy metzu czy sb700, ja dopiero zaczynam przygode z lampami dlatego mam kiepskie pojecie o tym . Myslalem, ze kupie sobie lampe i po problemie :). Chcialem lampe na razie na doswietlenie postaci od jednej strony zacienionej np na plazy oraz do wnetrz- dom, iprezy,czasem plener- zamek, dopiero pozniej planuje kupic moze 2 gą na plener lub do małego studia domowego. Tutaj mam pare przykladów zdjec, jakie najczesciej robie:
https://www.dropbox.com/sh/qifmiczvzah4rkt/AACWhxjdSrKcpyiwpfe7rBwBa?n=255734514
plauje jeszcze kupic cos szerokiego i jasnego, ale to potem
Pełen to pełen - czyli to co pozwala CLS - Master+3 grupy w trybach TTL lub M.
Przy SB-700 będzie to na co pozwala CLS master w SB-700 - czyli master i 3 grupy, ale tylko w jednym trybie - TTL alboM
Przy Metzu 52 chyba nie działa manualne sterowanie mocą, ale szczegółów musisz szukać w wątku o YN-622N.
Niestety, jak chcesz aby wszystko działało od razu poprawnie, to trzeba będzie przygotować znacznie więcej niż planujesz wydać - SB-900/910 jako główna, PocketWizard MiniTT1 (nadajnik) i odbiorniki FlexTT5.
Tylko to gwarantuje w pełni bezproblemową pracę.
Phottix Odin działa podobnie do Pixel King Pro - czyli aparat widzi tylko jedną lampę, a nie pracę w trybie CLS/AWL, więc jest mniej dokładny przy TTL.
Wracając do zdjęć w plenerach - zapomnij, że będziesz używał lampy na aparacie.
Prawdę mówiąc to możliwość użycia lampy na aparacie przy strobingu jest bardzo mało potrzebna, tak samo jak i TTL. W 90% i tak moc lamp ustawia się manualnie.
satanica
18-09-2014, 22:56
to w tym przypadku chyba wystarczy mi sb700/metz jako lampa glówna ( wnetrza i dom) którą bede mógł uzyc także w plenerze np na statywie z boku gdzies i wyzwolic ją przez YN-622N. Mają one przeciez ustawienia manualne. Jako drugą lampe mogłbym dokupic potem YN 468 ii lub 565ex bez TTL skoro i tak w plenerze ustawia sie to manualnie. Z tego co opisales to musiałbym wydac tysiace na cos co chyba nie ogarne i raczej nie bede az tak uzywał
Bez TTL są YN-460 i YN-560. Wszystkie inne Yongnuo to lampy z TTL.
satanica
18-09-2014, 23:08
no nawet jak kupie z TTl lub bez to chyba tak jak wpomnialem wyzej powinno byc ok ? Najpierw musze nauczyc sie focic z jedna lampą, pozniej przyjdzie druga, chyba ze ta jedna mi wystarczy. Duzo dales mi do myslenia Gonzo i teraz to juz całkiem nie wiem co robic :)
satanica
19-09-2014, 00:22
no nawet jak kupie z TTl lub bez to chyba tak jak wpomnialem wyzej powinno byc ok ? Najpierw musze nauczyc sie focic z jedna lampą, pozniej przyjdzie druga, chyba ze ta jedna mi wystarczy. Duzo dales mi do myslenia Gonzo i teraz to juz całkiem nie wiem co robic :)
w innym temacie mówiles gonzo ze Metz 44 Af-1 tez nadaje sie do zwyklego pstrykania, za tą cene bedzie to rozsadny wybór czy lepiej juz doplacic te 350 zł i brac sb700 czy metz 52?
w innym temacie mówiles gonzo ze Metz 44 Af-1 tez nadaje sie do zwyklego pstrykania, za tą cene bedzie to rozsadny wybór czy lepiej juz doplacic te 350 zł i brac sb700 czy metz 52?
Wszystko co gorsze od Metza 52, to wg. mnie głupi wybór. Szczególnie, że kosztuje 700zł, a SB-700 prawie 1100.
A co ty wybierzesz i czy będzie to rozsądne czy nie - nie wiem.
satanica
19-09-2014, 00:54
a gdzie znalazles metza 52 za 700 zł jesli moge spytac? bo wszedzie stoi za ok 1000 zł za granicą
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/5263319
Tak więc, powiedz koledze, że nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.
Przepraszam, że się wtrącam, ale tym kolegą byłem ja :) Cały czas była mowa o pewnym budżecie, a nie SB910 i Pixel Kingach, a poza tym sam wielkokrotnie w naszych rozmowach podkreślałem to, co sam napisałeś: :)
Wracając do zdjęć w plenerach - zapomnij, że będziesz używał lampy na aparacie.
Prawdę mówiąc to możliwość użycia lampy na aparacie przy strobingu jest bardzo mało potrzebna, tak samo jak i TTL. W 90% i tak moc lamp ustawia się manualnie.
Stąd poleciałem 468II do wnętrz jako lampę TTL na aparat, a 603 jako wyzwalacze w plener z drugą lampą, bo i tak się z TTL nie korzysta.
To kolega stanica źle zrozumiał zalecenie.
Chciał brać YN-468II jako główną z TTL i YN-565 jako zdalną wyzwalaną przez RF-603.
Nie mniej TTL przydaje się w plenerze - nie trzeba latać do lamp i zmieniać ich mocy.
Dlatego wspomniałem mu o YN622 jako droższej opcji :)
Andrzej1974
19-09-2014, 09:13
[...] patrzalem tutaj naforum i czesciej ludzie maja lampy nikonowskie
Ciekawe dlaczego tak jest. Przecież jest Metz 52, który urasta w wielu wątkach do roli najlepszej i jedynej słusznej lampy zewnętrznej. Zaś ci, co nabyli lampy Nikona, po prostu dokonali "głupiego wyboru"...
satanica
19-09-2014, 10:30
To kolega stanica źle zrozumiał zalecenie.
Chciał brać YN-468II jako główną z TTL i YN-565 jako zdalną wyzwalaną przez RF-603.
Nie mniej TTL przydaje się w plenerze - nie trzeba latać do lamp i zmieniać ich mocy.
Seru mi wszystko dokladnie wyjasnil i doradzil ( dziekuje za cierpliwosc i czas), takze za niezrozumienie pewnych rzeczy prosze mnie winic :) ucze sie na bledach. Juz mialem brac tego Yn 468 pare dni temu ale w opiniach wyczytalem ze po updacie softu przestawaly one dzialac z D5100 i niby potwierdzilo yo yonguno. Dlatego zaczalem myslec o drozszej opcji jak ta sb czy metz co gonzo radzil.
czesciej ludzie maja lampy nikonowskie
Ciekawe dlaczego tak jest. Przecież jest Metz 52, który urasta w wielu wątkach do roli najlepszej i jedynej słusznej lampy zewnętrznej. Zaś ci, co nabyli lampy Nikona, po prostu dokonali "głupiego wyboru"...
Może dlatego, że ich na to stać, może dlatego, że "pan w sklepie powiedział, że Nikon", może dlatego, że dzięki doświadczeniu mają jasno określone potrzeby i wymagania?
I nie chodzi o to, że Metz 52 jest jedyną najlepszą lampą, tylko o to, że zapewnia najlepszy stosunek możliwości do ceny.
Andrzej1974
19-09-2014, 17:47
I nie chodzi o to, że Metz 52 jest jedyną najlepszą lampą, tylko o to, że zapewnia najlepszy stosunek możliwości do ceny.
Czyżby?
MZ trochę nudne a zarazem zabawne już staje się czytanie w prawie wszystkich wątkach o lampach... "tylko Metz 52". Szczególnie jedna i ta sama osoba, niemalże z uporem maniaka, poleca prawie wszędzie i każdemu Metza, który wg niej bije wszelkiej maści lampy Nikona, właściwie we wszystkim (TTL, moc, inne funkcje etc). ;-)
Wystarczy spojrzeć na tematy w dziale o lampach...
Ktoś zadaje pytanie: SB-910 czy SB-800? a co otrzymuje w odpowiedzi? Metz 52.
Inny pyta się: Nikon czy YN do maks. 600 zł? a co otrzymuje w odpowiedzi? Metz 52. A jakże by inaczej. :-) I tak w kółko.
Czytając tego typu wypowiedzi dochodzę do wniosku, że to jedyna słuszna lampa dla każdego Nikoniarza a błyskotki Nikona wybierają tylko gł...cy. ;-)
nikoniarz
19-09-2014, 17:54
Jeśli komuś cena nie robi różnicy to bierze Nikona. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić trochę złociszy to kupuje Metz'a. Jeśli ktoś chce jeszcze taniej weźmie YN...
Czyżby?
MZ trochę nudne a zarazem zabawne już staje się czytanie w prawie wszystkich wątkach o lampach... "tylko Metz 52". Szczególnie jedna i ta sama osoba, niemalże z uporem maniaka, poleca prawie wszędzie i każdemu Metza, który wg niej bije wszelkiej maści lampy Nikona, właściwie we wszystkim (TTL, moc, inne funkcje etc). ;-)
Wystarczy spojrzeć na tematy w dziale o lampach...
Inny pyta się: Nikon czy YN do maks. 600 zł? a co otrzymuje w odpowiedzi? Metz 52. A jakże by inaczej. :-) I tak w kółko.
Czytając tego typu wypowiedzi dochodzę do wniosku, że to jedyna słuszna lampa dla każdego Nikoniarza a błyskotki Nikona wybierają tylko gł...cy. ;-)
Jak jest się fanatykiem Nikona, to trudno zrozumieć, że ktoś mógł zrobić coś lepszego i tańszego...
Andrzej1974
19-09-2014, 18:34
Jak jest się fanatykiem Nikona, to trudno zrozumieć, że ktoś mógł zrobić coś lepszego i tańszego...
Raczej ktoś inny jest tu fanatykiem ale Metza...
I słusznie, bo za cenę wyższą od używanej 800, ale wyraźnie niższą od nowej 910 dostaje nową lampę, spełniającą oczekiwania zaawansowanego amatora lub "półprofesjonalisty".
Inny pyta się: Nikon czy YN do maks. 600 zł? a co otrzymuje w odpowiedzi? Metz 52.
I słusznie, bo bo za niewiele wyższą cenę niż podana w tym przykładzie zyskuje się nową lampą (nie używaną jak N), o większych możliwościach (niż N), działającą bardziej powtarzalnie niż YN
Czytając Twoje wypowiedzi można dojść do wniosku, że dla Ciebie jedyna lampa nadająca się do N to taka, jaką Ty masz ;)
W tej chwili oprócz Metza są też inne lampy zgodne z systemem N, kilka lat temu synonimem hasła "lampa profesjonalna" były lampy Metz ("młotki", nazywane tak ze względu na kształt i niezawodność). Obecnie trochę się zmieniło, ale wśród producentów lamp niezależnych Metz ma największe doświadczenie, i często dobrze ustawia swoje produkty pod względem możliwości i ceny.
Powtórzę się, tu nie chodzi o "lampę idealną", ale o dobry stosunek możliwości lampy do ceny, jaką trzeba za te możliwości zapłacić.
nikoniarz
19-09-2014, 19:45
Czytając Twoje wypowiedzi można dojść do wniosku, że dla Ciebie jedyna lampa nadająca się do N to taka, jaką Ty masz ;)
I to chyba nie tylko w kwestii lamp...
Ale ogólnie rzecz biorąc- każdy wybór jest dobry, byle by był świadomy.
Andrzej1974
20-09-2014, 09:05
I słusznie, bo za cenę wyższą od używanej 800, ale wyraźnie niższą od nowej 910 dostaje nową lampę, spełniającą oczekiwania zaawansowanego amatora lub "półprofesjonalisty".
Inny pyta się: Nikon czy YN do maks. 600 zł? a co otrzymuje w odpowiedzi? Metz 52.
I słusznie, bo bo za niewiele wyższą cenę niż podana w tym przykładzie zyskuje się nową lampą (nie używaną jak N), o większych możliwościach (niż N), działającą bardziej powtarzalnie niż YN
[...] Czytając Twoje wypowiedzi można dojść do wniosku, że dla Ciebie jedyna lampa nadająca się do N to taka, jaką Ty masz ;)
W tej chwili oprócz Metza są też inne lampy zgodne z systemem N, kilka lat temu synonimem hasła "lampa profesjonalna" były lampy Metz ("młotki", nazywane tak ze względu na kształt i niezawodność). Obecnie trochę się zmieniło, ale wśród producentów lamp niezależnych Metz ma największe doświadczenie, i często dobrze ustawia swoje produkty pod względem możliwości i ceny.
Powtórzę się, tu nie chodzi o "lampę idealną", ale o dobry stosunek możliwości lampy do ceny, jaką trzeba za te możliwości zapłacić.
Hmm... może więc warto rozważyć zrobienie jakiegoś skryptu (tu prośba do administratora forum aby wziął to pod uwagę przy kolejnych poprawkach dot. forum), który na każde zadane w dziale "Lampy błyskowe" pytanie o wybór lampy:
- wstawi pytającemu odpowiedź: Metz 52,
- zamknie temat aby inni nie mogli dopisywać swoich uwag czy propozycji.
Skoro to taka rewelacyjna lampa, "wciągająca nosem" wszelkie inne lampy i na dodatek "nie dla idiotów", to przyznasz, że rozwiązanie, o którym piszę powyżej, ma głęboki sens i warte jest rozważenia.
A jaka według Ciebie jest inna alternatywa dla w/w Metza?
Sam chcę kupić lampę ale mam problem z wyborem. Sb-600 miałem i chcę coś lepszego. Sb-800 tylko używane i często wyśmigane albo Bóg jeden raczy wiedzieć w jakim stanie w cenie ~ ok 800zł. Sb-900 ten sam problem co z sb-800 + wyższa cena. SB-910 dla amatora zdecydowanie za droga.
Jak widać, systemówki mają jeden wspólny problem - cena lub niedostępność nowej lampy.
Inne firmy niż metz...przeważnie odbywa się to kosztem czegoś, brakiem jakiejś dość istotnej funkcji (patrz hss w YN) a swoje kosztują. Uwierz - chciałbym kupić nową systemówkę o dobrej funkcjonalności i w dobrej cenie. Jest jedna dobra alternatywa w podobnej cenie - Nissin..
Nie wymieniłem SB-700...sam nie wiem co o niej myśleć. Cena znacznie większa niż Metz a braki w funkcjach, które...może kiedyś odczuję. Jak widać, dopłacę za logo a czy dostanę więcej tego czego potrzebuje? Nie sądzę. Jest problem z wyborem i tyle. Metz wstrzelił się cenowo dość dobrze i stąd jak widać jego popularność.
Andrzej1974
20-09-2014, 10:16
A jaka według Ciebie jest inna alternatywa dla w/w Metza?
Sam chcę kupić lampę ale mam problem z wyborem.
[...] Jest problem z wyborem i tyle. Metz wstrzelił się cenowo dość dobrze i stąd jak widać jego popularność.
I Ty masz jeszcze problem z wyborem lampy? Dziwię się...
Po tym temacie na placu boju pozostaje właściwie tylko jedna lampa i nie ma co się dłużej zastanawiać skoro nie ma dla niej żadnej alternatywy. ;-)
EDIT:
SB-700 nawet sobie nie zawracaj głowy bo to jedno wielkie nieporozumienie ze stajni Nikona. Zresztą podobnie jak D5100 czy Nikkor 35/1.8G. ;-)
nikoniarz
20-09-2014, 11:34
Zresztą podobnie jak D5100 czy Nikkor 35/1.8G. ;-)
Nie wybaczył byś sobie, gdybyś nie wtrącił czegoś o D5100, a tym bardziej o 35/1.8, prawda?
Co do lamp to sprawa jest bardzo oczywista- jeśli ktoś ma większe wymagania co do lampy i potrzebuje konkretnych opcji to wybór jest bardzo mały. Podobnie wygląda sprawa z aparatami- masz sporo konkretnie sprecyzowanych kryteriów wyboru, i szczerze mówiąc nie ma zbytnio w czym przebierać...
@Andrzej1974:
Jak żeś taki mądry i obeznany we wszystkim, a szczególnie w temacie lamp, to podaj choć jedną praktyczną rzecz, która jest w SB-700 i jest warta zrezygnowania ze wszystkiego innego co ma Metz 52....
choć jedną....
PS.
czy to nie Ty czasami na pytania pokroju "D5300 czy D3300" odpowiadasz "D5100+35/1.8" ??
SB-700 nawet sobie nie zawracaj głowy bo to jedno wielkie nieporozumienie ze stajni Nikona. Zresztą podobnie jak D5100 czy Nikkor 35/1.8G. ;-)
Każda pliszka swój ogonek chwali... :wink: I dziękuję Ci bardzo, że choć raz nie zaczynasz zdania od ech, hmm, czy innej popierdółki. To nie nalot na Ciebie, sam się podłożyłeś.
Jeden wybiera napis Nikon, ktoś inny potrzebuje lampy o podobnych parametrach ale znacznie tańszej więc nie wiem w czym jest problem.
Metz 52 obecnie jest alternatywą dla SB700 ze względu na znacznie niższą cenę, kupując Metza sugerowałem się ceną, lampy używam tylko na sankach aparatu i spełnia moje oczekiwania a różnica w cenie względem SB700 wtedy wynosiła 400 zł.
Doradzanie komuś że jedynym słusznym wyborem jest D5100 + N 35/1.8G + SB700 co wynika często z Twoich wypowiedzi jest takim samym nieporozumieniem jak twierdzenie że najlepszą lampą jest obecnie Metz 52.
Tyle tylko że tutaj nikt nie twierdzi że Metz jest najlepszy ale posiada dobrą cenę do swoich możliwości i może być konkurencją dla SB700.
Z mojego punktu widzenia (wyraźnie zaznaczam, z mojego) wygląda to tylko odrobinę inaczej:
- jeżeli komuś zupełnie nie zależy na kasie, kupuje SB910, a nie SB700,
- jak ma być dobra jakość za rozsądną cenę - Metz 52, znowu nie SB700,
- jeżeli kasy jeszcze trochę mniej, używany Metz 50 za 4 stówy, nie SB700,
- jak ważne jest tylko aby było tanio, jest kilka marek do wyboru, ponownie nie SB700.
Trochę z przymrużeniem oka, ale tylko trochę ;)
Z mojego punktu widzenia (wyraźnie zaznaczam, z mojego) wygląda to tylko odrobinę inaczej:
- jak ważne jest tylko aby było tanio, jest kilka marek do wyboru, ponownie nie SB700.
Moim zdaniem bardzo zdroworozsądkowe podejście do tematu. Bez przymrużenia oka... :wink:
Andrzej1974
20-09-2014, 13:16
Jak żeś taki mądry i obeznany we wszystkim, a szczególnie w temacie lamp [...]
Ja obeznany we wszystkim? Odnoszę wrażenie, że na tym forum to ty za takiego się uważasz, co niejednokrotnie starałeś się pokazać innym forumowiczom. Choć zdarza się ci zrobić od czasu do czasu konkretną wtopę a jak ktoś ci zwróci uwagę to już cię w tym wątku nie ma... ;-)
[...] podaj choć jedną praktyczną rzecz, która jest w SB-700 i jest warta zrezygnowania ze wszystkiego innego co ma Metz 52....
choć jedną....
Niedawno o coś podobnego pytałem cb i... nie uzyskałem odpowiedzi. Postąpię więc podobnie. ;-)
PS.
czy to nie Ty czasami na pytania pokroju "D5300 czy D3300" odpowiadasz "D5100+35/1.8" ??
A ty tego nie robisz? Bardzo często polecasz D5100 więc nie bardzo wiem, o co ci tutaj chodzi...
P.S. A tak w ogóle to bawi mnie zbiorowa nagonka na moją osobę czy poglądy (posty #53 i następne). ;-)
Moim zdaniem bardzo zdroworozsądkowe podejście do tematu. Bez przymrużenia oka... :wink:
A nie mówiłem, że SB-700 jest "nieporozumieniem ze stajni Nikona"? ;-)
Głupoty wypisujesz i tyle. Ogarnij się. Nikt na Ciebie nie robi nagonki. Każdy kupuje co chce. Dla mnie liczy się tylko SB910 i tyle w temacie. I nikt mi z tego powodu kołków na głowie nie będzie ciosał. Ani ja ani nikt inny nie przekonuje na siłę nikogo do zakupu czegokolwiek. Jednak w Twoich postach Andrzeju powtarza się " przychylność" do D5100, N 35 i SB700. I dobrze, bo masz takie prawo, tylko nie odmawiaj tego prawa innym. :)
Nieprawda! Jest jeszcze grupa osób niewymieniona przeze mnie wcześniej ;D
Skoro to taka rewelacyjna lampa, "wciągająca nosem" wszelkie inne lampy i na dodatek "nie dla idiotów", to przyznasz, że rozwiązanie, o którym piszę powyżej, ma głęboki sens i warte jest rozważenia.
Nie jestem pewien, czy nie chcesz zrozumieć, czy ciągniesz temat dla sportu; nie chodzi o to, że jest najlepsza, ale o stosunek możliwości do ceny. Jeśli ktoś ma większe oczekiwania - są lepsze lampy. Jeśli ktoś ma mniejszy budżet - są tańsze lampy.
Myślę, że dalsza rozmowa w tym tonie nie ma sensu, więc na tym skończę.
satanica
20-09-2014, 16:23
dobra chłopaki nie kłóccie sie bo nie po to jest to forum, ja dzieki wam dalej nie wiem co kupic i chyba wyjdzie na to co pierwotnie mi mój kumpel doradził yn468 II kosztuje ona 250zł , miala byc tez sb700 albo ten Metz 52 ale teraz to namieszaliscie mi :). Mam pytanie, czy istnieje jakis kabelek zamiast tych Yn622 z TTL lub RF603 bez , który podlaczony do D5100 wywoła lampe np jakbym ja postawił z boku zamiast na stopce? Bo chyba przez fotocele nie wywołam błysku jak bedzie na plazy za jasno. W pomieszczeniu powinno byc lepiej chyba. Jak nie to kupie te drozsze Yn 622 , moze ten TTL mi sie przyda w przyszłosci mimo, ze sa 2x drozsze
Mam pytanie, czy istnieje jakis kabelek zamiast tych Yn622 z TTL lub RF603 bez , który podlaczony do D5100 wywoła lampe np jakbym ja postawił z boku zamiast na stopce?
Tak, szukaj kabla synchronizacyjnego. Oczywiście z przenoszeniem TTL jeżeli masz taką potrzebę.
Bo chyba przez fotocele nie wywołam błysku jak bedzie na plazy za jasno.
Na jasnej plaży będzie jeszcze inny problem - YN468II ani D5100 nie obsługują autoFP. Chyba, że z jakimś mocnym filtrem ND będziesz kombinował.
satanica
20-09-2014, 16:39
Tak, szukaj kabla synchronizacyjnego. Oczywiście z przenoszeniem TTL jeżeli masz taką potrzebę.
Na jasnej plaży będzie jeszcze inny problem - YN468II ani D5100 nie obsługują autoFP. Chyba, że z jakimś mocnym filtrem ND będziesz kombinował.
mozesz podac jakis link z tym kabelkiem to poszukam na ebayu lub amazonie, powiedz mi jeszcze co to jest to autoFP i jak brak jego sie objawia
Kabelków są w sieci miliony... Krótkie, długie, cętkowane, kręte...
http://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=kabel+synchronizacyjny+nikon+ttl
AutoFP to synchronizacja błysku z krótkimi czasami otwarcia migawki.
http://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=nikon+autofp&tbs=lr:lang_1pl&lr=lang_pl
satanica
20-09-2014, 16:55
no to czyli wystarczy dokupic jakis szary filtr jak robie foty na 1.8f albo lekko przyknąc przysłone, wtedy tylko strace bokeh, moge tez zmiejszyc moc błysku, lub postawic lampe dalej od postaci, wtedy mniej doswietli , mam racje? pewnie i tak na plazy lampą błysne tylko pare razy
cena kabla zbyt chyba duza, lepiej juz kupic te yn622 :) chociaz tragedii nie ma
http://www.ebay.co.uk/itm/Off-Camera-i-TTL-Flashgun-Cord-for-Nikon-Speedlight-Cable-Compatible-with-SC-28-/120941124977?pt=UK_Photography_Sync_Cords&hash=item1c28a71d71
http://www.ebay.co.uk/itm/3m-TTL-Off-Camera-Shoe-Flash-Sync-Cord-3-meters-For-Nikon-SC-28-SB-700-SB-900-/261317951227?pt=UK_Photography_Sync_Cords&hash=item3cd7c37efb
tylko nie wiem po czym poznac ze bedzie pasował do d5100 i innych lamp
no to czyli wystarczy dokupic jakis szary filtr jak robie foty na 1.8f albo lekko przyknąc przysłone, wtedy tylko strace bokeh, moge tez zmiejszyc moc błysku, lub postawic lampe dalej od postaci, wtedy mniej doswietli , mam racje? pewnie i tak na plazy lampą błysne tylko pare razy
cena kabla zbyt chyba duza, lepiej juz kupic te yn622 :) chociaz tragedii nie ma
http://www.ebay.co.uk/itm/Off-Camera-i-TTL-Flashgun-Cord-for-Nikon-Speedlight-Cable-Compatible-with-SC-28-/120941124977?pt=UK_Photography_Sync_Cords&hash=item1c28a71d71
http://www.ebay.co.uk/itm/3m-TTL-Off-Camera-Shoe-Flash-Sync-Cord-3-meters-For-Nikon-SC-28-SB-700-SB-900-/261317951227?pt=UK_Photography_Sync_Cords&hash=item3cd7c37efb
tylko nie wiem po czym poznac ze bedzie pasował do d5100 i innych lamp
Jeśli chodzi o zdjęcia na plaży przy f/1.8, to nie taki "jakiś" filtr będzie potrzebny, a coś w okolicach 4-5EV (NDx16-x32, ND 1.2-1.5).
Nie chodzi o to, że lampa da za dużo światła, problemem może być to, że będzie za słaba (nie wiem jaka jest rzeczywista moc YN-468 II, a YN słynie z bardzo optymistycznego podejścia do tego parametru).
Co do kabla - nie ma znaczenia czy masz D5100 czy D4s. Kabel ma być do Nikona.
Andrzej1974
20-09-2014, 17:14
Satanica, polecam zapoznanie się z broszurką Nikona (http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1391280926/2780083465/1053240650/2027325250/3244398327/1781176406.pdf), z której wiele się dowiesz. ;-)
satanica
20-09-2014, 18:00
Jeśli chodzi o zdjęcia na plaży przy f/1.8, to nie taki "jakiś" filtr będzie potrzebny, a coś w okolicach 4-5EV (NDx16-x32, ND 1.2-1.5).
Nie chodzi o to, że lampa da za dużo światła, problemem może być to, że będzie za słaba (nie wiem jaka jest rzeczywista moc YN-468 II, a YN słynie z bardzo optymistycznego podejścia do tego parametru).
Co do kabla - nie ma znaczenia czy masz D5100 czy D4s. Kabel ma być do Nikona.
no na niektórych aukcjach nie ma d5100 wymienionego dla kabla wiec nie kazdy bedzie ok
http://www.ebay.co.uk/itm/Ex-Pro-Nikon-SC-28-TTL-Off-Camera-Flash-Shoe-remote-Synch-Cord-1-5m-Long-Version-/331318993585?pt=UK_Photography_Lens_Caps&hash=item4d2426a2b1
niektóre maja oznaczenia SC-28 ,27, 24 nie wiem za bardzo co to znaczy
czy moze byc tali filter?
http://www.amazon.co.uk/Adjustable-Neutral-Density-Fader-Filter/dp/B00A31Z9QG/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1411229751&sr=8-4&keywords=ND16+52mm
http://www.amazon.co.uk/Neewer-Neutral-Density-Adjustable-Variable/dp/B0059BH85K/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1410977922&sr=8-6&keywords=variable+nd
satanica
20-09-2014, 18:19
,
.Wtrące swoje 3 grosze. Mam 5100 mam YN468II z ttl. TTL tej lampy niestety to jakas porazka, a moza moja jest felerna gubi i tworzy cuda. 30proc zdjęć z lampą jest prześwietlone. Zakupiłem uzywana sabinkę a YN trafia do parasolki.
Andrzej1974
22-09-2014, 20:34
Którą SB kupiłeś?
satanica
23-09-2014, 01:25
.Wtrące swoje 3 grosze. Mam 5100 mam YN468II z ttl. TTL tej lampy niestety to jakas porazka, a moza moja jest felerna gubi i tworzy cuda. 30proc zdjęć z lampą jest prześwietlone. Zakupiłem uzywana sabinkę a YN trafia do parasolki.
no zobaczymy jak moja dojdzie, ja mam miesiac na oddanie towaru, wiec sobie przetestuje dokladnie i wyjdzie w praniu
Kupiłem sb 600. Jutro powinna byc juz w moich łapach to porównam. Generalnie lampy na aparacie staram sie uzywac sporadycznie i w sumie YN by zostala gdyby nie urodziny córki. Parę fajnych klatek do wywalenia bo az biało. Zobaczymy jak zachowa sie systemowa lampa.
Andrzej1974
23-09-2014, 14:35
Kupiłem sb 600. Jutro powinna byc juz w moich łapach to porównam. Generalnie lampy na aparacie staram sie uzywac sporadycznie i w sumie YN by zostala gdyby nie urodziny córki. Parę fajnych klatek do wywalenia bo az biało. Zobaczymy jak zachowa sie systemowa lampa.
Myślę, że SB-600 zachowa się znacznie lepiej od YN. Daj znać, jak ją przetestujesz.
Będzie zadowolony z sb-600. Lampa będąc na sankach daje radę. Pewnie gdybym nie sprzedał jej z powodów finansowych, miałbym do teraz.
Dzisiaj dotarła do mnie nowa lampa - Metz 52 ( ten...znienawidzony hehe :) ). Zdecydowałem się kupić po wielu rozmyślaniach boskusiła mnie promocja za 699zł totalnie nowa lampa o jakby nie patrzeć, bardzo dobrych parametrach.
Do ekranu dotykowego da się przyzwyczaić ale tak samo jak i w sb-600, nie powala mnie obsługa lampy. Za jakiś czas przyzwyczaję się i zapomnę o temacie ;)
Andrzej1974
23-09-2014, 16:44
[...] Dzisiaj dotarła do mnie nowa lampa - Metz 52 ( ten...znienawidzony hehe :) ).
Raczej znacznie bardziej lansowany od sabinek, który zostawia je (ponoć) w tyle, niczym Ferrari... Opla Astrę. ;-)
Znowu? Daj już spokój ;)
Skusiła mnie promocja bo za 700zł nie ma nowej sabiny i tyle. 1050zł kosztuje sb-700 i na chwilę obecną nie kupiłbym jej za tyle - wąż w kieszeni. ;) Niestety, nikt ze znajomych nie sprzedawał jakiejś sprawdzonej lampy a kupowanie loterii z allegro nie interesuje mnie.
Miałem dłuższy post ale nie ma sensu znowu poruszać tego tematu. Temat prosty 700-800zł i na placu boju wśród nowych zostaje nissin 866 oraz metz 52. SB są fajne ale zrozum - droższe. :)
Raczej znacznie bardziej lansowany od sabinek, który zostawia je (ponoć) w tyle, niczym Ferrari... Opla Astrę. ;-)
Nic nie wnosisz do tematu takimi wypowiedziami, tylko licznik sobie nabijasz.
Zrozum wreszcie że każdy ma prawo kupować to co chce, nikt Cię nie krytykuje za to że kupiłeś SB-700, to Twój wybór, nie zmuszaj innych aby myśleli tak samo.
Andrzej1974
23-09-2014, 20:52
@zgera, to raczej inni (w wielu tematach na forum) a nie ja "zmuszają" innych do zakupu "jedynej słuszej lampy" (wiadomo jakiej), przy okazji wyśmiewając (zupełnie niesłusznie) lampy Nikona. Szczerze mówiąc mi to zwisa i powiewa, co kupi Kowalski czy Iksiński. EOT.
P.S. BTW twój post także niewiele wniósł do dyskusji a i licznik podbił.
@zgera, to raczej inni (w wielu tematach na forum) a nie ja "zmuszają" innych do zakupu "jedynej słuszej lampy" (wiadomo jakiej), przy okazji wyśmiewając (zupełnie niesłusznie) lampy Nikona. Szczerze mówiąc mi to zwisa i powiewa, co kupi Kowalski czy Iksiński. EOT.
P.S. BTW twój post także niewiele wniósł do dyskusji a i licznik podbił.
Skoro Ci to tak zwisa, to po jaką cholerę robisz o to raban od tygodnia ??
Czyżbyś chciał się dowartościować, po tym jak kupiłeś lampę, której teraz mało kto poleca ??
PS. Pokaż mi miejsce, gdzie się wyśmiewa lampy Nikona ??
SB600 juz w moich łapkach i po pierwszych testach. 100 klatek strzelonych ot tak naokoło siebie po domu raz ostrosc na lampe raz na klamke na biała ścianę, migawka od 60 -200 i...ani jednej pomyłki TTL. Nie wiem jeszcze jak ustawic lampe i do czego służa poszczegolne klawisze i ich kombinacje(nie mam inst. obs.) ale jestem MEGA zadowolony. YN laduje na stałe w parasolce.
Andrzej1974
24-09-2014, 15:48
Czyżbyś chciał się dowartościować, po tym jak kupiłeś lampę, której teraz mało kto poleca ??
Bez komentarza.
PS. Pokaż mi miejsce, gdzie się wyśmiewa lampy Nikona ??
Choćby wcześniej, w tym temacie.
-------------------
SB600 [...] nie mam inst. obs.
http://www.mynikon.com.pl/instrukcje/nikon/flash/instrukcje_lampy_blyskowe_nikon.htm
Choćby wcześniej, w tym temacie.
to pokaż gdzie.
satanica
24-09-2014, 23:52
ja czekam na mojego Yonguno 486 II, moze bede rozczarowany po czasie, moze mi starczy do fotek we wnetrzu, ale chyba nie bede narzekał, lampa kosztowała ok 210 zł razem z przesyłką
ja czekam na mojego Yonguno 486 II, moze bede rozczarowany po czasie, moze mi starczy do fotek we wnetrzu, ale chyba nie bede narzekał, lampa kosztowała ok 210 zł razem z przesyłką
Podobno fajna lampka, za dwie stówy, to pewnie nawet rewelacyjna. Nie sądzę abyś był rozczarowany.
satanica
25-09-2014, 22:50
lampa jeszcze nie doszła, ale dzis bawie sielampa kumpla - gloxy, ona jest do canona i tylko na manualu działa, podlaczona jest przez triggera i stoi na parasolce, wszystko na M dziala spoko, przysłona 1.8 lampa ustawiona na pół mocy i shutter na 1/200, zdjecie nie jest przeswietlona, jak przestawie na A i shutter jest automatycznie ustawiony to zdjecie jest do niczego, przeswietlone . Myslalem, ze na A aparat sam powinien dobrac shutter, chyba ze to tylko jest mozliwe jak ma sie lampe z TTL, wtedy zdjecie na A bedzie ok. Mogłby ktos mnie dokształcic?
lampa jeszcze nie doszła, ale dzis bawie sielampa kumpla - gloxy, ona jest do canona i tylko na manualu działa, podlaczona jest przez triggera i stoi na parasolce, wszystko na M dziala spoko, przysłona 1.8 lampa ustawiona na pół mocy i shutter na 1/200, zdjecie nie jest przeswietlona, jak przestawie na A i shutter jest automatycznie ustawiony to zdjecie jest do niczego, przeswietlone . Myslalem, ze na A aparat sam powinien dobrac shutter, chyba ze to tylko jest mozliwe jak ma sie lampe z TTL, wtedy zdjecie na A bedzie ok. Mogłby ktos mnie dokształcic?
Na "A" aparat dobiera czas tak jak powinien - czyli do tego co wskazuje światłomierz. Skąd ma wiedzieć, że gdzieś tam ustawiłeś sobie jakąś lampę??
Nawet z lampą z TTL aparat nie będzie dobierał czasu tak do lampy, a do warunków naturalnych. Dobierana jest tylko i wyłącznie moc lampy.
A co do prześwietlonego zdjęcia na A - nie ma siły, aby prześwietlić zdjęcie ustawiając inny czas migawki, bo on nie ma wpływu na ilość światła błyskowego. Albo przestawiasz coś więcej niż sam tryb, albo masz włączone auto-ISO.
satanica
25-09-2014, 23:46
ISO jest na 100 , F na 1.8, shutter sam sie dobiera, robie fote i przeswietla. Wydaje mi sie ze aparat nie widzi lampy dobrze bo ma on styki pod canona. Jak ustawie te same parametry na M tylko moge wtedy sam ustawic shutter na 1/200 to zdjecie jest ok, nic nie jest przeswietlone
ISO jest na 100 , F na 1.8, shutter sam sie dobiera, robie fote i przeswietla. Wydaje mi sie ze aparat nie widzi lampy dobrze bo ma on styki pod canona. Jak ustawie te same parametry na M tylko moge wtedy sam ustawic shutter na 1/200 to zdjecie jest ok, nic nie jest przeswietlone
CZAS MIGAWKI NIE MA ZNACZENIA PRZY LAMPIE !!!!!
Teraz widzisz, czy jeszcze raz powtórzyć ??
Nie ma znaczenia czy ustawisz 1/200 czy 30s - zawsze aparat złapie tyle samo światła lampy.
Inną sprawą jest ustawienie aparatu w tryb preselekcji przesłony (A) - tu aparat dobiera czas do światła zastanego - KAPISZI ??
Skoro nie podłączasz lampy dedykowanej do Nikona, to skąd body ma wiedzieć, że cokolwiek będzie błyskało ?? Równie dobrze możesz świecić latarką.
satanica
26-09-2014, 08:53
czyli aparat tez nie wie ze jest lapma jak jest wywoływana nie ze stopki ale np z boku przez triggera?
czyli aparat tez nie wie ze jest lapma jak jest wywoływana nie ze stopki ale np z boku przez triggera?
A pokazuje ci aparat podłączona lampę??
zrobilem mały test u siebie czyli 5100 + 35 1,8: w manualu czy w trybie A lampa YN na trigerku, zdjecia naswietlone identycznie - znaczy przeswietlone identycznie
satanica
26-09-2014, 18:22
dzis doszła yonguno 468 ii, na A f1.8 z TTL zdjecia przeswietlone, wszystko ustawione na TTL, na dole ekranika miga znak zapytania, naciskajac go jest napisane zalecane uzycie lampy błyskowej, jak ustawie na manuala i mniejszą moc błysku lub na A z TTL ustawie przyslone np 5.6 to zdjecie nie njest przeswietlone, lama za kazdym razem ustawiona w moja strone u odbija swiatło od sciany. Jak zprawdzic czy aparat widzi lampe Gonzo?
dzis doszła yonguno 468 ii, na A f1.8 z TTL zdjecia przeswietlone, wszystko ustawione na TTL, na dole ekranika miga znak zapytania, naciskajac go jest napisane zalecane uzycie lampy błyskowej, jak ustawie na manuala i mniejszą moc błysku lub na A z TTL ustawie przyslone np 5.6 to zdjecie nie njest przeswietlone
A aparat pokazuje podłączenie lampy ??
satanica
26-09-2014, 18:25
A aparat pokazuje podłączenie lampy ??
a jak to sprawdzic?
a jak to sprawdzic?
Na ekranie aparatu. Szczegółowy opis w instrukcji.
satanica
26-09-2014, 18:40
na ekranie nic nie ma, sprawdzam teraz instrukcje
na ekranie nic nie ma, sprawdzam teraz instrukcje
No to nie działa TTL.
satanica
26-09-2014, 18:55
napisz mi dokladnie co ma wyswietlac?
nic nie wyswietla nie pojawia sie zadna ikona ani przy YN ani przy sabince. Sprawdzałes w ustawieniach aparatu sterowanie lampa jak masz ustawione TTL czy manual?
satanica
26-09-2014, 19:08
lwczam apart najpierw, brak tego pioruna, potem lampe i piorun sie pojawia, wiec chyba lampe wykrywa, wybralem punk pomiaru swiatła punktowy jak w instrukcji, zdjecia przeswietla dalej
wybierz ten usredniony moja YN miala na nim najmniej pomylek. Sterowanie lampa TTL. A wyswietla ci ta czerwona kratke jak celujesz na sciane np?
Sprawdzałes w ustawieniach aparatu sterowanie lampa jak masz ustawione TTL czy manual?
A co niby te ustawienia mają robić ??
Czy tam w nazwie czasami nie ma "Sterowanie lampą wbud." ??
nic nie wyswietla nie pojawia sie zadna ikona ani przy YN ani przy sabince.
Skoro się nic nie pojawia, to wystarczy nacisnąć guzik od ustawień lampy.
Ostatnia opcja z mozliwych to ze masz włączony autofokus w trybie AFC wtedy u mnie lampa nie mierzyła światła.
Ostatnia opcja z mozliwych to ze masz włączony autofokus w trybie AFC wtedy u mnie lampa nie mierzyła światła.
Że niby co ?? A od kiedy to lampa cokolwiek mierzy ??
Tryb AF jedyne co powoduje to wyłączenie wspomagania AF.
nie wiem co mierzy a czego nie wiem ze jak mialem afc to lampa strzelała jak chciala. Staram sie po prostu pomoc koledze bo miałem podobne problemy
satanica
26-09-2014, 22:18
mam AFS , kratka jest, wykrywa inne obiektywy takze, TTL dziala, nie wiem jak ustawic czulosc ISO- na auto?zauwazylem, ze ciagle mi pokazuje na tym pomiarze (+).................0|||||||||||||| (-) , nie jest po srodku, wiec chyba cos nie tak. Załozylem sigme 70-200 2.8g i wydaje mi sie ze jest o niebo lepiej na TTL, nie przeswietla
mam AFS , kratka jest, wykrywa inne obiektywy takze, TTL dziala, nie wiem jak ustawic czulosc ISO- na auto?zauwazylem, ze ciagle mi pokazuje na tym pomiarze (+).................0|||||||||||||| (-) , nie jest po srodku, wiec chyba cos nie tak. Załozylem sigme 70-200 2.8g i wydaje mi sie ze jest o niebo lepiej na TTL, nie przeswietla
Pomyślałbyś najpierw, zamiast głupoty pisać....
Jak ma ci światłomierz pokazywać zero, jak masz ciemno ??
To nie jest pomiar światła lampy, a światła zastanego.
A i jeszcze jedno - TTL nie jest systemem idiotoodpornym, a wręcz przeciwnie, trzeba myśleć jak się go używa.
Lampa ma określoną moc maksymalną i minimalną, jak będziesz miał zbyt wysokie ISO i otwartą przesłonę, to masz gwarantowany przepał.
satanica
26-09-2014, 23:11
Gonzo wyluzuj troche :), jakbym wszystko wiedział to bym nie pytał tylko tyrał wszystkich jak ty teraz mnie ;P, ISO mam na 100, wiec nie ma mowy o za wysokim. Błyskając lampa wbudowaną przy 1.8f prosto w twarz kazde zdjecie jest ok, nigdy przeswietlone, blyskając lampa zew, która jest odchylona w moją strone i odbija swiatło od sufitu lub tylnej sciany, kazde zdjecie jest przeswietlone, nie mowiąc juz o błyskaniu prosto na obiekt. Wystarczy ze wlacze manual i zmniejsze błysk do polowy i jest ok
Przecież już Ci pisałem, że nie działa TTL, ale nie... trzeba dalej pytać szukać, a nóż, widelec, lampa za 200zł (w cenie najtańszych bez TTL), zacznie magicznie działać.
To nie 787, nie ma tysięcy ustawień. Włącza się lampę, przestawia na TTL i musi działać. Nie działa => do śmieci.
satanica
26-09-2014, 23:20
jakby nie dzialało to by z sigmą tez nie dzialało, a wszystkie foty sa ok, moze to przez to ze sigma ma f2.8 a stałka 1.8 i za duzo swiatła jest. Załozylem Kita 18-55 f3.5 ,TTL działa prawidłowo, wiec chyba Gonzo lamoa jest ok, tylko stałka jej nie potrzebuje bo jest za jasno.
Andrzej1974
27-09-2014, 09:50
jakby nie dzialało to by z sigmą tez nie dzialało, a wszystkie foty sa ok, moze to przez to ze sigma ma f2.8 a stałka 1.8 i za duzo swiatła jest. Załozylem Kita 18-55 f3.5 ,TTL działa prawidłowo, wiec chyba Gonzo lamoa jest ok, tylko stałka jej nie potrzebuje bo jest za jasno.
A co się dzieje, jak stałkę przymkniesz do f/2.8, jak te Sigmę? Jest ok czy nie?
MariuszJ
27-09-2014, 10:05
Trochę poza głównym wątkiem.
Poradziłem Znajomej nabycie do D5100 SB700, z dość oczywistych powodów - fajne sterowanie (szczególnie jako master w CLS), nówka, inteligentne BL itp. Oczywiście to że to był D5100 nie miało specjalnego znaczenia.
Popstrykała trochę i zaproponowała mi wymianę swojej lampy na jedną z moich starych SB800. Główny powód - BL jest inteligentny inaczej, w banalnych sytuacjach lubi niedoświetlić drugiego planu, na co w SB800 jest prosta rada - wyłączyć go. W SB700 się nie da. SB700 robi teraz u mnie za kontrę, Znajoma bezproblemowo błyska SB800 i ma jeszcze zapas mocy.
Ja odpusciłem walkę z yn dokupiłem uzywana sb600 i jestem naprawde bardzo zadowolony. TTl bl działa ok trzeba dac mu na plus 0,7 i wtedy jest ok nie wiem czy to u mnie wina lampy czy aparatu czy tak ma byc.
satanica
27-09-2014, 11:36
dzis gonie na wakacje, zobaze jakie foty lampa bedzie robic pomieszczeniach i, jak nie bedzie mi pasiło to odesle po powrocie i moze kupie lepsza
satanica
18-10-2014, 13:36
Mam takie pytanie, czy kompensacja obrazu w body gdy lampa jest ustawiona na TTL powinna byc zmieniana? Jak ustawie na -2 lub -3 np to fotki sa ok , czy powinienem zostawic na 0 ? Jesli zawsze ma byc na zero to znaczy, ze w lampie nie działa prawidłowo TTL, a jesli trzeba kompensacje zmieniac, niezaleznie od lampy ( lepsze modele) to chyba lampa działa prawidłowo, prosze mnie poprawic, jesli sie myle. Dzieki
Masz na myśli kompensację błysku czy ekspozycji (uwaga: w Nikonach, wbrew logice, korekta ekspozycji też wpływa na błysk)? Tak czy inaczej, lampa z TTLem powinna zawsze naświetlić powtarzalnie i prawidłowo. Trzeba tylko pamiętać, że prawidłowo wg sprzętu niekoniecznie musi oznaczać prawidłowo wg nas - wtedy właśnie wprowadza się korekty. Inna rzecz, że przy Yongnuo czy Polaroidzie musiałem korygować prawie zawsze, przy lampach Nikona i w Metzu bardzo rzadko. To oczywiście tak z grubsza, bo wypada jeszcze wziąć pod uwagę TTL-BL, odbicia, itp.
Na początek, do poczytania:
http://tadgawin.blogspot.com/
http://foto.jasiu.pl/
satanica
18-10-2014, 18:35
chodzi o kompensacje błysku
(uwaga: w Nikonach, wbrew logice, korekta ekspozycji też wpływa na błysk)
Już nie. W nowszych wyższych modelach (D7100, D600, D800, itp) można całkowicie rozdzielić kompensacje ekspozycji od lampy.
Mam takie pytanie, czy kompensacja obrazu w body gdy lampa jest ustawiona na TTL powinna byc zmieniana? Jak ustawie na -2 lub -3 np to fotki sa ok , czy powinienem zostawic na 0 ? Jesli zawsze ma byc na zero to znaczy, ze w lampie nie działa prawidłowo TTL, a jesli trzeba kompensacje zmieniac, niezaleznie od lampy ( lepsze modele) to chyba lampa działa prawidłowo, prosze mnie poprawic, jesli sie myle. Dzieki
Powinna być tak ustawiona, abyś otrzymał zamierzony efekt.
Niestety nie każda lampa (któreś chińczyki, nie pamiętam które) reaguje na kompensację z body.
Już nie. W nowszych wyższych modelach (D7100, D600, D800, itp) można całkowicie rozdzielić kompensacje ekspozycji od lampy.
Nie wiedziałem. Dzięki.
satanica
19-10-2014, 11:57
Powinna być tak ustawiona, abyś otrzymał zamierzony efekt.
Niestety nie każda lampa (któreś chińczyki, nie pamiętam które) reaguje na kompensację z body.
Ok dzieki Gonzo, czyli chyba lampa zostanie u mnie skoro moge ustwaic -2/3 i zdjecia nie sa przepalone, czytalem , ze nawet na lepszych lampach czasem z TTL trzeba tez zmieniac kompensacje błysku w body. Lampe moge oddac do 26 pazdziernika, potem juz nie :).
W lampie na TTL tez moge ustawic kompensacje błysku do max -3 ( wlasnie to zobaczylem)
Podepnę się pod wątek, gdyż moje pytanie dotyczy właśnie lamp do D5100.
Chciałbym zakupić 2 lampy: SB-700 i Yongnuo YN-560 III. I teraz mam pytanie jakie wyzwalacze/odbiorniki zakupić, aby taki zestaw sprawnie działał. Myślałem o Yongnuo 622N-TX + 2x Yongnuo 622N.
Czy przy takim zestawie Yongnuo 622N-TX na aparacie + Sb-700 (tryb manualny) z Yongnuo 622N i YN-560 z Yongnuo 622N (bo rozumiem, że wbudowany odbiornik w takim przypadku nie zadziała z 622N-TX?), będę wszystko grało? Tzn. czy będę mógł zdalnie z poziomu sterownika ustawiać moc i zoom lamp? Czy ewentualnie jest jakieś inne, lepsze rozwiązanie?
560III możesz zdalnie ustawiać tylko z nadajnika 560-TX, kropka.