Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Karolina... świeżutkie, dzisiejsze :)
kurczeblade
16-09-2014, 21:10
W sumie taka zapowiedź, z dzisiejszej sesji. Jak się spodoba, to może będzie więcej :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/82288c1f3f5bf6a2gen-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/188/82288c1f3f5bf6a2gen.jpg)
Ja czekam w takim razie na więcej :-) Mnie się podoba
Wysłane listem w butelce
.:Gerard:.
16-09-2014, 23:38
Modelka, obróbka może trochę przesadzona ale pasuje do tego działu i mi się podoba,
niestety nie podoba mi się fototapeta.
kurczeblade
16-09-2014, 23:42
Jaka fototapeta ?:)
.:Gerard:.
16-09-2014, 23:51
Jaka fototapeta ?:)
No właśnie tak tło wygląda, brakuje "cieni" Modelka jest z cieniami a tło nie,
ale to tylko moje zdanie :wink:
kurczeblade
17-09-2014, 00:02
:) ważne że się podoba, ale...
... cienie nie rzucają się, ponieważ z tyłu za modelką jest przestrzeń, a ściana kilkanaście metrów od niej - nie ma gdzie ten cień paść :)
Co do obróbki, dużo nie trzeba jak jest dobrze przygotowana modelka i oświetlona, poniżej zdjęcie modelki bez retuszu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/cf7560398545b7cd-2.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/188/cf7560398545b7cd.jpg)
mz. nawet jak na beauty/glamour to twarz jest zbyt plastikowa. Wygląda jak stworzona przez grafika.
kurczeblade
17-09-2014, 07:56
Kolego, zdjęcie nie ma nic wspólnego z grafiką i tworzeniem w taki sposób, retusz/obróbka trwał mniej więcej 5minut wraz z wywoływaniem rawa, w PS w tylko którym ściągnąłem jakiegoś mniejszego pryszcza "łatką" którego z resztą prawie nie było widać, poprawiłem kolory/kontrasty i nic więcej nie było dłubane. - drugie zdjęcie to fota prosto z RAW'a tylko z podciągniętymi kontrastami.
To że jest ładna cera,
1) Modelka zadbana, urodziwa z nieskazitelną cerą. Mało kto ma taką perfekcyjną twarz jak Karolina :)
2) Wizażystka która przygotowała odpowiedni makijaż.
3) Dobre światło na plenerze, plus efekt rozświetlenia buźki i cieni przez lampy.
Taki przepis na podobne zdjęcie... :)
Ja jestem na tak . ;) modelka piękna,tylko robić fotki.
Dawaj więcej ;)
Wizażystka świetna, twarz-szyja-ramiona w jednym odcieniu, ale! przez to nogi źle kontrastują.
Kolego, zdjęcie nie ma nic wspólnego z grafiką i tworzeniem w taki sposób, retusz/obróbka trwał mniej więcej 5minut wraz z wywoływaniem rawa, w PS w tylko którym ściągnąłem jakiegoś mniejszego pryszcza "łatką" którego z resztą prawie nie było widać, poprawiłem kolory/kontrasty i nic więcej nie było dłubane. - drugie zdjęcie to fota prosto z RAW'a tylko z podciągniętymi kontrastami.
To że jest ładna cera,
1) Modelka zadbana, urodziwa z nieskazitelną cerą. Mało kto ma taką perfekcyjną twarz jak Karolina :)
2) Wizażystka która przygotowała odpowiedni makijaż.
3) Dobre światło na plenerze, plus efekt rozświetlenia buźki i cieni przez lampy.
Taki przepis na podobne zdjęcie... :)
@kurczeblade -- chciałbym Cię oficjalnie pochwalić i podziękować za taką retorykę. Zwłaszcza po kilku niefajnych awanturach. ;)
Serio, serio… podobne riposty marzą mi się we wszystkich zdjęciowych wątkach na forum. Merytoryczne do bólu, wyważone, bez napinania muskułów i kopaniny. Czyta się to świetnie, a i przez to komentującym nie jest łatwo. Super. :)
Koniec OT. :D
Uwielbiam tę dziewczynę. To zdjęcie średnio mi się podoba - tak po prostu bez ważniejszych powodów, ale czekam na więcej i nawet se kliknę fejsa żeby być na bieżąco. Zastanawia mnie ta goła lampka - nie używasz żadnych modyfikatorów?
niestety nie podoba mi się fototapeta.
taki efekt to kwestia splaszczonego swiatla. jedni lubia inni nie.
kurczeblade
17-09-2014, 22:56
dzięki zielony, byłem grzeczny, a teraz poproszę za celując zachowanie - konto premium :D :D :D
@malkon czasami używam modyfikatorów, czasami nie. W tym przypadku były dwie lampy same bez modyfikatorów, było dobre światło zastane, lampy miały tylko delikatnie rozświetlić skórę/cerę, zniwelować cienie no i bliki zrobić w oczach wraz z doświetleniem oczu:)
Xavier80
17-09-2014, 22:57
5 minut obróbki powiadasz? Oglądając twoje zdjęcia śmiem twierdzić, że stać Cię na więcej...pierwsze z tego postu skopane w postprocesie. I nie wmawiaj tu ludziom, że oprócz usunięcia nie tykałeś buźki. A gdzie tekstura skóry? Popatrz na białka oczu:)
kurczeblade
17-09-2014, 23:01
5 minut obróbki powiadasz? Oglądając twoje zdjęcia śmiem twierdzić, że stać Cię na więcej...pierwsze z tego postu skopane w postprocesie. I nie wmawiaj tu ludziom, że oprócz usunięcia nie tykałeś buźki. A gdzie tekstura skóry? Popatrz na białka oczu:)
Szukasz tekstury skóry na zdjęciu 850pix :)
i co mam zobaczyć na białkach w oczach ?! :)
Szukasz tekstury skóry na zdjęciu 850pix :)
Jest takie stare powiedzenie : "kto mieczem wojuje ten od miecza ginie"
kurczeblade
17-09-2014, 23:44
Jest takie stare powiedzenie : "kto mieczem wojuje ten od miecza ginie"
tak z ciekawości, co ta opinia/przysłowie ma wspólnego z tym zdjęciem ?:)
Tak dla niedowiarków, i oceniaczy skóry faktury itp. Zostawiam skrina z lightrooma z jednego NEFa, każdy wie jak lightroom działa, po lewej historia,a po prawej suwaczki - także widać modelkę i jej fakturę skóry (jak już ktoś ocenia po takich miniaturkach) NEF przed obrobieniem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/75d6300405c27331-1.jpg
źródło (http://images70.fotosik.pl/191/75d6300405c27331.jpg)
Gotowe zdjęcie wrzucę niedługo z całym setem.
Xavier80 - zróbmy tak, nakręcę film na YT jednego ze zdjęć z tej sesji - jak obrabiam, zacznę od obrabiania NEF'a, zrobimy zakład (dobra butelka alkoholu przesłana kurierem) jeżeli nie zmieszczę się w 5 minut wysyłam, jeżeli zmieszczę się wysyłasz Ty :)
Absolutnie nic.... Ale to nie jest opinia, tylko konstatacja zajscia pewnych daleko idacych analogii pomiedzy wypowiedziami Xavier-a i Twoimi a wypowiedzia twoja z zupelnie innego watku.
kurczeblade
18-09-2014, 00:08
Absolutnie nic.... Ale to nie jest opinia, tylko konstatacja zajscia pewnych daleko idacych analogii pomiedzy wypowiedziami Xavier-a i Twoimi a wypowiedzia twoja z zupelnie innego watku.
Wciąż to nie wnosi niczego w sens tego tematu. Zatem muszę Cie przeprosić drogi kolego, ale ten temat nie jest od wysypywania gorzkich żali, jeżeli masz ochotę na takie wspominanie to zapraszam prywatnie. :)
Wciąż to nie wnosi niczego w sens tego tematu. Zatem muszę Cie przeprosić drogi kolego, ale ten temat nie jest od wysypywania gorzkich żali, jeżeli masz ochotę na takie wspominanie to zapraszam prywatnie. :)
Dobra Kurczak weź głęboki oddech i nie pisz już w tym temacie ;) pochwaliłem Cię w atku obok i nie chciałbym tego cofać ;) (fafniakowi chodziło o to, ze kiedyś też dopatrywałeś się ostrości/nieostrości na czyimś zdjęciu w podobnym rozmiarze)
Zdjęcie jest spoko i podoba mi się, choć nie mój styl.
Co do plastikowości twarzy to sam widziałem nefy które wrzucał kurczak przy innej sesji i na prawdę to wizażystka/cera robi taką robotę. Sam byłem mocno zaskoczony.
Pozdro! ;)
Żali? Wrecz przeciwnie :). Raczej zdrowego rozbawienia Twoją ,nazwijmy to," niekonsekwencją" w zdolnościach dostrzegania detali w małych obrazkach :)
Wracajac do tematu...
Takie wypelnienie prawie po osi obiektywu mocno "wygładza" cerę :)
Xavier80
18-09-2014, 07:25
Łukaszu nie napinaj się tak, każdy ma prawo wyrazić swoją opinię więc i ja to zrobiłem:) Nigdzie nie napisałem, że nie z,ieściłeś się w 5 minut. A białka..cóż, wyglądają jak wybielone w ace, wybielaczu nad wybielacze, zwłaszcza na tle zębów. Ale tak jak mówię to tylko moja opinia, dodam, że jestem amatorem.
kurczeblade
18-09-2014, 09:04
Xavier80 taki rodzaj fotografii jest w większości pozytywnie odbierany i rozumiem że nie wszystkim musi się podobać. Kwestia tego, że często ktoś kto nie widział przebiegu sesji, modelki po przygotowaniach, postprocesu, nie może uwierzyć że można zrobić takie zdjęcie na etapie fotografowania, gdzie post proces jest ograniczony do mniej niż podstawowego używania suwaczków. Później nie mając pojęcia rzuca mięsem w takie zdjęciach po forach. :)
Nie napinałem się- wyżej postach próbowałem Ci wyjaśnić że takie zdjęcie można zrobić bez większej ingerencji w PSie, ale chyba wolisz być w przekonaniu że takie zdjęcia to efekt mocnej obróbki i wlewania w oczy modelce ACE. :)
Jesteś amatorem, ja również jestem pasjonatem amatorem - i za to piątka i pozdrawiam ! :)
jacek_wozniak
18-09-2014, 11:04
oj chyba Ci zaraz to konto premium odbiorą :)
zdjecie spoko, w Twoim klimacie
kurczeblade
19-09-2014, 10:08
oj chyba Ci zaraz to konto premium odbiorą :)
zdjecie spoko, w Twoim klimacie
Już odebrali ! :)
Dzięki Jacku :)
borysek01
28-09-2014, 17:23
Jak błyskane? :)
kurczeblade
03-10-2014, 20:10
dzięki
lampa przód pod delikatnym ukosem i lampa tył na kontrę. lampy bez modyfikatorów - gołe i wesołe :)
kurczaczek
16-10-2014, 22:19
A dla mnie jest MZ za bardzo plastikowo. Na drugim skora modelki wyglada duzo lepiej.
kurczeblade
18-10-2014, 12:21
Bo ja jestem plastik fantastik :D