Zobacz pełną wersję : YN565EX czy Metz 44 Af-1 do nikon d5100
arturroo123
16-09-2014, 14:45
Witam serdecznie wszystkich... mam do doświadczonych bardziej kolegów pytanie, do zastosowań amatorskich i do zabawy ze światłem lepszy będzie Metz czy Yn jak wyżej obie lampy nowe mogę mieć w podobnej cenie ok 350zł Metza mogę mieć od ręki a na YN muszę poczekać bo ze z USA. Naczytałem się wiele ale już zbaraniałem bo i ta wypada fajnie. Ból jest taki że metza mogę mieć z polski a yn z usa, i boję się że jak mi się zepsuje to będzie bek.
pozdrawiam serdecznie
Do zabawy lepsza będzie YN, bo pozwala na manualne sterowanie mocą i zoomem.
Jako lampa tylko do błyskania na aparacie, to lepszy będzie Metz, bo ma lepszy TTL, jak i ma tryb TTL-BL, który to Nikon uważa aktualnie za podstawowy.
yn z usa, i boję się że jak mi się zepsuje to będzie bek
A czy z Chin nie będą w podobnej cenie? Niektórzy (skutecznie) korzystali z "chińskiej gwarancji".
arturroo123
16-09-2014, 19:56
strasznie ciekawy jest mk-910 klon sb900, fajnie rozbudowany i raptem parę dolców droższy.ale ciekawe czy nie padnie za moment ....ja myślicie?
adolfik9501
17-09-2014, 20:53
Po pierwsze - na przyszłość, klon to to samo, tylko pod inną marką. MK910 to nie klon SB900.
Po drugie - ciężko powiedzieć, czy padnie czy nie, mało popularne te lampy są u nas, co do samej lampy, jako lampy, to jednak YN są lepsze.
strasznie ciekawy jest mk-910 klon sb900, fajnie rozbudowany i raptem parę dolców droższy.ale ciekawe czy nie padnie za moment ....ja myślicie?
Meike to klon tylko z wyglądu...
Do funkcjonalności SB-910 jej bardzo daleka droga:
- brak TTL-BL
- problemy z trybem CLS Master
- bardzo słaba w trybie auto FP
- oświetlenie AF tylko dla centralnego
- brak obsługi filtrów (i brak ich w zestawie)
- bardzo mała czułość na zdalne wyzwalanie błyskiem
Wszystko Ci moze paść po 2 godzinach ,nawet sb910...
Jak chcesz oszczędzać na zakupie lampy to musisz sie liczyć z możliwością tego ze postawisz ja na telewizor...
Czym większy wynalazek tym pewnie większe prawdopodobieństwo...
Pozdro...