PDA

Zobacz pełną wersję : SONY NEX 5N - "Błąd aparatu" - do serwisu?

ozi1024
17-09-2014, 22:25
Witajcie!

Od nieco ponad roku jestem posiadaczem NEXa 5N z 16/2,8 oraz 18-55. Od kilku dni podczas robienia zdjęć dzieję się coś dziwnego, a mianowicie w zupełnie nieprzewidywalnym momencie przy kliknięciu spustu migawki aparat wyświetla napis "Błąd aparatu", zacina się, nie reaguje na nic, tylko na włącz/wyłącz albo wyjęcie akumulatora.

Co ciekawe sytuacja zdarza się w zupełnie nieszablonowych momentach: raz miało to miejsce jako któreśsetne zdjęcie danego dnia i włącz/wyłącz aparatu wystarczyło, aby wszystko wróciło do normy, za to innym razem sytuacja miała miejsce już przy pierwszym zdjęciu danego dnia i co ciekawe, powtarzała się kilka razy pod rząd (tzn. włącz/wyłącz aparatu, kolejna próba zrobienia zdjęcia i znowu to samo; pomogło odłożenie aparatu na kilka minut).

Co może być tego przyczyną? Czy pozostaje tylko serwis?

Tutaj kolejne pytanie - aparat został kupiony w RTV Euro AGD, fizycznie w sklepie, jest jeszcze na gwarancji, minęło dopiero 1.5 roku. Jak wygląda taka reklamacja? Mam im zanieść całe pudełko, wszystkie obiektywy, instrukcje, tak jak było? Czy tylko reklamowany element - aparat z jednym szkłem? (w zestawie nie było dekla na korpus).

Chciałbym po prostu dowiedzieć się jak powinna wyglądać tego typu reklamacja, by zrobić to dobrze. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji.

dzolero
17-09-2014, 22:45
Najszybciej uzyskasz taką informację na infolinii Sony 0 801 382 462.
Drugie wyjście to: http://www.sony.pl/dealerlocator/search/shop/authorized_service_center
Sprawdź gdzie jest najbliżej Ciebie serwis Sony, zadzwoń do nich, do większości z nich są podane nr telefonów.
Na kartce opisz dokładne występowanie błędów, tzn. kiedy Ci się on przytrafia, jaki ma charakter, jak często występuje i w jaki sposób udawało się go Tobie skasować.

Jednak osobiście wysłałbym wszystko co byłoby w zestawie w pudełku dla świętego spokoju - chyba, że masz inny bezlusterkowiec na którym wykorzystasz obiektywy w trakcie gdy NEXa wyślesz na serwis..

ozi1024
17-09-2014, 22:47
No okej, ale reklamację i tak muszę zrobić przez sklep, w którym kupiłem? Czyli RTV Euro AGD, prawda?
Nie ma chyba takich opcji, że idę do Centrum Sony z paragonem z RTV Euro AGD? :)

EDIT: Chyba, że właśnie jest taka możliwość? Że idę prosto do Sony i korzystam z gwarancji? Trzeba mnie oświecić, nigdy nic nie reklamowałem :D

podwys
18-09-2014, 05:22
Serwis sony jest całkiem sprawny. Nazywa się e-csi.
Poszukaj ich strony, przez nią zamawiasz kuriera do domu, odbiera i po kilku dniach masz sprzęty w domu. Tak będzie szybciej niż przez sklep. A i kurier na ich koszt. Już kilka sprzętów tak naprawialem,zawsze bez większych problemów.

ozi1024
18-09-2014, 15:55
W porządku, dzięki. Póki co zresetowałem jeszcze aparat do ustawień fabrycznych, jak na razie nie pojawił się opisywany przeze mnie błąd, jednak był on całkowicie losowy, więc może jeszcze wszystko przede mną... Na razie potestuję, mam jeszcze kilka miesięcy gwarancję. Jeśli się powtórzy choć raz po tym resecie, polecę do serwisu :)

dzolero
18-09-2014, 21:03
Gwarancja na sprzęt zależy od sklepu w którym kupiłeś w danym sklepie. Są sklepy, które sprzedają towary z gwarancją zewnętrzną, a są takie na które dają tylko swoją gwarancję (poprzez umowy zawarte z dostawcami ich sprzętu) i warto dopytać przy zakupie jak postępować w takim wypadku. Szybciej i sprawniej zawsze będzie jeśli klient końcowy sam sprawę zgłasza w przypadku gwarancji zewnętrznej.

dynax
24-09-2014, 10:14
Miałem dokładnie ten sam objaw w nex6 - migawka do wymiany! Csi uporało się z tym w dwa dni.