Zobacz pełną wersję : Nowe Body czy lepiej sam obiektyw?
eNKa_Fashion
16-09-2014, 23:30
Posiadam D90 przebieg około 7 tys. i nie wiem czy zmienić Body na nowsze/lepsze czy może po prostu kupić sam obiektyw. Obecnie mam 18-55 i 55-200. Czy warto d90 dojechać do końca czy rozwijać horyzonty
Hmm... jeśli przebieg D90 to 7 tys. to masz niemal "nówkę" - której "dojeżdżanie" to jedyne ~100 tys. klapnięć.
Pytanie: "Czy warto d90 dojechać do końca czy rozwijać horyzonty?"
Rozwijać horyzonty.
Pytanie: "Jaki słoik?"
Zależy do czego. (Co focisz?) No, i od zasobności kieszeni.
ppawel232629
16-09-2014, 23:50
A jakby tak zostawić body i iść w jaśniejsze stałki? Myślałeś o takim rozwiązaniu?
Powiedz jakie robisz foty i jaki masz budżet
eNKa_Fashion
16-09-2014, 23:53
Focę plenery,szybkie auta (jeżdżę po rajdach) ,oraz zaczynam biegać za ludźmi. Wiem , że 7 tys. na moim D90 to tyle co nic. Lecz jestem pewna, że niedługo będę czuć, że moj sprzęt nie spełnia mych wymagań i jest za słaby.
eNKa_Fashion
16-09-2014, 23:55
A jakby tak zostawić body i iść w jaśniejsze stałki? Myślałeś o takim rozwiązaniu?
Powiedz jakie robisz foty i jaki masz budżet Budżet myślę do 4 tys
Archibald6803
17-09-2014, 00:07
w tym budżecie najlepiej będzie zakupić d300 ( 1,5kPln używka ) + Sigmę 70-200 /2.8 II Macro ( 2,0kPln używka ) ; ... no chyba że znajdzie się jeszcze 1 tysiączek - to wówczas Sigmę 70-200/2.8 OS (3,5kPln nowa)
Grzesiek_G
17-09-2014, 11:20
Masz bardzo słabe szkła. Zmiana ich będzie bardziej zauważalna, niż zmiana body.
skarcity
17-09-2014, 12:21
Rozwijać horyzonty... wymieniając obiektywy.
Pozdrawiam
Andrzej1974
17-09-2014, 13:02
Posiadam D90 przebieg około 7 tys. i nie wiem czy zmienić Body na nowsze/lepsze czy może po prostu kupić sam obiektyw. Obecnie mam 18-55 i 55-200. Czy warto d90 dojechać do końca czy rozwijać horyzonty
Przy tych obiektywach... hmm... zmiana body mija się z celem...
Lecz jestem pewna, że niedługo będę czuć, że moj sprzęt nie spełnia mych wymagań i jest za słaby.
Jakich wymagań nie będzie spełniać? W czym będzie za słaby?
Jacenty Z.
17-09-2014, 13:48
Podpisuję się pod powyższym - wspomniane szkła zmienić warto (oba te zakresy ogniskowych to już trochę przeżytek), nad sensem zmiany korpusu warto się na spokojnie zastanowić (nie wiem jak długo go masz, ale jeśli kilka lat, 7 tys. to śmiesznie mały przebieg).
Z M I E N I A J S Z K Ł A !!!
Te, które masz sprzedaj (zawsze to kilka złotych). Kup coś szerokiego 10-24 i tele 70-200 lub 70-300.
Zmiana kątów z pewnością zmieni twoje dotychczasowe spojrzenie na fotografię.
W życiu nie sprzedawaj teraz D90 i az dziw bierze że nie masz w zanadrzu jasnych stałek lub przynajniej jaśniejszego zooma lub szerokiego czegoś (jeśli lubisz szeroko).
D90 w niczym cię nie ogranicza, jestem tego pewnien, zakup sobie 35 1,8 i 85 1,8 , porób focie i zweryfikuj pytanie czy zmieniać puszkę. To normalne że chce się czasem coś zmienić, ale body zawsze zmianiać na końcu. Jak masz dylemat czy zmienić body czy kupic szkło to odpowiedź jest jedna: kupić nowe szkło. Lampe masz? Jak nie to kup i lampę.
Focę plenery,szybkie auta (jeżdżę po rajdach) ,oraz zaczynam biegać za ludźmi. Wiem , że 7 tys. na moim D90 to tyle co nic. Lecz jestem pewna, że niedługo będę czuć, że moj sprzęt nie spełnia mych wymagań i jest za słaby.
Jesteśmy w dziale sprzęt, ale odważę się powiedzieć to co mi przyszło od razu na myśl - "Pokaż zdjęcia". Na forum jest wiele osób, które zajmują się*twoją tematyką, może budżet trzeba przeznaczyć najpierw na kształcenie, wyjazdy w miejsca, które chcesz fotografować, a na samym końcu na sprzęt?
Wybacz, nie chciałem cię urazić. Może jesteś bardzo dobra. Tak mi się jednak wydaje, że jak ktoś zadaje pytania co ma kupić, to nie wie czego potrzebuje. Wtedy zwykle trzeba trochę poczytać, pooglądać, dopytać bardziej doświadczonych.
Ale ja nic nie wiem...
eNKa_Fashion
18-09-2014, 11:32
Racja, Przespałam się kilka nocy i przemyślałam wszystko. NIe ma sensu wydawać Pieniążki na body i szkła. Mój "D" ma tak mały przebieg, że jeszcze mi posłuży. Zainwestuje w obiektyw. Dzięki za pomoc.
Andrzej1974
18-09-2014, 13:09
Racja, Przespałam się kilka nocy i przemyślałam wszystko. NIe ma sensu wydawać Pieniążki na body i szkła. Mój "D" ma tak mały przebieg, że jeszcze mi posłuży. Zainwestuje w obiektyw. Dzięki za pomoc.
I to jest MZ b. dobre podejście.
Kup jakiś fajny, jasny obiektyw a na nowo pokochasz swój aparat.
Jakaś stałka to obowiązkowo.